Läkare: Streptokocker kan orsaka psykiska sjukdomar

publicerad 18 oktober 2017
- av NewsVoice
Geir Flatabø - Foto: Arnt Olav Enger
Geir Flatabø tror att psykiska sjukdomar kan orsakas av infektioner i hjärnan - Foto: Arnt Olav Enger
Geir Flatabø – Foto: Arnt Olav Enger, TV-Helse.no

Den norska läkaren Geir Flatabø misstänker att många psykiska sjukdomar inte orsakas av fel i psyket utan av infektioner i nervsystemet och hjärnan. Det betyder att vården är inne på fel spår som idag nästan enbart fokuserar på läkemedel och samtalsterapi. 

Streptokocker är kända för att kunna angripa nervsystemet (tex de basala ganglierna), hjärtat, njurar och huden (psoriasis). Giktfeber är ett annat exempel på en sjukdom som orsakas av streptokocker.

Flatabø tar upp den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen Asperger, alltså personer som är högpresterande autister, men som kan lida av sociala problem, ångest, tvångsbeteenden och psykoser. Asperger kan förväxlas med sjukdomsgruppen som kallas PANDAS (Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal Infections) som beskriver ett samband mellan autoimmuna sjukdomar hos barn och psykiska samt neurologiska symtom i samband med streptokockinfektioner.

Tourette syndromticsParkinson och även andra sjukdomar och beteendeförändringar kan vara följden av infektioner, misstänker Flatabø. Det verkar som om vissa mikroorganismer har förmågan att styra hjärnan, beteenden och till och med tankeverksamheten, så att den drabbade får tvångsmässiga repetitiva tankar, paranoia eller upplever sig styrd utifrån.

Läs mer och se video på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson | Video: Arnt-Olav Enger