Valutahandel – Nordkoreas missiltester ökar efterfrågan på japansk Yen

publicerad 29 september 2017
- Extern skribent
Valutahandel Shinjuku Tokyo - Crestock.com
Valutahandel Shinjuku Tokyo - Crestock.com
Shinjuku Tokyo – Crestock.com

VALUTAHANDEL & GEOPOLITIK. Den japanska valutan Yen med valutakod “JPY” och valutasymbol “¥”, har varit i bruk som Japans officiella valuta sedan Meiji-restaurationen 1871. Den Japanska valutan anses vara ett “safe haven” bland många investerare inom branschen där den vanligaste växlingskursen är gentemot Euron.

Den Japanska Yenen är också den näst bäst presterande valutan inom valutahandel och tillhör G10 valutorna (Group of ten), vilket utgör de 11 (initialt 10) mest handlade valutorna i världen.

Detta är dessvärre något som kan komma att förändras enligt experter, detta om en väpnad konflikt med Nordkorea äger rum. Den senaste utvecklingen med Nordkoreanska missiltester över det japanska havet har dock än så länge ökat efterfrågan på det Japanska Yenen.

En förklaring till detta, som även stöds av Japans chefsekonom Takuji Okubo, är det faktum att Japan är en stor investerare i utlandet framförallt inom detaljhandeln. För japanska investerare som investerat utomlands, innebär ett innehav av andra valutor än Yen en stor risk då de utsätts för volatilitet.

Nordkorea utförde missiltest över japan aug 2017
Nordkorea utförde ett missiltest över japan aug 2017 – Bild: Google Maps, NewsVoice

Geopolitik och valutahandel


När geopolitiska händelser, likt de missiltester över japanska havet Nordkorea utfört, äger rum vill investerare reducera risk vilket ofta innebär att ta hem utländska investeringar.


Detta då den Japanska Yenen varit en populär valuta för carry-handel, en sorts spekulativ valutahandel där investerare lånar valuta till en låg ränta som sedan byts och sparas i en valuta som har högre ränta, en riskfyllt handel som oftast sköts av datorer som sköter bevakning av valutakurserna och dess handel. Extremt låga räntor för den Japanska Yenen har resulterat i en stor popularitet bland investerare inom carry-handeln.

Samtidigt visar Japanska myndigheter inte särskilt stor entusiasm för utvecklingen då de själva försöker bryta den deflationen av deras valuta, och en ökad efterfrågan på Japanska Yen har då en motsatt effekt. Det finns även de som menar att den Japanska Yenen inte alls är en “safe haven” alls och att den senaste utveckling är en motsatt effekt av just carry-handeln.

Text: Företagaren

Läs mer om ekonomianalys i NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq