Hur är Nya Dagbladets annonsörers etniska bakgrund relevant Wolodarski?

8
1191
DN hänger ut en annonsör på Nya Dagbladet på grund av slaviskt ursprung
DN hänger ut en annonsör på Nya Dagbladet på grund av slaviskt ursprung
Markus Andersson - pressfoto
Markus Andersson – pressfoto

Nya Dagbladet har enligt Dagens Nyheter begått det oförlåtliga brottet att tillåta en annonsör på sajten vars ägare har sin bakgrund i Östeuropa. Det är kontentan i det stora ”avslöjandet” som DN släppt under dagen med hjälp av två grävreportrar med uppgift att angripa våra annonsörer.

Text: Markus Andersson | Artikeln är återpublicerad med tillstånd av Nya Dagbladet

DN skriver:

”Aktörerna bakom saknar ofta inkomster och betalar sällan skatt. Några företrädare söks av kronofogden, en har utvandrat från Sverige och en har just kommit ut ur fängelset.”

Inget av ovannämnda är alls aktuellt eller relevant för Nya Dagbladet. DN har nu riktat in sig på att angripa tidningens ekonomi och försöka hänga ut annonsörer på tidningen, allt under det tomma epitetet ”hatsajt”, utan att som vanligt inte belägga tillmälet i sak. I det senaste uppslaget har man riktat in sig på ett företag ifrån Tyskland som annonserar på sajten.

Affären med annonsören har givetvis skett enligt alla lagar och regler, annonsen handlar om bildelsförsäljning via postorder. Företaget har affärsverksamhet i 25 länder. Vad vill då DN skrämma sina läsare med?

Jo, ägarna av de tyska företaget har tydligen rötter i Ryssland och Ukraina. Där tog DN:s ”gräv” slut. Mer spännande än så blev det inte.

Kontentan? Ägarna av företaget som annonserar har en annan etnisk och nationell bakgrund än svensk/tysk. Är det skäl nog för att peka ut nationalitet/etnicitet? Blev det plötsligt mer relevant och samhällsviktigt att utpeka att det finns östeuropéer i Tyskland som bedriver laglig affärsverksamhet än det att meddela signalementen på gärningsmän i Sverige som efterlyses för våldtäkt och mord när dessa är invandrare? Tydligen.

Ryssar får man förakta och hetsa mot om det passar den politiska dagordningen. Allt det onda kommer nu ifrån öst.

”Hur är Nya Dagbladets annonsörers etniska bakgrund relevant Wolodarski?”

DN:s hetsjakt når nya bottennivåer. För detta fantastiska grävarbete betalar DN journalisten Mattias Carlsson en nätt grundlön på 94 000 kronor i månaden, enligt Dagens Media. Nya Dagbladets medarbetare skriver ideellt. Annonsintäkter bekostar driftskostnader.

Om det blir kvalitet eller kvantitet som vinner framtidens mediekonsumenters förtroende återstår att se. Fokus på det senare är i alla fall inte aktuellt för Nya Dagbladet.

Text: Markus Andersson

Relaterat

 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Dagens Nyheter = fake news. Det finns oändligt många exempel på det och ett av de värsta DN-fake news är DN:s förstasida den 18 maj 2010 som lurade DN:s läsare grovt om visad allvarlig hälsorisk med mobilanvändning (malign hjärntumör). Den förstasidan ser ut att vara ett beställningsjobb av Ericssons PR-byrå.

 2. DNs reportrar borde stämmas så långt in i H….te som det bara går. Kanhända skulle fler bland allmänheten som läser deras blaskor, fullklottrade med lögner och förtal, vakna upp mer inför det korrupta och sjuka samhälle vi lever i.

 3. Om beskyllningarna är grundlösa, altså utan styrkande bevis bör man väcka åtal enligt brottsbalken kapitel 5. Se vidare för detaljer: http://lawline.se/answers/11579
  Tidningskopia utgör bevis på vad som sagts.
  Om DN inte kan visa att det är sant bör resten vare en fråga om böter, storlek av skadestånd och exponering av dementi.
  Enklare fall kan man knappast hitta, tycker iaf jag.
  Om någon med praktisk juridisk erfarenhet kan uppskatta kostnader och om förlorande motpart döms att ersätta alla kostnader vore det till hjälp för Nya Dagbladet.

 4. Borde man inte kunna stämma Dagens Nyheter och journalisten Mattias Carlsson för rasism och hatbrott. Helt otroligt hur Dagens Nyheter får bete sig utan att straffas.

 5. @Clas Kling Stämma dagens Nyheter? En stämningsansökan (undantaget åklagare) gäller bara vid tvistemål. Man stämmer då motparten: dvs yrkar ersättning vid avtalsbrott t ex. Eller på annat sätt begär ersättning vid skada. DN har utgivningsbevis och då träder Yttrande-/pressfrihet in som är långtgående. Med andra ord DN, som tidning, har rätt att ”tycka och trycka” vad de behagar så länge de följer de pressetiska reglerna (samt annat relevant lagstiftning) och det är i princip omöjligt att fälla en tidning för fel vinkling eller för förtal. Samma möjligheter gäller även för NewsVoice.

 6. Men det förstår du väl, Torbjörn att allt det goda i världen kommer från Wolodarskis etniska och nationella bakgrund. Se bara på ett foto av honom! Så ser en god människa ut. Det är som i filmen Trolltyg i tomteskogen. Där ser man lätt vad som är gott och vad som är ont. De onda är tomtarna och de goda är trollen. Regeringen har också fattat detta tack vare att de läser Wolodarskis tidning flitigt. Nästan alla partier har fattat hur det ligger till. Nu är det bara du som ska fatta det också Torbjörn! 😉

 7. Ja, NewsVoice har också kontaktats av samma företag dvs AutoDoc och jag tyckte det var en viktig intäkt för att driva tidningen vidare. Det ger inte mycket pengar alls så det behövs många annonser av den typen för att det ska ge ett väsentligt tillskott i ekonomin.

  Observera att AutoDoc INTE sponsrar NewsVoice. Det är bara en vanlig annons som leder besökare till en sajt med försäljning av bildelar.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här