Utdrag ur filmen: Det fria ordet – Fallet Lasse Wilhelmsson

publicerad 5 december 2017
- Mats G.

MEDIADEBATT. Lasse Wilhelmsson är ett fenomen. Från att ha haft 200 forskare, kulturarbetare och journalister bakom sig i en debattartikel i DN har han av samma elit kollektivt några år senare placerats i en frysbox. Vilken förbjudna handling gjorde han? Dokumentärfilmaren Mats G. undersöker hur det står till med svensk yttrandefrihet.

Text och videoklipp: Mats G.

“Pick the target, freeze it, personalize it, and polarize it” – Saul D. Alinsky

Rules for Radicals av Saul D. Alinsky
Boken “Rules for Radicals” från 1971 var en pragmatisk manual av Saul D. Alinsky om hur aktivister ska nå framgång.

År 2012 tog jag kontakt med Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg för en intervju om yttrandefrihet och politik. Samma år hade jag även fått en intervjutid med vänsterikonen Noam Chomsky i USA vilket jag hade tänkt skulle ingå i samma projekt. Istället skulle det komma att slumpa sig att jag 2013 började filma en av de personer Åsa Lindeborg och den s.k. antirasistiska tidskriften Expo attackerat allra hårdast och samtidigt nekat honom rätten till försvar – Lasse Wilhelmsson.

Lasse Wilhelmsson är en person med ett långt och händelsefyllt liv bakom sig. Han har skrivit mängder av artiklar genom åren där flera blivit publicerade i etablerad media. Han var med om att bygga upp Vietnamrörelsen i Sverige och ingick under några år i riksstyrelsen för “De förenade FNL-grupperna” (DFFG). Han var länge engagerad i fackliga frågor. Under 2000-talet har han också varit aktiv i Judar för Israelisk/Palestinsk Fred (JIPF), Folket i Bild kulturfront (FIB(k) och med solidaritetsarbete för Irak och Palestina. Efter hand har han blivit alltmer kritisk mot sionismen, vilket har föranlett mediala nedsmutsningskampanjer. Sedan flera år tillbaka han blivit ökänd som riksantisemit, men han har aldrig fått gå i svaromål eller blivit bemött i sak.

Förnekandet av rätten till försvar i samband med grova anklagelser anser jag sätter idén om demokratin ur spel, som ju ska bygga på kommunikation.

Sedan dess har vi setts några gånger per år, varit till Palestina och Jordanien tillsammans eller suttit och diskuterat världsläget på hans landställe. Syftet har hela tiden varit att se människan bakom de mediala dreven och epiteten då dessa avhumaniserar en person.

Lasse Wilhelmsson attackerades av AFA-journalist från Researchgruppen

I samband med en al Quds demonstration för Palestina 2009 blev Lasse Wilhelmsson angripen av flera personer.

Lasse Wilhelmsson – Foto: Arabnyheter

”Jag anlände till Sergels torg på ”fel” sida, det vill säga ovanför den stora breda trappan mot Åhléns, men hann inte gå runt till andra sidan varifrån talen skulle hållas förrän en handfull yngre personer från ISM (International Solidarity Movement) och möjligen AFA fick syn på mig. De vet ju vem jag är och hur jag ser ut. Den störste och mest aggressive av dem okvädade mig, knuffades våldsamt och brottade ner mig på gatan. Övriga hjälptes åt att trampa sönder de plakat som jag hade med”.

Martin Fredriksson - Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons
Martin Fredriksson är en svensk journalist, aktivist och, enligt egen uppgift, tidigare hemlig informatör åt Säkerhetspolisen. Foto: Magnus Bergström, Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons

 

I sin bok ”Är världen upp och ner” ville han inte namnge personen som överföll honom med rädsla över få hembesök eller bli attackerad av AFA eller Revolutionära Fronten, men i hans nya bok ”Ett porträtt med många historier” ger han ledtrådar till vem det var – Martin Fredriksson.

Martin Fredriksson har ett våldsamt förflutet inom AFA och är dömd för våldsbrott. Under 2007 var han anställd som researcher på journalisten Robert Aschbergs program Insider. Idag sitter han och Aschberg i research-tjänsten Piscatus AB:s styrelse med vad jag föreställer mig måste vara ett av Europas största privata arkiv för offentliga handlingar. Piscatus har nu slagits ihop med Nyhetsbyrån Siren till Acta Publica.

Läs mer: Guldspadenjournalisten Martin Fredriksson var Säpoagent – Hur många andra köpta journalister finns i Sverige?

Robert Aschberg har likt en majoritet av journalister ur hans årgång en bakgrund inom kommunistiska rörelser. Hans farfar Olof Aschberg var en förgrundsperson inom den Bolsjevikiska revolutionen 1917 och har kallats Lenins bankir och vapenhandlare. Samtidigt hjälpte han till att tvätta rent guld stulet från Ryssland.

Tillsammans med Mathias Wåg bildade Martin Fredriksson 2009 Researchgruppen. Mattias Wågh kallar sig militant kommunist och var med och grundade AFA 1993. 2013 mottog Researchgruppen” guldspaden” tillsammans med Expressen – ”För en banbrytande och innovativ research som innebar ett genombrott och gav ny kunskap om det anonyma näthatet”. I juryn satt nuvarande VD:n för SVT Hanna Stjärne.

Lasses polisanmälan för överfallet som kan kategoriseras som hatbrott, eftersom det var med politiskt motiv, ledde inte ens till förundersökning, förmodligen p.g.a. att Martin Fredriksson under den här tiden var avlönad Säporapportör. Något han gick ut med offentligt 2016 alltså samtidigt som han drev en hackerverksamhet inom Researchgruppen.

I år nominerades Martin Fredriksson till det stora journalistpriset instiftat av Bonnier 1966.

Ola Sandstig har granskat Researchgruppen:

”Trots att Researchgruppens kopplingar till den autonoma vänstern är kända har både Expressen och Aftonbladet behandlat dem som vilka frilansare om helst. De har inte bara använts som källor – det brukar betraktas som oproblematiskt att använda vilka källor som helst så länge materialet är sant och relevant – utan det har handlat om långtgående avlönade samarbeten. ” – Ola Sandestig

Sandestig hävdar att han i samband med artikeln om Researchgruppen blivit hotad. Martin Fredriksson anmälde Ola Sandstig till den Yrkesetiska nämnden, men friades.

Läs mer:

Janne Josefsson på SVT har sagt vid många tillfällen att större delen av medieeliten ser mellan fingrarna på det politiska våld som utförs av den extrema vänstern då ”de står på samma sida” och genom att media är vänster menar han, så kategoriseras det som avviker från deras politiska uppfattningar som högerpopulism eller högerextremt.

Lasse Wilhelmsson på första bänk under kårockupationen 1968

Kårhusockupationen 1968, Olof Palme talar - Foto: Scanpix, Wikimedia Commons
Kårhusockupationen 1968, Olof Palme talar – Foto: Scanpix, Wikimedia Commons (se större bild)

I en filmsekvens från kårhusockupationen 1968 när kameran sveper över studenterna där de flesta av dem är kommunister av olika slag ser jag Lasse Wilhelmsson sitta längst fram. Olof Palme står vid podiet och pratar. Han berättar i sin nya bok att anledningen till ockupationen av kårhuset var en protest mot Olof Palmes universitetsreform UKAS/PUKAS.

”Det vi protesterade emot var ju att den akademiska friheten skulle ersättas med en styrning enligt näringslivets/kapitalets behov, till förfång för det oberoende vetenskapliga sanningssökandet och inte att studenterna inte skulle bli ”nyttiga”. Det det handlade om var ju för vem vi skulle bli nyttiga. För kapitalet, eller för folket?”

Olof Palme ville alltså att universitetsutbildningen skulle knytas tätare till näringslivet, men det intressanta är att det samma gällde journalistiken. Palme gav uppdraget att bilda en ny journalistutbildning till en ung ultraliberal som hette Lars Furhoff och där medieforskaren Bengt Nerman till en början var med och utformade utbildningen. Bengt ville söka nya vägar för journalistiken och förändra massmedierna inifrån.

”Den metod vi valde var att låta praktik och teori samverka så att eleverna alltid såg vad de gjorde: så att de såg sig själva i massmedierna i deras roll i demokratin. Själv uppfattade jag journalistikens förnyelse som en fråga om medvetenhet: eleverna skulle ta makten över sig själva. ” – Bengt Nerman, Den offentliga lögnen

Istället blev det tvärtom. Inriktningen mot att journalisten skulle underordnas marknaden intensifierades. Journalisten ikläddes en roll –  ”så här gör man när man är journalist”. Över den rollen spändes ett liberalt ideologiskt paraply som såg ut att granska praxis, men som lämnade den oberörd.


För att ge sken av att den etablerade journalistiken är fri, obunden och objektiv, trots ägarkoncentrationen på marknaden skapades den massmediala ideologin. Den tog form runt 1973 tillsammans med formuleringen av det journalistiska uppdraget.


 

Men detta uppdrag finns inte nedskrivet någonstans och är inte demokratiskt förankrat, enligt medieforskare som sökt efter det, utan tros ha smugit sin in via en pressutredning av Lars Furhoff. En slags kupp alltså.


Det journalistiska uppdraget innebär att granska makten och spegla verkligheten, men man ska inte granska den ekonomiska makten (alltså inte den reella ekonomiska makten som är dold utan den synliga).


 

Massmedierna ska vara en autonom kraft som ska balansera andra krafter i samhället.  Journalisten ska enligt ideologin hålla sig utanför den samhälleliga verkligheten och se till att samhället följer sina regler. Till detta krävs att nyhetsjournalisten är ”ren” – dvs att rapporteringen och granskningen inte färgas av journalistens eller redaktionens egna värderingar eller preferenser.

Det finns enligt ”de etiska reglerna” (spelregler för press, radio och Tv) ett korrekt sätt att beskriva verkligheten. Granskningen av de som har någon slags makt i samhället av andra som har makt i samhället men som säger sig stå fria och obundna kan tyckas vara lite märkligt.

Bengt Nerman frågar sig, kan man ”granska makten” utan att själv ha eller få – makt?.

Expos styrelseordförande skrev under en debattartikel i DN skriven av Lasse Wilhelmsson

Den 17 april 2004 publicerade Lasse Wilhelmsson ett upprop på DN debatt: “Kända svenskar kräver: Israel måste riva muren och häva ockupationen”. Upproret undertecknades av 200 forskare, kulturarbetare och journalister. Bland de som skrev under på att Israel är en rasistisk apartheidstat med lagar som särskiljer judar från icke-judar var Expos styrelseordförande Charles Westin. Lasse frågar Charles i ett öppet brev 2012 om han fortfarande står bakom den underskriften. Charles svarar att det var en privatsak och inte i egenskap av ordförande för Expo.

Lasse Wilhelmsson kommenterar:

“Du får ursäkta, men jag har svårt att förstå att undertecknandet av ett upprop i vilket Israel framställs som en apartheidstat inte skulle ha med Expo att göra, eftersom Expo aldrig angriper dem som försvarar denna, men väl dem som kritiserar densamma – trots sin ”antirasistiska” och ”demokratiska” värdegrund. Här är dessutom stiftelsens egen ordförande en av undertecknarna.” – 


Lasse Wilhelmsson kunde alltså för tretton år sen publicera artiklar i självaste DN med en stor del av kultureliten bakom sig. Vad är det som har hänt sedan dess? Och visst är det märkligt att de kan anklaga personer för att vara antisemiter när samtidigt dess ordförande skrivit under ett uppror om det som andra anklagas för?


 

Expo har en unik position i Sverige. Deras granskningar citeras och sprids i all etablerad media och vad jag förstår utan faktagranskning och bakgrundskoll. Det som är så viktigt för journalistiken.

Robert Weil, 2011 - Foto: Boberger, Wikimedia Commons
Robert Weil, 2011 – Foto: Bengt Oberger, Wikimedia Commons

Expo Bildades 1995 då Sverige genomgick en stor förändring efter den finansiella kraschen i början av årtiondet. En i alla avseenden planerad krasch för att genomföra systemskifte. Jag ska gå in på detta mer detaljerat i filmen.  En av valutaspekulanterna var Georg Soros som med Wallenberg i ryggen genom “Quatum Fond” fick den svenska kronan på fall. En av dem som gick bäst ur krisen var Robert Weil med Proventus. Expo har fått stöd av både Proventus och Soros.

Boken: "Tredje vågens samhällsbygge" av Alvin Toffler
Boken: “Tredje vågens samhällsbygge”
av Alvin Toffler

Mona Sahlin som under en tid var styrelseledamot på Expo var en ivrig anhängarna av nyliberalismen på 90-talet. Hon skriver uppskattande ord i den svenska upplagan av framtidsforskarna Alvin och Heidi Tofflers bok “Tredje vågens samhällsbygge” som kom ut 1997.


Bokens essens innebär att nationalstaterna måste försvagas och att de mindre utvecklade regionerna i världen måste tillåta ekonomiska och kulturella intrång [exploatering] i den nationella självständigheten.


 

”Industrisamhällets massor har upplösts i ett virrvarr av ständigt skiftande minoriteter, vilket gör det svårt att mobilisera ett flertal. Alltså ska minoritetsmakten ta över”, skriver de i boken.

”Sverige av idag är ett mångetniskt, mångkulturellt och mångsexuellt land”, skriver mona Sahlin och Marie Granlund på DN debatt, 1997

Mona Sahlin deltog för övrigt 1996 på Bilderbergmötet.

1995 skriver en annan framträdande socialdemokrat Ingvar Carlsson en rapport tillsammans med Shridath Ramhal (politiker) Commission on Global Governance med förslag till reformer av FN-systemet för tvåtusen företagsledare och politiker vid World Economic Forum i Davos. I linje med Georg Soros visioner lyfts det fram att de icke statliga organisationerna, medborgarrörelserna, multinationella företagen, den globala kapitalmarknaden och massmedierna måste ta större plats inom ramen för framväxten av ett globalt civilt samhälle.

Ingvar Carlsson menar att den misslyckade avregleringen och dess effekter blev en avgörande orsak till att socialdemokraterna tvingades byta ekonomisk strategi. Men som jag skrev tror jag att detta systemskifte mycket väl kan ha varit planlagt tidigare och helt i linje med den ideologiska form som utarbetats eller intensifierats sedan andra världskrigets slut där socialdemokratin tycks har haft en stor roll i Sverige. Den  som brukar kallas nya världsordningen.

Kalla Fakta om sanningsrörelsen - Foto: Skärmdump, TV4
Kalla Fakta om “sanningsrörelsen” – Foto: Skärmdump, TV4

Sanningsrörelsen och Expo

I en serie program som Kalla Fakta på TV 4 gjorde 2009 granskar man ”Sanningsrörelsen”. Men det är svårt att missa att huvudpoängen med granskningen var ett försök till att knyta samman denna rörelse som består av vitt skilda personer och grupper till antisemitism.  Varför vill man det?

Video: Torbjörn Sassersson analyserar Kalla Fakta om “Sanningsrörelsen” Del 1

I redaktionen fanns Kajsa Lindohff som var knutet till Expo. Hon var Facebook-vän till Martin Fredriksson. I redaktionen fanns också Johan Åsard som jag inte vet om han är släkt med Erik Åsard, som förekommer i programmen som ”expert” på konspirationsteorier. Erik kopplar också gärna ihop konspirationsteorier med antisemitism, och förnekar att några konspirationer om WTC 911, Palmemordet, Estonia, etc ska ha ägt rum.

Lasse Wilhelmsson beskrivs i programmet av Torbjörn Elensky som förgrundsfigur inom sanningsrörelsen och “förintelseförnekarrörelsen” i Sverige. Vilket inte stämmer. Intervjuaren för Kalla Fakta frågar Torbjörn Elensky varför han tror att ”att en person som Wilhelmsson drar sig till Sanningsrörelsen?”  Det handlar om minsta gemensamma nämnare svarar Elensky: ”…och att i det här fallet ge judarna skulden ytterst. Det är rena nazilikande idéer”.

”Det finns många likheter med en religion i de här sammanhangen. Sanningsrörelsen liknar på många sätt en religiös sekt”, säger David Aaronvich som är journalist på The Times i programmet

Kerstin Brunnberg - Foto: Bengt Oberger, Wikimedia Commons
Kerstin Brunnberg – Foto: Bengt Oberger, Wikimedia Commons

I en kort sekvens i programmet intervjuas bokförläggaren Hesham Bahari som driver Al hamra förlag. Hesham gav ut en kritiserad bok av Israel Shamir ”Blommor i Galileelen” som beskrivits som antisemitisk. Efter programmet och kopplingar till antisemitism börjar Hesham nekas kulturstöd av Statens kulturråd för utgivning av nya böcker. Små förlag förlitar sig ofta på dessa stöd. Alhambra gav ut ett antal böcker om 9/11. Dåvarande ordförande för Kulturrådet var Kerstin Brunnberg. Samtidigt som ordförande för Kulturrådet hade hon styrelsepost inom Expo. Samtidigt som hon hade styrelsepost på Expo beviljade hon dem ett kulturstöd på 400,000 kr!


Det som lyser igenom är något obehagligt. Det tycks vara en maktstruktur där personer använder sin makt till att sätta gränser för vad som ska komma fram och vad som ska döljas, där man använder förtryckarmedel.


Martin Fredriksson blev nominerad för Bonniers stora journalistpris 2017 för att ha utvecklat ett system som använder sig av AI – artificial intelligens som går ut på att sortera ut fakta från falska nyheter och samtidigt skriva egna artiklar – Robotea.

”Robotea analyserar, sorterar – och nyhetsvärderar. Allt genom artificiell intelligens. Utöver att skapa texter har vi nu lärt en robot att faktiskt sköta en del av nyhetsvärderingen.” 

Läs mer: Sirens nya robot bevakar från ax till limpa (Medievärlden)

Denna utveckling att skapa automatiserade nyheter och kriget mot ”falska nyheter står ”Googels  – Digital News Initiative” för. Acta Publica har fått finansiellt stöd av dem.

Du sköna nya värld…

Se även: Utdrag ur filmen: Det fria ordet – Fallet Markus Andersson

Text och videoklipp: Mats G.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Att Judar skulle härstamma från Khazarer är en myt. Gener ljuger inte, judar över hela världen delar mer dna än de gör med några turkfolk.
  Till Israel får du immigrera ifall du är troende, sekulär eller ateist så länge du tillhör den judiska rasen.
  Rent påhitt att 45% av befolkningen i Israel skulle vara konvertiter, konvertiter från vilket folk? Möjligtvis icketroende judar som blivit troende.

 • Schibsted-koncernen: Till Aftonbladets och Svenska Dagbladets största ägare hör enligt Aftonbladet ”direkt och indirekt JP Morgan, Goldman Sachs och Bank of New York Mellon” – alltså judiska storbanker.

  Du kan kolla själv. Adeln och de judiska bankirerna köper och säljer aktier och fonder till varandra för att vanligt folk kan inte ekonomi och tänka så långt som att spåra vad de håller på med. Vi är upptagna att titta på TV och jobba 9-5. Allt är offentligt. När jag leker med mina pensionsfonder så ser jag klart och tydligt vilka banker satsat i vad och hur det går för dem. Utvecklingen och agenden är tydliga och klara. 😉

  https://www.svd.se/schibsted-ny-agare-i-tv4

 • Stella: “Erik, vad jag vet av folk som har ägnat mycket tid att forska kring judendomen i Sverige, så är Schibstedt familjen av judisk påbrå”.

  Så vad vet du då? Att Schibstedt är judiskt? Vilka folk? Vad har forskat om? Har du källor att hänvisa till?

 • Erik, vad jag vet av folk som har ägnat mycket tid att forska kring judendomen i Sverige, så är Schibstedt familjen av judisk påbrå. Så länge en människa inte har makt övet mitt liv och samhället jag vill leva i, så bryr jag mig inte vad de har för ursprung, men om de skall styra hela informationsflödet i mitt samhälle som ställer till en massa destruktiva provikationer under flera generationer och motverkar yttrandefrihet och sanningsspridning, så skall denna MAKT granskas inne i sitt DNA om det är möjligt.

  Personligen anser jag att det är PSYKOPATIN och inte judendomen i sig som är problemet i dagens värld, men via fostran (en fanatisk elitism) kan vissa egenskaper blivit överrepresenterade bland judar. Är det HAT? Nej, det är ett faktum. Själv är jag väldigt intresserad i Kabbalah. Kanske därför vet jag att bland de olika tolkningar inom judendomen hur uppfattningen om moral skiljer sig dem emellan och även oss (gojim eller icke judar) och dem (Guds utvalda). Genom frimureriet bland annat har judar delat sin antika kunskap om manipulationer med utvalda icke judar – psykopater av annan påbrå.

  Vill jag illa någon jude – nej? Är jag hatisk för att jag inte vill ha deras agendor och propaganda i mitt liv?
  Att som i artikeln ovan dessa mäktiga familjer sysslar med våld mot oliktänkande, förtyck av det fria ordet och belönar högt narcissister i media, kan det ha med deras urprung att göra? Om man läser judendomens historia och deras heliga bok Talmuden som är grunden till judarnas världdominans och målsättningen på papper, så kan man fundera innan man svarar för sigsjälv på dessa frågor:

  https://youtu.be/qTYSv_YQOVo

 • Familjerna Bonnier och Schibstedt med div liberala stiftelser finansierade av den svenska adeln så finns det privat MONOPOL över svensk media där staten och kapitalet samarbetar mot den egna befolkningen genom desinformation. Mönstret är samma i de flesta lönderna världen över.
  De två ovannämnda familjernas ursprung är judisk. I proportion till storleken på världsbefolkningen så är denna lilla folkgrupp på ca 20 miljoner globalt kraftigt överrepresenerat i media- och bankägande. Denna oproportionella ägande och maktfördelning i kombination med en religös fanatism har gjort att gruppen pekats ut sedan Babylons tid som ett problem. Varför måste man koppla detta historiska faktum till en känsla som HAT?

  Jag hatar INTE judar, men jag anser att judar som inte öppet avstår från judisk nazism som kallas för SIONISM och har för avsikt att förinta allt vad som inte är judar, skall man betrakta som potentiella fienden och absolut inte lita på. Det finns även andra folkgrupper med liknande historia som man skall akta sig för om man inte vill bli bedragen. Gruppbestraffningar är så klart inget tal om, men försiktighet och upplysning kan knappt vara hets mot folkgrupp.
  Av de tre judar som jag har pratat med om sionismens problematik, så är Lasse Wilhemsson den enda som har mod att leda en kamp mot denna destruktiva kraft. De andra två var däremot väldigt medvetna om varför folk ”hatar” dem, medvetna om att det man gör mot palestinierna är INTE bra, men de skulle aldrig vända aig mot sina egna som Lasse gör.

  Här kan man se flera judar som vågar:
  https://youtu.be/6O5zgXeCynQ

  Att den ursprungliga planen av familjen Rothchild var att använda den naturliga motsåndet i Europa. Inte konstigt att folk HATADE just de mäktiga judiska bankfamiljerna efter Weimar Inflationen. Rothchilds finansierade Hitler via Wallstreet för att judar skulle fly från Europa till Israel. 30% av Israels befolkning idag är östeuropeer som har fått valet efter Sovjets invasion att bosätta sig i Israel. De pratade inte ens samma språk som de lokala judarna. De sista var så få, så att Israels exisistens skulle knappt rättfärdigas utan de som flydde ”förintelsen”… Hänger alla med nu hur det ligger till i de logiska kretsarna som driver sionismens fanatiska mål att återbygga Israel?

  https://m.youtube.com/watch?v=Kj5eypBex-U

  Till alla som har något intresse för hur historiska fakta har undanhållits och hur allt egentligen gick till, så kan jag rekommendera Prof. Antony Suttons böcker: Wallstreet And the Rise of Hitler och Wallstreet And the Bolshjevik Revolution.

 • @Lasse Wilhelmsson

  Ja, den Tredje Statsmakten är fullspeckad med personer som behagligt kliar varandras ynk-ryggar!

  Prisbelönt “journalist” / “författare” är alltför ofta ekvivalent med uppköpt mänsklig vara, som satt ett pris på sin själ.

 • Kim Lundgren: Varje oerhört stark påtryckargrupp bör väl kunna granskas, oberoende etnicitet, just i egenskap av att vara oerhört stark. Med andra ord ett legitimt mål för journalister att granska – om vi ska tro på vad det journalistiska uppdraget innebär.

  SVT vittnar om vad konsekvenserna av värdegrunden blir; som jag anser är att likställa med censur och som leder till självcensur. Tack SVT för att Ni gestaltar mina teser i praktiken. Mycket smickrande för mitt ego.

 • Mats Gabrielsosn: “Filmens frågeställning är ju egentligen ganska klart, var gränsen för yttrandefriheten går och vem som ska ha rätt att avgöra det”.
  Med den motiveringen ser jag inte varför de statliga kulturinstitutionerna inte skulle kunna bida med en slant.

  Lasse Wilhelmson: “beträffande den absoluta merparten av alla judar då de inte är semiter”.
  Förvisso sant. Israel består ca 45 % av en generation konverterad. Ska vi gå till äldre släkten av judar, skall vi leta i Iran.

 • Märk väl att den här Torbjörn Elensky som hetskt angriper Lasse Wilhelmsson i filmsnutten ovan i samma andetag försvarar Bonniers.

  Den här samme Elensky mottog år 2001 priset från Albert Bonniers stipendiefond för yngre och nyare författare!

 • Hej Erik, de statliga kulturinstitutionerna tycks föredra ämnen som håller sig inom givna ramar. Även om t.ex. SVT Dokumentär ibland säger sig vilja provocera så går man inte särskilt långt med detta tycker jag. Det tycks finnas gränser man inte ska korsa. Det är väl därför de hela tiden tjatar om konspirationsteorier antar jag. Börjar någon ifrågasätta en del av narrativet om gott och ont, rätt och fel etc så öppnar det upp för följdfrågor och då kan det uppenbaras samband som kanske, enligt vissa bör förbli dolda.
  Men jag ska nog ge dem en chans till vad det lider. Filmens frågeställning är ju egentligen ganska klart, var gränsen för yttrandefriheten går och vem som ska ha rätt att avgöra det.

  Stort tack Lasse.

 • Hej Lasse, varför kommer inte Mats: “få det via de statliga kulturinstitutionerna”? Har han försökt? Vad var i så fall motiveringen?

 • @ Erik, själv är jag av den uppfattningen att även de som har en judisk mor i likhet med mig kan “hata” judar. Judarna själva brukar kalla dessa människor för självhatare. För egen del har jag ofta blivit kallad för den felaktiga benämningen “antisemit”, som ju inte är korrekt beträffande den absoluta merparten av alla judar då de inte är semiter. När det gäller det “hat” som vanligen åsyftas enligt lagen Hets mot folkgrupp, så är den synnerligen skönsmässig eftersom den som känner sig träffad alltid har tolkningsföreträde i kraft av sin egen grupps inflytande över de dömande instanserna.

  Mitt eget så omskrivna “hat” grundar sig på ett allvarligt missförstånd hos dem som inte gillar det jag skriver, eftersom jag, i enlighet med den rådande Värdeavgrunden, anser mig “hata” alla människor lika mycket. Mest älskar jag naturligtvis mina nära och kära, som jag anser har störst värde för mig.

 • Roligt att Mats Gabrielsson nu kommit igång med det mycket omfattande material som han samlat in sedan 2013. Mycket som Mats skriver om i sin artikel, finns också i min senaste bok, som dock innehåller mycket av annat slag. Stöd Mats i hans arbete med ett bidrag. Han lär knappast få det via de statliga kulturinstitutionerna. De böcker jag nu säljer kommer jag att skicka till honom för att han skall kunna slutföra sitt viktiga arbete. Märk betalingen av boken med MG och dina egna initialer.

 • Påståendet att Lasse Wilhelmsson är antisemit är en direkt negation, då Lasse själv är av judisk börd. Det lika icke konstruktivt som att påstå att en arab är antiarab eller som att påstå att en del kvinnor är antikvinnor eller att en del människor är antimänniskor. De judar som inte faller i trans, direkt, då de ställs inför israels behandling av t ex de arabiska israelerna kallas ofta för självhatande judar. Alla judar är inte sionister, men kanske inte heller antisionister, vilket torde vara en mer sann beskrivning av delar av Lasses omfattande produktion.

  Det vore grejer det om Expo skulle anklagade människor för att vara antisionister. Det kommer aldrig att ske, för i samma sekund öppnar man även för en diskussion om sionismen – inte mig emot – men då gäller det för sionisterna att kunna rättfärdiga den israeliska inrikespolitiken, utan att tysta, skada eller skrämma dess kritiker.

 • Hej Mats. Nej. Ledsen om jag uttryckt mig något oklart. Citatet av Fabian var: ”alltid hittar man samma folkgrupp på den onda sidan (judar, min anmärkning…) i alla tragedier som hänt genom historien”.

 • Hej Erik, är citatet ovan alltså från Fabian “om jag nu ska vara lite mer försonande…”?

  Ja vad det gäller det journalistiska uppdraget finns det alltså inte. Det som skedde där i början av 70-talet var många saker. Makten med sina utlöpare började mer öppet propagera för överstatligt styre. Trilaterala kommissionen bildades t.ex. detta år och Sverige stod för värd för Bilderbergmötet. Att media aldrig synat den egentliga ekonomiska makten utan istället kategoriskt kallat allt för konspirationsteorier säger en del.

  Yttrandefriheten och demokratin blir tomma ord och symboler när personer nekas försvar för angrepp eller när ens åsikter inte får komma fram. Så länge de inte är kriminella ska allt få diskuteras, det är ju det som är sann kommunikation – dialogen, annars blir det en kommunikation
  som liknar diktaturens– monologen. Befallningen. En av de få som står upp för det inom MSM är Janne Josefsson.

 • Har också hört från ärrade gamla journalister (när jag kritiserat dem) att det “journalistiska uppdraget” skulle skrået fått från riksdagen: att granska makten. Tyckte det lät märkligt. Sedan när har en elit självmant utsett en grupp och granska och där med begränsa samma elit maktutövning? Sökte efter detta beslut men det hittades inte. Tycker att varje journalist själv har ett personligt ansvar hur dem gestaltar makten. Borde kunna göras på olika sätt. Nu görs de alltid på samma sätt. Ta bara en sådan enkel sak att politiker alltid filmas (vid statsbesök) gående ner för en öppen breda nedstigningsbrygga från flygplanet, vinkandes med fru i handen. I själva verket begagnas så kallade smala embarkeringsbryggor. Alltså en slags tunnlar i luften i direkt anslutna till terminalen. Det ligger ett dolt budskap i den nedgående vinkande politikern när han äntrar den röda mattan med den obligatoriska spelande militärorkestern till vänster. Någon vacker flygvärdinna rustar fram med blomsterbukett. Sedan den klassiska handskakningen med eminenta företrädare för värdnationen. Inga hopp av reportrar, med buskar med mikrofoner stickandes upp under näsan. Inga kniviga frågor. Efter detta sitter de två huvudpersonerna i varsin högryggad fåtölj, med eldstaden mellan dem. Inget soffbord finns med i bilden.

 • Har följt och läst Lasse Wilhelmsson i lite olika sammanhang under årens lopp, nu sist intervjuad av Fabian Fjälling (Granskning Sverige). Lite kuriosa i sammanhanget: i intervjun med Lasse Wilhelmsson säger Fabian ordagrant: “alltid hittar man samma folkgrupp på den onda sidan (judar, min anmärkning…) i alla tragedier som hänt genom historien”.

  https://youtu.be/nE8qKhOLquo

  Är då Fabian Fjälling antisemit för denna hans åsikt? Svaret ger Lasse Wilhelmsson själv i följande citat från hans blogg: “varför den israeliska ”fredsrörelsen” och ”vänstern” inte ifrågasätter det judiska apartheidsystem, utan vars omvandling en rättvis och varaktig fred är omöjlig. Få tror att allt detta beror på att judar är en ”ond ras”.

  https://lassewilhelmson.wordpress.com/2005/05/01/med-%E2%80%9Dantisemitismen%E2%80%9D-som-politiskt-vapen/

  Tillhör då Fabian Fjälling dessa få, som tror att: ” att judar är en ond ras”. Döm själva.

  Om jag nu skall var lite mer försonande i mitt klippande och klistrande, så tror jag i ärlighetens namn att alla som läser och skriver om Israel, judar, antisemitism och nationella exkluderade och respektive inkluderande rörelser skulle kunna framstå hur som helst, om man bara klippte och klistrade efter ett visst syfte. Jag har inte direkt syfte. Har angående Israel växlat ståndpunkt från: för, emot och nu för. Dock har jag lärt mig åtskilligt mer genom att läsa på mycket. Tror nog att yttrande- och åsiktsfriheten bör gå längre än att ha fel eller rätt åsikter. Giftet ligger i “värdegrunden”. Ett annat ord för värdegrund är icke acceptabla åsikter som varken för tänkas än mindre yttras. Åsikter är ibland otäcka. För att vi människans ibland är otäcka, då vi lever i en otäck värld. Här får man nog välja sida. Antingen väljer man värdegrunden och accepterar att den inkorporerar en väsentlig grad av censur som leder till självcensur, även om syftet kan tyckas gott, så finns det inget som hindrar att värdegrundens värderingar ändras. Plötsligen. Går vi på den linjen är vägen rak mot allt större inskränkningar i yttrande- och åsiktsfrihet. Ytterst ligger det i (för närvarande rådande) maktens eget intresse att fritt förfoga över yttrande- och åsiktsfrihetens vapen efter eget tycke och samtidigt begränsad dem samma mot oppositionen. Syfte att slå undan all framtida opposition. Så länge det finns två levande människor kvar på hjorden, finns det ju inget hindrar att den ena använder yttrande- och åsiktsfrihetens vapen mot den andre, för att förvissa sig om sitt eget maktmonopol. Att göra inskränkningar människors yttrande- och åsiktsfrihet är på sikt därför människofientligt.

 • Tack!!!!
  o kram på dej Lasse!!

  Bra att sådana filmer produceras. I en ny tid kanske den går på SVT..

  LeifB

 • En bra artikel.
  Att spekulationerna mot den svenska kronan var en kupp år -93, det har man misstänkt länge. Tycks vara så att de stora drastiska händelserna är manipulerade sådana, det öppnar upp, tydligen för en nyordning som inte kunde varit möjlig utan ett land i trauma och kris. Denne man, Martin Fredriksson var under en tid mycket aktiv i Amnesty, och försökte då lura hit WikiLeaks-grundaren Julian Assange.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *