Brasilien – Temers kuppregim fyller ett år – Ingen hurrar

publicerad 7 juni 2017
- Hans Berggren
Torquato Jardim - Foto: Pedro França, Senado Federal - Comissão de Transparência e Governança Pública, CC BY 2.0, Wikimedia Commons
Michel Temer

Vad har hänt sedan den folkvalda och populära president Dilma Rousseff avsattes genomen en kupp för ett år sedan? Temer ersatte Rousseff och en av de första sakerna han gjorde var att börja sälja ut landet till Wall Street. Att Temer avslöjades som CIA-informatör av WikiLeaks ville inte gammelmedierna skriva om. Hans Berggren rapporterar vidare från Brasilien. 

Text: Hans Berggren,  Lagoa da ConceiçãoFlorianópolis, Brasilien | Läs mer av Hans Berggren

Temer biter sig fast vid makten trots att minst 95% av det brasilianska folket vill ha bort honom enligt alla undersökningar. 90% vill ha nya allmänna val snarast möjligt i stället för att låta en kriminellt belastad kongress välja Temers efterträdare.

Temer är under utredning för grova brott och bevis saknas inte. Hans kuppregering som på ett år inte lyckats med mycket annat än att fördubbla arbetslösheten (idag 14 miljoner) består av värsta sortens parlamentariskt slödder, flera också åtalade i diverse processer som man nu gör allt för att skrinlägga.

Men operation Lava-Jato ångar på för egen maskin och har nu nått det stadium där man är i färd med att offra miljardtjuvar som Aécio Neves, Eduardo Cunha och kanske även Temer själv, kanske för att det efteråt ska kunna sägas att domstolen opartiskt dömde Lula för brott (en flott lägenhet vid stranden kanske?) brott som man ännu inte lyckats pådyvla honom trots alla års envisa ansträngningar från högerns och fulmedias sida.

Det viktiga för dem är att förhindra hans kandidatur i valen 2018, som han skulle vinna enligt alla opinionsundersökningar.


Man häpnar över fulmedias förmåga att förvandla de bästa 15 åren i Brasiliens 500-åriga historia – de bästa för alla, från jordlösa till stenrika kuppmakare, se all statistik – till något så befängt som att “Det är PT som ligger bakom all korruption. Dilma måste bort.”


Det var för tusan PT-regeringarna som satte igång alla dessa korruptionsutredningar och för första gången gav poliser och åklagare möjlighet att arbeta utan inblandning, så som det ska göras i en demokratisk rättsstat.

Att det kunde drabba de skyldiga även om de var miljardärer hade varken höga vederbörande inom finans  och politik eller deras fega högerbögande underhuggare räknat med.

"Armadilha de dívidas", en skuldfälla - Foto: Hans Berggren
”Armadilha de dívidas”, en skuldfälla – Foto: Hans Berggren

Men spektaklet är mestadels vämjeligt och verkar i grund och botten gå ut på att Dilma, Lula och PT ska straffas för att de var så ovilliga att vara med och leka kring köttgrytorna och guldkalven. Svårt att få punggrepp på dem, och punggreppet är som bekant vad som håller ihop den globala ekonomin. Ett möbiusband av skulder som klämmer åt om varandra. Som i bilden till höger.

Det har gått så långt att vi ogärna sätter på TV-nyheterna, och det jag läser på nätet om situationen är skrämmande: här avskaffas i en rasande fart den demokrati man hade.

  • Den fria sjukvården ska bort
  • Pensionsåldern ska höjas
  • Folk ska jobba tills de dör.
  • Mänskliga rättigheter behövs inte, det räcker så bra med fler privilegier för de förträffliga personer som redan åtnjuter sådana.
  • Här råder ett gangstervälde, kort sagt, diskret skött i bästa fall.

Le Monde Diplomatique Bresil gjorde en lista över 13 för oss ganska välkända fakta om var makten gömmer sig och hur den agerar men avslutar tyvärr sina förnumstiga konstateranden med en för mig obegriplig slutkläm eller snarare västgötaklimax:

“13. Låt oss inte glömma att de är smartare. Det är därför de har makten.”

Där kryper Le Monde föga elegant upp i husses knä …

Att de mäktiga är smartare har förmodligen sällan varit fallet i världshistorien, såvida man inte tycker att psykopatisk känslokyla, storhetsvansinne och monstruös girighet är samma sak som intelligens, men det är ju viktigt för de mäktiga att vi tror det.

Makt = Intelligens = Rätt?

De flesta ärver sin ekonomiska makt, vilket brukar borga för snar dekadans bland ätteläggarna, men deras miljontals tama strebrar håller sig i topptrim och jobbar  på med projektet att få oss att få oss alla att bli lika narcissistiska, hagalna, själlösa och tankebefriade som de själva. För det är vi värda, har P&G eller Unilever listat ut. Så det faller vi för.


Dumburken och numera smartfånen är de perfekta verktygen för det projektet. En hejdundrande succé i Brasilien, i Sverige och nästan överallt.


 

Torquato Jardim - Foto: Pedro França, Agência Senado, Wikimedia Commons
Torquato Jardim – Foto: Pedro França, Senado Federal – Comissão de Transparência e Governança Pública, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Torquato Jardim kan ge Brasilien hoppet tillbaka

Idag tillträder Temers nye justitieminister (nr 3 eller 4?) Torquato Jardim som har lovat honom att “titta på” federala polisens ledning, vilket kanske kunde leda till att Temer kan avgå och fortsätta på fri fot.

Jardim har dock sagt att han inte tänker göra några ändringar i brådrasket, och han kan få svårt att få stopp på en organisation som under PT-åren har blivit van vid att fritt jaga och sätta dit verkligt stora banditer.

Jardim är den förste Temer-minister som ger ett vederhäftigt intryck. Ser inte ut att ljuga. Men jag kan ha fel.

I nordöst har 55 000 människor blivit hemlösa och ett tiotal dödats eller försvunnit efter regnen som orsakat stora översvämningar och jordskred. Detta och bomben som dödade 70 människor i Kabul får dela på fem minuter av Globo-news-timmen, resten är politisk såpopera. Och skandalerna duggar tätare och smaskigare än nånsin.

Frank Zappa hade rätt:

“Politics is the entertainment division of the military-industrial complex.”

Text: Hans Berggren


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Brasilien