CNN: FBI avlyssnade Trumps kampanjordförande

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 september 2017
- Torbjörn Sassersson
Paul Manafort, 2016 - Foto: Chris Usher, CBS
FBI buggade Trumps kampanjordförande - Foto: CNN,   studiobild
FBI buggade Trumps kampanjordförande – Foto: CNN, studiobild

CNN avslöjar att FBI under flera år avlyssnade Trumps kampanjordförande Paul Manafort både före och efter USA-valet 2016 som en följd av en hemligstämplad domstolsorder. 

En del anser att Trump därmed får indirekt rätt när han påstått att Trump Tower buggats (wiretapped) eftersom många samtal med den avlyssnade Paul Manafort högst sannolikt skett med Donald Trump (eftersom Trump är hans uppdragsgivare). CNN:s panel vill dock inte ge Trump rätt, ”not exactly” säger en journalist i teamet bakom avslöjandet eftersom Justitiedepartementet dementerat att Trumps telefonlinje skulle ha avlyssnats.

Läs mer: Fd säkerhetsrådgivare Susan Rice ljuger om spionage på Trump anser expert på kroppsspråk

Tolkningen beror på var avlyssningsanordningen exakt sitter, i vilken ände av linjen. Det är inte ännu offentligt och det som är graverande i detta avslöjande är att Paul Manafort har en lägenhet i Trump Tower, enligt CNN. [NewsVoice anm]

”A secret order authorized by the court that handles the Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) began after Manafort became the subject of an FBI investigation that began in 2014. It centered on work done by a group of Washington consulting firms for Ukraine’s former ruling party, the sources told CNN.” – CNN, ”US government wiretapped former Trump campaign chairman”

Syftet med att på högsta ort inom USA:s administration godkänna en avlyssning av Manafort är att det fanns misstankar om att Trumps kampanj fick hjälp från Ryssland, något som ännu inte lagts fram bevis för eftersom de är ”hemligstämplade”. Kritiker menar att bevisen saknas och det är anledningen till att de inte kan visas.

Läs mer: Snowden: NSA kan ha avlyssnat Trump genom ”reverse targeting”

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq