Li Skarin (P1) försöker kontrollera åsikter om Syrien under direktsändning

publicerad 21 juni 2017
- av Torbjörn Sassersson red.

MEDIAANALYS OCH DEBATT. En lyssnare ringde idag in till Li Skarin på Ring P1 och klagar på den svenska mediabilden om vad som egentligen händer i Syrien. Lyssnaren säger bland annat att han var tvungen att ljuga för att få fram sin åsikt via telefonslussen på Sveriges Radio. Programledaren Li Skarin skrattar bort det.

Text och analys: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 09:56 21 juni | Videokälla SR, P1

Lyssnaren Albin säger att Väst, Gulfstaterna och Turkiet sponsrar terrorister i kriget mot Syrien och att det är helt oacceptabelt att USA skjuter ned ett syriskt stridsflygplan. Programledaren Li Skarin avbryter direkt och avfärdar mannens uppgifter som att det bara är hans personliga åsikter.


Vi har här åter en sådan där typisk och pinsam situation när det svenska berättandet “störs” av uppgifter eller perspektiv som inte ligger i linje med ett västligt narrativ.


Albin påpekar att Syrien bekämpat terroristerna sedan flera år och att till och med Fredrik Reinfeldt skickade pengar till de så kallade rebellerna (läs terroristerna) under sin tid som statsminister. Programledaren avbryter åter för att markera att det bara är Albins uppgifter.

Lyssnaren upplyser att USA befinner sig i Syrien olagligt och inte har någon rätt att dra “linjer” för hur syriska stridsflygplan får röra sig i sitt eget hemland medan de rekognoserar terroristernas förflyttningar.


Redan här har Albin brutit sönder det västliga narrativet och det blir inte bättre av att han säger: “Kolla vad vi gjorde i Libyen”.


Programledaren Li Skarin försöker justera situationen genom att säga att det syriska planet kanske flög för nära den amerikanska basen och därför blev nedskjutet. Albin svarar att det inte finns någon amerikansk bas i det området.

SR och Li Skarin försöker kontrollera korrekt narrativ

Programledaren avbryter på nytt och gör ett försök att misskreditera Albins källor genom att antyda att det kan handla om fake news-källor. Albin svarar att han går till kanaler på båda sidorna av konflikten och att efter 6 år är det tydligt vilken sida som talar sanning [respektive ljuger]. Under alla dessa 6 år har ingen från den syriska regeringen fått möjlighet att uttala sig i Sveriges Radios kanaler, säger Albin.

Programledaren avbryter åter Albins informativa utläggning genom att påpeka att det bara är hans personliga åsikter, underförstått försöker denna SR-journalist misskreditera den andra sidans perspektiv.

Avslutningen av samtalet tar priset som årets kalldusch, åtminstone för programledaren Li Skarin.

Li Skarin: “Men Ablin det är ju ändå väldigt fiffigt att du får ringa in till Ring P1 och framföra det här.”

Albin: “Du, för att ringa in var jag tvungen att ljuga. Jag var tvungen att säga att jag skulle vara negativ till Ryssland och Syrien. Det var därför jag fick komma fram.”

Skarin försöker överrösta och skrattar arrogant åt Albin. Han säger att han försökt ringa in flera gånger utan framgång, varpå SR-journalisten kvickt avslutar samtalet, men det var försent. Hon hade redan tappat sin trovärdighet.

Swisha Sassersson valfri summa

Många personer vittnar om att svensk Public Service först försöker kontroller vilka åsikter som personer från allmänheten avser att framföra eftersom direktsändning inte kan redigeras. Endast det som inte stör det rådande narrativet får dominera under “airtime”. 

Om allmänheten visste hur mycket SR och SVT, vid sidan av direktsändningar, redigerar program och reportage innan sändning skulle säkert många ifrågasätta om det överhuvudtaget är rimligt att betala radio- och TV-avgiften.

Text och analys: Torbjörn Sassersson