Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Börje Peratt: Trump, mannen med kluven tunga och dubbla budskap!

publicerad 6 februari 2017
- Börje Peratt
Börje Peratt. Foto: eget verk, 2019

OPINION. Att Trump ljuger och påstår sig inte ha sagt saker som finns inspelade känner nog de flesta till. Men man tycks inte ha uppfattat att Trump ständigt ger dubbla budskap.

Text: Börje Peratt

Donald Trump ljuger som han tweetar: oregelbundet, på alla timmar, ibland i ondska och ibland i självmotsägelse, och ibland utan något uppenbart syfte alls. The Guardian har registrerat Trumps uttalanden under 150 dagar och katalogiserat mer än 100 Trumposanningar och sorterat dem efter tema.

Independent rapporterar om Donald Trumps alla lögner, osanningar och skräckhistorier som han uttalade under den amerikanska valkampanjen. Politifacts redovisar statistik för 2016 där 69% var lögn, 14 % halvlögn och 12% mestadels sant och endast 4 % sant. Detta var något bättre än 2015 då man fann endast 1% sanning i Trumps uttalanden.

Trump formulerar lögnerna så att till och med de som vanligtvis är motståndare till varandra tar till sig det man gillar och blir Trumpföljare. Man hör bara det man vill höra.
Trump skickar ständigt dubbla budskap. Ambassad i Jerusalem! – Minska bosättningarna! Det där senare ska lugna palestinierna.

Obama kämpade för att minska bosättningarna men med Trumps valseger hurrade den Israeliska regeringen och beslöt omedelbart om tusentals nya bosättningar på ockuperad palestinsk mark. “Spelets regler har förändrats” – Israel vill bygga 11 000 nya bostäder i ockuperade östra Jerusalem.
USA lade ned sin röst. Obama tog sista chansen att markera. AB.

Trump markerade å sin sida att efter att han svurits in som president kommer saker och ting att ändras även när det gäller FN. USATODAY Trump slams UN resolution on Israeli settlements. I efterhand har Trumadministrationen backat och närmat sig Obamas linje. Jo Mister Bister, det är lätt att sitta och skrika på läktaren.

Trump säger sig vilja förbättra relationerna med Ryssland och Trumpföljarna hurrar. Men faktum är att det handlar om att komma åt rysk olja. Sanktionera står kvar och nu ska han stifta fred i Ukraina och kräva Krim tillbaka.

Så frågan är om allt detta är ett spel för galleriet för att lugna hemmafronten och samtidigt spela under täcket med Putin. Eller om Putin inser att han har med en bedragare att göra.

Trump är också av uppenbara skäl, med intressen i oljeindustrin, mot klimatöverenskommelser vilket leder till konflikt med dem som kämpar för en bättre miljö och mot smog och avgaser. Forskare försöker nu rädda sina data innan Trumpadministrationen raderar miljö- och klimatprojekten.

Trump är också protektionist och mot handelsöverenskommelser och påstår sig ge USAs arbetare tillbaka deras jobb genom att kasta ut latinos och kräva fabriker i USA. Samtidigt ägnar han sig åt sina egna business utan att redovisa dem. Han gynnar således sin familj och sig själv från sitt ämbete i Vita huset.

Denna slags nepotism har vi sett i diktaturer. Trump drar nu ut USA på territorier som är långt från konstitutionen. När kommer republikanerna att ta sitt ansvar för landet, lagarna och folket?

Trump anklagar Obama för krigshets. Faktum är att Obama anses ha dragit tillbaka trupperna från Irak för snabbt (2011) och öppnat för ISIS. För att inte återupprepa misstaget i Afghanistan ändrades tillbakadragandet där till 2017 (Guardian).

Obama ville inte heller sända trupp till Mellanösternkrisen och inbördeskriget i Syrien. Obama har således tagit hem soldater och hållit en stram politik när det gäller insatser av militär. Trump försöker ta äran åt sig av något som redan är på G. Samtidigt belönar Trump krigsindustrin som gav honom stöd med att de ska få bygga nya missilramper och utöka kärnvapenarsenalen.

Var går skammgränsen? När vaknar Trumpföljarna som tror på alla hans lögner. Trump säger att alla ska bli rikare. Det låter som ljuv musik. Eller hur? När inser de vem som är ansvarig för att det blir mindre pengar i fickan, färre jobb och ökad fattigdom. När inser man att Trumps politik leder till högre kostnader, sämre miljö och en osäkrare värld.

Angående Trumps inreseförbud för hela befolkningen i sju länder grundat på etnicitet och religionstillhörighet fastän Trump i efterskott påstår att han inte är mot muslimer (vilket han givit uttryck för i flera sammanhang) så strider förbudet mot den amerikanska konstitutionen och mot FNs konventioner för mänskliga rättigheter.

Här har sannolikt Trump lidit sitt första stora nederlag, då domstolar och ett stort antal företag går mot Trump. Någon Thunberg anser att Trump bara gör det Obama gjort tidigare. Det visar att Thunberg inte har klart för sig vad som är skillnad på restriktioner och generella förbud mot en hel befolkning. Men samtidigt speglar denna ignorans trumpföljarnas ovilja eller oförmåga att se vad som pågår.

Inte sedan Hitlertyskland har en hel etnisk grupp oskyldigt blivit utsatt för formell statlig bestraffning. I praktiken närmar sig Trump fascismen och fenomenet från 1930-talet i Europa kan bara stoppas av en demonstrerande befolkning som vägrar acceptera det. Sådana protester växer i USA.

Kaliforniens framgångsrika klimatregler hotas nu av Trump vilket gör att Kalifornien samlar sig för att lämna USA. TMN. CalExit.

Text: Börje Peratt


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq