Flest våldsbenägna jihadister i Sverige i hela Europa?

9
Jihadister i Sverige - Jihadister tränar i barrskogen i Afghanistan - Foto: IS
Jihadister tränar i barrskogen i Afghanistan – Foto: IS

I februari 2016 beräknade Europol att det kan finnas upp till 5000 jihadister i Europa, enligt Telegraph. I februari 2017 uppger tyska underrättelsetjänsten att det finns 1, 600 radikaliserade muslimer i Tyskland, skriver CNS. Nu i juli 2017 uppger SÄPO under Almedalsveckan att det finns drygt 2000 vålds­bejakande islamistiska extremister dvs jihadister i Sverige.

*Jihad brukar i västvärlden användas som beteckning för “heligt krig” för att försvara eller utbreda islam, men många muslimer påpekar att det är en felaktig översättning, enligt Wikipedia. I denna artikel används dock ordet jihadister för att beteckna personer som bedriver krig mot Väst.

Säpos analytiker Ahn-Za Hagström säger att det är omöjligt för säkerhetspolisen att ensamt bekämpa hotet från det ökande antalet extremister i landet. Samtidigt försöker myndigheten minska oron hos svenskarna genom att påpeka att risken för terrordåd inte har ökat i Sverige trots att antalet jihadister ökat i landet. Terrorhotnivån ligger kvar på en trea på en femgradig skala. Många som återvänder till Europa efter att ha krigat för ISIS, bedöms av Säpo som inte nödvändigtvis farliga för Sverige.

“Vår uppfattning är att den här återvändarkategorin inte är homogen. I den här gruppen ryms alltifrån de som fortfarande är övertygade, men många också som känner att ”det här har jag gjort nu, nu vill jag komma tillbaka in i det svenska samhället och fortsätta med mitt vanliga liv”. Det här är en period i livet man vill lämna. Många är också traumatiserade av det de upplevt och varit med om”, sa Ahn-Za Hagström. – Nyheter Idag

Men det räcker med en och annan “Akilov” i gruppen av jihadister för att iscensätta ett terrordåd. Rakhmat Akilov erkände i april 2017 terrorattacken i Stockholm som utfördes den 7 april 2017 (NewsVoice anmärkning).

Antalet jihadister i Sverige har ökat enormt

År 2010 fanns cirka 400 våldsbejakande extremister i Sverige. Sedan dess har antalet ökat mycket kraftigt. Idag är 600-700 av extremisterna vänster­extremister eller tillhör vit makt-rörelsen, men samtidigt finns drygt 2 000 vålds­bejakande islamistiska extremister, enligt Säpo.

Text: NewsVoice

Relaterat

Jihadister i Sverige enligt Säpo

 

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hllviken
Gäst
24 juli 2017 kl 08:10
Danne
Gäst
13 juli 2017 kl 19:52

Men va kul va!? Vi börjar ju bli jätte-kända på det internationella planet nu! Löfven och Reinfeldt har verkligen satt Sverige på kartan!

Detta förstås för att vi erbjuder våldsverkare som agerat i Syrien, Irak och nordafrika (främst Libyen) en fristad i Sverige. En massa bonusar ingår också när och om dom migrerar hit. Som skyddad identitet, gratis körkort, boende, rikligt med bistånd och känslomässigt stöd!

Fr. Newsbud.
http://www.youtube.com/watch?v=Z5U9JDzbhS0

åke i Sörmland
åke i Sörmland
Gäst
13 juli 2017 kl 05:52

man talar om moderat islam och att stöpa om våldsideologin. Det har ju redan gjorts i Iran i.o.m. moderniseringen av Shia, men hur har det gått med Baha’i? De har blivit tvungna att fly ut i en diaspora.

Gösta Lilja
Gösta Lilja
Gäst
4 juli 2017 kl 19:26

”I denna artikel används dock ordet jihadister för att beteckna personer som bedriver krig mot Väst.”
Bedriver inte den här muslimska lydmilisen krig mot sina egna trosfränder i Mellanöstern under överinseende av finansiärer och strateger från USA, Israel och supporterklubben inom EU? Ungefär som den kristna lydmilisen i Libanon som på 80-talet mördade tusentals försvarslösa kvinnor och barn i palestinska flyktingläger under överinseende av Ariel Sharon. Sen är det bara att raka av skägget, byta namn och leva på skottpengarna i en trygg asyl. Då fanns tyvärr ingen Putin i närheten som trots ”världssamfundets” ilska kunde mota dårhushjonen i grind.

Öystein
Öystein
Gäst
4 juli 2017 kl 12:05

Åke i Sörmland: Du har så rätt. Jag inser samtidigt att jag borde ha skrivit “de flesta politiker”. Alla förstå det.

Mikael
Mikael
Gäst
4 juli 2017 kl 11:52

Det är väl säkerhetstjänstens roll att trissa upp siffrorna. Ju högre siffror desto mer i anslag och mer övervakning. Såna siffror ska man nog ta med en nypa salt.

Jag tror egentligen att det finns ännu fler frustrerade utrikesfödda i Sverige som i många år har matats med bilder av hur Sveriges allierade har bombat deras länder sönder och samman, dödat deras släktingar och skapat moderna folkvandringar. Sen kan man ju bara spekulera i hur många som skulle ta till vapen mot Sverige.

Nu är snart alla länder i Mellanöstern/Afrika befriade och demokratiska. Det krävdes bara några bomber…

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
4 juli 2017 kl 11:18

Detta uttrycket “våra politiker” bör ha ett nytt ord, därför att dessa “våra” politiker väljs in till styret av landet efter deras propaganda före ett val. Väl valda finns ingen kontrollstation som vaktar och jämför deras handlingar i förhållande till vad som lovats före valet. Här bör en omvalsmekanism finnas!
Här skulle den värsta mafioso kunna vinna ett val utan att folket kan göra någonting. Och vad händer med våra surt inbetalda höga skatter på alla nivåer? OOPS!

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
4 juli 2017 kl 11:09

#Öystein
eftersom “våra” politiker är klart psykotiska är deras tänkande i total reversering till deras uttal. Därför är deras agenda helt på spåret och de har lyckats ganska bra, att lura svenska folket till att bli invaderade och dessutom betala för det.

Öystein
Öystein
Gäst
4 juli 2017 kl 10:55

Om jag är förvånad? Nää, verkligen inte. Däremot är det väl snart dags för våra politiker att rannsaka sig själva och sin politik. Det räcker inte med att bara säga – det här ser ju inte så bra ut.