Li Skarin (P1) försöker kontrollera åsikter om Syrien under direktsändning

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 juni 2017
- Torbjörn Sassersson

MEDIAANALYS OCH DEBATT. En lyssnare ringde idag in till Li Skarin på Ring P1 och klagar på den svenska mediabilden om vad som egentligen händer i Syrien. Lyssnaren säger bland annat att han var tvungen att ljuga för att få fram sin åsikt via telefonslussen på Sveriges Radio. Programledaren Li Skarin skrattar bort det.

Text och analys: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 09:56 21 juni | Videokälla SR, P1

Lyssnaren Albin säger att Väst, Gulfstaterna och Turkiet sponsrar terrorister i kriget mot Syrien och att det är helt oacceptabelt att USA skjuter ned ett syriskt stridsflygplan. Programledaren Li Skarin avbryter direkt och avfärdar mannens uppgifter som att det bara är hans personliga åsikter.


Vi har här åter en sådan där typisk och pinsam situation när det svenska berättandet “störs” av uppgifter eller perspektiv som inte ligger i linje med ett västligt narrativ.


Albin påpekar att Syrien bekämpat terroristerna sedan flera år och att till och med Fredrik Reinfeldt skickade pengar till de så kallade rebellerna (läs terroristerna) under sin tid som statsminister. Programledaren avbryter åter för att markera att det bara är Albins uppgifter.

Lyssnaren upplyser att USA befinner sig i Syrien olagligt och inte har någon rätt att dra “linjer” för hur syriska stridsflygplan får röra sig i sitt eget hemland medan de rekognoserar terroristernas förflyttningar.


Redan här har Albin brutit sönder det västliga narrativet och det blir inte bättre av att han säger: “Kolla vad vi gjorde i Libyen”.


Programledaren Li Skarin försöker justera situationen genom att säga att det syriska planet kanske flög för nära den amerikanska basen och därför blev nedskjutet. Albin svarar att det inte finns någon amerikansk bas i det området.

SR och Li Skarin försöker kontrollera korrekt narrativ

Programledaren avbryter på nytt och gör ett försök att misskreditera Albins källor genom att antyda att det kan handla om fake news-källor. Albin svarar att han går till kanaler på båda sidorna av konflikten och att efter 6 år är det tydligt vilken sida som talar sanning [respektive ljuger]. Under alla dessa 6 år har ingen från den syriska regeringen fått möjlighet att uttala sig i Sveriges Radios kanaler, säger Albin.

Programledaren avbryter åter Albins informativa utläggning genom att påpeka att det bara är hans personliga åsikter, underförstått försöker denna SR-journalist misskreditera den andra sidans perspektiv.

Avslutningen av samtalet tar priset som årets kalldusch, åtminstone för programledaren Li Skarin.

Li Skarin: “Men Ablin det är ju ändå väldigt fiffigt att du får ringa in till Ring P1 och framföra det här.”

Albin: “Du, för att ringa in var jag tvungen att ljuga. Jag var tvungen att säga att jag skulle vara negativ till Ryssland och Syrien. Det var därför jag fick komma fram.”

Skarin försöker överrösta och skrattar arrogant åt Albin. Han säger att han försökt ringa in flera gånger utan framgång, varpå SR-journalisten kvickt avslutar samtalet, men det var försent. Hon hade redan tappat sin trovärdighet.

Swisha Sassersson valfri summa

Många personer vittnar om att svensk Public Service först försöker kontroller vilka åsikter som personer från allmänheten avser att framföra eftersom direktsändning inte kan redigeras. Endast det som inte stör det rådande narrativet får dominera under “airtime”. 

Om allmänheten visste hur mycket SR och SVT, vid sidan av direktsändningar, redigerar program och reportage innan sändning skulle säkert många ifrågasätta om det överhuvudtaget är rimligt att betala radio- och TV-avgiften.

Text och analys: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag har läst om detta i något annat alternativmedia. Det kan ju vara en skröna, men eftersom jag själv följer USA:s försök att militärt resp subversivt bryta ned ett land som faktiskt BORDE VARA ETT SVENSKT IDEAL-LAND, så vet jag att historien bör vara sann. Vad gäller Syrien, så är detta land ett kongloremat av etniska minoriteter, religiösa minoritéter, kulturella minoritéter. Givetvis finns en majoritét av sunnimuslimer. Märkligt nog eftersom det är sunniländer som formellt finansierar rebellerna och en annan nästan lika stor grupp shiamuslimer. Detta borde klinga mångfald i svenska öron och borde ge stora delar av SIDAS ekonomiska stöd. I Syriens armé slåss mängder med sunnimuslimer för en nationell syrisk självständighet undan USA:s försök till destabilisering och förstörelse. Minoritéterna har sett vad som händer i rebellkontrollerade områden, alltså inte enbart i IS-kontrollerade områden, där massmord är vanligt och rättslöshet enligt sharia råder. Där härskarnas män har ALL rätt och alla andra betraktas som “otrogna” d v s har slavstatus, vilket ger ägaren rätt att avrätta vem som helst när som helst. OCH DE GÖR DET OCKSÅ. Därför slåss Syriska folket envist mot de utländska erövrarna och sin fortsatta frihet.
  Tro inte att Assad sitter kvar särskilt länge om Syrien når en fred, men nu är Assad en samlande person för motståndet. Tro heller inte att en avrättning av Assad skulle innebära att Syrien ger upp sin kamp. Detta motstånd kommer ur folkdjupen och det finns mängder med andra dugliga ledare bakom Assads person, som kan ta över ordnat, d v s dels har Assads familj kusiner och bröder, men även barn och snart barnbarn, men det finns även personer ur andra kretsar runt om. USA vet situationen och därför lever Assad fortfarande, för en efterträdare (med annan klanhemvist) skulle vara ett osäkert kort vad gäller reaktioner i kriget.

  Men nu kallar sig rebellsidan “kommunister” (vilket oppositionen i Syrien möjligen var för 20-25 år sedan), vilket när USA etablerade rebellgrupperna ledde till att västmedia, fackrörelser, vänsterpartier per ryggmärg i propagandan betraktar rebellsidan som “befrielserörelse” och då är alla terroraktioner av samma typ man förfasas (officiellt) över i Paris, Brussel, Stockholm etc förlåtna. I nämnda attentat är det tillåtet för västlanden att försvara sig genom att bekämpa resp gripa terrorister, medan om Syrien griper förövare av attentat och fängslar dem, så är det förtryck, rasism, folkmord “you nam it”!

  Hycklarnas värld!

  • Liksom Venezuela. Deras grundlag är en av världens bästa. Ändå skrivs och sägs det som sägs om detta land i hopp om att det blir ett nytt Syrien. Tack vore bland annat, svensk media.

 • Jag har nu lyssnat på några avsnitt av Radio P1 med anledning av denna artikel. Med fåtalet undantag så förefaller det mig vara ganska meningslöst att fortsätta.

  Kanalen tillför inget intressant till den verkliga och mer sanningsenliga och öppna debatten som förs av det tänkande och undersökande folket på alternativa medier, men verkar istället göra allt för att propagera de numera välkända lögnerna och helt oviktiga diskussioner, likt någon slags illusionister. Och det är därför Radio P1 har blivit något en media aldrig får bli, nämligen irrelevant.

  Jag slutar härmed lyssna på P1 som inte lyssnar på vare sig mig eller andra människor med intressanta synpunkter. Vill ni som lyssnar på Radio P1 inte slösa bort er värdefulla tid på att lyssna på ett ondskefullt filter av politruker som filtrerar bort en verkligt intressant diskussion så jag uppmanar jag er alla att göra exakt samma sak som jag, nämligen att bojkotta Radio P1.

  Meddela gärna mig om de, mot förmodan, skärper sig!

 • Att svensken i många fall inte förstår vad som är på gång har från mitt perspektiv tre huvudorsaker. 1. Rent av MSM seloter, 2. dålig på språk, 3. och märkligt nog ännu inte funnit att svenska MSM är genomkorrupt.
  Där brister de upplysta i att inte bättre sprida ordet. Och därute finns mängder med kontrollerad opposition så man måste läsa massor för att själv skapa sig en bild av läget. En sajt måste hålla sig till mycken sanning för att dölja lögner. Om 95% är sant så nog resten 5% det också. S.k. hatsajter är säkerligen ren kontrollerad uppvigling eftersom de refuserar allt utom antagonism.

 • Det finns en gemensam kärna i denna trippel Ryssland, Syrien och migrationen. Ett pågående rån av land i storformat. Ryssland skall delas och tömmas på naturresurser, Syrien skall stjälas i sin helhet och Europa som egentligen är en kornbod skall också stjälas. Norra hörnet av Europa har en naturprodukt som få har, färskvatten. Nyhetsrapporteringen cirklar kring detta till största delen, men vad som händer i öster är det tyst om.
  Var finns rapportering om de gigantiska kinesiska investeringarna på det asiatiska fastlandet? T.ex. https://geopolitics.co/2017/06/20/while-us-is-robbing-syria-china-is-building-high-speed-railway-in-russia/

 • Ulla G
  För nåt år sen ringde en barnläkare till ring P1. Han hade sysslat med invandrarfrågor/flyktingbarn i 10 år. Han tyckte inte man skulle kalla barnen för ensamkommande, då de var insmugglade ungar eller ankarbarn, som skickades för att få svenskt uppehållstillstånd, sedan skulle resten av familjen komma. Han gav förslag på lösningar, men detta var Pascalidou inte intresserad av. Hon skrek förskräckt “och du ska vara barnläkare”!
  Några dagar senare i programmet kom ett inspelat telefonsamtal från denne läkare, där han gjorde avbön, bara ett snabbt meddelande på telefonsvararen där han presenterar sig med namn och yrke och säger att han hade fel angående ensamkommande flyktingpojkar. Där räddade han nog sin fortsatta yrkeskarriär.

 • Är själv en ofrivillig lyssnare till P1 och har många gånger kunnat konstatera hur fula de är. Förstår ärligt inte varför svenska folket fortfarande låter sig förtryckas av vänster media som MSM, SVT och SR. Säg upp era abonnemang och radio & tv licens, och sluta läsa, lyssna och titta på dem. Finns bara ett sätt att stoppa dem på och det är bojkotta dem helt. Har själv gjort detta sedan snart 5 år sedan och jag är konsekvent och jag mår så mycket bättre med vetskapen att mina pengar inte bidrar till detta.

 • Så här sa SVT journalisten Kicki Ahlm om varför SVT/SR inte visar någon intervju med president Vladimir Putin.
  “det hör inte till vanligheterna att Putin låter sig intervjuas av oberoende journalister, tyvärr. ”

  Hälsar Kicki Ahlm

  Hej Kicki!
  … denna mening bekräftar ännu en gång din egen och SVT Nyheters fördomar och okunnighet.
  Låt mig därför få friska upp ditt minne.

  Här följer nämligen några av de intervjuer som du tydligen anser inte utförts av oberoende journalister.

  2015-09-28 Charlie Rose CBS Intervjuar president Vladimir Putin.
  2016-01-11 Chefredaktör Kai Diekmann och journalisten Nicolaus Blome från den tyska höger-konservativa tidningen Bild intervjuar president Vladimir Putin i Sotji.
  2016-09-05 Chefredaktör John Micklethwait på Bloomberg publicerar en intervju med Vladimir Putin.
  2017-05-29 Chefredaktör Alexis Brézet från tidningen Le Figaro (liberal-konservativ) intervjuar president Vladimir Putin på det ryska kulturcentrat i Paris.
  2017-06-01–03 Megyn Kelly (NBC) intervjuar president Vladimir Putin vid två tillfällen inför publik och enskilt på det årliga Internationella Ekonomiska Forumet i S:t Petersburg.

  Inget enda av dessa intervjuer har mig veterligen visats svensk publik i sin helhet i ett oberoende SVT Nyhetsutbud!

  SVT journalisten Kicki Ahlm medgav senare att hennes påstående var felaktigt.

 • Känner också till detta.Det är väldigt frågande om vad man tänker prata om!Man nämner något,när de fortsätter så säger jag att det är ju med programledaren jag vill diskutera med!Men de säger att de skall lämna över det till ansvarige där på Ring P1 så får vi se om du kommer med! Det är ju som amen i Kyrkan då att man inte kommer med!

  Har kommit in en gång och då pratade jag om Långtradarförarnanas situation särskilt vid gränsen England Frankrike och hur refugers i flera hundratal var eftervägarna och hindrade och hotade förarna och slog på deras bilar och slog sönder backspeglar och kastade föremål av alla de slag på Vindrutorna så de sprack för att försöka tvinga förarna att ta med dem i sina lastutrymmen så de kom till England de sprang och öppnade baktill och försökte gömma sig där,och även att komma in i hytterna och de bodde tiotusental i tält där vid gränsen och de sprang som galningar efter vägarna och poliserna klarade inte av att hantera det!

  Och det var en Svensk Förare som smått skärrad sade att det kommer att bli att någon av dem som blir dödade om detta fortsätter! Dagen Efter Ringer det in en Kommunist, och säkert bekant med dem på Ring P1 och påstår att jag hittade på och det var säkert Fake News jag hade sett och gjorde ner mig totalt!

  Jag försökte Ringa Ring P1 trodde ju att jag skulle få chans att Bemöta Herrns påstående men jag fick inte komma in! Så så fungerar det på Ring P1! Det är inte SVERIGES Radio det är DDR RADIO!

  Och det är Många Många gånger man hört hur fult de behandlat de inringande och de avlutar bryskt de inringande när det inte passar dem på DDR Radion och kvickar sig att ta in någon annan och är det någon som tycker som de på DDR Radion så då får de tala länge och de är så Puttenuttigt och fint då de har den åsikten som de vill helst att de inringande har!

 • Senast Radiotjänst ringde sa jag att jag aldrig i livet vill ha TV och aldrig lyssnar på radio för det är lögner, opinionsbildning och propaganda. “Jaså, du tycker så” sa hon och lade på…

 • åh så pinsam avslutning för SR. “Ha ha ha Där har du faktiskt fel Albin”.

  Detta är inte public service (folkets service). Det är tvärtom.

 • Samtalet slutar med att Albin berättar att han ringt in många gånger, och det är först när han ljuger om sina åsikter som han blir framsläppt. programledaren hävdar att Albin har fel, alltså att han ljuger.

  P1 har även ständigt propaganda mot Israel. När terrorister bombar och Israel gör motangrepp har SR en policy att vända på rapporteringen så att Israels agerande först basuneras ut som lagvidrigt, och på en utandning i slutet kan ibland berättas att Israels agerande föregåtts bombningar av terroristerna.
  Att Israel ständigt, nästan dagligen bombas av palestinier, bomber sponsrade med flera miljarder från svenska skattepengar, det är ingen nyhet, utan först när Israel agerar för att minska bombningarna.

  Propagandamedia och politikers utfrysning av SD visar att Sverige inte har demokrati. Det är tragiskt.

 • Detta är bizzniss as usual! Brukar börja lördagsmorgnarna, efter frukost, med kaffe samt att lyssna på ring P1 ute på landet. Det är alltid samma sak. Programledarna försöker alltid att tillrätta inringarnas åsikter. Och om sanningen mot förmodan sipprar igenom, är programledarna inte sena med att gå ut i etern och efterlysa “flera” (underförstått) “motsatta åsikter”. Sedan har dem alltid något gammalt inspelat eller så ringer det (säkerligen av någon ” betald bulvan medborgare”) som försöker övertyga att tidigare inringare är helt fel ute och enbart är en betald ryssagent eller något sådant strunt. Har hela lämnat allt vad nyheter bakom mig. Mår så mycket bättre. Råder alla att göra det samma: läs inte tidningar. Titta inte på TV. Lyssna inte på radio.

 • Roligt när den toppstyrda propagandan misslyckas. Med fler sådana här “misstag” blir det snart bara inspelat med 5 minuters fördröjning efter koll av “minders” kvar. Men tänkande människor i Sverige och EU vet snart lika bra som tidigare Sovjetunionsmedborgare att det som med möda presenteras som “sanning” ofta är medvetna lögner.

 • Att Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén borde åtalas är faktiskt full legitimt. Tillsammans med andra inom myndigheter och media. Frågan är vilka som varit naiva och vilka som agerat medvetet.

 • Tack, Albin “ledstjärna” från Malmö. Det här var den bästa nyheten på flera år. Både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén borde åtalas och i fängelse för högfärdsgalenskap.

 • Klockrent. Jag har samma erfarenhet. Ska ringa in och ljuga för telefonslussen för att sedan säga en del sanningar med källor. Kanske kommer fram då! Den som inte genomskådat den EXTREMT ensidiga rapporteringen befinner sig långt bort i hjärntvättens dimmor.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *