Litteraturkritiker Per Andersson ser Sverige utan verklighetsförankring

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 19 januari 2018
- Jan Norberg

Jan Norberg - Foto: NewsVoiceREPLIK. Litteraturkritikern Per Andersson har för SVT.se recenserat en kontroversiell ny bok Good Sweden Bad Sweden där han på gammalt hederligt MSM manér väljer ut en lämplig vinkling för att få läsaren och tro på sitt politiskt korrekta budskap. Frågan Per Andersson INTE ställer sig är varför bilden av Sverige utomlands har försämrats så kraftigt de senaste åren?

Per Andersson - Bild: NewsVoice
Per Andersson – Bild: NewsVoice

Med en dåres envishet försöker Per Andersson istället framställa den försämrade bilden av Sverige utomlands såsom ett typexempel på fake news, där sanna enskildheter sätts samman till vad denne litteraturkritiker betraktar som fake news. Vad får Per Andersson och tro att hans bild är den ”sanna” bilden av Sverige?

Det ligger alltid i betraktarens öga att avgöra vad som sanning och vad som är fake news, därför måste man respektera även Per Anderssons något förvrängda syn på vad som sant och vad som är fake news.

Sverige verkligen bäst på allt?

Den något uppblåsta och självgoda svenska självbilden har vi alla matats med sedan barnsben av ett antal socialistiska regeringars outtröttliga hjärntvätt där skolan, kyrkan, myndigheter, MSM, politiker, mfl i många årtionden har matat oss med uppfattningen att Sverige är den ultimata platsen på jorden och som alla andra länder borde se som sin förebild. Tänk om den självbilden inte stämmer?

Good Sweden Bad Sweden
Good Sweden Bad Sweden

För vad skulle hända med den svenska självbilden om de människor utomlands, vilka tidigare nyfiket sett på Sverige som en plats med stort utrymme för olika åsikter, inte längre känner igen sin bild av Sverige?

Att ta julbelysning i Jönköping som utgångspunkt för Sverigebilden utomlands säger en del om Per Anderssons sätt att selektera och vinkla sin recension av en annars ganska bra bok, där även andra infallsvinklar finns redovisade, men att ge en mer allsidig recension passar liksom inte in i Per Anderssons sätt att försöka rättfärdiga sin egen politiskt korrekta uppfattning.

Per Anderssons recension måste därför ses som ytterligare ett befängt försök att slå oss andra mer Sverigekritiska i huvudet med argumentet att allt som pk-eliten inte gillar är fake news.

Det är ju inte bara Infowars, mfl som från utlandet systematiskt uppmärksammar vad som händer i Sverige, men som vanligt nedlåter sig inte såna som Per Andersson att argumentera i sakfrågan, dvs har tex den ökande gängkriminaliteten något att göra med den förändrade befolkningsstrukturen i Sverige och den sociala oro som numera finns etablerad?

Där förutsätter Per Andersson implicit att vi delar dennes uppfattning att den sociala oron i Sverige inte på något sätt har med den dramatiskt ökande massinvandringen att göra, varför han förutsätter att vi delar denna hans uppfattning blir ju ganska lätt att förstå då själva syftet med hans recension är just att uppfostra oss till okritiska hyllare av dagens situation i ett Sverige där snart ingen går säker.

Per Anderssons recension är om något ett bra exempel på fake news.

Text: Jan Norberg, Portugal


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • När våra globalism-vurmande politiker inte lyssnar på folkets röster om landets kritiska tillstånd så får man hoppas att de åtminstone tar sig en funderare på varför Sverigebilden krackelerar alltmer.

  “I de officiella reseråd som ges till brittiska och kanadensiska medborgare inför resor till Sverige framförs inte bara varningar för ett förhöjt terrorhot. Brittiska och kanadensiska UD varnar nu också för en allt farligare gängkriminalitet i Malmö och Göteborg.”

  https://www.sydsvenskan.se/2018-01-24/varningar-for-gangkriminaliteten-i-malmo-i-officiella-reserad

 • De är uppenbart för alla att det för närvarande pågår kampanj för att sänka newsvoices trovärdighet – genom att försöka skrämma dess artikelförfattare till tystnad. Sån tur att dem ur stånd att begripa: ju mer dem kommenterar på newsvoice, ju populärare blir saiten och ju fler kommer att läsa artiklarna.

  Gemensamt för dem alla, är att dem lever i övertygelsen att förändrar man språket, förändrar man också verkligheten. Det är en gammal seglivad falsk mynt som envist lever vidare inom den feministiska extremvänstern – inte minst bland presstödsberoende förvirrade indoktrinerade skribenter på ETC.

  Det är av den orsaken som dem biter sig allra hårdast fast vid mantrat “Sverigebilden” Det är den språkliga avbilden striden handlar om. Inte verkligheten. Detta vittnar om ett monumentalt folkförakt. Ty dessa vänsterextremister tillskriver människors varande som tomma objekt, vars enda existensberättigande är att passivt vänta på att bli manipulerade och fyllda av propaganda.
  Verktyget? Språket!
  Förändrar vi språket förändrar vi verkligheten.

  Den sorgliga sanningen är att de enda som är “manipulerade och fyllda av propaganda” är dem själva.

 • @Per Larsen, jag bygger mina utsagor på egen och högst personlig erfarenhet, hur många tyskar har du pratat med Per L?? Och då menar jag också fd DDR medborgare.

  Att min världsbild för dig förefaller svart/vit har jag inga problem med då jag inte har svart eller vitt som utgångspunkt för mina resonemang, men att polarisera har den fördelen att såna som Per L inte kommer undan sakfrågorna.

  När muren föll 1989 så var jag ofta i BRD och där gav många uttryck för att man ist för riva muren skulle ha murat muren ännu högre då alltför många DDR medborgare ansågs som alltför hjärntvättade för att kvalificera för ett Tyskt medborgarskap med västerländska förtecken.

  Det fanns ett genuint misstroende mot DDR medborgare i största allmänhet ibland BRD-medborgarna, att dessutom DDR kunde växla in sin leksaksvaluta 1 till 1 upprörde många väst-tyskar då de ansåg att Kohl offrade alltför mycket som väst-tyskar gm hårt arbete själva hade arbetat ihop i form av välstånd.

  Personligen tycker jag att Kohls alltför liberala villkor betr sammanslagningen ledde till att en sån som Angela Ferkel i det vakuum som uppstod i spåren av 1989 helt obesvärat kunde slänga av sig kommunistkappan och ist snabbt börja agitera för sin kommunistiska samhällssyn i från CDU:s plattform.

  Att CDU under hennes ledning nu återigen tvingas söka regeringssamarbete med SPD visar att Tyskland är i upplösning och att den kommunistiska plattformen under Ferkels ledning inte skyr några medel att undvika nyval.

  Angela Ferkels tidigare och nu kommande samregerande med Socialdemokraterna i Tyskland får snart sin efterföljare i Sverige efter valet 2018, då kommer Moderater, Kristdemokrater (om de tar sig över 4 % spärren), Liberaler och Centerpartister göra samma sak i Sverige.

  Tänk på det när ni röstar vid nästa val i September !!!

 • Vissa resonerar med en politiskt/religiöst fastfrusen agenda som grund, andra försöker utgå från moralfilosofi, logiska argument och vetenskapliga evidens. Det första sättet att resonera skapar käbbel och kaos. Det är lätt att förstå. Det senare sättet är naturligtvis överlägset om man söker en mer sannolik verklighetsbild.

  Med en allt mer sannolik verklighetsbild är det också lättare att finna positiva, kreativa och väl genomtänkta lösningar på de problem som finns i verkligheten. Verkligheten försvinner inte bara för att man inte vill se den. Verkligheten försvinner heller inte genom käbblet. Utan att vilja se verkligheten kan man heller inte bidra till lösningar på de problem vi står inför.

 • @Jan Norbergs världsbild är svart/vit utan nyanser, att påstå något om hela Tyskland och dess invånares syn på sina grannländer efter WW2 är fullständigt nonsens. Fråga dig själv JN om vilken av det delade Tyskland som såg mest upp till Sverige? Hur stor andel av vanliga tyskar funderade över Sverige och dess politik, ett land som dubbade alla utländska filmer? Du har verkar ha svalt all propaganda väst sprutat ut sedan WW2. Alla östtyskar var inte olyckliga och bara ville fly till paradiset i väst, ett paradis du envist förnekar. JN trivialiserar uttryck som extremist, tolkningsföreträde, misantrop och extremvänstern, jag tror inte ens att du själv begriper orden du skriver.
  Lite musik med en uppbygglig text, visserligen på danska men det passar helt säkert en världsmedborgare som JN, en man som aldrig tystnar!

 • Haha. Se till att du inte brinner upp i din upprördhet! Ta dagen till att varva ned och kanske läs om boken ur författarens ögon, så kanske du slipper uppröras över att du tycker recensionerna av boken är uppåt väggarna.

 • @Janne + @Per Larsen, det var väl då själva f-n att jag skall tvingas nedlåta mig att bemöta detta trams. Jag har läst boken !! Om än med helt andra ögon än vad tex Janna gjort.

  Bara det faktum att hänvisa till ETC säger ju en del om trollet Janna, att Per Larsen hakar på vänstertåget var ju bara väntat från denne misantrop.

  När man hämtar näring från publikationer som ETC så förvrider detta synen på det mesta, det visar sig i fallet Janna. Som fortfarande inte vågar sätta ut sitt riktiga namn på sedvanligt AFA-vis.

  Jag kunde dock inte motstå detta citat från ETC förmedlat av Janna, även om jag svurit på att aldrig vidarebefordra den smuts som kommer från denna typ av alster.

  “– När dåliga saker händer rapporterar vi mer än någon annan om det, på engelska. Men balans är allt. Men jag tror att i en värld där den negativa bilden växer borde fokus vara att inte konstant försöka förmedla det positiva. Det gäller också att äga de negativa frågorna.”

  Bokens författare ger uttryck för att denne vill balansera rapporteringen om Sverige, det är också detta som jag tolkat som något litet positivt med boken.

  Men det är inte den tolkning som tex Per Andersson och Janna lagt i sina resp värderingar av boken. Vem är förvånad??

  I dessa socialisters verklighet gäller det att banka andra i skallen med sitt självpåtagna tolkningsföreträde, när de inte får använda detta tolkningsföreträde ostört så går de på vänstertrollens sedvanliga sätt till attack mot oliktänkande och då sjunker den intellektuella nivån så lågt att man får stå på knäna för att se och försöka förstå hur illa det kan gå när ett par vänstertroll som Per L och Janna försöker ta debatten på sina villkor.

  Janna och Per L utgör själva sinnebilden för människor vilkas värld nu rämnar när en mer sann och kritisk Sverigebild håller på att ta form utomlands.

  Vi kan ta Tyskland som sedan tiden efter WW2 sett upp till och beundrat den svenska modellen och gjort allt för att kopiera den och man har tyvärr lyckats rätt så bra med sin kopiering. Tyskland är numera, om möjligt, ännu sämre ute då det gäller bilden av sitt land utomlands.

  Alla utan undantag skakar på huvudet och frågar sig vad dessa tyskar nu håller på med, i sammanhanget hör jag inte sällan hur människor frågar sig vad det är med Sverige och Tyskland som så envist och systematiskt gör allt så fel att de nu är farligt nära en systemkollaps på många vitala delar av samhällskroppen.

  Sverige och Tysklands väg leder rakt ner i avgrunden även om extremvänsterns plakat och banérförare inte vill se den sanna bilden av vad som sker i deras närhet.

  När den svenska självbilden utomlands får sig en allvarlig knäpp på näsan så väljer socialisterna, istf att ta till sig kritiken, att på sedvanligt sätt stigmatisera och hitta syndabockar vilka de anser sprider en alltför negativ bild av Sverige utomlands.

  Så hanterade också STASI sina medborgare i DDR på sin tid när dessa arma stackare, efter ett par pilsner, till äventyrs kunde lätta på förlåten och berätta vad de eg tyckte om sitt DDR. Då slog Åsiktspolisen till med bedövande kraft så att de rädda DDR medborgarna framledes skulle avhålla sig från att kritisera sitt land.

  Per L och Janna, mig får ni inte tyst på. Bara så att ni vet!!

 • @Janna, JN skriver om en recension, det behöver han inte läsa boken för att göra.
  Har läst SVT’s text om boken, det är bra att boken uppmärksammas.
  JN har startat debatten här på NV, det är bra. Vidare håller jag med JN om att allt ligger i betraktarens öga, eller förstånd/värderingar, vad informationen förmedlar till individen.
  Till trots för mina borgliga värderingar så upplever jag att många vänsterintellektuella är både pålästa och utmanande för mitt eget intellekt.
  Men det är roligt att retas med de fåfängas grandiosa självbild, så klappa på dom bara, Janna!

 • @Jan Norberg, varför inte ett kort referat av boken? Som du läste den eller har du bara läst omslaget?
  Du skriver:”….uppblåsta och självgoda svenska självbilden har vi alla matats med sedan barnsben….”, hur gick det till och vad skulle vi ha matats med istället?
  Ordet Sverigekritiska, vad är det? Ett nytt parti kanske, SK ett parti för genusoberoende motvalls kärringar?
  Sverige består av en dryg promille av jorden befolkning som bara en fraktion av vet vad nationen Sverige är. Men det passar inte JN’s grandiosa självbild eller med hans egna ord “…försöka rättfärdiga sin egen politiskt korrekta uppfattning.”

 • Paul Rapacioli skildrar i boken hur desinformation, fake news och muterad nyhetsspridning försöker utmåla Sverige som ett samhälle på randen till avgrunden.

  Detta ÄR vad han SJÄLV säger, alltså inget som recensenten försöker vinkla det till.

  Jan Norberg har antingen läst boken, men inte förstått Rapacilotis anslag överhuvudtaget (något som Per Andreason inte hade några problem med), eller så har han inte läst den alls utan utgick ifrån att den av någon sorts Alt-right-bok, när den egentligen är raka motsatsen.

  Frågan kvarstår.

 • @Jan: Jag har kvitto på böcker jag fortfarande inte hunnit läsa. Varför slingrar du dig hela tiden. Har du läst boken eller inte? Ja eller nej.

 • Usch en sådan tramsig bok som visar att Per Andersson inte har kontakt med verkligheten. Det verkar inte bättre än att han, liksom andra inom den politiska klanen, drabbats av ett ideologiskt kleggigt virus som förhindrar dem att se verkligheten som DEN ÄR. Klanens huvudmän delar ut tillstånd att brännmärka och stämpla folk som ser och upplever andra saker än dem själva gör. Landet karaktäriseras därför av en stark ideologisk balkanisering. Inget betraktas som korrekt återgivet såvida det inte luftats genom MSM:s eller universitetens rövhål.

  Vänsterextremisterna är så desperata att de t o m börjat gnaga på varandra. I filmen “Swedish documentary on failed immigration” berättar en forskare att han fick sparken från universitetet efter utgivningen av sin bok ”The Trojan Horse: A Leftist Critique of Multiculturalism in the West”. Så mycket för den s k ”akademiska friheten”.

  Boken som Per Andersson recenserar kan varken ändra på folks verklighetsuppfattningar i landet eller utomlands. Sverige tillhör numera ett av världens shit-countries. Något för andra att skratta åt men inte för oss som sitter mitt i smeten.

  Swedish documentary: https://www.youtube.com/watch?v=OMfzb1qX0ZA

  Bok: https://conwayhall.org.uk/ethicalrecord/the-trojan-horse-a-leftist-critique-of-multiculturalism-in-the-west/

 • @Janna, om jag innehar ett kvitto på boken är det då sannolikt att jag också läst den??

  Du är fixerad vid din egen förträfflighet och åt detta kan man inte göra mycket, vad jag har sagt hittills räcker för min del.

 • @Jan: Nej du har inte besvarat min fråga. Du frågar om jag kräver ett kvitto vilket jag inte gör. Ja, jag äger boken i fråga och har läst den.

  @Öysten: Jag skall kolla på din obekväma fråga. Återkommer.

 • @Janna, det måste vara något allvarligt fel på din fattningsförmåga då du likt en papegoja upprepar samma fråga. Jag har besvarat denna fråga och din envishet leder mig att fråga om du själv läst boken.

 • @ Peter,

  Det är få här på Newsvoice som kan sammanfatta det hela så bra som du, oavsett vad ämnet är. Så jag hoppas att du fortsätter att härja här 🙂

 • Ja det är konstigt att upplevelsen av att Sverige blivit ett skitland är viktigare än det faktum att Sverige verkligen har blivit ett riktigt skitland. Men detta beteende är även symptomatiskt för ett antal debattörer på den här sajten. Som hellre ser imaginär gruppmobbing och imaginärt hat, än som att det är sanningens sunda reaktion mot deras egna lögner.

  @Jan Norberg

  Dessa kommentatorer är #jagärhär-kloner med ursprung ur en och samma ringmuskelförsedda öppning.

 • @Janna, vill du se kvittot?

  Efter att ha läst lite fler av dina kommentarer på Newsvoice så förefaller det uppenbart att Du tillhör den svans av debattörer med hemvist långt ut på den extrema vänstersidan, alltid beredd att med traditionella socialistiska medel försöka stigmatisera oliktänkande.

  Jag accepterar allas åsikter så länge de uppenbart bygger på den som framför verkar ha tänkt själv och inte enbart reagerar med ryggmärgen, i ditt fall verkar indoktrineringen från vänster ha haft en bestående effekt.

  Betr litteraturkritiker Per Anderssons bokrecension så är den på samma sätt tendentiös som ditt sätt att argumentera.

  Och slutligen vore det ju rätt mycket trevligare för oss alla om såna som Du Janna satte ut sitt rätta namn, eller törs du inte stå för dina subversiva vänsteråsikter?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *