Batra avgår som ledare för Moderaterna – Lars Bern kommenterar

publicerad 25 augusti 2017
- Lars Bern
Anna Kinberg Batra - Pressfoto: Moderaterna.se
Anna Kinberg Batra - Pressfoto, Moderaterna.se
Anna Kinberg Batra – Pressfoto, Moderaterna.se

Under en presskonferens med Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra annonserade hon sin avgång som partiledare. Det var ett väntat beslut, skriver Lars Bern som kommenterar nyheten.

Text: Lars Bern, Antropocene | Se presskonferensen

Batra ägnade sin presentation åt att räkna upp en lång rad beslut som hon beskrev som ett framgångsrikt arbete som partiledare. Det var uppenbart att hon tyckte sig ha blivit mycket orättvist behandlad av sina nu kvarvarande partikamrater.

Det är anmärkningsvärt att hon inte inser och erkänner vad som till slut fällde henne.

Det första viktiga beslutet hon tog som partiledare – att ställa sig bakom Decemberöverenskommelsen. Denna uppseendeväckande uppgörelse som satte den svenska parlamentariska demokratin ur spel var ett skandalöst historiskt misstag. Det var då Moderaterna började krackelera för att till slut spricka och implodera.

Ansvaret för det fatala misstaget vilar tungt på Fredrik Reinfeldt som efter sitt snöpliga nederlag i valet 2014 smet från sitt ansvar och såg till att partiet valde en av hans lojala lakejer till efterträdare. Anna Kinberg Batra var starkt bunden till Reinfeldts misslyckade politik, som gått ut på att underminera den socialdemokratiska välfärdstaten med hjälp av fri invandring. Hon hade därför aldrig en chans. När hon till slut tafatt försökte frigöra sig från arvet efter Reinfeldt, var det för sent, partiet hade redan börjat implodera.

Den cyniska Reinfeldt-juntan med figurerna Borg, Schlingmann och Littorin är en av de historisk största olyckorna i svensk politik. Batra är bara ett oskyldigt offer.

Kloka råd till efterträdaren

Det är nu viktigt att Moderaterna väljer en ny partiledning som återupprättar respekten för den parlamentariska demokratin i partiet. De moderata yrkespolitikerna måste helt enkelt svälja förtretet att en uppstickare som Jimmie Åkesson och hans Sverigedemokrater har stigit in på scenen och lagt beslag på många av deras platser vid den politiska köttgrytan. Strategin att försöka stoppa SD:s framgångar med att sätta parlamentarismen ur spel har bevisligen varit katastrofal.

Den kloka och intelligenta politikern Nyamko Sabuni som stöttes ut ur Folkpartiet (kallar sig numer av någon anledning liberalerna) har nyligen i en artikel i tidskriften NU beskrivit den enda hållbara strategin för alliansen visavi SD:

”Jag har läst om hur socialdemokraterna behandlade kommunisterna på 50-talet. Det är intressant. Stenhård konfrontation på arbetsplatserna för att hålla dem nere, men i riksdagen accepterade man deras stöd för att kunna regera. Det bör vara modellen för behandlingen av sd: hård konfrontation där man tycker olika, öppenhet att samverka där man tycker lika. Allianspartierna borde konstatera att de inte har sämre förutsättningar att regera än de rödgröna. Majoriteter för sakfrågor ska kunna sökas såväl vänsterut som högerut.”

Det är först den dag då alliansen följer Sabunis kloka råd som de har en sportslig chans att kunna utmana den svaga rödgröna regeringen.

Liberalerna vars ledning även är i gungning kommer inte att kunna vända sin nedåtgående utveckling och nära förestående död, med mindre än att de lockar tillbaka Sabuni och väljer henne till partiets ledare.

Moderaterna har i Elisabeth Svantesson ett självklart val att efterträda Batra.

Text: Lars Bern, Antropocene

Läs mer om Batra i NewsVoice: Anna Kinberg Batra läxar upp kvinnoförtryckare och kriminella i Järva


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Batra
Stöd NewsVoice 2024
 • Faithbringer,
  ja nu ska polisen få bättre “resurser” de kommande åren. 7,1 miljarder har regeringen lovat, och svenska folket känner sig tryggare direkt. Genom att skrämma folket och göra samhället otryggt så är det enkelt att bygga en polisstat. Men om man hävdar att samhället är korrupt så blir man ansedd som högerextrem. Det är tragiskt och komiskt samtidigt.

 • @ Torbjörn C. mycket bra skrivet och en tanke värd att utveckla vidare . Du beskriver systemet hur The 5 nation reglerade sin politik. I toppen på rådet satt en Sachem ( många gånger en kvinna) som hade bara den makten att vara en skiljedomare, det vill säga, att utesluta någon från rådets rösträtt som hade ett egoistisk förslag som inte gagnade allmänheten. Alla fick deltar i rådet, resp. skickade man representanter. Diskussioner handlade alltid om allas välmående och hur man skulle komma dit. Fanns det en egoistisk röst blev den av Sachem uteslutet att rösta tills den kunde bidrar med en åsikt för alla bästa. Bara om besluten fattades i enhällighet blev de verkställda. Européer som såg detta tyckte det var omöjligt att genomföra, för redan de var genomsyrat av egoistiska idéer. Den sista Kejsaren som var till för folket levde på 800 talet.! Som du riktig beskriver har de politiska systemen, oavsett vilket, visat sig vara korrupta och dålig för befolkningen. Med propaganda har man dock lyckats att lura flera generationer, och många tycker att det har ju blivit bättre än tidigare. Människan är alltid nöjd när man ger den smulor, det vet de som styr. Numera är det mest illusion som man säljer, och den dagen verkligheten uppdagas blir det brutalt för många, för när man tror på illusioner blir man desillusionerat efteråt.

 • Torbjörn C;
  De värsta är alla dessa präster som i tusentals år hjärntvättat befolkningen med sagor från sina s.k. “heliga böcker”. Alla religioner bygger på gamla myter eller är påhittade av människor i syfte att kontrollera fårskocken.

 • @Torbjörn C. Tror nog mer att Moder Svea ligger och gråter, med ett blödande ändtarmsframfall, i något ämbetsrum på Rosenbad. Då det är där de värsta övergreppen har skett. Blunda och försök visualisera hur stridshingsten och svetsaren turas om att ömsom hålla fast och ömsom pumpa på, så vet du vad jag menar.

 • Torbjörn C, det ligger i det du skriver, men så har samhällsutveckling och samhällsstruktur alltid sett ut. Tror det beror på det vi kallar för antisociala personlighetsstörningar (Psykopati). Dessa karaktärer ser allt som ett hot mot dem själva. Detta driver på dem att skaffa sig makt och inflytande och målet är alltid kontroll. Girighet är en annan farlig drivkraft. Men ingen kontroll, försvar eller makt i världen kan minska det imaginära hotet. Tycker det finns två olika huvudgrupper av antisociala personlighetsstörningar. En med och en utan narcissism. Den farligaste är den osynliga sorten – dessa utan narcissism, ty de verkar utan att synas. De absolut inflytelserikaste klanerna, eller familjerna, är dem som är mycket förtegna om sin existens eller garden av inflytande och kontroll. Driven att tillskansa sig makt är direkt kopplad till det upplevda hotet. Denna driv är oerhört stark. Mycket starkare än vanliga dödliga människors längtan efter fred, frihet och kärlek.

  Människor måste alltid organisera sig i samarbete för att klara större utmaningar. Dessa med starkast drivkraft, och utan skrupler, når resultat effektivast och hamnar till slut i toppen av pyramiden. Det är inte sagt att dem är bäst lämpade för jobbet – men så är det allt som oftast. Den bäst lämpade för en maktposition – att tjäna så många som möjligt på bästa möjliga sätt, förlorar alltid mot dem som utan skrupler gör allt för att öka sin egen makt.

  Det är mänsklighets stora dilemma, så som jag det det. För den som inte traktar efter makt, orkar inte bry sig lika mycket om att kämpa för makten egen skull. Och som Nietzsche sade:

  “Den som kämpar mot odjur bör se till att han inte därvid själv blir ett odjur. Och då du länge blickar in i en avgrund, blickar avgrunden också in i dig.”

 • Politiker och byråkrater…vad ska vi med dem till? De kostar mest, men bidrar med minst. De tillför inte infrastrukturen någonting, de bygger ingenting, de underhåller inte någonting, de tillverkar ingenting, de tillför inte någonting förutom kostnader och lidanden.

  När ska människor begripa att politiska system bara är ett spel för galleriet?
  Det har aldrig funnits något intresse för de som väljer att bli politiker att tjäna medborgarna, det handlar enbart om att sko sig så mycket man kan på så kort tid som möjligt.
  Det är personer med ‘criminal minds’ som väljer att bli politiker istället för yrkestjuvar eftersom de inte har mod, stake eller intelligens nog att bli en ‘Thomas Crown’.

  Folket går på det, de har blivit hunsade av stat och kyrka sedan småskolan. Jantelagen har gjort sitt för att hålla individen nere, och, se där; en lydig tamboskap har ‘designats’ så att den självinbillade överheten kan leva rövare.

  Jag fick mina ‘Eureka-moments’ då jag lagade mat i miljöer som frekventerades av politiker på riksdagsnivå. Jag insåg att allt bara var teater, ett skådespel utåt för att slå dunster i ögonen på den godtrogna tamboskapen.

  Jag kommer ifrån ett helt annat tankesätt, ett tankesätt som är så utanför boxen att folk tror jag lever i ett alternativt universum.
  Det är min uppfattning att det inte behövs några politiker överhuvudtaget!
  Däremot ett Råd av Representanter från olika delar ur samhällsskikten som gemensamt kommer överens om vad som är bäst för så många som möjligt.

  Man ska inte kunna göra karriär som politiker, det handlar enbart om egenintresse, att sko sig själv på bekostnad av andra.
  Att sitta i ett Råd handlar om att Tjäna samhället och medborgarna, att skydda medborgarna från yttre hot som våldtäktsmän, terrorister och sinnessjuka.

  Rådet skall representera de vita blodkropparna i samhällskroppen, de som skyddar mot virus och infektioner.
  Människokroppen och samhällskroppen är spegelbilder av varandra.
  Så, istället för en massa politiskt käbbel, kanske vi borde fokusera på Moder Svea som ligger våltagen, misshandlad och svulten i en smutsig cykelkällare någonstans i en förort i Sverige.

  Hon blöder, gråter och viskar: hjälp mig…snälla…hjälp mig…

 • Alltid lika roligt när skribenten aldrig missar att påpeka att utan SD så är vi närmare armagedon än någonsin. Vi som redan känner av polisstatens framväxt och en lagom klantig planerat terror för att ursäkta super kontrollen över vanliga medborgare kan knappast se vår frälsare i Jimmy Åkesson och hans flytigaföreläsare som ser en perfekt Europa, närmast Atlantis man kan komma bara vi rensar på muslimer (hur man nu skall rensa dem???). Att Moderaterna är körda var det väntat. Nu har industin och dess lobbygrupper fått lagom ideologisk kontroll över SD, så kan de ta över Sverige liksom Trump för att skyllas på nästa ekonomiska kris och skrämma de mest känslostyrda väljarna med terrorister. Sedan har Wallenberg & Co bjudit in klische-papegojan Annie Lööv till Bilderberg Gruppens roliga möten. En lagom centrerat statsminister med rätt och grönt värdegrund. Jag tror dock hon får vara frälsaren efter nästa mandat med SD i spetsen. Usch, vad det krylar av psykopater i politiken… Har ni märkt att ingen opposition som får mediautrymme är kritisk till varken dig banksystemet eller storindustrin?

 • @ Bengt och Ale
  Att byta galjonsfigur, när Moderaterna ställt till det så pass som de har, det är essentiellt om man vill lura folket genom illusionism. Efter valet kan de sedan göra som de brukar igen tillsammans med sossarna och fortsätta med eländet. Illusionen om att partiledarna styr partierna och inte partistyrelsen och kongressen är så genomskinlig att ett barn kan se igenom den.

 • Skall moderaterna ha en chans att komma igen så får de välja en partiledare som inte arbetar för Bilderbergarna och globalisterna utan för Sverige och svenska folket.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *