Martin Landau har gått vidare

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 juli 2017
- NewsVoice redaktion
Martin Landau, 1959 från filmen "North by Northwest" med Cary Grant i huvudrollen
Martin Landau,   1959 från filmen "North by Northwest" med Cary Grant i huvudrollen
Martin Landau, 1959 från filmen “North by Northwest” med Cary Grant i huvudrollen

Skådespelaren Martin Landau (1928-2017) har gått bort vid 89-års ålder. Den amerikanska skådespelaren föddes i New York och avled på UCLA Medical Center i Los Angeles efter att medicinska komplikationer uppstått under en kort sjukhusvistelse, meddelar hans publicist.

Martin Landau är känd från 1969-talets version av Mission Impossible, filmer som Alfred Hitchcocks “North by Northwest” (I sista minuten) som ofta listas som en av världens bästa filmer. Han hade även en roll TV-serien Space 1999 (Månbas Alpha), som var populär i Sverige på 1970-talet.

Landau’s first big movie role was in Alfred Hitchcock’s “North by Northwest.” He also had supporting roles in “Cleopatra” and other movies and appeared in numerous television shows, including “The Twilight Zone.” – CNN

Martin Landau började sin bana inom underhållning som serietecknare för New York Daily News innan han blev skådespelare. Landau nominerades därefter många gånger för sina rollprestationer. Landau fick bla en Golden Globe och han fick även en Oscar för bästa manliga biroll i filmen “Ed Wood”.

Hans första filmmedverkan var i krigsfilmen “Pork Chop Hill” om Koreakriget.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq