Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Afrikabilden – Ghanas president läxar upp Macron – Vi ska inte vara beroende av ert stöd

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 januari 2018
- Torbjörn Sassersson
Nana Akufo-Addo, 2017 - Foto: Ghana presidency

KOMMENTAR. Ghanas president Nana Akufo-Addo konfronterade Frankrikes president Emmanuel Macron och Afrikabilden under ett statsbesök i Ghana i slutet av 2017. Akufo-Addo säger vänligt men bestämt att Afrika inte behöver Frankrikes stöd och att Afrika måste få bygga sin egen framtid utan inblandning från Franrike eller Europa.

Nana Akufo-Addos tal påminner mycket om Vladimir Putins frekventa uttalanden om att Ryssland måste få bygga sitt eget öde utan interventioner från USA. Skillnaden mellan Afrika som kontinent och Ryssland som stor stat är att Ryssland inte kan invaderas av främmande makter som militärt, politiskt och ekonomiskt försöker intervenera och ta kontroll. Afrika och Ryssland “hanteras” på olika sätt.

Afrikabilden får en törn

Emmanuel Macron ser påtagligt nervös ut under Nana Akufo-Addos framförande. Videor av presidenternas möte och Addos tal har spridits viralt på nätet och talet hyllas av Afrikakännare som vill se fler starka afrikanska ledare.

Nana Akufo-Addo säger:

“Vi kan inte längre fortsätta att bygga policy för oss själva, för vårt land i vår region på vår kontinent baserad på vad helst för support som den västliga världen eller Frankrike eller EU kan ge oss. Det kommer inte att fungera. Det har inte fungerat och det kommer inte att fungera. 

Vårt ansvar är att chartra en bana som handlar om hur vi kan utveckla våra egna nationer. Det är inte rätt för ett land som Ghana – 60 år efter självständighet – att fortfarande ha sin hälso- och utbildningsbudget baserad på finansiering genom generositet och välgörenhet från europeiska skattebetalare. 

Vid det här laget, bör vi finansiera våra basbehov själva. Och om vi ska se till de kommande 60 åren som en övergångsperiod, en period under vilken vi står på våra egna fötter, ska vårt perspektiv inte vara beroende av vad franska skattebetalare kan göra oavsett vilket överskott de har i Frankrike. 

Den här kontinenten [Afrika] är ännu idag källan till minst 30% av världens viktigaste mineraltillgångar. Det är en kontinent med brukbar och bördig mark. Den har den yngsta befolkningen av alla kontinenter i världen. Den har energin och dynamiken. Vi har sett detta. Dessa unga människor visar så mycket spänst och genialitet för att kunna korsa Sahara och finna vägar för att fara över i rangliga båtar.

Vi vill ha dessa energier att arbeta i våra länder. Och vi kommer att ha dessa energier om vi börjar bygga system som talar om för de unga i vårt land att deras hopp och möjligheter står att finna här med oss.”

Se presidenternas kompletta framföranden | Nana Akufo-Addos i text [alt källa]

Emmanuel Macrons Afrikabild är förmodligen identisk med svenskarnas bild av Afrika, att kontinenten som behöver “hjälp” från utlandet för att fungera, “hjälp” från skattebetalare som skänker 100 kr i månaden för att gräva brunnar, bygga skolor och sjukhus och för att skicka ner mediciner.

Nana Akufo-Addo är omtyckt av sitt eget folk. Han utvecklar Ghana. Akufo-Addo rensar ut korruption, utvecklar infrastrukturen och han kan ge svar på tal gentemot ledare i Väst. Det finns därför goda skäl att anta att Nana Akufo-Addos presidentskap väckt oro inom Västs etablissemang.

Hur länge “tillåts” Nana Akufo-Addo arbeta för Ghanas folk?

Politiskt insatta afrikaner varnar för att Nana Akufo-Addos nationellt inriktade presidentskap kan förkortas eller begränsas. Frågan har sannolikt redan väckts i Väst om hur han ska “hanteras” så att han faller in i beteendet hos majoriteten av “strömlinjeformade” afrikanska ledare.

Det sista Europas maktelit vill ha är att ett starkt Afrika utvecklas, något som kan börja med att en handlingskraftig ledare “tar ton” som Gaddafi i Libyen eller Mugabe i Zimbabwe. Afrikanska nu sittande ledare vet att en för stark president med för många visioner, ett utvecklat afrikanskt land med för hög levnadsstandard som visar vägen för andra afrikanska länder är ett allvarligt hot mot Europas exploatering och ekonomiska intressen.

Kommentar och översättning: Torbjörn Sassersson

Nana Addo Dankwa Akufo-Addo (1944-) i Accra, är en ghanansk politiker och landets president sedan 7 januari 2017. Nana Akufo-Addo har tidigare arbetat som advokat inom mänskliga rättigheter.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq