Cyberspionage, bitcoin och utpressningsprogram färgade året 2017

publicerad 14 december 2017
- Extern skribent
Internet computer hacker - Bild: Crestock.com

Det amerikanska företaget International Data Group (IDG) listar de 10 viktigaste händelserna inom hi-tech under året 2017. Experterna har inkluderat såväl industriella händelser, som lanseringen av nya iPhone, de nya processorerna Intel Xeon Scalable såväl som politiska, däribland att USA är redo att avsäga sig sin neutralitet på nätet och anklagelserna mot Ryssland för cyberspionage.

IDG beslutade sig för att börja sin sammanfattning med en av de senast uppmärksammade händelserna på marknaden för hemelektronik. Släppet av nya iPhone X, som presenterades i september, ger intrycket av att tio års erfarenhet av iPhone-tillverkning har resulterat i framkomsten av en imponerande apparat.

“Det är naturligtvis inte fråga om något revolutionerande, men detta är i vilket fall som helst riktigt bra”, sa författaren till rapporten, huvudredaktör på IDG News Service Mark Ferranti.

En annan händelse som kittlar lika mycket som att spela på Thrills Casino [REKLAM] är när Oracle presenterade den första helt autonoma moln-databasen Oracle 18c, som kan fungera helt utan någon mänsklig inblandning, däribland självständigt förse sig med skydd från olika hot på nätet.

På IDG räknar man också lanseringen av Intels nya processorer Xeon Scalable som en av årets viktigaste händelser. Deras produktivitet är 1,6 gånger så hög som sina föregångares och är enligt experterna därför också en av de avsevärda perfektioneringarna av plattformar för informationshantering det senaste årtiondet.

ArcanumSkolan 2024

Intel återfinns också på listan för att man köpte upp startupen Mobileye för 15,3 miljarder dollar.

Kryptovalutan Bitcoin slog sig in på listan tack vare att man i år nått sin högsta värdering någonsin. Ökningen har varit enorm och kryptovalutans värde har sedan början av år 2017 ökat många gånger om.

Men även mindre trevliga saker, som virus och hackers, har fått en plats på listan. Bland dem observerar IDG’s experter virusutpressningsprogrammen WannaCry och Petya. Viruset lyckades på bara ett dygn att göra intrång i hundratusentals datorer och orsaka ekonomiska förluster på flera miljarder dollar hos de drabbade.

Knappast har det undgått någon att USA anklagar Ryssland för att ha blandat sig i och påverkat utgången i förra årets presidentval i landet. Inte bara i USA har det här temat lyfts, utan också i bland annat Storbritannien, Frankrike och Tyskland har det talats om fejkade nyheter med inverkan på valresultaten.

Ytterligare en politisk händelse år 2017 inom det teknologiska området är hur USA nu är beredda att avsäga sig principerna för neutralitet på nätet.

EU-kommissionen arbetar aktivt med att få företagen att betala skatt i det land där de gör sin vinst och inte omfördela inkomsterna till fördel för de jurisdiktioner med förmånligare skattesatser. EU har till exempel redan beslutat om att några företag, däribland Amazon och Apple, ska betala obetalade skulder.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq