Michel Temers Brasilien är de korrupta domarnas diktatur

publicerad 16 augusti 2017
- Hans Berggren
Michel Temer - Foto: Beto Barata, Agência Brasil. Licens: CC BY 3.0 BR, Wikimedia Commons
Michel Temer - Foto: Beto Barata, Agência Brasil. Licens: CC BY 3.0 BR, Wikimedia Commons
Michel Temer – Foto: Beto Barata, Agência Brasil. Licens: CC BY 3.0 BR, Wikimedia Commons

Brasilien tycks slå nya världsrekord i korruption och maktmissbruk, enligt artikelförfattaren Hans Berggren och den undersökande journalisten Glenn Greenwald. “Nu har på ett år stora delar av landets tillgångar sålts ut till bananpris” och folket betalar notan.

Text: Hans Berggren

Konkurrensen är hård, jag vet, men den 13 juli föll domen, nio års fängelse för ex-president Lula, ett justitiemord som går till världshistorien. Han döms för en lägenhet som han aldrig har ägt, men som pådyvlats honom av en åklagare med en alldeles egen teori, “explanationismen”, som går ut på att om inga bevis finns så dömer man efter sin övertygelse, i det här fallet att “det är klart att han tog mutor, annars vore han ju idiot.” Domaren Sérgio Moro är av samma åsikt.


Samtidigt går skurkpolitiker med massor med bevis mot sig flinande omkring som vanligt. Spanska El País skrev dagen efter att Brasilien är en domarnas diktatur, en domarkår som tillhör världens mest välbetalda, vilket inte har gjort dem ett dugg mer omutliga, tvärtom.


Michel Temer köpte frihet från sina brott

HD-domaren Gilmar Mendes är t ex god vän med senatorn och miljardtjuven Aécio Neves som förlorade valet mot Dilma Rouseff 2014. Säkert en givande vänskap. “Mycket vill ha mer och aldrig blir helvetet fullt”, som min mor sa. Helt klart är att de ser grundlagen som “just a fucking piece of paper” för att citera George Bush. Lagar är till för att vrängas. Rättsrötan är monumental. Och den andra augusti kom russinet på Temer-tårtan. Med hjälp av ett otal miljoner i mutor till kongressen lyckades han köpa sig fri från att ställas till ansvar för sina affärer, bevisade mutbrott, obstruktion av rättvisan och mycket mer.


Michel Temer köpte sig fri från straff och alla som röstade för honom bevisade därmed sin medbrottslighet. Hans advokaters pläderingar var orgier i hyckleri och klichéer.


Man undrar hur de 263 skumraskfigurer till deputerade som stödde honom räknar med att bli omvalda 2018. De 227 som krävde att han ställs till ansvar har betydligt större chans när 95% vill ha bort Michel Temer så snabbt som möjligt, men de 263 har förstås sitt på det torra och kan övergå till lobbying senare om de vill.

Hans Berggren mars 2015 - eget verk
Hans Berggren mars 2015 – eget verk

Det hela är så sorgligt att det känns tungt att skriva om det. Jag lärde känna Brasilien på 90-talet. Då var landet fullt av framtidstro, och jag förvånades över att saker som ett spirande pensionssystem och gratis om än prekär statlig sjukvård existerade.

En ny valuta infördes, realen, de första rejäla pengar landet sett på länge. Pengar som inte tappade i värde bara man tittade på dem. Folk kunde börja planera sin ekonomi.

Brasilien togs över av eliten – folket betalar

Under 2000-talets PT-regeringar ströks Brasilien från FN:s lista över länder där folk svälter, 30 miljoner människor lyftes över fattigdomsgränsen, det byggdes fler skolor och universitet än under landets hela historia, statsskulden vändes till plus, stora infrastrukturprojekt genomfördes, kort sagt, under femton års tid fick det stora folkflertalet det allt bättre, och inte förlorade de allra rikaste på det, tvärtom.

Glenn Greenwald - Photo: Jimmy Chalk
Glenn Greenwald – Photo: Jimmy Chalk

“But the big prize from all of this is – as usual – the rewards to the oligarchs and punishment of the nation’s poor. In a remarkable admission that Brazil’s corporate media literally ignored, Temer went to New York in September and, speaking to a group of hedge fund tycoons and foreign policy elites, explicitly admitted that the real reason Dilma was impeached was her resistance to greater austerity.” – Glenn Greenwald

Nu har på ett år stora delar av landets tillgångar sålts ut till bananpris, trygghetssystem och arbetslagstiftning har raserats, arbetslösheten fördubblats, den internationella respekten för landets regering är obefintlig, dess inhemska popularitet slår alla bottenrekord – och ändå lyckas Temer klänga sig kvar. Vad gör man inte för att slippa kåken…

Inte för att jag är religiös, men jag påminns ändå om Jesus och Barabbas. Den som ville allas väl måste de hycklande fariséerna korsfästa, och den som stulit och mördat av girighet släppte de. Undrar vad de fick för det? Barabbas måste ju ha haft resurser. Trettio silverpenningar per skalle? 

Text: Hans Berggren

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq