Filmen: “Patienten som byggde ett sjukhus” redo för postproduktion

publicerad 28 januari 2018
- Börje Peratt
Dr Unnikrishnan Kavirajan intervjuas av Börje Peratt i januari 2018, Kerala, Indien - Foto: Lars af Sillén
Agastyaa Heritage Ayurvedic Centre i januari 2018, Kerala, Indien - Foto: Lars af Sillén
Läkare går genom patienternas mediciner och behandling på Agastyaa Heritage Ayurvedic Centre i januari 2018, Kerala, Indien – Foto: Lars af Sillén

Filmteamet som gjorde ”Läkaren som vägrade ge upp” är nu på gång med en ny dokumentär ”Patienten som byggde ett sjukhus”. Huvudpersoner är Anne-Marie Johansson och Unnikrishnan. Regissören Börje Peratt lärde känna Anne-Marie i början av 1970-talet och fick behandling för reumatism av dr Unni då han besökte Sverige i slutet av 1990-talet.

Text: Börje Peratt | Foto: Lars af Sillén

I januari 2018 genomförde Lars af Sillén och jag antagligen den sista inspelningen i Indien av dokumentärfilmen ”Patienten som byggde ett sjukhus”. Det var många trådar som knöts ihop där. Anne-Marie och jag träffades för 45 år sedan och har av och till jobbat ihop under nästan lika många år. Det har främst handlat om utbildningar i kommunikation och ledarskap. Anne-Marie blev något av en mentor och vi har kunnat prata om det mesta och diskuterat livets många problematiker på ett ärligt och öppenhjärtigt sätt utan att behöva hålla med varandra.

Anne-Marie Johansson - Foto: Lars af Sillén
Anne-Marie Johansson (jan 2018) – Foto: Lars af Sillén

Detta frihetstänkande, rätten till olika trosuppfattningar och åsikter har sedan blivit en naturlig grund för uppbyggnaden av föreningen Humanism & Kunskap. Föreningen har dragit till sig människor som, liksom Anne-Marie, vill ”förbättra världen”, hjälpa nödställda, särskilt bland kvinnor och barn, och kämpa för respekt och lika behandling.

Jag minns hur Anne-Marie sagt att hon tidigt tog ett beslut om att aldrig skaffa barn eftersom hon redan som 5-åring bestämde sig för att viga sitt liv åt att hjälpa andra barn. Hennes empati för ensamkommande finska flyktingbarn under andra världskriget, då hon själv bara var ett litet barn, fick stor betydelse. Hon sade vid ett tillfälle, då vi kom att prata om liv och död, att redan som barn hade hon förstått det väsentliga i livet. Då hennes far sedan dog då hon var kring 16 år tvingades hon snabbt att bli vuxen.

Anne-Marie hade levt ett rikt liv då hon kring sin pensionering i mitten av 1990-talet drabbades av cancer och hon beslöt att drastiskt avlägsna båda sina bröst. ”De skulle inte göra nytta längre” konstaterade hon lakoniskt.

När sjukvården sedan inte kunde hjälpa hennes rehabilitering lyssnade hon på tipset från sin gode vän Ishvar att pröva ayurvedisk läkekonst och hamnade till slut hos Unni, en ung, nästan nyutexaminerad läkare i Kovalem i Kerala i södra Indien.

Anne-Marie Johansson - Foto: Lars af Sillén
Anne-Marie Johansson vid trädgårdsingången till Agastyaa Heritage Ayurvedic Centre – Foto: Lars af Sillén

Anne-Marie försökte få dit mig flera gånger för att göra en dokumentär om livet där. Hon har själv varje år återvänt till Unnis klinik för att under vinterhalvåret bistå honom med att utveckla administration och organisation på kliniken. Hon blev hans andra mamma, helt i linje med sitt engagemang för de barn hon tagit till sig genom åren.

Anne-Marie Johansson och Börje Peratt - Foto: Lars von Sillén
Anne-Marie Johansson och Börje Peratt – Foto: Lars von Sillén

En dag anförtrodde Unni henne sin vision om att bygga en större klinik som skulle kunna erbjuda patienterna ett boende och även andra tjänster och behandlingar.

Dr Unnikrishnan Kavirajan
Dr Unnikrishnan Kavirajan i januari 2018, Kerala, Indien – Foto: Lars af Sillén

Anne-Marie gjorde snabbt upp en plan för finansiering och förverkligande. Jag tror nog att hon visste vad hon gav sig in på, men kanske anade hon inte vidden av alla problem som skulle kunna uppstå. Hon gav stöd och vägledning till Unni och blev ”patienten som byggde ett sjukhus”. En titel som hon naturligtvis själv aldrig skulle ha kunnat tänka sig eller acceptera, men efter att ha talat med Unni, hans mamma och fru så säger alla samfällt att utan Anne-Marie hade ”Unni Krishnan Ayurvecic Hospital” aldrig blivit av.

Den som nu tog initiativet till filmen om Anne-Marie var Lars af Sillén och jag är honom evigt tacksam för det. Cirkeln blev sluten. Lars var en av fotograferna till ”Läkaren som vägrade ge upp” om dr Erik Enby. Hans upplevelser av den orätt som Enby utsatts för gav honom en önskan om att få göra en ”feel good film” och efter att ha hört mig berätta om Anne-Marie, hennes liv och insatser i Indien ville han att vi skulle göra denna dokumentär.

Totalt fyra löpande filmprojekt

Vi jobbar nu också med flera andra projekt varav några som Anne-Marie ansett att jag måste prioritera. Det är särskilt “John Bauer och Bergakungen” Länk: om den kända sagokonstnären. Anne-Marie har under många år också följt projektet “Trägudars Land”  som vi under 2017 gjort en pilot för, så hon vet ju hur mycket som pågår. Förutom dessa två långfilmer gör vi även dokumentären “Justitiemordet-Vittnet som försvann”, uppföljaren till första filmen om Erik Enby som blivit nödvändig att göra för att beskriva den rättsröteproblematik som drabbat Enby.

Det ger sammantaget 4 filmer under produktion 2017-2018 och ovanpå det distributionen för att visa första filmen om Enby på biografer. Med detta sagt är det nödvändigt med bra team och stöd där alla bidrar på bästa sätt och vi har haft en fantastisk tur med alla goda människor som strålat samman för de olika projekten. När det gäller filmerna om Enby bildar medlemmar i Humanism och Kunskaps en ryggrad.

Vi siktar på att bli klara med “Patienten som byggde ett sjukhus” till skiftet 2018-2019 och den filmen kan även bli en inspiratör till alla dem som vill se en fortsättning på Erik Enbys gärning. Det enda riktiga vårdalternativ vi har i Sverige är Vidarkliniken (numera Vidar Rehab) som är under ett svårt hot från antihumanisterna som nu också tagit över Vetenskapsakademin.


Det känns därför angeläget att bilda en ny kraft för att föra fram rätten till hälsofrihet. Tänk om det kunde bildas en gemensam rörelse med ”patienterna som byggde ett Enbysjukhus” i Sverige.


 

Jag menar att Enbys komplementära behandlingar följer ursprunget till skolmedicinen (hippokrates medicin) som förvanskats i dagens sjukvård. Den borde i stället kallas (modern?) ”västerländsk medicin” som kanske har några 100 år på nacken emedan österländsk såsom ayurveda har en empiri på flera tusen år. Här kan vi tala om beprövad erfarenhet.

Lars och jag riktar ett varmt tack för vistelsen hos Unni och är mycket imponerade över resultatet, ett sjukhus med kvalificerad vårdpersonal, 4 läkare och ett 30-tal terapeuter som tar upp till 130 patienter per dag med ett mycket fint hotell med över 30 rum och ett annex på ”örnkullen”. Man erbjuder även tandläkare, pedikyr, yoga mm. Särskilt glada är vi för att ha sett hur Anne-Marie nu tillfrisknat och förmår trava på i god takt även i uppförsbackarna.

Text: Börje Peratt, filmare, journalist

Vill du stödja vårt arbete med filmerna om Enby gör det då gärna genom Humanism och Kunskap

  • Medlemsavgift 300 kr
  • Stödmedlem 100 kr
  • Donation till projekt: Enbyfilm2
  • Plusgiro: 320793-3 via kassör i Föreningen Kulturnätet
  • Swish 1234524831


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *