Bilbrand kan vara en fantastisk affärsidé – för den kriminelle

publicerad 9 mars 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Bilbrand - Crestock.com

Bilbrand - Crestock.com

 

Expressen skriver att de pratat med en bilbrännare i Södertälje som säger att han brände bilar på uppdrag av bilägare som ville ha ut försäkringspengar. En bilbrännare i Husby säger något annat: ”Aftonbladet och Expressen betalar oss för att bränna bilar i Husby”. Här kan man ana en affärsidé.

Text: Torbjörn Sassersson

Expressen om bilbränder -skärmdump
Expressen om bilbränder -skärmdump

“Folk kanske tror att det handlar om slumpmässigt utvalda bilar när de eldas upp i förorterna. Så är det inte. Det var inte så för mig i alla fall och jag tror inte att det skiljer sig så mycket för dagens ungdomar. Den som betalade mig för att elda upp en bil var bilens ägare, som ville ha ut pengar från försäkringsbolaget.”

– Emanouel Ivanovitch, intervjuad av Expressen

Joakim Lamotte skriver på sin blogg att det handlar om något annat.

“Jag möter upp med några killar som börjar berätta om hur mycket de avskyr ”journalistfittorna” som åker till Husby och bidrar till eskalerande stenkastning och våld.”

”Aftonbladet och Expressen kan dra åt helvete”, säger de.
”Man måste väl få rapportera om vad som händer här”, säger jag.
”Ja, men de vill ju betala oss för att bränna bilar. De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film”, säger de.

– Joakim Lamotte, hotlamotte.com

Kommentar

Det är inte så stor skillnad på:

“Om du bränner några bilar och filmar det
så får du 7000 kr av Expressen”

att jämföra med:

“Om du ser att det brinner några bilar
så får du 7000 kr av Aftonbladet om du filmar det”
.

Totalentrepenad skulle innebära att brännaren först tar ett uppdrag av en bilägare att bränna två bilar för 5000 kr och sedan sälja filmen till Expressen för 7000 kr.

Bilägaren kan till och med bränna sina egna bilar – spara 5000 kr – och sedan sälja filmen för 7000 kr och därefter få försäkringspengarna för att sedan ange någon annan brännare som bränner några andra bilar som man också filmat. Den filmen – som borde vara värd en slant – kan användas som bevismaterial som brännaren säljer till Försäkringsbolaget.

Obs denna artikel är en satir och ska tas med en nypa salt även om de källor som NewsVoice uppger är faktuella.