Eldning av träavfall gav underjordisk glödbrand

0
515
Glödbrand 30 april 2017 - Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Glödbrand 30 april 2017 – Foto: NewsVoice

Att elda är riskabelt i Sverige just nu. Det blev en markägare i Haninge medveten om efter att denne eldat träavfall och sedan eftersläckt med vattenslang. Det fanns glöd kvar i marken som spred sig under natten. Dagen efter kom branden upp ur jorden och fortsatte på ytan.

Fenomenet kallas glödbrand. Det sker när branden sprider sig nere i marken via rötter, torv och död vegetation. Glödbränder kan gå djupt ner i marken. I värsta fall kan det fortsätta brinna under marken i flera månader och därefter kan glödbranden gå över till en löpbrand på ytan.

Tomtägaren hade eldat virket den 29 april och alltså släckt elden med vatten. Trots det antändes marken dagen efter, den 30 april, på eftermiddagen mellan kl 16-17.

Fem brandbilar, en brandledningsbil och en polisbil var på plats. Eftersläckningsarbetet pågick under ett par timmar.

Enligt Södertörns Miljö och hälsoskyddsförbund råder eldningstillstånd på Södertörn vecka 15-16 och under valborgsmässoafton, alltså den 30 april, men tomtägaren i fråga hade eldningstillstånd även den 29 april eftersom denne bor inom ett ej tätbebyggt område. Då råder eldningstillstånd – på egen risk – hela året utom när totalt eldningsförbud gäller.

Mer exakt betyder det att i områden utanför detaljplanen eller vid samlad bebyggelse med färre än 10 bostadshus får tomtägare även elda små mängder torrt trädgårdsavfall under andra tider än under eldningsveckorna. Det gäller bara om eldningen inte stör omgivningen och om inte brandförsvaret har utfärdat eldningsförbud, förklarar Haninge kommun.

Se video på släckningsarbetet på Brandskydd.tv

Text i samarbete med bloggen Brandskydd.tv | Text, foto och video; Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Glödbrand på Muskö 30 april 2017 - Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Glödbrand – Foto: T. Sassersson, NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer