Planerat åldrande – Apple stäms för att medvetet göra iPhone långsammare

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 december 2017
- NewsVoice redaktion
Apple anklagas för planerat åldrande - Foto: ABC News


ABC Breaking News | Latest News Videos

Apple stäms i USA för planerat åldrande. Företaget medger att uppgraderingar av äldre modeller av iPhone innebär att de arbetar långsammare, men att skälet inte är planerat åldrande utan för att hjälpa konsumenter så att deras smartphones ska fungera bättre.

CBS News rapporterar att många iPhone-användare lagt märke till hur deras äldre iPhones blir långsammare med åldern och att det börjar efter att telefonerna uppgraderats. Ryktet har därför uppstått att Apple gör detta medvetet för att få konsumenter att hela tiden köpa nya telefoner. ABC News reporter uppger att användare behåller sina äldre telefoner längre idag än tidigare. Istället för att köpa ny telefon efter 1-2 år har många kvar dem i 3-4 år.

Apple uppger att de medvetet gör sina telefoner långsammare för att förlänga batteriernas livslängd och för att skydda telefonerna under ”särskilda omständigheter”.

Planerat åldrande snabbar på försäljningen

Kritiker menar att Apple borde ha meddelat öppet att uppdateringar drar ned arbetshastigheten på äldre iPhone-modeller och vad som är motivet. Apple borde även hjälpa sina kunder att lösa batteriproblemet. Ett nytt batteri kostar i USA ca 80 USD.

RT skriver att flera stämningar riktats mot Apple, bla privatpersonen Violetta Mailyan som stämmer Apple på nästan en triljard dollar för planerat åldrade.

Undertecknad skrev en krönika 2010 om hur en högt uppsatt person inom Electrolux-koncernen redan 2002 avslöjat att Electrolux satsat 100 miljoner kronor på att få kompressorerna i bolagets kylskåp att gå sönder efter exakt 10 år. Ryktet säger att det nya planerade åldrandet inom kylskåpsindustrin är endast 5 år.

Text: Torbjörn Sassersson

Referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq