Mossads exploderande mobiltelefoner och giftiga tandkräm beskrivs i ny bok

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 januari 2018
- Torbjörn Sassersson
Ronen Bergman - Foto: Dor Malka, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Ronen Bergman - Foto: Dor Malka, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Ronen Bergman – Foto: Dor Malka, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

STATSTERRORISM. Den undersökande israeliska journalisten Ronen Bergman från tidningen Yediot Aharonot övertygade ett antal Mossad-agenter, säkerhetspoliser (Shin Bet) och militärer att berätta om Israels sponsrade lönnmördande av 2700 personer i boken “Rise and Kill First…”.

Den israeliska underrättelsetjänstens agenter är experter på lönnmord för att eliminera andra länders vetenskapsmän, nazister, muslimer, araber och spioner. Agenter berättar om hur myndigheten:

  • använt exploderande mobiltelefoner,
  • giftig tandkräm,
  • beväpnade drönare,
  • radioaktiva isotoper,
  • planerat att spränga passagerarplan och att
  • man använt reservhjul med dolda bomber som sprängts med fjärrkontroll.

Kreativiteten har inte haft några gränser. Ronen Bergman uppger att runt 2700 personer mördats av Mossad de senaste 70 åren. Många lönnmordsförsök misslyckades så listan på lik hade kunnat bli mycket längre. Detta påstås i den över 600 sidor långa boken “Rise and Kill First: The Inside Story and Secret Operations of Israel’s Assassination” som sägs vara den mest omfattande dokumentationen över Israels statssponsrade terrorism.

Mossad inspirerade både Bush- och Obama-administrationerna

Ronen Bergman har vart mycket seriös i sin undersökning som löpt över flera år. Han har genomfört över 1000 intervjuer och gått igenom 1000-tals dokument. Brittiska Independent skriver att omfattningen på lönnmord i princip indikerar ett alternativ till öppet krig mot Israels fiender. Han antyder att den palestinska ledaren Arafat kan ha varit ett av offren, men att censuren förhindrat honom från att beskriva hur det ska ha gått till annat än att han tror att Arafat mördades 2004 med en radioaktiv isotop. New York Times beskriver i en artikel hur Arafat lyckades undvika Mossads lönnmordsförsök år efter år.


Boken titel ska härstamma från den gamla judiska uppmaningen i Talmud att om någon kommer för att mörda dig, res dig upp och mörda mördaren först. Bergman säger att många agenter och militärer som han intervjuat använde det uttrycket för att försvara sina handlingar.


Ronen Bergman uppger att president George W Bush och Barack Obama med tillhörande administrationer plockat upp Israels idéer efter attacken mot New York 2001 för att iscensätta sina krig mot terrorister och misstänkta fiender mot USA. Obama har till och med fått smeknamnet drönarpresidenten.

ArcanumSkolan 2024

“The command and control systems, the war rooms, the methods of information gathering and the technology of the pilotless aircraft or drones, that now serve the Americans and their allies were all in large part developed in Israel”, skriver Ronen Bergman.


Mossads arbete har varit mycket långsiktigt. Enligt boken startade Mossad 100-tals företag runt om i världen för att kunna användas i framtiden som täckmantel för hemliga uppdrag. Vilka är dessa företag i Sverige, undrar undertecknad.


En av Bergmans huvudsakliga källor är Meir Dagan som var chef för Mossad fram till 2016. The Independent som läst boken skriver att Dagan förordade att sabotera bilar för att enkelt mörda. Han ska ha sagt till Bergman att en bil består av 25,000 delar och om 100 stycken av dem saknas kan det vara det mest effektiva sättet att döda föraren.

Mostafa Ahmadi-Roshan (1979-2012)
Mostafa Ahmadi-Roshan (1979-2012) var en iransk vetenskapsman (nuclear scientist) som dödades av en bilbomb i Tehran. Israel och Mossad har pekats ut för dådet. – Fotograf okänd

Den romerska tänkaren Cicero ska ha sagt att i tider av krig faller lagarna i tysthet när existentiella hot ansätter samhällets ordning och överlevnad. Risken finns att de mest demokratiska stater då kan anse sig ha rätt att använda våld utan restriktioner, men att  detta självförsvar genom mord kan bli så beroendeframkallande att beteendet i sig blir ett hot mot det som från början skulle beskyddas, skriver Washington Post.

NewsVoice kommentar

Bergman tar upp det bekymrande faktum att det finns särskilda undantag i Israels lagar som möjliggör lönnmord för agenter. Detta lagliga tomrum gäller inte bara Israel utan även andra länder, tex Sverige. Om något hotar nationens säkerhet är det under vissa omständigheter fritt fram att antingen lönnmörda eller karaktärsavrätta individer. Det är den realitet som gällt länge, men som sannolikt har ökat i omfattning efter terrorattacken i USA 2001.

NewsVoice har inte läst Ronen Bergmans bok utan har refererat från artiklar inom MSM. Om du läser boken är vi särskilt intresserade om den beskriver flera av de metoder som Mossad använder för att lönnmörda individer. Förekommer det tex att kemiska ämnen eller mikrovågor används för att inducera falsk hjärtinfarkt? Kommentera gärna nedan eller kontakta NewsVoice per mail med dina fynd.

NewsVoice konstaterar att inget svenskt MSM har skrivit något om boken på internet, trots att flera stora amerikanska medier skrivit om bokens innehåll på ett seriöst sätt. Varför?

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq