Intervju – Det här skulle Katerina Janouch göra som statsminister

publicerad 28 februari 2018
- av NewsVoice
Katerina Janouch som statsminister 2018 - Kollage: NewsVoice.se baserat på foton från Thron Ullberg (Wikimedia Commons) och Crestock.com

Författarinnan och samhällsdebattören Katerina Janouch ställde upp på en intervju för NewsVoice. Frågorna handlar om Sveriges problem, svallen efter hennes beryktade intervju i tjeckisk TV, flyktingkrisen och vad Katerina skulle göra om hon blev statsminister. Idag kommer hennes högaktuella bok ut med titeln "Bilden av Sverige". 

Intervju av Torbjörn Sassersson | Katerina Janouch som statsminister 2018 - Montage: NewsVoice.se baserat på foton från Thron Ullberg (Wikimedia Commons, CC BY 3.0) och Crestock.com

Har det senaste tiden kommit till något nytt i debatten om Sverigebilden? Hur har debatten förändrats sedan januari 2017?

Katerina Janouch: "Debatten svänger, även om det inte går så snabbt jag skulle önska. Fortfarande så bråkar man om struntsaker, som hur man beskriver vissa företeelser, till exempel detta med no go-zoner... och så tjafsar om huruvida vi har en problematik eller inte.

Det finns fortfarande ett motstånd mot att erkänna problemen som Sverige måste ta itu med. Och man försöker dölja det faktum att det finns en problematik med överrepresentation av vissa typer av invandrade män bland sexualbrottslingar.

Just bland överfallsvåldtäkter och gruppvåldtäkter är överrepresentationen av invandrare mycket stor, enligt en studie som gjorts av Patrik Jonasson, en inofficiell studie som bygger på domslut.

Eftersom BRÅ inte sköter sitt uppdrag får vi förlita oss på att privatpersoner undersöker hur statistiken ser ut, och det är också ovärdigt ett demokratiskt samhälle.

Jag och många kvinnor med mig anser att staten och rättssamhället sviker oss då vi offras i detta, eftersom man inte ser till vårt bästa. ja, det är några av mina tankar kring hur debatten vinglar.

Men visst har det hänt mycket sen januari 2017. Ministrar och opinionsbildare har offentligt erkänt att integrationen inte fungerar och att vi har allvarliga problem med kriminalitet. Dessutom debatteras övriga samhällets nedmontering.

Allt fler röster höjs om hur vansinnigt landet missköts. Folk håller på att bli mer högljudda och mer kritiska, vilket är bra, för det tvingar politikerna att fatta bättre beslut."

Kan du ge ett par konkreta exempel på personer från etablissemanget som gett dig stöd i din kritik av Sverigebilden och hur de formulerat sig?

Katerina Janouch: "Det är många som stöttat mig. En rad liberala opinionsbildare och såklart journalister och redaktörer på alternativa medier. Men även från SVT faktiskt, jag har pratat med flera som är kritiska till sitt eget public service och som önskar att det fanns en större mångfald bland de röster man ger utrymme. Jag kan säga att detta gäller SVT ute i landet.

Även många borgerliga politiker har uttryckt sina sympatier, en del via sociala medier, andra när vi råkat sammanstråla. Alla säger att de är less på pk-samhället och att man måste uttrycka sig på ett visst sätt, och de är trötta på polarisering och positionering.

Jag får höra många privata erfarenheter, snart sagt de flesta har på ett eller annat sätt drabbats av de problem Sverige dras med, det kan vara att man blivit rånad, bestulen, lurad, misshandlad, sexuellt ofredad, eller att man inte fått den vård man behöver eller att ens anhöriga drabbats.

Vi har en tsunami av sjudande missnöje bland folket, och i takt med nya vansinniga politiska beslut och förlamning så växer det här missnöjet dagligen."

Hur ser situationen ut i Tjeckien när det gäller flyktingproblematiken? Har regeringen där de problem som tex Sverige har och hur ser folket i allmänhet på flyktingar?

Katerina Janouch: "Det tas emot extremt få flyktingar i Tjeckien. Därmed finns inga större integrationsproblem. De två huvudsakliga invandrargrupperna är ukrainare och vietnameser, men sysselsättningen är 93% bland dessa och det mesta fungerar bra.

Folk är generellt negativa till framför allt muslimsk invandring då man anser att dessa kulturer inte integreras väl och är alltför främmande. Det är en väldigt ytlig sammanfattning, men på det hela stora taget är det så man ser på saken."

Om situationen förvärras i Sverige istället för att förbättras gällande integration, vilka råd skulle du ge svenska folket?

Katerina Janouch: "Att man protesterar mot den förda migrationspolitiken. Om försämringarna fortsätter och samhällskontraktet urholkas ytterligare, så kommer incitamentet att betala skatt sjunka och det kommer bli mer svartjobb och fusk.

Jag anser att folk måste säga ifrån på alla sätt som står till buds om inte Sverige ska gå sönder helt och hållet."

Vad anser du är det egentliga kärnproblemet bakom flyktingströmmarna upp i Europa från Mellanöstern och Afrika?

Katerina Janouch: "Den kravlösa, förslappade och oansvariga politiken där man inte tydligt talar om vad som gäller i det land som tar emot flyktingar. För att integration ska fungera måste man ge tydliga ramar för vad som gäller för de som är nyanlända. Det går inte att bara tro att detta ska ordna sig av sig självt.

Sverige är ett sekulärt och demokratiskt land och det gäller att tydligt stå upp för våra värderingar.

Problemet är att man är naiv och tror att anpassning ska ske automatiskt så snart en invandrare korsar Sveriges gräns. Jag tycker att man bör uppmuntra människor att återvända till sina länder och sluta ge sken av att Sverige kan ta hand om alla. För det kan vi inte, och nu blir både svenskar och invandrare lidande och kriminaliteten (till exempel de som skor sig på människor på flykt) blomstrar."

Om du vore statsminister vilka problem av de du nämner skulle du ta tag i direkt och hur skulle du lösa dem i stora drag?

Katerina Janouch: "Jag skulle satsa mycket resurser på att styra upp skolan, då kriminalitet grundläggs bland unga. Återinfört uppförandebetyg i skolan.

Nolltolerans och utvisning av hela familjer i de fall PUT saknas. Nolltolerans mot brott, utvisning omgående oavsett var i asylprocessen personen befinner sig. Hårdare straff för gängkriminella. Starkare vittnesskydd.

Vad gäller integration behövs ett kontrakt för dem som vill bosätta sig i Sverige, där man förbinder sig att respektera svensk lag och kvinnors rättigheter.

Samhällets sekulära grund måste värnas - jag skulle genast dra in alla bidrag till religiösa organisationer och förbjuda utländsk finansiering av religiösa samfund.

Jag skulle införa asylstopp de närmaste fem åren samt krav på egen försörjning för anhöriginvandring - man skulle vara tvungen att uppvisa att man kan försörja de anhöriga som man vill ta hit.

Jag skulle slopa alla onödiga bidrag och subventionerad vård för illegala invandrare.

Jag skulle återinföra inre gränskontroller och skärpa myndigheters samkörning så att fusk försvåras."

NewsVoice: Tack för intervjun Katerina!


Annons. "Bara konsekvenserna av en till synes harmlös tjeckisk tv-intervju, där författaren Katerina Janouch den 9 januari 2017 gav sin bild av Sverige. Det som följde saknar motstycke i svensk mediehistoria.
Debatten som uppstod ruckade Åsiktskorridoren och fick självaste statsministern Stefan Löfven att ta avstånd. Det här är berättelsen om vad som hände sen under året som följde."
- Bokus