Studie: Ökad risk för missfall pga influensavaccin

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 september 2017
- Torbjörn Sassersson
Influensavaccin - Foto: LuAnn Hunt, CC0 Creative Commons
Influensavaccin - Foto: LuAnn Hunt, CC0 Creative Commons
Influensavaccin – Foto: LuAnn Hunt, CC0 Creative Commons

VACCIN. En alarmerande ny studie visar att risken för gravida kvinnor att drabbas av missfall [spontaneous abortions] om de vaccinerats med ett inakiverat influensavaccin mot svininfluensaviruset H1N1 ökade 7,7 gånger.

Studien rubricerad ”Association of spontaneous abortion with receipt of inactivated influenza vaccine containing H1N1pdm09 in 2010–11 and 2011–12” publicerades i den välrenommerade medicinska tidskriften ”Vaccine” och den finns att köpa på Science Direct för 36 USD för den som vill fördjupa sig.

Forskarna skriver i sin slutsats följande:

”SAB [spontaneous abortion] was associated with influenza vaccination in the preceding 28 days. The association was significant only among women vaccinated in the previous influenza season with pH1N1-containing vaccine. This study does not and cannot establish a causal relationship between repeated influenza vaccination and SAB, but further research is warranted.”

Vad studien säger är att risken för missfall ökade markant för kvinnor som blivit vaccinerade under två på varandra följande influensasäsonger. Forskarna skriver i nästa andetag att de inte är möjligt att dra slutsatsen om en kausal (orsaksbunden) koppling mellan upprepade influensavaccinationer och missfall. För att göra det krävs mer studier, men studien som genomförts visar en markant ökad risk.

Risken för att drabbas av missfall verkar vara associerat till de typer av influensavaccin som var föremål för studien.

A(H1N1)-utbrottet skedde 2009 och var den pandemiska influensa som orsakats av en variant av influensavirus typ A av subtypen H1N1. Viruset påträffades första gången 2009 hos två insjuknade patienter i USA och ett liknande sjukdomsfall upptäcktes i Mexiko. Media kallade influensan för svininfluensa.

J.B. Handley, Jr har analyserat hur Washington Post hanterade studiens resultat. Handley skriver att tidningen försökte förmildra studiens resultat. Artikeln heter: ”Devastating flu vaccine-miscarriage study sparks ridiculous spin” och rekommenderas för den som vill fördjupa sig i studien och hanterandet av studiens resultat.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq