SJ smyger in SJ-chippet som om det vore toppen och naturligt

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 maj 2017
- Torbjörn Sassersson red.
SJ chipbiljett - Foto: SJ AB
SJ-chippet - Foto: SJ AB
SJ chipbiljett – Foto: SJ AB

NOTERAT. Detta är bara början på det kontaktlösa samhället där alla har inopererade chip. Stephan Ray, presskommunikatör på SJ, säger glatt att mellan 1500-2000 personer i Sverige redan har instoppade chip i handen.

För cirka 10 år sedan var debatten het i USA om de kommande chippen [RFID chip]. Företaget Verichip lanserade då det riskornsstora chippet, men många var skeptiska och allmänt negativa. Kanske det låg bakom namnbytet på företaget till PositiveID Corporation.

“PositiveID (formerly VeriChip) is a biological detection systems developer for America’s homeland defense industry and developer of rapid medical testing technology. It is most known for developing the only Food and Drug Administration (FDA)-approved human-implantable microchip of the same name (formerly VeriChip).” – Wikipedia

SJ-chippet

Nu hakar SJ på trenden genom SJ Labs, tågbolagets egen digitala utvecklingsverkstad. Svenska medier skrev häromåret lite hurtigt om chippandet som något exklusivt. Begreppet chipsters myntades som naturligtvis anspelade på hipsters.

Swisha Sassersson valfri summaFörändringen mot det digitaliserade och kontaktlösa samhället går framåt i små positiva steg. Det ska kännas kul och spännande, till och med självklart. Du är “inne” om du är chippad. Den etiska debatten kan vi ta senare, anser man.

Skeptiker varnar att en dag kan bankerna stänga av ditt chip om du inte betalt boräntan. Då kan du inte handla mat till familjen längre, förutsatt att du inte ens har ett bankkort kvar, men det är nog inget problem för visst kan vi lita på bankerna och Staten, anser förmodligen de flesta.

Det gäller bara för industrierna, som pushar på, att finna argument som känns toppen, till exemepl:

“En av de stora fördelarna med den kroppsnära biljetten är att den aldrig går att tappa bort och att den fungerar även om resenärens mobiltelefon laddat ur.” – Expressen – “Chip i handen kan ersätta vanliga SJ-biljetter”

Fiffigt eller hur? What can possibly go wrong?

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Goal of New World Order – RFID Chip for Everyone – Aaron Russo


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: SJ-chippet
Stöd NewsVoice 2024
  • Jag skulle inte ens resa med SJ om jag så fick både resa och chipp gratis, då jag prioriterar att komma fram och gärna i tid.

  • Nu räcker det ju inte med bara ett inopererat chip på SJ. man måste ha biljett och legitimation också. Annars var ju det en fin bild i reklamsammanhang.

  • Preppa inför nästa världskrig! Då kommer både kontokort och chippning förmodligen sluta fungera.

    Bitcoin är ett pyramidspel som tar slut i samma ögonblick som det blir illegalt, vilket sannolikt kommer ske när det blir alltför populärt, eftersom staten/folket vill ha in skatteintäkter på allt handlande och vandlande.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *