Mika Brzezinski hävdar att det är MSM:s roll att kontrollera vad folk tänker

publicerad 27 november 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Mika Brzezinski - Foto: MSNBC.com

NOTERAT. I ett klipp från 2017 råkar ett MSNBC-ankare försäga sig i samband med att hon kritiserar Donald Trump. Hon beklagar sig över att Trump försöker styra media och hur allmänheten tänker och tillägger att det är "vårt jobb" och syftar då på mainstream media.

Uttalandet är anmärkningsvärt av flera skäl, dels för att det kommer från ett ankare inom ett större mainstream media (MSNBC) i direktsändning (det kunde inte redigeras bort) och dels att den som säger det är ingen mindre än Mika Brzezinski dotter till den geostrategiska säkerhetsrådgivaren Zbigniew Brzezinski.

Brzezinski-familjens geostrategiska karriärer

Mika Brzezinski (1967-) är journalist och ankare på MSNBC:s Morning Joe. Hon förekommer även i andra sammanhang av "högre" politisk betydelse. Hon blev allmänt känd som "ground zero-reporter" under attacken mot World Trade Center 2001. Mika Brzezinski är gästforskare vid "Harvard Institute of Politics".

Zbigniew Brzezinski
Zbigniew Brzezinski (2014) - Foto: Klaus-Kleinschmidt

Zbigniew Brzezinski (1928-2017) var en amerikansk geostrateg, diplomat och politisk säkerhetsrådgivare för Washington. Han var var rådgivare åt presidenterna Lyndon B. Johnson och Jimmy Carter, men hade inflytande över amerikans utrikespolitik många år därefter fram till sin död.

"He had considerable influence in global affairs, both before and long after his official tour of duty in the White House." - New York Times

I sin bok "The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives" (1997) uppger han att Ukraina bör inkluderas i NATO och EU.

"Regarding the landmass of Eurasia as the center of global power, Brzezinski sets out to formulate a Eurasian geostrategy for the United States." - Wikipedia

Zbigniew Brzezinskis son heter Mark Brzezinski (1965-) som var USA:s ambassadör i Sverige åren 2011-2015. Han var policyrådgivare för Obama och fick uppdraget som ambassadör i Stockholm av Barack Obama. Han arbetade för Clinton som chef för avdelningen som skötte affärer med Ryssland och Eurasien. Mark Brzezinski är även känd för sin medverkan som zombie i två zombie-filmer från 2011, enligt IMDB.

Mika Brzezinskis andra bror heter Ian Brzezinski (1963-) som är en expert inom amerikansk policy och internationella militära affärer. Han var kansliråd för USA:s försvarsminister i Europa och NATO-policy åren 2001-2005 under ledning av George Bush. Idag är Ian Brzezinski chef för Brzezinski Group, som arbetar med: "to navigate geopolitical developments, develop and execute market entry and opportunity capture strategies, and manage relationships with government entities.".

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat