Efter terrorattacken: Rakhmat Akilov vill att vi slutar kriga i Syrien

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 april 2017
- Torbjörn Sassersson
Rakhmat Akilov


SAAB Group säljer vapensystem med mördande reklam som demonstrerar exceptionell kognitiv dissonans – Video: Saab Unveils the New Gripen E Smart Fighter

 

OPINION. Efter terrorattacken i Stockholm fokuserar MSM på att minska oron genom att i nästan varje inslag om terrorattacken den 7 april trigga känslor om “ljus och kärlek”, men terroristen Rakhmat Akilov vill hellre att vi slutar kriga i Syrien. Det är kognitiv dissonans i Sverige.

Text: Torbjörn Sassersson

Borde inte fokus ligga på att medierna ställer frågor om terrorattackens natur och bakgrund? Vilka förutom Akilov låg bakom den? Varför måste attacken utredas under ett år? Vad är det som är så svårt att förstå med motivet till terrordådet? Är teatern ett prov på “strategy of tension”?

Istället bombarderar statskontrollerad TV (SVT) och andra kanaler folket med “ljus och kärlek” och “we shall overcome”. Det verkar finnas en stor oro inom etablissemanget att folk inte ska klara av situationen trots att vi är vuxna människor. Fokus är på känslor, inte det rationella. I söndags täcktes ett par polisbilar med blommor i centrala Stockholm. PR-idén måste vara unik och ett par dagar senare vill de sociala ingenjörerna på Socialdemokraterna ha 10,000 fler poliser fram till 2024. Vilket sammanträffande.

“Socialdemokraternas nya mål är att det ska vara 10.000 fler polisanställda 2024. Satsningen innebär att två nya lärosäten för polisutbildningar ska skapas.” – DN, S vill ha 10.000 fler polisanställda till 2024

ArcanumSkolan 2024

Sveriges deltagande i smutsiga krig

Att nu satsa på fler poliser handlar förmodligen främst om att försöka skapa en känsla av trygghet när det egentligen är andra saker som behöver göras, som att Sverige måste sluta sälja vapen och delta i de krig som generar terrorism.

“Enligt Aftonbladets källor ska mannen ha sagt att han ”bombar Sverige för att vi bombar hans land”. Rakhmat Akilov ska ha sagt i förhör att han är muslim och tillhör terrorsekten IS. Enligt 39-åringen ska ”ordern” om attentatet på Drottninggatan ha kommit från direkt från terrorgruppen i Syrien: ”Bombningarna i Syrien måste upphöra”.”. – Rakhmat Akilov, 39, misstänks för attacken på Drottninggatan

Att terrorister gör denna typ av uttalanden efter eller under terrorattacker är inte ovanligt.

Enligt flera vittnen till massakern i nattklubben Bataclan i Paris skrek terroristerna att attacken är den franska presidentens fel och att Hollande inte ska sätta sin fot i Syrien.

“Franska journalister avslöjar att Frankrike med ledning av president François Hollande sålt vapen till så kallade ”mjuka rebeller” – rebelles modérés – för att störta Assad sedan 2012 trots att Assad varnat för att dessa rebeller när som helst kan vända sin aggression mot Frankrike och Europa.” – NewsVoice, Franska journalister avslöjar koppling mellan Hollandes vapenförsäljning och terrorattacken i Paris

Kausalitet

Vi måste förstå principen om kausalitet, orsak och verkan. Den kognitiva dissonansen måste få ett slut i ett inte speciellt oskyldigt trygghetsälskande Sverige. Vi är inte offer. Sverige är inte det rättrådiga fina landet som vi vill att omvärlden ska tänka om oss. Sverige deltar i själva verket i anglosaxiska krig i Mellanöstern, Centralasien och Afrika. Några exempel:

Se referenser för punktlistan, länkar och läs mer om Sveriges vapenförsäljning, terroristhusering och deltagande i utländska krig i artikeln: Rakhmat Akilov: ”I bomb Sweden because you bomb Syria” – Sweden pays for secret warfare

Till och med Assad säger att han varnade Europa 2012 om vad skulle hända om Europa samarbetar med och finansierar terroristerna. Det kan uppstå terrorism runt hela världen, menade han. De europeiska representanterna trodde istället att Assad hotade dem.

Läs mer: Assads budskap: Frankrike måste sluta sponsra terroristerna i Syrien

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Hade scenariot i övningen SÄPO/Polisen/Militären etc. övade på dagen innan(!) Åhléns som målplats för “terroristens bomb”?

  Bara en liten fråga i all enkelhet.

 • @Per. @blueshift
  Hur går scenariot “attacken var riktad mot regeringen” ihop. Kaparen bodde intill chauffören och måste väl rekat färdvägen för att nå regeringskvarteren!

  Hur hamnar han i Åhlens-huset och inte vet i förväg att nästa hörn på det huset och den fortsatta riktningen håller man på med inte bara lägger stenplattor mitt i vägen? https://www.youtube.com/watch?v=DuEWyUi-BVg
  Den här mannen kan inte ha varit på väg till regeringen och inte med en liten bomb i hytten heller.. Han skulle haft något annat än en lastbil full av drycker.. och valt en annan väg.
  ………………
  Om Expressen och Polisen måste man säga att underliga äro polisens vägar…
  http://www.expressen.se/nyheter/vannen-akilov-visste-inte-ens-hur-man-ber/
  Enligt denna synnerligen korkade “läcka” vet man att IS haft en “hemlig källarmoské”. Hur det går ihop med spaningslogiken polis och underättelsetjänst bör ha får alla fundera på. Expressens roll som papegoja ser inte heller ut att imponera. Vill man från polis och media att våldsverkarna ska springa, lämna hönshuset för att aldrig mer återkomma? Försöker någon blott bygga upp en hotbild som ser ut som har stommen av ett korthus..?

  “Uppgiftslämnare berättar för Expressen att lägenheten bara var öppen för särskilt inbjudna personer – och att en man som uppges ha agerat som IS-rekryterare ska ha varit där och sökt rekryter till terrorrörelsen.”
  Våldsmän söker sig inte till gud och definitivt inte till moskén för att hitta en om ens välbetald men oerhört kort karriär.
  Var och en måste ju förstå att den adressen måste ju vara klarlagd för polis och alla därefter sittande i kedjan. Ändå dyker uppgiften upp i Expressen som om det inte är klarlagt var det är.. Eller vilken signal det egentligen innebär att uppgiften avslöjas i pressen.. Att få dem att fly kan ju inte vara den klokaste lösningen. Vem står f.ö. för kontraktet? Här är så många hängande trådar att hälften vore nog om inte trovärdigheten ska rubbas.. Så här dumt agerar knappast polisen (?) utan källan är någon annan..

  Vi väntar på loggarna av terroristens telefonsamtal med sin ISIS-support.. de måste ju vara kompletta med supportens närmaste mast. Alla som sett källkoden i ett meddelande över e-posten kan se att allt loggas…

 • Expressen ( 23 apr 2017): Rakhmat Akilov om ordern från IS

  “Terrordådet på Drottninggatan utfördes efter en veckas planering.
  I förhör har Rakhmat Akilov berättat att han då fick en order från IS att agera, enligt uppgifter till Expressen.
  Under timmarna mellan dådet fram till gripandet ska han återigen ha haft telefonkontakt med sina “bröder” från terrorsekten.”

  http://www.expressen.se/nyheter/rakhmat-akilov-om-ordern-fran-is/

 • @TOMAS

  Tack för att delar med dig av dina upplevelser och erfarenheter som brandman. Har noterat att det finns en del privat-filmade videor upplagda på bl.a. liveleak.com

 • @ Per Larsen

  Vid Gamla Stan år 2003 mejades runt 40 pers ner. Således fler än vid Drottninggatan 2017. Två av dem i Gamla stan dog. Mannen kallades för fyllo i pressen. Det var andra tider då. Den 7 april sattes terroriststämpeln av Lövén redan en timme efter att lastbilen skulle ha kört in i Åhléns. Mycket få människor funderar över hur det är möjligt att ens innan mannen infångats veta att han begått en terrorhandling. Än mindre ställs frågan hur den misstänkte så snabbt och lätt kunde identifieras utifrån de extremt suddiga fotona. Och dessutom är det osäkert om fotona är att betrakta som tagna före eller efter attentatet.

  @Tomas

  Ja, brandsläckningen var nog mer en övning än en regelrätt släckning. Och jag förstår din frustration. Jag har försiktigtvis pratat med kollegor, men de är hjärntvättade till att blunda för logiska luckor. Samtidigt tänker jag att det inom polis och räddningstjänst måste finnas gott om folk som undrar över varför man har fått order om att föra svenska folket bakom ljuset.

 • Akilov har fått sin kvart i rampljuset, lastbilsattacken på Drottninggatan resulterade i fyra döda och femton skadade. Det är ett terrorattentat, Akilov, politikerna och media anger det som orsak. Det är kanske bäst så, för de skadade och de sörjande. Det är också en önskvärd förklaring för både politiker och medier, det finns så mycket att säga och skriva om när det är en terrorhandling.
  Beskrivningarna av gärningsmannen syns dåligt i detta terrorsammanhang, det framkommer inte så mycket om denna Akilov. Kanske är det med hjälp av denna vaghet som en terrorprofil skall framträda för vårt medvetande?
  Om Akilov hade beskrivits som en papperslös drogmissbrukare med ströjobb i rivningsbranschen, en frånskild fyrabarnspappa som nådde vägsände år 2017 i ett land långt borta från sitt fädernesland. Med en knarkares impulskontrollstörningar tar han tillfället iakt, en tom lastbil, en lång rak väg fylld av främmande statsmedborgare, med Nice och julmarknaden i Berlin i minnet, nu skall han få katarsis. En terrorist kan ju inte vara en misslyckad man per definition, all förnedring och skam är borta på fem minuter för Alkilov som nu istället framträder som en framgångsrik terrorist.
  Jag hoppas inte jag har rätt, för det finns gott om misslyckade individer med impulskontrollstörningar, det finns inget som skyddar medborgarna i vardagen för denna typ av faror och politikerna kommer inte att göra något.
  Det har hänt förr, mest känd i Sverige är Gamla Stan år 2003 när en man körde in bilen på en gågata och mejade ner 19 personer varav en dog. Det hände i mindre omfattning mycket oftare och med små tidningsrubriker.

 • Jag får mycket skit av närstående och kollegor när jag säger att jag inte får ihop det och när jag säger att jag inte riktigt tror på det här.Med respekt med dom döda och brandkollegor och sjukvårdspersonal som vad med om trauman vad vet jag.Så vill jag se mer.inga dåliga filmer på lastbilen som inte visar någonting,folk som springer,inga jävla hjältesagor som tidningarna visar upp.är ute på nätet på allternativa sidor och jag ser ett mönster från nice och berlin.

 • Det ser ut som en övning,känslan är att dom inte vet vad dom håller på med.kan inte tids intervallerna.riktlinjerna vi har vid explosiva ämnen och gastuber typ acetylen.Avspärrning 300m kylning från skyddad plats.Vet inte vilket larm dom fick men jag vet vid framkörning fick dom terrordåd. större skadeplatser blir vi indelade i sektorer.försöker skapa en plats där vi lämnar döda på ett ställe och skadade vid ett annat ställe för priotering för vidare transport till sjukhus.Räddningsledaren från räddningstjänsten är högsta hönset,därefter en ledningsläkare på skadeplats.polis sköter avspärrning och identifiering av offer.Vid terrordåd är det kanske annat där polisen sköter allt ut mot media.

 • Det är mycket som är märkligt i den här historien. Enligt följande filmklipp var gatan utanför Åhléns full med folk när lastbilen körde in i fönstret på parfymavdelningen. Filmen sägs vara tagen precis efter “attacken”. Lägg märke till att den man som slår på lastbilsdörren blir bortmotad av vakt. Man ser också att filmen är tagen när det inte fanns någon avspärrning.

  https://www.youtube.com/watch?v=eP6JyHiogdE

 • @Ale

  Söker Ole Dammegård på YT och titta på några av hans visserligen långa klipp där. Världen kommer att se annorlunda ut efter det.

 • Håller fullständigt med Kenneth Thorberg.
  Ale@ Bråka inte med Per@ bättre vore om du framför din argumentation till Frimurarna et al istället som byggt upp en hel kosmologi kring siffror och datum.

 • @Ale

  Annars kan du ju söka runt lite själv och se vad du kommer fram till. Hittar du inget kommer nog ingen annan att kunna övertyga dig heller.

 • Finns det någon som har något av substans om Drottninggatanattentatet sok bekräftar fake fram med i så fall.

 • Kenneth Thorberg@ Jag har under flera år svarat på olika medborgarenkäter som ett av landets statsvetenskapliga institutioner skickar ut via E-post med vissa mellanrum. Enkätens fasta frågor handlar om tillitsfrågor till medmänniskor respektive myndigheter och offentliga institutioner samt inställning till regeringens flyktingpolitik. Enkätens rörliga frågor handlar om dagsaktuella politiska frågor typ resursfördelning, miljö-, klimatpolitik eller drivmedelsskatt. Inför förra valet fiskade de hur jag tänkte rösta.

 • @Tomas

  Jag är också väldigt skeptisk till det händelseförlopp som är menat att vi ska svälja , även om det finns en del frågetecken för att jag ska kunna specificera ett trovärdigt scenario. Hur är det t.ex. med de påstådda dödsoffren ? Att folk i allmänhet så oreserverat verkar ta till sig att gärningsmannen verkligen har kört lastbilen är för mig konstigt. Tittar man på cctv-bilderna som visar honom på förmodad flykt från brottsplatsen så är det väldigt svårt att in att han ska ha suttit i den kvaddade lastbilen.

  Får jag fråga om det här är något som ni brandmän diskuterar , kollegor emellan s a s ? Eller är det för känsligt ? Det kan ju inte bara vara du som reagerat på allt som är ologiskt.

  @ Birgitta

  Det får man , insinuant , säga var snabbt jobbat av detta forskningsinstitut. En vecka sen dådet och de har redan tagit fram underlag och genomfört en enkät ? Får jag fråga lite om omständigheterna runt detta ?
  När o hur vart du kontaktad för den ?

 • Realisten@ “media drivit en hård ”oreflekterat” pro nato/usa propaganda länge nu”. Det är förskräckligt. USA-propagandan har även infiltrerat “Odlaren”, som jag prenumererar på, som är en tidskrift för förbundet organisk-biologisk odling. Senast kunde jag läsa en mycket partisk artikel om hur förskräcklig Assad är mot sin befolkning som svälter varpå man som läsare uppmanades att skänka fröer.

 • Linda@ “Slutsats etablissemangen vill att vi ska dra?”. Jag har deltagit i en statsvetenskaplig forskningsundersökning och svarat på en enkät om det “förmodade terrordådet i Stockholm”. De första frågorna handlade om vad jag kände och tänkte om dådet, när och hur jag fick reda på det samt i vilken mån och hur jag kommunicerat detta. I slutet av enkäten kom frågor om mitt förtroende för regering, riksdag, myndigheter, polis, m fl samt tillit till människor i allmänhet. Avslutningsvis kom en fråga om hur jag ställer mig till de politiska konsekvenserna av dådet och ombads bedöma hur bra eller dåliga olika alternativ är som t ex ökade försvarsanslag, fler poliser ute på gator och torg, fler övervakningskameror ökad kontroll av penningströmmar över nätet, ökad kontroll av sociala media, eller minskning av flyktinginvandringen.
  Jag finner det troligt att makthavarna slår till stort och inför alla alternativ ovan utom minskning av flyktinginvandring. Ju fler som pumpas in i landet desto större social oro, kaos och instabilitet, vilket i sin tur ska borga för djupa statens möjligheter att omdana samhället på djupet och skapa världens första Orwelliska mönsterstat. State terror is good for governance…

 • Det sägs i alternativ media som t.ex Global research, Newsbud, Corbett report mm att IS är i princip fotsoldater åt USA/Nato, Saudi Arabien, Israel,Turkiet och Qatar i Syriens ockupation (läs: inte inbördeskrig) I Sverige har speciellt media drivit en hård “oreflekterat” pro nato/usa propaganda länge nu (som jag t.o.m påpekade till en till synes omedveten Metro journalist…) I princip är sverige på IS sida i ockupation, hur kommer det då sig då att IS gör terrorattentat mot sin bundsförvant? Det hela luktar falskflag, speciellt med tanke hur snabbt och effektivt polisen agerade.. en polis som i vanliga fall inte ens kan knyta sina skosnörren utan att snubbla (läs: ursla på att lösa brott ). Jag vet inte om Sverige fortfarande är neutral eller om vi blivit inofficiellt ett Natoland? Geopolitiskanalys behövs här och där har ni i alternativmedia de få som kan göra detta med trovärdighet. MSM är i propagandanstjänst dessvärre.

 • All blåljuspersonal får skriva på papper om tystnadsplikt vid anställning.Där får man lära sig att hålla käften och inte kritisera arbetsledningen,det är väl som på alla arbetsplatser i dagens Sverige.Kolla sajterna på dom stora tidningarna dom visar stora reportage men tagit bort kommentatorsfälten för den stora massan.Folk som har en annan bild tystas ner och får inte komma till tals.Tack för internet och alternativa sidor där vi får skriva ner våra tankar och åsikter.Men tyvärr kommer dessa sidor att släckas ned,de börjar redan prata om fake news och med lagstiftning kommer sidor släckas ner och våran yttrandefrihet kommer begränsas.

 • Vid våra larm är oftast räddningstjänst och ambulans först,polisen brukar vi oftast få vänta på ca.10-20 minuter för dom har inga resurser.Men nu när terrorattacken ägde rum så verkar det som hela landets polis styrkor va på plats på några minuter även nationella insatsstyrkan före både räddningstjänst och ambulans.Jag vet att räddningstjänsten fick larm om att en lastbil kört in i åhlens.Men under deras framkörning fick dom på radion att det var ett terrordåd.vid framkomst var polisen redan på plats med avspärrade och folktomma gator.Därför är känslan att det inte stämmer med medias nyhetsförmedling.

 • jag var inte där,men jag har kollat på mobilklipp på internet som folk delat som var där,det stämmer inte med medias förmedling.jag jobbar själv som brandman och jag vet hur vi jobbar och har vart med om en hel del genom åren.Det enda vi fått sett av lastbilen är två jävla klipp som egentligen inte visar någonting.Jag har lärt mig genom åren att sålla vad msm försöker förmedla.

 • NewsVoice 12 Apr, 2017 at 14:00

  Mer tankar från Kristoffer Hell och Blueshift, nu om vad han misstänker var den egentliga avsikten med lastbilsfärden i Stockholms centrum – att köra in fordonet i regeringskvarteret Rosenbad och detonera den bomb, som den därom oinformerade lastbils-kaparen lyckades desarmera och samtidigt bränna sig på:

  http://blueshift.nu/terrorattacken-i-stockholm-ahlens-var-inte-slutmalet-det-var-regeringen/

  Detta resonemang stämmer med Sasserssons diskussion om att lastbilsmassakern i Stockholm kan vara en följd av den nyliga inhemska kritiken från bland annat regeringen mot muslimsk fanatism i Sverige:

  https://newsvoice.se/2017/04/08/terrorattack-stockholm-7-april-varfor-nu/

 • ElisabethLarsson ja Drottninggatan är tömd på folk för att polisen töm gatan efter attacken. Sedan kom ambualsen. Vad är grejen?

  Säger inte till alla som ville mena att detta var en “false attack” har fel; vill bara ge lite intellektuellt och logiskt motstånd. Vässa era argument och återkom.

 • TOMAS, har du länkar med vad du menar bekräftar att:
  ”att allt bara är fejk”. Fram med dem! Eller håll tyst,

 • Slutsats etablissemangen vill att vi ska dra? Bomba Syrien, avsätt Assad och skeppa hit ännu fler flyktingar.

 • https://youtu.be/5FCxZ9w2HSY

  Drottninggatan är tömd på folk,,, taget innan ambulanser är på plats (3 minuter från larmet). Inga skadade syns utmed Drottninggatan, däremot finns hundratalet människor utanför avspärrningar.
  Vad händer under de 20 minuter från att lastbil stjäls tills den åker in i Åhlens?

 • Det är bara att gå ut på youtube och söka på terror attack Stockholm.Finns många länkar där som folk filmat med sina mobiler.Min känsla är att det är fejk.

 • Det finns ingen gärningsman allt är ett stort jävla skådespel,extrem högern går ut på sina sajter att is har invaderat sverige,MSM går ut med att terrorn har nått sverige och alla köper allt med hull och hår.Gå ut på youtube och se klipp som folk filmat med sina mobiler.Det du ser är ett avspärrade gator,gapande och springande poliser och loja brandmän.det finns ett klipp där folk har filmat när brandmännen släcker lastbilen fylld med gastuber och en sprängladdning,inget säkerhetstänk där inte,rent ut sagt pinsamt och se.Och jämför med dagstidningarnas publicerade klipp och alla hjältehistorier.den kvinnliga tiggaren,mannen som överlevt förintelsen,kvinnan med barnvagnen som syns på övervakningskameran när lastbilen far förbi.jag var inte där,men ge mig lite mer klipp och filmer så jag kan ändra uppfattning annars tror jag att allt bara är fejk.

 • Att tro det utfördes av en ensam är totalt omöjligt att tro, det måste ha varit en hel del andra med, exv en som utlöste brandlarmet på åhlens så att folk sprang ut på gatan, någon som flyttade undan betonghindren + andra förberedelser.

 • Vare sig terroristens egen förklaring eller skuldbeläggningen av “imperialismen” duger rent logiskt. Jag tror istället att förklaringen är enklare och ligger i exemplet om katten och fågeln:

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/04/12/katten-och-fageln-jenny-tedjeza-pa-proletaren-har-insett-att-medmansklighet-utan-fornuft-inte-racker/

  Varför? Jo. Terrorattentat begås av IS-folk helt oavsett imperialismens närvaro eller ej, mot “otrogna” oavsett religion eller härkomst, även mot sekulära muslimer eller muslimer av andra inriktningar än wahhabism. De begås av relativt välnärda och välutbildade också.

  Den gemensamma nämnaren är en extrem och bokstavstroende sekt med bisarra religiösa fantasier. Mentalsjukhusen måste byggas ut och samla in dessa samhällsfarliga individer. jag tror alla kan vara eniga i detta förutom de som faktiskt tror på sektens extrema doktrin.

 • En intressant tanke från Kristofer Hell (Blueshift):

  “Är detta hur globalisterna, i skydd av en diversions- och desinformationskampanj om påstådd ölbilsterrorism, styr den kollektiva tankeprocessen hos ett helt folk – blott timmar efter att man låtit USA avfyra vad som kan bli den första salvan i ett tredje världskrig?”

  Ännu en “Vag the dog”? Den svåra frågan att besvara blir då: Varför terrorattack just i Sverige? Och nästa fråga: Är det isf en tillfällighet att attacken kommer 3-4 dagar efter ett mediadrev (45-50 artiklar) inom MSM mot radikala muslimer?

 • Det finns alldeles för mycket oklarheter för att börja analysera orsaker till varför den påstådda terroristen skulle utfört det här. Att det ska behöva ta ett år att utreda ett brott som den misstänkte redan erkänt (fan tro´t) handlar bara om att vi ska hinna glömma och gå vidare och därmed tappa intresset för att ifrågasätta det som presenteras.

  Vi har ju faktiskt egna ögon att se med , hur kan man då låta sig luras till att mannen på cctv-bilderna precis skulle ha suttit i denna demolerade lastbil och sen bara fortsatt som om inget hänt.

  Det enda vi kan vara säkra på att är att lydmedierna inte kommer att ställa kritiska frågor runt denna och andra oklarheter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *