Babylon – Mike Blixt hjälper dig att navigera i en misantropisk värld

publicerad 10 november 2017
- av Mike Blixt
Babylon

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok och omvärldsanalys av en sinnessjuk värld. Boken släpps som ljudbok och fysisk bok under vintern. NewsVoice publicerar exklusivt alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Text: Mike Blixt

Ordet Babylon används ofta som en symbol för korrupta samhällssystem och har blivit synonymt med förtryck. Ordet är en kollektiv term för materialism, egoism, fördomsfullhet och allt som undertrycker personlig frihet och sann andlighet. I Bibeln
används ordet som en metafor för samhällets förfall.

Babylon är en bok som ger dig någon form av omvärldsanalys av en sinnessjuk värld. Jag ger er min syn och mina tankar på 50 olika ämnen och framtiden. En framtid som kanske inte alltid är så ljus. Syftet med denna bok är inte att försöka ge dess lyssnare mina sanningar. Inte alls. Du tycker och tänker som du gör och jag lägger ingen värdering i hur din världsbild ser ut. Syftet är att öka medvetandet hos de som lyssnar på den.

För det är just så jag vill summera mänskligheten. Omedveten. Vissa väljer att vara det och är nöjda med det, vilket naturligtvis är ok. Då är det ett medvetet val. Andra är det, utan att veta om det och då är det direkt farligt. Jag vill att du ska höja blicken. Se dig omkring och verkligen fundera över vad det är du ser. Ju fler människor som blir medvetna, desto större chans är det att saker förändras till det bättre.

Boken tar upp 50 ämnen och varje enskilt ämne skulle kunna göras till en egen bok. Men att skriva 50 böcker kändes aningens överambitiöst. Istället ger boken dig summeringen. Kontentan. Ambitionen var att varje kapitel skulle rymmas på en A4, vilket ofta gör att detaljerade resonemang helt uteblir. Inte heller finns det någon direkt röd tråd mellan de 40 olika kapitlen, mer än att de kan ses som 50 ämnen som enligt mig är sinnessjuka.

Kapitlen i boken är mycket korta och fristående, vilket gör det enkelt för dig som
lyssnare att hoppa in vart du vill och hoppa över kapitel du inte vill höra.

Kapitel 1 – En sinnessjuk mänsklighet

Människan har dödat långt över 100 miljoner av sin egen art bara under 1900-talet och
skapat oss själva ett enormt stort lidande.

Vi har utrotat en stor del av jordens djurrike och skövlat livsviktig regnskog så till den grad att de snart är borta. Vi har koloniserat och exploaterat jorden så hårt att vi nu börjar se oss om efter en ny planet att bosätta oss på. Ser vi oss omkring i världen, verkar det inte finnas några som helst stopp på människans galenskap.

Babylon av Mike Blixt
Babylon av Mike Blixt

Föreställ dig att mänskligheten är en person och att vi  skulle ställa en diagnos på mänskligheten som helhet. Hur ett stort team med specialistläkare, professorer, forskare,
historiker, terapeuter och psykologer som tillsammans skulle summera hela mänsklighetens historia och sätta en eller flera diagnoser på mänskligheten. Hur skulle den diagnosen se ut? Låt oss försöka bortse från våra egon och göra vårt bästa för att rent objektivt titta på mänsklighetens samlade historia och dess hälsostatus.

Ganska omgående skulle vi kunna ringa in paranoia, schizofreni, diverse psykiska sjukdomar, narcissism, hypokondri, mytomani, alla bokstavskombinationer som finns, plus en lång rad andra diagnoser och mentalsjukdomar. Rent objektivt skulle man kunna påstå att vi lever vi en extremt galen och sinnessjuk värld på så många punkter.


När man vill få till en positiv förändring, oavsett vad det gäller, är att se och erkänna problemen det första steget. Detta är alltid det första steget när det kommer till förändring. Om man vill gå ner i vikt, måste man först erkänna att man är överviktig.


Vill man bli nykter, måste man först erkänna att man har alkoholproblem. Att alla först enas om att världen är vansinnig. När vi väl gjort det, kan man ta det första steget mot
förändring. Att låtsas som att den inte är det, leder till större vansinne och är en form av
vansinne i sig självt.

Är man medveten kan det vara svårt att förlika sig med den galenskap som finns i
världen. Att ständigt försöka att förhålla sig till och leva i den är en stor utmaning
eftersom mycket av den galenskap vi ser är stor, mycket utbredd och omöjlig att påverka
som ensam individ. Det är därför centralt att bortse från våra hyperindividualistiska
egon och från de egna intressena för att kunna se saker klart.

Om någon påstår att vi lever i en sinnessjuk värld till en människa som aldrig någonsin
ens tänkt den tanken, kan det naturligtvis låta både provocerande och osant. Speciellt
om man lever i en liten bubbla någonstans i Sverige och det enda perspektiv man har
kommer från sina vänners Facebookflöde och två kvällstidningar. Om du är en sådan
individ kanske du ska lyssna på boken och därefter fundera över det du får höra och
sedan omvärdera din egen ståndpunkt.

Text: Mike Blixt

Relaterat