Cyperns skoldepartement stoppar WiFi i skolan och förskolan

2

Cyperns skoldepartement förbjuder trådlösa nätverk i förskolan och stoppar installation av nya trådlösa nätverk i grundskolan för att skydda barnen mot hälsoriskerna med mikrovågsstrålningen från tekniken. Cypern är därmed i dag bättre än Sverige på att skydda barnen mot kända hälsorisker med strålning från trådlös teknik.  Men en riksdagsmotion om en strålningsfri skola lämnades in till riksdagen hösten 2016.

Cyperns skolminster har beslutat att barns exponering för strålning från trådlös teknik måste minska i grundskolan och i förskolan. I ett dekret utfärdat den 31 januari 2017 med beteckningen ”brådskande” informerades alla ansvariga för förskolor och grundskolor i Cypern att WiFi ska tas bort i alla förskolor och all ytterligare utbyggnad av WiFi i grundskolan stoppas:

”Vi har fattat beslutet att eliminera och minimera barns exponering för strålning från trådlös teknik i skolorna”.

Cyperns skoldepartement: WiFi bör inte användas i klassrummen

Skoldepartementet uppger att fast internetuppkoppling redan finns tillgänglig i alla klassrum om det behövs för undervisningen. Trådlös teknik ska endast användas inom de administrativa avdelningarna och helst inte i klassrummen.

Om man måste använda trådlös teknik i klassrummen måste nödvändiga åtgärder för att skydda barnen vidtas. De trådlösa accesspunkterna ska inaktiveras när de inte används i undervisningssyfte.

Dessutom måste skolan få föräldrars godkännande i förväg för att få använda trådlös teknik i undervisning. Skolledare måste sända ett brev till föräldrarna i vilket de informeras om anledningen till att WiFi används och precisera under hur lång tid.

Motion till riksdagen om strålningsfri skola

I Sverige inlämnades under hösten 2016 en motion om att skolor och förskolor i Sverige ska vara strålning sfria, dvs utan trådlösa nätverk. 

Läs mer och se video på Strålskyddsstiftelsens hemsida

Text: Mona Nilsson, Strålskyddsstiftelsen

Källa: Ehtrust.org/cyprus-issues-decree-banning-wireless-kindergarten


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Birgitta
Birgitta
Gäst
8 mars 2017 kl 20:11

Mycket bra gjort av Cypern! Ett liknande förbud kommer dessvärre aldrig att ske i landet eftersom Sverige även är en “digital stormakt”. De planerar att Sverige ska vara det mest uppkopplade landet i världen på Iot (Internet of things) år 2020 och då kan inte några hänsyn tas till våra barns hälsa. Elitisterna har en människofientlig transhumanistisk agenda. Klarar man inte av wifi-bestrålning har man inget livsberättigande i den nya världen.

ANITA
Gäst
8 mars 2017 kl 15:32

Bra, Mona!!! Om Sveriges regering inte vore så saktfärdig hade det här skett för länge sedan.