Flest våldsbenägna jihadister i Sverige i hela Europa?

publicerad 4 juli 2017
- av NewsVoice
Jihadister tränar i barrskogen i Afghanistan - Foto: IS
Jihadister i Sverige - Jihadister tränar i barrskogen i Afghanistan - Foto: IS
Jihadister tränar i barrskogen i Afghanistan - Foto: IS

I februari 2016 beräknade Europol att det kan finnas upp till 5000 jihadister i Europa, enligt Telegraph. I februari 2017 uppger tyska underrättelsetjänsten att det finns 1, 600 radikaliserade muslimer i Tyskland, skriver CNS. Nu i juli 2017 uppger SÄPO under Almedalsveckan att det finns drygt 2000 vålds­bejakande islamistiska extremister dvs jihadister i Sverige.

*Jihad brukar i västvärlden användas som beteckning för "heligt krig" för att försvara eller utbreda islam, men många muslimer påpekar att det är en felaktig översättning, enligt Wikipedia. I denna artikel används dock ordet jihadister för att beteckna personer som bedriver krig mot Väst.

Säpos analytiker Ahn-Za Hagström säger att det är omöjligt för säkerhetspolisen att ensamt bekämpa hotet från det ökande antalet extremister i landet. Samtidigt försöker myndigheten minska oron hos svenskarna genom att påpeka att risken för terrordåd inte har ökat i Sverige trots att antalet jihadister ökat i landet. Terrorhotnivån ligger kvar på en trea på en femgradig skala. Många som återvänder till Europa efter att ha krigat för ISIS, bedöms av Säpo som inte nödvändigtvis farliga för Sverige.

"Vår uppfattning är att den här återvändarkategorin inte är homogen. I den här gruppen ryms alltifrån de som fortfarande är övertygade, men många också som känner att ”det här har jag gjort nu, nu vill jag komma tillbaka in i det svenska samhället och fortsätta med mitt vanliga liv”. Det här är en period i livet man vill lämna. Många är också traumatiserade av det de upplevt och varit med om", sa Ahn-Za Hagström. - Nyheter Idag

Men det räcker med en och annan "Akilov" i gruppen av jihadister för att iscensätta ett terrordåd. Rakhmat Akilov erkände i april 2017 terrorattacken i Stockholm som utfördes den 7 april 2017 (NewsVoice anmärkning).

Antalet jihadister i Sverige har ökat enormt

År 2010 fanns cirka 400 våldsbejakande extremister i Sverige. Sedan dess har antalet ökat mycket kraftigt. Idag är 600-700 av extremisterna vänster­extremister eller tillhör vit makt-rörelsen, men samtidigt finns drygt 2 000 vålds­bejakande islamistiska extremister, enligt Säpo.

Text: NewsVoice

Relaterat

Jihadister i Sverige enligt Säpo