Planerat åldrande – Apple stäms för att medvetet göra iPhone långsammare

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 december 2017
- NewsVoice redaktion
Apple anklagas för planerat åldrande - Foto: ABC News


ABC Breaking News | Latest News Videos

Apple stäms i USA för planerat åldrande. Företaget medger att uppgraderingar av äldre modeller av iPhone innebär att de arbetar långsammare, men att skälet inte är planerat åldrande utan för att hjälpa konsumenter så att deras smartphones ska fungera bättre.

CBS News rapporterar att många iPhone-användare lagt märke till hur deras äldre iPhones blir långsammare med åldern och att det börjar efter att telefonerna uppgraderats. Ryktet har därför uppstått att Apple gör detta medvetet för att få konsumenter att hela tiden köpa nya telefoner. ABC News reporter uppger att användare behåller sina äldre telefoner längre idag än tidigare. Istället för att köpa ny telefon efter 1-2 år har många kvar dem i 3-4 år.

Apple uppger att de medvetet gör sina telefoner långsammare för att förlänga batteriernas livslängd och för att skydda telefonerna under “särskilda omständigheter”.

Planerat åldrande snabbar på försäljningen

Kritiker menar att Apple borde ha meddelat öppet att uppdateringar drar ned arbetshastigheten på äldre iPhone-modeller och vad som är motivet. Apple borde även hjälpa sina kunder att lösa batteriproblemet. Ett nytt batteri kostar i USA ca 80 USD.

RT skriver att flera stämningar riktats mot Apple, bla privatpersonen Violetta Mailyan som stämmer Apple på nästan en triljard dollar för planerat åldrade.

Undertecknad skrev en krönika 2010 om hur en högt uppsatt person inom Electrolux-koncernen redan 2002 avslöjat att Electrolux satsat 100 miljoner kronor på att få kompressorerna i bolagets kylskåp att gå sönder efter exakt 10 år. Ryktet säger att det nya planerade åldrandet inom kylskåpsindustrin är endast 5 år.

Text: Torbjörn Sassersson

Referenser


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @Bob
  Så är det. Människor är ofta oförmögna att se sig själva i själens spegel och inse att de oftast är medverkar till exakt de problem de gnäller på. Egot förbjuder dem att se sanningen som den är. Stoltheten förbjuder dem att inse sin svaghet och att förlåta sig själva och andra för dessa misstag och latheten förbjuder dem att förändra sig och agera. Det gäller alla, även dig Bob och mig, men vi har alla potential att utvecklas.

 • @Öystein Rönne 28 Dec, 2017 at 07:26
  Men ofta har vi som konsumenter möjligheten att göra ett aktivt val.

  Precis så är det Rönne. Tyvärr är det inte många konsumenter som gör det rätta aktiva valet utan snarare en felaktig aktivt val, eftersom även vi människor är giriga och vill bara ha och ha oavsett konsekvenser.

 • Kreditsamhället borde bekymra Miljöpartiet eftersom billiga krediter driver på slöseriet. Den gamla devisen att tjäna in dina slantar först och konsumera sedan skulle spara mycket på planeten. Ser man till de stora pengaflödena går de i slutändan via div. omvägar alltid till banken. “Slavarna” skall helst jobba 25 tim/dygn och måste betala för den usla skål ris de får för slitet.

 • Ett företags mål är att gå med mer och mer vinst för varje år.
  Det kallas för girighet.
  Men ofta har vi som konsumenter möjligheten att göra ett aktivt val.

 • Planerat åldrande började väl redan med damstrumpor på 50-talet. Nu verkar iden ha spritt sig till flera konsumtionsprylar, stora som små. Denna ide är helt befängd och borde bestridas av Al Gore mfl andra alarmister. Konsumtionen borde minimeras istället för maximeras om det nu är prio ett att planeten ska räddas vill säga. Hela iden om att alla företag ska visa försäljningsutveckling år efter år är ohållbar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *