Afrikabilden – Ghanas president läxar upp Macron – Vi ska inte vara beroende av ert stöd

publicerad 2 januari 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Nana Akufo-Addo, 2017 - Foto: Ghana presidency

KOMMENTAR. Ghanas president Nana Akufo-Addo konfronterade Frankrikes president Emmanuel Macron och Afrikabilden under ett statsbesök i Ghana i slutet av 2017. Akufo-Addo säger vänligt men bestämt att Afrika inte behöver Frankrikes stöd och att Afrika måste få bygga sin egen framtid utan inblandning från Franrike eller Europa.

Nana Akufo-Addos tal påminner mycket om Vladimir Putins frekventa uttalanden om att Ryssland måste få bygga sitt eget öde utan interventioner från USA. Skillnaden mellan Afrika som kontinent och Ryssland som stor stat är att Ryssland inte kan invaderas av främmande makter som militärt, politiskt och ekonomiskt försöker intervenera och ta kontroll. Afrika och Ryssland “hanteras” på olika sätt.

Afrikabilden får en törn

Emmanuel Macron ser påtagligt nervös ut under Nana Akufo-Addos framförande. Videor av presidenternas möte och Addos tal har spridits viralt på nätet och talet hyllas av Afrikakännare som vill se fler starka afrikanska ledare.

Nana Akufo-Addo säger:

“Vi kan inte längre fortsätta att bygga policy för oss själva, för vårt land i vår region på vår kontinent baserad på vad helst för support som den västliga världen eller Frankrike eller EU kan ge oss. Det kommer inte att fungera. Det har inte fungerat och det kommer inte att fungera. 

Vårt ansvar är att chartra en bana som handlar om hur vi kan utveckla våra egna nationer. Det är inte rätt för ett land som Ghana – 60 år efter självständighet – att fortfarande ha sin hälso- och utbildningsbudget baserad på finansiering genom generositet och välgörenhet från europeiska skattebetalare. 

Vid det här laget, bör vi finansiera våra basbehov själva. Och om vi ska se till de kommande 60 åren som en övergångsperiod, en period under vilken vi står på våra egna fötter, ska vårt perspektiv inte vara beroende av vad franska skattebetalare kan göra oavsett vilket överskott de har i Frankrike. 

Den här kontinenten [Afrika] är ännu idag källan till minst 30% av världens viktigaste mineraltillgångar. Det är en kontinent med brukbar och bördig mark. Den har den yngsta befolkningen av alla kontinenter i världen. Den har energin och dynamiken. Vi har sett detta. Dessa unga människor visar så mycket spänst och genialitet för att kunna korsa Sahara och finna vägar för att fara över i rangliga båtar.

Vi vill ha dessa energier att arbeta i våra länder. Och vi kommer att ha dessa energier om vi börjar bygga system som talar om för de unga i vårt land att deras hopp och möjligheter står att finna här med oss.”

Se presidenternas kompletta framföranden | Nana Akufo-Addos i text [alt källa]

Emmanuel Macrons Afrikabild är förmodligen identisk med svenskarnas bild av Afrika, att kontinenten som behöver “hjälp” från utlandet för att fungera, “hjälp” från skattebetalare som skänker 100 kr i månaden för att gräva brunnar, bygga skolor och sjukhus och för att skicka ner mediciner.

Nana Akufo-Addo är omtyckt av sitt eget folk. Han utvecklar Ghana. Akufo-Addo rensar ut korruption, utvecklar infrastrukturen och han kan ge svar på tal gentemot ledare i Väst. Det finns därför goda skäl att anta att Nana Akufo-Addos presidentskap väckt oro inom Västs etablissemang.

Hur länge “tillåts” Nana Akufo-Addo arbeta för Ghanas folk?

Politiskt insatta afrikaner varnar för att Nana Akufo-Addos nationellt inriktade presidentskap kan förkortas eller begränsas. Frågan har sannolikt redan väckts i Väst om hur han ska “hanteras” så att han faller in i beteendet hos majoriteten av “strömlinjeformade” afrikanska ledare.

Det sista Europas maktelit vill ha är att ett starkt Afrika utvecklas, något som kan börja med att en handlingskraftig ledare “tar ton” som Gaddafi i Libyen eller Mugabe i Zimbabwe. Afrikanska nu sittande ledare vet att en för stark president med för många visioner, ett utvecklat afrikanskt land med för hög levnadsstandard som visar vägen för andra afrikanska länder är ett allvarligt hot mot Europas exploatering och ekonomiska intressen.

Kommentar och översättning: Torbjörn Sassersson

Nana Addo Dankwa Akufo-Addo (1944-) i Accra, är en ghanansk politiker och landets president sedan 7 januari 2017. Nana Akufo-Addo har tidigare arbetat som advokat inom mänskliga rättigheter.

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • #notometoo
  Usa är värstingen vad mutor beträffar, både hemma och borta, och hela deras parlament är köpt.
  Usa är orsak till att Kinas konstruktiva planer bromsas på många håll och Usas motiv är att bevara dollarns dominans. Men många världen över uppskattar Kina’s win-win.
  Usa stöder terror och lönnmördar även högt nyckelpersoner som bygger upp samarbete i Afrika och Indien.
  Följande artikel från 2015 av Qiao Liang är en bra sammanfattning av vad som ligger bakom Usas konflikter.
  http://chinascope.org/archives/6458/76
  Hans översikt pekar på att det starkaste motivet för Usa att cykliskt skapa konfliktzoner är att dra hem dollar till Usa med vilka dom sen köper upp billigt de krisade ekonomierna som dom själva förorsakat.

 • Tiden är kommen då många länder i världen luras in i den röda drakens grepp – inte bara Sverige, utan i Afrika köper den olagliga kinesiska regimen in sig med att få miljoner pass och förstör folkens naturliga liv och ordning – kedjor och bojor kompletteras med tvångströja.
  ‘China model’ harms the whole world
  Africa investment brings bribes, environmental degradation.
  http://printarchive.epochtimes.com/a1/en/sg/nnn/2013/05%20May%202013/Edition%20456_03_May%202013/456_A4.pdf

  En “klassisk artikel av PETER HITCHENS:
  How China has created a new slave empire in Africa
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1063198/PETER-HITCHENS-How-China-created-new-slave-empire-Africa.html

  En artikel som tar upp om Ghana:
  https://www.theepochtimes.com/ghana-gold-mines-suggest-larger-crisis-for-china_104486.html

 • Äntligen! En afrikansk ledare som uppträder som en statsman och ser möjligheter för framtiden och inte bara mer av detsamma.

 • Idag en borttappad artikel, men som kan fungera som en blänkare är, att villkoren för fransk avkolonisering var att centralbanken i det koloniserade landet förblev i europeisk kontroll och att den skulle fungera som skattemyndighet och att den “befriade” staten sedan måste låna tillbaka sina egna pengar.
  Jag såg detta för kanske 15 år sedan och kan inte finna artikeln f.n.

 • Den största illusionen hittills… för västerlänningar lär sig aldrig att se verkligheten och förtstå historien… är just den kinesiska regimens tentakler in i Afrika för sitt lebensrum. Hare ni ett vad den kinesiska regimen gör för sin militära världsexpansion i Sverige? DE köer utomlams enorma landomr¨den, ska ha egna hamnar. Tx har de köpt en militärbas. tror jag det var, för att ha som “hamn”, i Kalifornien. I Lysekil vill de köpa massa mark, ha egen “hamn”, och de vill bygga bro över Gullmarsfjorden. Det är ruggigt .

 • Det är många som bygger upp och bidrar till ekonomin med handel utan att suga ut lokalbefolkningar. Frimurare är ju ofta handelsmän med hjälp av sina bröder så det kan också vara en positiv kraft. Man ska inte dra alla över en kam, det är när byråkratin släpps in ohämmat som utsugningen tar fart. Detta kan man ju redan se även i det nykolonialistiska Sverige där sjukvårdens huvuduppgifter drunknar i pappersarbete för statistiker.
  En majoritet av den europeiska befolkningen har vant sej vid att titta efter symptom till det som händer i ekonomin. Man springer nu med påkar i händerna och jagar krigsoffer från andra länder skapade av det egna systemet. De gamla kolonierna fattade för många generationer sedan hur allt var styrt i ett slaverisystem. Nu börjar de få lite stake då de fattat att det enda de kan göra är att vänligen be de fd kolonisatörerna att packa ihop och dra om inte villkoren förändras. Vad de tidigare har saknat är ett handelssystem med valuta och affärer som inte styrs från till exempel Paris eller London. Detta finns idag med exv kryptovalutor. Kommer ihåg för en 15 år sedan då jag skulle ta in ett offsettryckeri i Gambia. En kund ville trycka tidskrifter och skolböcker på wolof, men detta stötte på patrull. Sådana produkter skulle beställas via ett tryckeri London. Jag var precis nere i Senegal och tittade på nya möjligheter, allt befinner sej i ett positivt expansivt skede. Bifogar en kort film om varför afrikaner inte litar på det västliga systemet längre. Varför gör då våra politiker det, med facit i hand? https://www.bitchute.com/video/ib2njfaWBiNZ/

 • När det gäller Ghana, som jag bott i i i 2 år. Så finns det goda nyheter. Kina kommer in med stora lastfartyg där de har packat delar till motorcyklar. Efter lossning så upprättar kineser tillsammans med ghananerna verkstäder där delar sätts samman till kompletta motorcyklar som säljs för mycket överkomliga priser.
  En win-win.situation. Annat var det när europeisk “U-hjälp” med Akosombo dammen dämde upp Voltafloden till världens största insjö. Elen därifrån skulle användas för aluminiumtillverkning. Bauxiten hämtades från Guinea. De färdiga aluminiumet blev till flygplan, ölburkar m.m i väst.
  Kwame Ingemar Ljungqvist, chefred http://www.almanova.eu

 • Ghanas president är inte helt ensam om att hysa starka betänkligheter om nyttan med “bistånd”. En debatt har pågått i några år, vilket bl a belyses av Pär Krauses artikel “Svenskt bistånd till Afrika gör mer skada än nytta” (nätpubl i Svensk Tidskrift 27 mars 2009).
  Sida stoppar dessvärre huvudet i sanden. På deras hemsida kan man fortfarande läsa att man vill utrota fattigdomen, vilket är helt nys eftersom biståndet i verkligheten förhindrar allmänt välstånd. Pär Krause refererar bla till en Tanzanisk företagare som sammanfattar fyra decenniers svenskt bistånd med följande: “se dig omkring. Ni har skapat en nation bestående av tiggare”.
  Sveriges engagemang i Afrika har ett ytterst mörkt förflutet. Bengt G Nilsson säger i sin nya bok “I tyst samförstånd” att vårt bistånd aldrig varit oskyldigt. Vi har inget direkt att känna oss stolta för. “Bistånden” gynnar Sverige mer än mottagarländerna. Dessa kan nu med all rätt fråga sig “Va fan får vi för pengarna?”
  “SVERIGEBILDEN” krackelerar på alla håll och kanter.
  För övrigt har jag noterat att frimurare slagit ner sina pålar i Ghana. Kanske bara en tidsfråga innan det blir en kupp eller revolution i landet för att säkra “utrotande av fattigdom”?

 • Naturligtvis vill västvärldens elit fortsätta som vanligt att styra och suga ut Afrika och skapa en global världsordning. Det är genom att skapa skulder i de s k utvecklingsländerna för att få en anledning att utpressa dem till att ge fördelar till den centraliserade eliten och förhindra nationell utveckling,

 • Belysande artikel om läget och förhoppningar. Akufo-Adda är helt rätt ute, men det är ju inte det tandlösa EU som han behöver akta sej för utan IMF-BIS som inte kan släppa några av sina guldkalvar. Macron som bankirtalesman ser ju också lite besvärad ut. Muammar Gadaffi i Libyen trodde på väst, eller kanske var han tvingad, och fick betala för det. Västafrikanska hubben Dakar i Senegal har en stor betydelse i detta sammanhang, därifrån styrs mycket av det som står ovanför västafrikansk politik. Denna del av Afrika, idag knappt 40 länder, är en gammal stormakt som åter kommer att finna sina rötter. Men det blir på samma villkor som svensken som åter vill hitta Sverige i det artificiella multikultiträsket. Med egna krafter.

 • Varför skall västländer ge ek bidrag med ena handen för att sedan gm handelshinder göra det svårt för tex afrikanska jordbruksproducenter att exportera sina produkter till tex EU??

  Den absolut bästa hjälp vi kan ge och som på ett naturligt sätt skulle stimulera frihandeln på ett icke korrupt sätt vore ju att ta bort skyddstullar på tex afrikanska jordbruksprodukter.

  Istället omfördelar EU en massa pengar till exempelvis ineffektiva franska bönder så att de mha EU stöd kan fortsätta producera sina överprisade produkter, kan nån förklara för mig varför detta tillåts pågå år efter år??

  Istället tar EU in en massa afrikanska migranter som av ekonomiska skäl söker sig till Europa för ett bättre liv.

  Precis som artikeln ger vid handen så skulle ju alla dessa unga män behövas i hemländerna för att bygga upp en livskraftig ekonomi i de afrikanska länder de kommer i från.

  Jag blir bara frustrerad när jag tänker på hur illa EU fungerar, varför hyllar tex Sverige detta medlemskap när så mycket är helt vansinnigt skött inom EU??

  Betrakta tex afrikanska länder som jämlikar och gör affärer med dem på kommersiellt korrekta villkor, de klarar av att konkurrera med andra länder om vi bara tar bort vårt protektionistiska synsätt och ökar handeln med dem.

 • Mer att läsa om Afrikabilden i Sverige:

  SVT (24 november 2015): Kritik mot SVT:s Afrikabild
  “En stereotyp bild av kontinenten Afrika. Så ser kritiken mot barnprogrammet Wild Kids ut. Nu ska framtida säsonger klippas om.”
  https://www.svt.se/kultur/medier/kritik-mot-svt-s-afrikabild

  SvD (10 maj, 2013): Borg: Svenska företag måste uppdatera Afrika-bilden
  “Svenska företag måste uppdatera sin syn på länderna i Afrika söder om Sahara. Det anser finansminister Anders Borg (M) som just nu deltar i World Economic Forum i Sydafrika.”
  https://www.svd.se/borg-svenska-foretag-maste-uppdatera-afrika-bilden

  Högskolan i Gävle (2000): Afrikabilden i läromedel
  “Skolböckerna utgår alldeles för ofta från att vår kultur och vår utveckling är ett facit för hur andra länder bör se ut. De ger grovt generaliserande och stereotypa bilder av Afrika som ett enda stort u-land befolkat av anonyma afrikaner. Vi behöver en mer dynamisk och mindre generaliserande bild av Afrika och dess befolkning.”
  http://hig.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A234180&dswid=627

 • Frankrike fortsätter att ta ut “skatt” från sina egna forna kolonier. När Guinea förklarade sig självständigt 1958 så körde Frankrike brända jordens taktik. De förstörda allt från traktorer, vägar, skolor till sjukhus mm. Det var en varning till andra franska kolonier. Så lösningen blev att de forna kolonierna blev tvungna att betala skatt till Frankrike och gör väl så än idag femtio år senare.

  “14 African Countries Forced by France to Pay Colonial Tax For the Benefits of Slavery and Colonization”
  http://siliconafrica.com/france-colonial-tax/

  Att sen svensk trupp är, eller har varit, nere i Mali med fransmännen för att fortsätta denna post-koloniala utsugning är minst lika skämmigt som Sveriges medhjälp till krigsbrotten i Libyen eller de Bildtska folkmorden i Sudan. Afrika är mycket rikt på naturresurser och om afrikanerna själva fick ta del av dessa rikedomar så skulle de inte vara i något behov av U-hjälp.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *