Dan Eliasson avgår som rikspolischef – Får toppjobb på MSB

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 31 januari 2018
- NewsVoice redaktion
Dan Eliasson - Pressfoto (polisen) Lars Hedelin
Dan Eliasson - Pressfoto (polisen) Lars Hedelin
Dan Eliasson – Pressfoto (polisen) Lars Hedelin

Under onsdagen beslutade regeringen att Dan Eliasson ska bli ny generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Han lämnar därmed uppdraget som rikspolischef.

Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag”, säger Dan Eliasson.

Dan Eliasson tillträdde tjänsten som rikspolischef den 1 januari 2015 när polisen formellt slogs samman till en enda myndighet.

“Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits”, säger Dan Eliasson.

Polisens operativa verksamhet och strategiska ledning i övrigt påverkas inte av förändringen. Polisverksamheten fortsätter att bedrivas som planerat och Mats Löfving är fortsatt ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning.

Dan Eliasson gör sin sista arbetsdag som rikspolischef 15 februari och tillträder tjänsten som generaldirektör på MSB den 5 mars 2018.

Källa: NyaDagbladet, MSB och Regeringen.se

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Dan Eliasson får behålla sin skyhöga lön på 160 000:- när han tillträder som ny GD på MSB. Det är 50 000:- mer i lön än förra kvinnliga chefen på Helena Lindberg och i nivå med Statsministerns. Regeringen har uppenbart en lång väg kvar att vandra för att uppfylla devisen lika lön oavsett kön. För ingen kan väl ändå komma och påstå att han är 50 000:- mer duglig än Helena Lindberg? Hallå, var är ni alla feminister???

  Helt otroligt att en odugling som han ligger på en sådan nivå. En fråga börjar mer och mer utkristalliseras, nämligen, vad har han för hållhake på regeringen? Har han månne, utklädd till kvinna, förfört lämpliga offer och filmat det hela? Tja, vad ska man annars tro???

 • “Öystein Rönne 5 Feb, 2018 at 10:18”

  Jäpp, du har helt rätt ÖR — justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är utan konkurrens den självklara vinnaren vecka 5!

 • Jaha då är vecka 5 till ända och det har blivit dags att utse “veckans skitstövel”.

  Denna vecka 5 faller den föga smickrande titeln ”veckans skitstövel” på Morgan Johansson. Han kunde ha klarat sig då han sparkade Dan Eliasson, men sjabblade tyvärr bort det hela genom att manövrera fram Dan Eliasson till ny GD för MSB. Dan får således en ny möjlighet att förstöra ytterligare en myndighet utöver de tre andra. Korruption när den är som tydligast!

  Vecka 4´s “skitstövel” blev Jessica Almenäs. Se motiveringen här:
  https://newsvoice.se/2017/09/05/ingrid-helander-vilseleder-vaccin/#comment-275460

 • Jag tittade på Agenda i går kväll och såg då en repr för MSB, dvs den myndighet Dan Eliasson nu blivit satt att förstöra, och när man i programmet såg denna projektledare redogöra för hur MSB nu inför valet tänker agera för att motarbeta alternativa medier mht desinformation och fake news så börjar bilden klarna.

  Dan Eliasson skall ju självklart, nu inför valet, bli den vilken för sossarna agerar murbräcka för att tysta den fria åsiktsbildningen inom alternativa mediekanaler.

  Hans meriter att agera som sossarnas Hit Man är ju väl känd, hans meritlista är i det avseendet är mycket lång.

  Jag får nog stämma in i Per Larsens ironiska inlägg, han borde nog stannat i Bangkok och gjort det han sjunger om i den länk som PL bifogat.

  Ibland får man skämmas lite extra över att vara född i Sundsvall, Dan Eliassons födelsestad råkar ju vara densamma som min.

  Men vem vet, efter valet kanske han får respass från sitt jobb som GD för MSB. Jag skulle i alla fall inte bli förvånad om han då får en ambassadörspost i Bangkok så att han får utlopp för sina köttsliga lustar som han sjunger om i länken.

 • “Bo Sonnsjö 2 Feb, 2018 at 23:07
  Varför vågar inte våra medier gräva vidare i de ämnena…. Kanske något för SVT och DN att gräva vidare i ???”

  Jo, för att SAMTLIG Ful-media/Fake-News-media/MSM är odiskutabelt en av de viktigare kugghjulen i den allt-förstörande NWO-agendan!
  Hur kan du ha missat detta uppenbara FAKTUM?!?

  Om du istället börjar läsa och/eller prenumerera på papperstidningarna Vavra Suks Nya-Tider (www.nyatider.nu) och Jan Gillbergs DSM (dsm.nu) kommer du att häpet vakna och bli varse hur den snabbt mörknande verkligheten i själva verket ÄR beskaffad! ☺

 • Stockholmspolisens presschef Varg Hylander försvarar i en artikel i Expressen Dan Eliasson. Han beskriver Dan Eliasson som “en av de bästa, ödmjukaste och trevligaste chefer” han haft”. Bra så, men det kanske inte är de egenskaperna som är de viktigaste om man ska leda Sveriges polisorganisation.

  Varg Hylander säger i expressen vidare “– I all kontakt jag haft med rikspolischefen har han alltid varit vänlig, alltid lyssnat och alltid försökt hitta lösningar…
  – Allting som jag sett att han har gjort har varit i syfte att göra polisen bättre och skapa trygghet för medborgarna”.

  Om det är på det viset så framgår det ju ännu mer tydligt vilken odugling har varit på det jobbet. Som i alla andra jobb så räcker det inte bara att vara trevlig och göra så gott man kan, utan också att vara kompetent. Men det gäller tydligen inte politiker, myndigheter och förvaltningar.

  https://www.expressen.se/nyheter/efter-han-och-harda-kritiken-starka-stodet-till-eliasson/

 • Dan Eliasson genomförde en omorganisation av polisen som riksdagen hade röstat fram. Var i ligger problemet, våra demokratiskt valda politiker kan inte ha fel!
  https://youtu.be/l9V1sN84Iws Dan är en hyvens kille, kommer sköta om poliklinikernas fantasier i många år.

 • @Bo Sonnsjö

  Det är så korruptionen ser ut. Dessa själlösa individer, som säljer ut sina medmänniskor, får belöningen efter själva utförsäljningen är slutförd. Nu för tiden handlar det inte om pengakuvert och/eller hemliga bankkonton, även om detta inte heller kan uteslutas, utan det är dessa välbetalda blindtarmsjobb och diverse föreläsningar där miljonerna rullar in. På Stefan Löfven kan det ibland lysa igenom att han känner sig lite obekväm med den roll han har blivit tilldelad. Tror att han är en lite bättre människa än sociopaten Reinfeldt. För Fredrik missar inte en chans att gotta sig över den misär han dragit på medborgarna. Reinfeldts självbelåtna flin framkallar något av en kräkreflex hos mig.

 • @Öystein Rönne
  Varför ställs aldrig frågan om varför Fredrik Reinfeldt och den föregående finansministern hamnade på så höga poster på ledande verksamheter i USA ????
  Varför vågar inte våra medier gräva vidare i de ämnena??? Något skumt måste ligga bakom … Kanske något för SVT och DN att gräva vidare i ???
  Varför vill t ex vår nuvarande försvarsminister att journalister vilka försöker förklara vad som framförs i regering och olika myndigheter i framtiden skall kunna dömas till fängelse som “landsförrädare”, samtidigt som samme man applåderar förslag som att NATO skall använda sig av Norrland för att träna flygbombning!???
  Varför blir det ingen ordentlig debatt om detta ????

 • @ Jan,

  Ja, jag har också frågat mig vad som krävs för att svensken ska vakna. Men det är väl lite som Mark Twain sa; “det är lättare att hjärntvätta en individ än att få individen att förstå att han/hon faktiskt är hjärntvättad”.

 • @ Öystein, intressant inslag från Swebbtv och ännu mer intressant att se hur Landsförrädaren tillåts vara en överbetald aktör för trygghetsfrågor.

  Det är ju för böveln just under hans regim som förfallet och kriminaliteten fullständigt exploderat.

  Att anlita Ruinfeldt betr trygghetsfrågor är ju verkligen att ta bocken till trädgårdsmästare, men pga den så typiska svenska nepotismen kan denna Landsförrädare ändå fortsätta förgifta Sverige med sin sjuka syn på samhällsutvecklingen.

  Att han nu dessutom fått ett flertal synnerligen välbetalda reträttposter visar ju bara på den utbredda korruptionen i Sverige.

  Korruptionens internationella förgreningar gav honom också ett antal nya utländska, välbetalda och prestigefyllda plattformar som tack för hjälpen att han gjorde allt för att ruinera och förstöra Sverige.

  Dan Eliassons utnämning till chef för Försäkringskassan, Polisen och nu för ännu en vital svensk myndighet visar endast på att vansinnet fortsätter helt ostört och ingen verkar reagera på dårskapen.

  Vad krävs innan det svenska folket reser sig och gör slut på denna korruption??

  Bra jobbat Öystein!!

 • Nu kan ni se innehållet från hela konferensen om tryggheten/otryggheten i Sverige arrangerad av Trygghetskommissionen den 30/1. Ett flertal talare från hela “säkerhetssverige” delar med sig av sina erfarenheter och synpunkter på “otryggheten” i Sverige.

  Se detta, det är intressant, även om hela presentationen är ca 2,5 timmar lång. Inspelningen är gjord av Swebbtv.se.

  https://www.youtube.com/watch?v=U_SuLcPEp8E&feature=youtu.be

 • Nu kan ni se innehållet från hela konferensen om tryggheten/otryggheten i Sverige arrangerad av Trygghetskommissionen den 30/1. Ett flertal talare från hela “säkerhetssverige” delar med sig av sina erfarenheter och synpunkter på “otryggheten” i Sverige.

  Se detta, det är intressant, även om hela presentationen är ca 2,5 timmar lång. Inspelningen är gjord av Swebbtv.se.

  https://www.youtube.com/watch?v=U_SuLcPEp8E&feature=youtu.be

 • Ta i princip vilket jobb som helst i Sverige, så checkar arbetsgivaren hyfsat grundligt genom diverse olika verktyg och metoder för att kolla den arbetssökandes lämplighet. Inte minst google är idag ett självklart verktyg (som gör att exempelvis jag aldrig mer kommer att få ett avlönat arbete i Sverige). Men för att bli statsminister, X-minister eller få annat toppjobb i Svenska bedrägeriadministrationen räcker det med en subtil svågerpolitik.

  När Sverige sedan har kraschat kan dessa bedragare bara flytta utomlands och då få med sig en synnerligen saftig pension att leva gott på i ett soligt, varmt och tryggt land.

 • @Erik

  Jag menade inte att det är något fel på medelintelligens och inte heller behöver det vara något dåligt med en relativt låg intelligens. Men kan vara en bra människa ändå. Poängen jag ville göra är att det ligger en agenda bakom detta. Men högre intelligens i kombination med andra bra egenskaper är ju en fördel i alla situationer. Sen är hög intelligens i kombination med sociopatiska drag ingen höjdare och det är ju denna kombo som styr såväl polis som i samhället för övrigt.

 • Kanske Eliasson är värre ändå. Han har ju som sagt medvetet lämnat ut information om bland annat svenska poliser till ett NATO-land, så han kan väl knappast kallas för pro CIA utan CIA….Nu gäller det för berdedskapsmyndighetens personal att skydda sig mot främmande makt.

 • Peter: Samma tendens som i USA. Där har man också sänkt begåvningskraven, till som du skriver runt medelvärde. Inte mycket att säga om. Inte behöver man vara en Sherlock Holmes, som patrullerande konstapel. Ska inte skriva något långt om IQ-tester som det råder mycket myter och missförstånd runt. Men ett högt IQ värde eller WAIS 4 testet som begagnas ute i div verksamheter inom vården (Wechsler Adult Intelligence Scale) ger ett genomsnitt av hjärnans olika kognitiva funktioner. Man kan alltså ha topp, topp resultat på vissa deltest och sämre i andra. Detta medför att en genomsnittssiffra inte säger någonting.

  Det som är av vikt är dels vem som styr polisen samt vem deras repressiva metoder riktar sig emot. Buset eller folket med fel åsikter.

 • @Birgitta

  I USA har de under en lägre tid haft som regel att anta polisaspiranter med en IQ kring 100. Då dessa är intelligenta nog att kunna följa skrivna och talade order, men inte intelligenta nog att ifrågasätta dessa order. Kan bli svårt att rekrytera aspiranter med en IQ kring 70-80 då gränsen för mild retardation går vid 70. Men å andra sidan har ju detta inte varit något hinder för statsministerposten. Men sänker de antagningsprovet till polislekskolan till att måla med fingerfärg och att sammanställa en legobyggsats, så blir det nog enklare att fylla leden för vårt nya underbara Sverige.

 • Thornberg tar över efter Dan Eliasson. Nästan ännu värre. Finns det någon som är pro NSA, CIA och globaliseringens värsta avigsidor, är det han.

  Vägen är redan utstakat för, som Peter skriver, polisstaten som kommer att visa NWO total lojalitet.

 • Jag har sagt det förrut. Om samma våld och annat skit förekom i Gamla Stan och Djursholm, eller andra gräddkvarter så hade alla kriminella varit lagförda eller utvisade för länge sedan. Men det finns en mening med detta, hat till exempel vilket är en god grund att bilda ett större övervakningssamhälle och polisstat.

 • Den nya rikspolischefen sade för en stund sedan i radio att det kommer att rekryteras 10 000 fler poliser till 2024. Eftersom de kraftigt sänkt kvalifikationerna för antagning till utbildningen är det ju inte svårt att gissa vilka de vill nå. IS-anhängare, kriminella, allmän lögnhalsar eller våldtäktsmän ena dagen och polis den andra?

  Utan massmigrationen, med alla de följdproblem som skapats, så hade inte staten kunnat utveckla en polisstat. Det är därför som rättsapparaten håller “Ali Baba och de fyrtio rövarna” under armarna oavsett vad än de får för sig att hitta på …

 • Öystein: “Det ”Ryska hotet” framstår ju mer och mer som ett skämt i jämförelse med våra nu inhemska MYCKET AKUTA problem”.

  Ha ha… Ryssarna, med Spetsnaz är välkomna till Järvafältet = Rinkeby, Tensta, Kista, Husby och Akalla! HA ha…

 • @Erik @Öystein

  Bra beskrivning av den medvetna förstörelsen av polisen. Men om den politiska viljan hade funnits så skulle polisen kunna rensa upp Sverige på några månader. Att de medvetet har skapat denna dysfunktionella polisorganisation var för att vinna medborgarnas ”hearts and minds” för denna stackars underdog. Konditionera befolkningen för ökad övervakning inte bara av kriminella utan av precis alla. Erik Nord, polischefen i Göteborg, gick häromdagen ut och förespråkade kameraövervakning i realtid av hela Göteborg och att polisen skulle ha obegränsad tillgång till kamerorna. Vi ska inte glömma att polisen arbetar för staten och om det finns tid över kan de hjälpa medborgarna. Men samtidigt är det också polisen som kommer vara statens första försvar gentemot missnöjda medborgare. Igår slog de ned på NMR demonstration och imorgon kan vanliga missnöjda Svenssons få smaka på batongen. Jag känner mig lite kluven till hårdare tag då jag inser att de kommer klämma åt oss alla. Jag vill inte bo i en totalövervakad polisstat. Men den dagen de börjar prata om att samla ihop och deportera de oroselement som lever djävulen i vårt samhälle, då ska jag utgå från att de arbetar ur ett lösningsperspektiv. Men så länge de propagerar för polisstaten vet jag att de talar med kluven tunga. PS/ Schyst intervju Öystein.

  @Samuel af Ugglas

  Eliasson är troligtvis ordensbroder i ett semihemligt sällskap och eftersom han gör som han har blivit tillsagd får han härja fritt.

 • @ Erik,

  Ditt förslag är smart, absolut nödvändigt, konkret och genialiskt. Det finns ingen genväg till att lösa den katastrofala situation som våra politiker har försatt Sverige i.

  Att Stefan Löfven nu iaf antyder att militär kan komma att sättas in är inte på något sätt sprunget ur någon sorts “smart idé”, nä, det har blivit så akut att han tvingas tänka i dessa banor för att inte det totala inbördeskriget ska bryta ut. Det “Ryska hotet” framstår ju mer och mer som ett skämt i jämförelse med våra nu inhemska MYCKET AKUTA problem.

  Alla tal på Trygghetskommissionens träff i förrgår kommer inom kort att läggas ut på Swebbtv.se
  Se då detta (ca 2,5 tim), för det ger en hyfsat klar bild av hur allvarligt läget ser ut nu, presenterat av gräddan av Sveriges säkerhetsfolk. Ge inte våra förrädare till politiker chansen att mörka detta!

 • Betänk att många poliser nu sagt upp sig. För oss so kan tänka betyder detta följande: när det sker förändringar (till det sämre) i en organisation av människor, t ex på en arbetsplats rör det på sig i personalgrupperna. De första som säger upp sig är de bästa, då grädden alltid flyter upp till ytan först, där den alltid först skummas av först. De som blir kvar är dem som inte kan få andra jobb. Lägg därefter till att de nya utbildningsplatserna delvis stor tomma, trots att man har sänkt begåvningskraven i rekryteringen. Sedan har man gjort om utbildningen till en enda lång teoretisk variant i (tror jag) två år.

  Det man borde göra är följande: Förkorta utbildningen till ett halvår. Hälften av tiden studerar man juridik/samhällskunskap samt organisation. Den andra delen vapen- och greppkunskap. Sedan ut i praktiken med en äldre mentor, som avgör om personen i frågan skall fortsätta som polis. I början enklare uppdrag. Sedan svårare uppdrag. På så sätt fostrar man varje kandidat och silar enbart in eliten på eftertraktade tjänster som t ex mordutredningar. Beskär hälften av polisens uppgifter som pass annat skit som skatteverket kan ta hand om. Utbilda 10 000-tals poliser var år. I Sverige behövs ca 40 000 polis i yttre tjänst och dessutom 20 000 under covers. Höj lönen till 40 000 kr/mån med massor av förmåner.

 • @ Erik,

  Visst är det så. Det riktigt akuta stadiet är när brotten i de särskilda områden som politiker kallar för “socialt utsatta” uppnår en kritisk massa. När detta sker så slår butiker igen (även matbutiker), socialarbetare slutar sina jobb, räddningstjänsten vågar inte åka ut på räddningsinsatser, väktare backar ut från området, vid polisinsatser fordras stora insatser för deras egen säkerhet. Detta har redan börjat ske på flera ställen och till slut återstår bara specialförband och militär. Detta kan man gott kalla starten på ett inbördeskrig, även om det till att börja med har en lokal utbredning (det man brukar kalla “hotspot”).

  Redan idag slår en butik i månaden igen p.g.a. kriminaliteten. kriminella ungdomar går helt enkelt bara in i butikerna och tar vad man vill ha och går ut, helt riskfritt. Polisen rycker inte ut på detta utan tvingas prioritera mord och dråp. Och skulle de ändå rycka ut så skulle de vara hopplöst för sent ute i alla fall.

  Alltså, LÄGET ÄR MYCKET ALLVARLIGT, och försämras ytterligare i en snabb takt.

 • Ja Öystein, det är väl så pass långt man dra texten, går man längre än så, gör man nog sig skyldig till stämpling, är jag rädd. Inte desto mindre vägrar jag be om ursäkt. För görs inget kommer område efter område gå förlorade. Det märkliga är att när invandrare tillika kriminella i praktiken säger att detta område tillhör oss (erövrade landområden) till och med i vissa fall kräver tullavgifter för passering, ser inte vi inte detta som en krigshandling, för vi vågar inte ta konsekvenserna.

  Det avgörande hur man agerar, beror på hur man betraktar en företeelse. Ser man dessa förlorade områden som ett utfall av rasism, från svenskt håll riktad mot invandrare i förorten, kommer man att agera annorlunda eller inte alls. Allt hänger på hur man betraktar något.

 • @ Erik,

  Tack, och mycket bra synpunkter du framför. Det kan säkert för en del verka hårdfört, men detta land befinner sig nu i ett synnerligen akut läge och då krävs hyfsat hårdföra metoder för att “ta tillbaka” förlorade områden medan det fortfarande går. Det handlar om mycket insatsfolk som får gå från kvarter till kvarter tills all skit är utrensad.

  Angående Dan Eliasson, så är det faktum att han får chansen att förstöra ytterligare en myndighet, den ultimata bekräftelsen på våra nuvarande politikers korruption, maktmissbruk och svågerpolitik. Faktiskt helt ofattbart at man kan ta ett sådant här beslut inför öppen ridå!

  Frågan är om inte Morgan Johansson har kvalificerat sig till att bli “veckans skitstövel”. Vi får se, det är ett par dagar kvar.

 • Krav på hans avgång har ju sedan länge krävts från många olika håll, men regeringen verkar inte ha förstått, förrän nu, att han inte alls passar som polischef. Men det har ju alltid varit så här med Sverige och Sveriges politiker när det gäller de flesta beslut som ska tas, i stort sett inom alla områden, att de svenska politikerna behöver otroligt lång tid på sig att förstå saker som svenska folket redan har förstått för länge sedan.

 • Kan detta ha något samband med Trumps tal till Unionen? Timing, innehåll som alla som hjälpt IS oavsett var? Bort med Dan innan hammaren slår ned.
  Morgan Johansson såg ovanligt blek ut på SVT play.

 • Intressant att se intervjun med dig Öystein.

  Ingen som tänkt tanken att Dan Eliasson slutar för att jobbet är gjort. Han har nu förstört polisen. Detta synkades, för säkerhetsskull, med tiden kring när slussarna fullständigt öppnades för den totala sinnessjuka massinvandring av diverse kriminella grupperingar, lyckosökare och terrorister där igen hade asylskäl – ingen bryr sig. Bara en sådan sak som polisens kåranda. Var är den nu? Tidigare släppte hela poliskåren allt vad de hade för händerna om en kollega var i fara. Den tiden är nu förbi. Tidigare skulle aldrig polisen backa för hot, eller på annat sätt kliva åt sidan. Den tiden är nu förbi.

  Nu rekryteras feministisk dialog- samt värdegrundsstyrda chefer till polisen. I vissa fall är även insatsledarna inte ens poliser själva.

  Nej, in med piketbaseballigan till hårdföra poliser med kårandan i behåll till det socioekonomiska eftersatta av brott nedtyngda förorterna. Upprätta vägspärrar. Ta kvarter för kvarter. Gör massgripanden samt massutvisningar. Rensa upp och återför övertagna områden till Svea Rikes Lag igen. Åtala Dan Eliasson inför folkdomstols liknade domstolar för brott mot rikets säkerhet, högmålsbrott, brott mot säkerheten osv…..

  Eller gör inget alls och fortsätt med låt-gå-metoden och förlora stadsdel efter stadsdel av sveriges landmassa till kriminella utländska intressen.

  Bara att välja!

 • Jag var på Trygghetskommissionens möte tillsammans med Swebbtv i förrgår. På detta möte presenterade inblandade parter tryggheten/otryggheten i “utsatta områden”. Jag blev också själv intervjuad angående bland annat Dan Eliasson och Anders Ygemans roller och misslyckanden. Lite lustigt att Dan Eliasson får sparken dagen efter. Också förbaskat typiskt att han får en chans till att förstöra ytterligare en myndighet.
  https://www.youtube.com/watch?v=qXn3m86C8mk&t=648s

 • Dan Eliasson fick helt enkelt sparken. Den interna kritiken har varit enorm och därför måste han gå. Typiskt att han inte ville bli intervjuad alls av SVT. Valet närmar sig och Eliasson var helt klart en belastning för S.
  Hoppas den nya rikspolischefen har en polisiär bakgrund. Om några år kanske han blir riksbankschef om inte Jesper Hansson får den tjänsten när Ingves avgår.

 • I inkompetensens högborg sparkas vandrande katastrofer snett uppåt. Ett varv till så blir han vår näste statsminister.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *