Fake-identiteter som styr dina åsikter – ”Online Persona Management Services”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 juli 2017
- NewsVoice redaktion
Abby Martin - Foto: RT.com

Har du undrat varför vissa personer i online-debatten kan lägga ner timmar på att förkasta något, ifrågasätta ditt kunnande eller framhäva en särskild uppfattning? Det kan handla om betalda internettroll eller sockpuppets. Tjänsten som levereras av vissa konsultföretag kallas för Online Persona Management Services.

Källa: Abby Martin som tidigare arbetade för RT.com och numera driver The Empire Files

En ”sockpuppet” är en falsk online-identitet som används för förvilla eller förleda. Det handlar om en identitet som har målet att aktivt påverka en särskild grupp på internet medan denne utger sig för vara en annan person som har tyngd eller trovärdighet, tex en pilot, fysiker eller en läkare.

Internettroll attackerar NewsVoice
Ett internettroll kan vara någon som arbetar med Online Persona Management för att skada ryktet för tex nättidningar.

När någon försöker få verifikation på att en ”läkare” verkligen är en läkare brukar denne hävda att denne måste få bevara sin anonymitet för att slippa råka ut för förföljare på nätet, tex personerna som denne sockpuppet bestrider på nätet.

Ett internettroll eller nättroll är en online-person som skriver på internet med syftet att provocera fram känslomässiga svar och gräl (flame war) mellan normalt likatyckande individer eller för att skapa utdragna och meningslösa diskussioner som inte leder någon vart.

Läs mer om internettroll

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq