Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Den “så kallade presidenten” Trump kallar en av USAs högsta domare för löjlig

publicerad 2 maj 2017
- Börje Peratt
Börje Peratt. Foto: eget verk, 27 april 2021

OPINION. En federal domare stoppade en Trumporder med hänvisning till att den strider mot konstitutionen. Den nya tillförordnade chefen för justitiedepartementet överklagade omedelbart till appellationsdomstolen, men också den avvisade Trumps begäran.

Trump reagerar naturligtvis på twitter:

“Utlåtandet från den här så kallade domaren, som i grund och botten berövar landet rätten att tillämpa lagen, är löjligt och kommer att kullkastas!”.

Demokraternas senator Ben Cardin, Maryland, säger att Trump har gått för långt när han attackerar en domare, och tycker enligt Reuters att presidenten “underminerar hela systemet”.
Demokraten Adam Schiff har i sin tur svarat “den så kallade” presidenten på Twitter med:

“Läs den så kallade konstitutionen.”

Trump har gjort en gimmick av att uppträda inför kameror för att visa hur “beslutsam han är”, underteckna någon av sina alla order och demonstrera makt. Det spelar sedan ingen roll om andra redan utfört de han påstår sig ska utföra. Tittaren får en bild av en som gör något och TV-publiken en ny charad.

Trump håller upp sin hand och bakom honom får han en penna dock utan att titta på den som ger honom pennan. Detta är alfahannens kontroll över undersåten. Så undertecknar han, förmedlar några brösttoner om hur “nicelly” flygplatserna ska hantera hans dekret, kompletterad med förakt mot dem som inte håller med och så sträcker han upp pennan i luften.

Fortfarande utan att titta på underhuggaren så tar denne pennan och återgår till sin applåderande position bakom Trump.

Trump ger slutligen en flinande och tacksamme undersåten uppmärksamhet så att denne kan spegla sig i alfahannens glans.

Tidigare hade avgående ministern för Justitiedepartementet uttalat sig om att Trumps beslut strider mot den amerikanska konstitutionen, beslut som då inte kan försvaras i domstol. Trump svarade med att omedelbart avskeda henne.

“Trump sparkar den “trotsande” ministern Sally Yates, som leder USA:s justitiedepartement till dess president Donald Trumps kandidat godkänns. Anledningen är att hon inte försvarar de nya reglerna om inresestopp för flyktingar och för människor från vissa länder.

Det uppger en talesman för Vita huset. Yates kommer att ersättas av advokaten Dana Boente. “Sally Yates har svikit justitiedepartementet genom att vägra att verkställa en rättsordning som syftar till att skydda medborgarna i USA”, skriver Vita huset i ett uttalande. (TEXT-TV 2017-01-31)

Protesterna och demonstrationerna mot Trump växer

Trump orerar om den farliga världen som ska hållas borta med murar och förbud helt i strid med “the american way of life”. Det verkligt farliga, Ku klux klan terrorn, Sarah Palin, den republikanska Alaskasenatorn vars gevärskors på USA kartan visade var människor fanns som enligt Palin borde elimineras och som hetsade till mord.

Till och med konspirationsteoretikernas egen guru David Icke målade 2016 upp kombinationen Trump-Palin som “Apokalypsen nära: Sarah Palin’s bisarra Trump stöd analyseras”: LÄNK

Samtidigt som Trumpadministrationen genomför order som betraktas som olagliga försöker man även tysta pressen.

“Medborgare som utövar sin konstitutionella rätt att samlas, organisera sig och låta sina folkvalda höra deras röster är exakt vad vi kan förvänta oss när amerikanska värderingar står på spel”. (Förre president Barack Obama)

Över hela landet sprider sig en proteströrelse inte bara bland folket utan bland lagkunniga, senatorer och även republikanska folkvalda således från hans eget parti. Landets förebilder inom kultur och idrott ger också uttryck för att de skäms för denna Trump.

Det amerikanska fotbollslandslagets lagkapten Michael Bradley sågar landets nye president Donald Trump. Timmarna före en match mot Serbien skrev han på Instagram: “Jag är ledsen och generad. Jag hade hoppats att presidenten Trump skulle vara annorlunda än valkampanjens Trump. Att den främlingsfientliga, kvinnofientliga och narcissistiska retoriken skulle ersättas med en mer ödmjuk inställning till att leda vårt land”.

Trump och Putin är på väg att skapa en allians mot ISIS vilket uppfattas som positivt. Samtidigt känner vi igen Andra världskrigets pakt mellan Hitler och Stalin. Den varade tills Hitler angrep Sovjet. Ser vi motsvarande risk nu då USA laddar upp i Polen med Järnbrigaden. Han, Trump som inte skulle riskera amerikaners liv i andras krig driver nu konfrontation mot Ryssland. Vad svarar Putin på det?

Trump utmanar samtidigt inte bara ISIS utan hela den muslimska världen genom att flytta Israelambassaden till Jerusalem, utmana Iran i hätska ordalag, vilket får dem att avfyra en testmissil, och förklara befolkningen i 7 muslimska länder som ovälkomna till USA. Det gäller även exempelvis svenskar som råkar ha släkt från någon av dessa länder.

En Oscarsnominerad svensk skådespelare tillhör dem som drabbats av Trumps möjligen olagliga dekret. Den svenske NHL-stjärnan Mika Zibanejad som avgjorde en JVM-final för Sverige, har uttalat sig till tidningen Daily News om Donald Trumps beslut. Zibanejad är själv enbart svensk medborgare men tycker att “det suger” att hans släkt från Iran inte får träffa honom i USA .

Oscarsnominerade regissören Asghar Farhadi bojkottar Oscarsgalan 2017. På Twitter skriver filmens skådespelare Taraneh Alidoosti:

”Trumps visumstopp för iranier är rasistiskt. Oavsett om det kommer att inkludera kulturella event eller inte, så kommer jag inte, som en protest, att närvara vid Oscarsgalan 2017.”

Den nya aggressiva Israelvänliga politiken bör krocka med några av trumpföljarnas antisemitiska hållning och förintelseförnekelse. Möjligen är det så att man idkar ett tunnelseende som bara släpper igenom det man vill se.

Jag bestämde mig redan som barn att om det dök upp en ny Hitler skulle jag inte hålla tyst. Det är med sorg jag ser att tidigare vänner valt att ställa sig bakom denna nya Hitler. Tyvärr innebär det också att jag officiellt tar avstånd från både dem och deras i praktiken högerextrema val. Så nu har jag dragit gränsen både mot vänsterextremism och gör det även gentemot den nya form av högerextremism som gjort sig gällande.

Jag beklagar det men lika vedervärdigt som jag fann Voffarnas förföljelser lika vedervärdigt och kanske än mer skrämmande är trumpifieringen.

Den engelska tidningen Independent uppger att Human Rights Watch[1] anger Donald Trump som hot mot de mänskliga rättigheterna på grund av hans “politik av intolerans”.

Striden står mellan dem som önskar en rättvis och öppen värld och de som vill rasera allt, möjligen i hopp om att bygga nytt. Det är en helt annan väg än vi som vill reformera på fredlig väg och som tror på den, ibland frustrerande och långsamma, demokratiska vägen.

Börje Peratt

Referens
1) January 12, 2017 World Report 2017: Demagogues Threaten Human Rights, Trump, European Populists Foster Bigotry, Discrimination LÄNK


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq