Stökig nyårsafton 2017 – Raketförbud from 2019

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 januari 2018
- NewsVoice redaktion
Möllevångstorget Malmö 2017 - privat video
Möllevångstorget Malmö 2017 - privat video
Möllevångstorget Malmö 2017 – privat video

Det blev en stökig nyårsafton 2017 i landet. I Husby attackerades polisen med raketer. Ungdomar avfyrade raketer mot bostäder, balkonger och poliser. På Möllevångstorget drabbade gäng samman och raketer sköts mot folkmassorna rapporterar Expressen.

Räddningstjänsten och polisen kallades till Husby med anledning av en brand på en lägenhetsbalkong. Under släckningsarbetet blev poliser beskjutna med raketer av maskerade ungdomar, enligt Stockholmspolisen.

“I samband med släckningarbetet dök ett gäng maskerade ungdomar upp på platsen och det avfyrades raketer mot poliser. Inga uppgifter om att någon ska ha skadats fysiskt men flertalet poliser kallades till platsen.” – Polisen

På tunnelbanestationen i Hjulsta avfyrade ungdomar raketer inne på tunnelbanestationen.

“Polisen ryckte ut på flera orter efter raketkaoset på nyårskvällen. Ungdomar har avfyrat fyrverkerier mot polis och bostäder, i trapphus, inuti tunnelbanan och mot tåg och bussar på olika håll i landet. Zahra Shah, 34, i Lund fick raketer skjutna mot både sig själv och sin lägenhet.” – Expressen

I Hovsjö i Södertälje skadades en person efter att en nödraket skjutits in i en lägenhet. Två personer har blivit omhändertagna och tre personer blev avvisade från platsen, skriver Nya Dagbladet. I Östergötland och Jönköping präglades nyårsnatten “har präglats av bråk och fylleri.”.

Från och med 2019 (inte 2018) är det förbjudet att avfyra raketer utan tillstånd från MSB.

“Efter ständiga skador och problem med fyrverkerier under nyårsfirandet, har Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, beslutat att det ska krävas tillstånd för att skjuta raketer.” – SVT

Källor: Nya Dagbladet, Expressen, SVT och Aftonbladet

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq