Växande marknad för 3D-skrivare enligt ny studie

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 augusti 2017
- NewsVoice redaktion
3D-skrivare

3D-skrivare

FÖRETAGANDE. I en färsk studie från 3D-företaget Sculpteo avslöjas ny information om branschläget för 3D-skrivare år 2017. Kontentan? 3D-skrivare går en ljus framtid till mötes.

  • 47 % av de tillfrågade företagen har sett en ökad kapitalavkastning på deras 3D-skrivarinvesteringar detta år jämfört med 2016.
  • 57 % av all 3D-utskrivning görs i den första fasen av ny produktutveckling.
  • 55 % tror att de kommer att spendera mer tid med tjänster för 3D-skrivare under 2017.

Majoriteten av de tillfrågade är branschproffs som designar och utvecklar produkter genom att använda 3D-utskrivning. Listan över de tillfrågade inkluderar även företag inom B2C och B2B som arbetar inom en mängd olika branscher, allt ifrån hälsovård till till tech-sektorn.

3D-skrivare egenskaper
3D-skrivare egenskaper

Nyfiken på mer statistik?

Vi har sammanställt de viktigaste punkterna från rapporten nedan.

  • 28% använder 3D-skrivare för att påskynda produktutvecklingen, medan 16% gör det för att kunna erbjuda anpassade produkter.
  • För 13% av de tillfrågade var ökad produktionsflexibilitet det viktigaste skälet till att använda en 3D-skrivare.
  • 90% av företag som använder 3D-skrivare anser att det gynnar deras affärsstrategi.
  • Fused Deposition Modeling (FDM) är den mest använda tekniken (36%), följt av Selective Laser Sintering (33%) och Stereolithography (SLA) (25%).
  • Konceptvalidering (37%) och framtagande av prototyper (23%) dominerar 3D-skrivarapplikationer idag.
  • Amerikanska användare använder primärt 3D-skrivare för design och produktion medan Européer använder det främst för forsknings- och utvecklingsarbete.
3D-skrivare applikationer
3D-skrivare applikationer

3D-skrivare når en ny målgrupp

Att 3D-skrivare skulle bli mainstream och finnas på i varje hem är vi ännu idag väldigt långt ifrån verkligheten. Även fast den stora ”hypen” för 3D-skrivare i media har svalnat de senaste  åren så ser 3D-företag en fortsatt positiv och ökad trend bland privat och hobby bruk för 3D-skrivare.

Sidan alla3Dskrivare rapporterar att forum och nät-grupper som fokuserar runt 3D-skrivare har blivit allt starkare och mer populära de senaste 2 åren.

”Vi har sett att behovet för att lära och konsumera information kring 3D-skrivare har ökat markant bara de senaste 2 åren”.

Störst påverkan på denna trend har varit de lägre priserna som pressats fram. Idag finns det 3D-skrivare som gör ett relativt bra jobb för runt 5,000 kr. Det har gjort att en helt ny målgrupp av privatpersoner har introducerats till industrin.

Vad tror du som läsare om framtiden för 3D-skrivare?

Text: Simon


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: 3D skrivare
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *