Fake-identiteter som styr dina åsikter – “Online Persona Management Services”

7

Har du undrat varför vissa personer i online-debatten kan lägga ner timmar på att förkasta något, ifrågasätta ditt kunnande eller framhäva en särskild uppfattning? Det kan handla om betalda internettroll eller sockpuppets. Tjänsten som levereras av vissa konsultföretag kallas för Online Persona Management Services.

Källa: Abby Martin som tidigare arbetade för RT.com och numera driver The Empire Files

En “sockpuppet” är en falsk online-identitet som används för förvilla eller förleda. Det handlar om en identitet som har målet att aktivt påverka en särskild grupp på internet medan denne utger sig för vara en annan person som har tyngd eller trovärdighet, tex en pilot, fysiker eller en läkare.

Internettroll attackerar NewsVoice
Ett internettroll kan vara någon som arbetar med Online Persona Management för att skada ryktet för tex nättidningar.

När någon försöker få verifikation på att en “läkare” verkligen är en läkare brukar denne hävda att denne måste få bevara sin anonymitet för att slippa råka ut för förföljare på nätet, tex personerna som denne sockpuppet bestrider på nätet.

Ett internettroll eller nättroll är en online-person som skriver på internet med syftet att provocera fram känslomässiga svar och gräl (flame war) mellan normalt likatyckande individer eller för att skapa utdragna och meningslösa diskussioner som inte leder någon vart.

Läs mer om internettroll

Text: NewsVoice

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hllviken
Gäst
24 juli 2017 kl 08:13

Kaplan var IT-minister när skandalläckan skedde!

http://pbs.twimg.com/media/DFcYwruXcAAAUdq.jpg

Faithbringer
Gäst
24 juli 2017 kl 06:59

Hejsan Sten!

Jag håller med om att sociala media, Internet och AI räknas sköta om propagandan då folk mer och mer genomskådar politiker men även massmedia. Denna oändliga kamp mott sanningen har dock väldigt enkla lösningar. Bl.a. Kan man undvika sociala media och lägga ner sin tid på riktiga vänner och familj. Hur svårt det än är, så är människan smartare än AI då hon innehar intuition – en sjätte sinne som hjärnan eller datorer kan inte räkna ut. Vi lever i en värld som matas av vår energi, så om vi väljer ett oändligt krig mot troll, agenter, döva och blinda, så har vi slösat vår energi. Det newsvoice gör är att lägga ut sanningen – klart och tydligt, mångsidigt och professionellt. Bra journalistik har ingen agenda förutom optimal objektivitet.

Angående spioneriet så är jag uppvuxen på kommunisttiden bakom Berlinmuren. Innan internettiden, så rekryterade säkerhetstjänsterna barn utan familjer eller av fattiga familjer utan moral (som är lättköpta) och redan i skolorna blev potentiella folkets fienden fångade under kontroll. Min fars barndomsvän som blev accepterat av familjen av ren kristen godhet, visades har i 20 år rapporterat allt privat han kon åt om min far och vår familj till säkerhwts tjänsterna. Dessa metoder är inte påkomna nu. Dem har makten använd sedan urminnes tid för att ha koll på sina fienden och opposition.

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
23 juli 2017 kl 20:58

Svar till Faithbringer. Det förklarar devis varför man inte stänger ned internet: Med de resurser man har bakom sig räknar man med att ett “fritt” internet kommer bli en ännu bättre propagandamaskin än vad MSM är idag. Naturligtvis räknar man också med set-backs men tror att man genom ökad trollning och kanske också AI, långtgående analyser och närmast obegränsade resurser kommer vinna det här slaget enkelt. Man bortser från en hel del, t.ex “troll” som insett vad man “köpts till” och slutar eller “byter sida”, medverkande whistleblowers, men framförallt ökad medvetenhet om ökande “dold” propaganda. De sofistikerade kanske tänker sig att trollen bäst introduceras genom att hålla med om kritiken som framförs och sedan gradvis försöka “moderera” denna, alternativt hålla med och sedan göra kritiken extrem så att “vanliga” männsiskor snabbt tar avstånd: Typ provokatörer som medverkar i demonstrationer, får en del med sig, med resultat att polis oinskränkt kan slå ned fredliga demonstrationer så snart provokatörerna format om till “våldsam protest”, och media och allmänhet snart berättigat kan skriva av det mesta protester med liknande syften.
Men “trollattackerna” sker kanske mest på bloggar som besöks av mängder av relativt opolitiska. Kanske man ska titta runt lite och se vilka åsikter som finns där?

Faithbringer
Faithbringer
Gäst
23 juli 2017 kl 17:32

Mycket bra artikel! Ingen tar upp ämnet med att internet har blivit en parallell verklighet som makten har tänkt skall styra och kontrollera den fysiska verkligheten.
Mera forskning i detta ämne dock på engelska finner ni här:

https://infrakshun.wordpress.com/2017/03/14/neuro-hacking-the-mass-mind-ii/

Hasse
Hasse
Gäst
23 juli 2017 kl 14:48

Testa att gå in på Vaken.se och bara försök att resonera med signatur HM. HM påstår att han är verklig men så styrd som han är måste “det” måste vara ett program. Är “han” en människa är det faktiskt synd om honom.
Har svarat på de flesta av hans/dets frågor, anklagelser och påståenden men det går inte hem hos “det”. Detta gjorde jag för att testa om det är möjligt att få “programmet” att hålla med om något överhuvudtaget, helt och hållet bortkastad tid.

Eller snarare, istället för att konfrontera “programmet” se hellre i tidigare konversationer.
Det är tydligt att dessa personer/bots finns.
Don’t feed the trolls.

Conny LundbergD
23 juli 2017 kl 12:52

Dessa enerverande personer har nog många av oss engagerade stött på i vår informationsiver.
Jag har funnit ett enkelt recept genom att kräva sakliga svar och referenser på de påståenden som en sådan person brukar yttra sig genom och om trollet ej vill svara eller byter ämne benämner jag denna öppet som ett troll och avslutar kommunikationen.
Det är ej förvånande att sådana troll uppstått eftersom de enbart är ett tecken på att makten bakom dem känner sig hotad av fri kommunikation som belyser deras avsikter.

per
per
Gäst
23 juli 2017 kl 12:09

Detta känner man ju igen från NewsVoice: “utdragna och meningslösa diskussioner som inte leder någon vart” och “online-person som skriver på internet med syftet att provocera fram känslomässiga svar och gräl’ har ju varit ganska vanligt förekommande i den här tidningens kommentarsfält.