Lars Bern ger Emanuel Karlsten en läxa om hur medier funkar

publicerad 20 maj 2017
- av Lars Bern
Emanuel Karlsten - Foto: Martin Ridne, Wikimedia Commons
Emanuel Karlsten - Foto: Martin Ridne,  Wikimedia Commons
Emanuel Karlsten – Foto: Martin Ridne, Wikimedia Commons

Lars Bern replikerar policyskribenten Emanuel Karlsten, som kritiserat Mats Qviberg för hans köp av Realtid och Metro. Karlsten är personen som blockerade NewsVoice redaktör från Facebook-gruppen Journalistbubblan med motiveringen att det handlade om egenreklam. I verkligheten postades i den bubblan enbart länkar till artiklar med kritik mot politiskt korrekta medier. 

Kommer Mats Qviberg att vädra ut den politiskt korrekta agendajournalistiken?

Text: Lars Bern, Antropocene

En krönikör vid namn Emanuel Karlsten i tidningen GP skrev igår (18/5) en krönika med en rejäl bredsida mot finansmannen Mats Qviberg för hans köp av medieföretagen Realtid och Metro. Han menar att det är:

“första gången i modern tid som en affärsman har börjat köpa tidningar för att påverka innehållet och samhället.”

Det är anmärkningsvärt att en journalist med en så total brist på kontakt med historien, får uppträda som krönikör i en tidning som GP med anspråk på att tas på allvar.

Låt mig börja med att påminna om ett mycket känt citat från globalismens framlidne grand old man David Rockefeller i hans memoarbok, där han framhåller att:

“vi är tacksamma mot Washington Post, the New York Times, Time Magazine och andra framstående publikationer vars styrelseledamöter har deltagit i våra möten och hållit sina löften om diskretion i nästan 40 år …. Det skulle ha varit omöjligt för oss att utveckla vår plan för världen om vi hade varit utsatta för publicitetens strålkastarljus under de åren.”

Det är enkelt att konstatera att alla de hyperförmögna arkitekterna bakom Rockefellers plan för världen har haft som en central del i sin globala strategi, att skaffa sig kontrollen över västvärldens Main Stream Media (MSM). Man har metodiskt köpt upp och skaffat sig ägarkontroll över tidningar och TV/Radio-kanaler.

Antalet kontrollerande ägare i de stora västliga medieföretagen har gått från ett hundratal till ett halvdussin under efterkrigstiden. Resultatet av denna koncentration har blivit en politiskt korrekt nyhetsförmedling som är totalstyrd av det globalistiska etablissemanget. Prata om att ägarna inte skulle påverkat innehållet. Mot denna väl kända bakgrund framstår GP-krönikörens påstående som ren desinformation.

USA:s presidentval har satt problemet med ägarkoncentrationen inom MSM i strålkastarljus. Antiglobalisten Trump har fått och får dagligen utkämpa en strid mot av globalisterna helt styrda medier. Konstigt att detta helt förbigått GP:s krönikör.

Fenomenet är ju inte bara amerikanskt utan omfattar hela västvärldens MSM inklusive de svenska som likt papegojor dagligen sprider globalisternas ensidiga propaganda – och GP är inget undantag. Det mest förvånande i Sverige är att även Public Service som skall vara oberoende följer exakt samma agenda – den politiska korrektheten har helt förgiftat alla våra etablerade medier.

Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.seKrönikören i GP pratar om att Qvibergs förvärv hotar oberoende journalistik. Ett märkligt uttalande i dessa dagar när vi alla blivit varse att globalsiternas hårda grepp om medierna lett till att oberoende journalistik knappast existerar längre i västvärlden, i annat än ett fåtal undantagsfall. Det som dominerar idag är agendajournalistik för att driva den globalistiska planen för världen.

En färsk Harvardstudie varnar medierna för att deras ensidigt negativa agendajournalistik riktad mot Trump inte skadar bara honom, utan även allmänhetens syn på MSM själva. Allmänhetens förtroende för media och journalister sjunker som en sten. Studien konstaterar att:

“nationens vakthundar har förlorat mycket av sitt bett och kommer inte att återfå det förrän allmänheten uppfattar dem som opartiska rapportörer, tillämpande samma rapportstandards för båda sidorna.”

Qvibergs ägande av Realtid och Metro hotar verkligen ingen oberoende journalistisk. För att kunna hota något så måste det ju finnas. Jag ser snarast hans insteg i media som något lovande – en möjlighet att kunna läsa nyheter som inte alltid är styrda av den politiskt korrekta agendan, utan som även avspeglar andra vinklar på det som händer. Kanske kan vi få tillbaka mer mångfald i mediernas rapportering och analyser.

Min förhoppning är att Mats Qviberg står på sig och försöker skapa medier som återupptar sin historiska (tappade) roll som den tredje granskande statsmakten som har tummen i ögat på makthavare som missbrukar sin makt och kör över folkets vilja.

Jag tror inte han behöver oroa sig det minsta för distributörer som säger upp avtal med Metro. Om allmänheten får en seriös tidning som vågar utmana de politiskt korrekta kommer folk att slita tidningarna från utdelningsstånden.

Text: Lars Bern, Antropocene


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Så här ser verkligheten ut:
  Staffan Erfors är chefredaktör och ansvarig utgivare för Metro.
  – Jag vill vara väldigt tydlig med att det är jag och ingen annan som fattar beslut om Metros journalistik. Varken Mats Qviberg eller Christen Ager-Hanssen har någonting att säga till om gällande vad vi skriver i tidningen och vilka vi samarbetar med, säger han.
  *
  – Mats Qviberg har absolut ingenting operativt med Metros verksamhet att göra. Han är minoritetsägare i ägarbolaget, säger Christen Ager-Hanssen.
  *
  Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen har vidare inget att säga till om vem som jobbar på Metros redaktion och inte.
  – Det är jag och redaktionsledningen som leder och fördelar arbetet på redaktionen, att vi på allvar skulle skulle ”rensa ut stalinister” är befängt och inte sant, säger Staffan Erfors.
  https://www.mynewsdesk.com/se/metro/pressreleases/tydliggoerande-metro-1966690
  *
  De fallande annonsintäkterna är det som påverkar journalistiken mest, anser jag, därefter kommer alla nya informationskanaler men jag håller med Lars om att MSM skadar sin egen trovärdighet med sina “kampanjer”, en kontroversiell och kritisk röst är före detta justitierådet Göran Lambertz som går till hårt angrepp mot mediernas granskning av Kevinfallet, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/goran-lambertz-medierna-hardvinklar-om-kevinfallet, kritiken kan appliceras på mycket av dagens journalistik.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *