Intervju – Det här skulle Katerina Janouch göra som statsminister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 februari 2018
- NewsVoice redaktion
Katerina Janouch som statsminister 2018 - Kollage: NewsVoice.se baserat på foton från Thron Ullberg (Wikimedia Commons) och Crestock.com

Författarinnan och samhällsdebattören Katerina Janouch ställde upp på en intervju för NewsVoice. Frågorna handlar om Sveriges problem, svallen efter hennes beryktade intervju i tjeckisk TV, flyktingkrisen och vad Katerina skulle göra om hon blev statsminister. Idag kommer hennes högaktuella bok ut med titeln “Bilden av Sverige”. 

Intervju av Torbjörn Sassersson | Katerina Janouch som statsminister 2018 – Montage: NewsVoice.se baserat på foton från Thron Ullberg (Wikimedia Commons, CC BY 3.0) och Crestock.com

Har det senaste tiden kommit till något nytt i debatten om Sverigebilden? Hur har debatten förändrats sedan januari 2017?

Katerina Janouch: “Debatten svänger, även om det inte går så snabbt jag skulle önska. Fortfarande så bråkar man om struntsaker, som hur man beskriver vissa företeelser, till exempel detta med no go-zoner… och så tjafsar om huruvida vi har en problematik eller inte.

Det finns fortfarande ett motstånd mot att erkänna problemen som Sverige måste ta itu med. Och man försöker dölja det faktum att det finns en problematik med överrepresentation av vissa typer av invandrade män bland sexualbrottslingar.

Just bland överfallsvåldtäkter och gruppvåldtäkter är överrepresentationen av invandrare mycket stor, enligt en studie som gjorts av Patrik Jonasson, en inofficiell studie som bygger på domslut.

Eftersom BRÅ inte sköter sitt uppdrag får vi förlita oss på att privatpersoner undersöker hur statistiken ser ut, och det är också ovärdigt ett demokratiskt samhälle.

Jag och många kvinnor med mig anser att staten och rättssamhället sviker oss då vi offras i detta, eftersom man inte ser till vårt bästa. ja, det är några av mina tankar kring hur debatten vinglar.

Men visst har det hänt mycket sen januari 2017. Ministrar och opinionsbildare har offentligt erkänt att integrationen inte fungerar och att vi har allvarliga problem med kriminalitet. Dessutom debatteras övriga samhällets nedmontering.

Allt fler röster höjs om hur vansinnigt landet missköts. Folk håller på att bli mer högljudda och mer kritiska, vilket är bra, för det tvingar politikerna att fatta bättre beslut.”

Kan du ge ett par konkreta exempel på personer från etablissemanget som gett dig stöd i din kritik av Sverigebilden och hur de formulerat sig?

Katerina Janouch: “Det är många som stöttat mig. En rad liberala opinionsbildare och såklart journalister och redaktörer på alternativa medier. Men även från SVT faktiskt, jag har pratat med flera som är kritiska till sitt eget public service och som önskar att det fanns en större mångfald bland de röster man ger utrymme. Jag kan säga att detta gäller SVT ute i landet.

Även många borgerliga politiker har uttryckt sina sympatier, en del via sociala medier, andra när vi råkat sammanstråla. Alla säger att de är less på pk-samhället och att man måste uttrycka sig på ett visst sätt, och de är trötta på polarisering och positionering.

Jag får höra många privata erfarenheter, snart sagt de flesta har på ett eller annat sätt drabbats av de problem Sverige dras med, det kan vara att man blivit rånad, bestulen, lurad, misshandlad, sexuellt ofredad, eller att man inte fått den vård man behöver eller att ens anhöriga drabbats.

Vi har en tsunami av sjudande missnöje bland folket, och i takt med nya vansinniga politiska beslut och förlamning så växer det här missnöjet dagligen.”

Hur ser situationen ut i Tjeckien när det gäller flyktingproblematiken? Har regeringen där de problem som tex Sverige har och hur ser folket i allmänhet på flyktingar?

Katerina Janouch: “Det tas emot extremt få flyktingar i Tjeckien. Därmed finns inga större integrationsproblem. De två huvudsakliga invandrargrupperna är ukrainare och vietnameser, men sysselsättningen är 93% bland dessa och det mesta fungerar bra.

Folk är generellt negativa till framför allt muslimsk invandring då man anser att dessa kulturer inte integreras väl och är alltför främmande. Det är en väldigt ytlig sammanfattning, men på det hela stora taget är det så man ser på saken.”

Om situationen förvärras i Sverige istället för att förbättras gällande integration, vilka råd skulle du ge svenska folket?

Katerina Janouch: “Att man protesterar mot den förda migrationspolitiken. Om försämringarna fortsätter och samhällskontraktet urholkas ytterligare, så kommer incitamentet att betala skatt sjunka och det kommer bli mer svartjobb och fusk.

Jag anser att folk måste säga ifrån på alla sätt som står till buds om inte Sverige ska gå sönder helt och hållet.”

Vad anser du är det egentliga kärnproblemet bakom flyktingströmmarna upp i Europa från Mellanöstern och Afrika?

Katerina Janouch: “Den kravlösa, förslappade och oansvariga politiken där man inte tydligt talar om vad som gäller i det land som tar emot flyktingar. För att integration ska fungera måste man ge tydliga ramar för vad som gäller för de som är nyanlända. Det går inte att bara tro att detta ska ordna sig av sig självt.

Sverige är ett sekulärt och demokratiskt land och det gäller att tydligt stå upp för våra värderingar.

Problemet är att man är naiv och tror att anpassning ska ske automatiskt så snart en invandrare korsar Sveriges gräns. Jag tycker att man bör uppmuntra människor att återvända till sina länder och sluta ge sken av att Sverige kan ta hand om alla. För det kan vi inte, och nu blir både svenskar och invandrare lidande och kriminaliteten (till exempel de som skor sig på människor på flykt) blomstrar.”

Om du vore statsminister vilka problem av de du nämner skulle du ta tag i direkt och hur skulle du lösa dem i stora drag?

Katerina Janouch: “Jag skulle satsa mycket resurser på att styra upp skolan, då kriminalitet grundläggs bland unga. Återinfört uppförandebetyg i skolan.

Nolltolerans och utvisning av hela familjer i de fall PUT saknas. Nolltolerans mot brott, utvisning omgående oavsett var i asylprocessen personen befinner sig. Hårdare straff för gängkriminella. Starkare vittnesskydd.

Vad gäller integration behövs ett kontrakt för dem som vill bosätta sig i Sverige, där man förbinder sig att respektera svensk lag och kvinnors rättigheter.

Samhällets sekulära grund måste värnas – jag skulle genast dra in alla bidrag till religiösa organisationer och förbjuda utländsk finansiering av religiösa samfund.

Jag skulle införa asylstopp de närmaste fem åren samt krav på egen försörjning för anhöriginvandring – man skulle vara tvungen att uppvisa att man kan försörja de anhöriga som man vill ta hit.

Jag skulle slopa alla onödiga bidrag och subventionerad vård för illegala invandrare.

Jag skulle återinföra inre gränskontroller och skärpa myndigheters samkörning så att fusk försvåras.”

NewsVoice: Tack för intervjun Katerina!


Annons. “Bara konsekvenserna av en till synes harmlös tjeckisk tv-intervju, där författaren Katerina Janouch den 9 januari 2017 gav sin bild av Sverige. Det som följde saknar motstycke i svensk mediehistoria.
Debatten som uppstod ruckade Åsiktskorridoren och fick självaste statsministern Stefan Löfven att ta avstånd. Det här är berättelsen om vad som hände sen under året som följde.”
Bokus


 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Savalle,

  Jag håller med dig! Jag tror att Katerina, oavsett om hon bildar ett nytt eget parti eller ej, skulle bli perfekt som samordnare för småpartierna.

  Vi måste göra allt för att trycka bort de kriminella landsförrädarna i nästa val! Vi håller ihop alla för detta överordnade syfte!

 • Katerina!

  Du skulle vara perfekt som samordnare for positiva småpartier i valsamverkan!

  De nuvarande riksdagspartierna måste bort. De har alla djupt infiltrerats.

  Om du skulle ta på dig en sådan roll, var bara försiktig!

  Makten som manipulerar är förslagen och helt hänsynslös.

  Ett sätt att skydda sitt eget liv mot dessa onda är att skapa mycket stark lokal förankring.

  Hur du än gör, Katerina, du har min fulla beundran för ditt mod, din rättfärdighet och din klarsyn.

 • Jag tror inte att Katerina Janouch passar i något för mig känt parti i Sverige, även om jag gillar flera av förslagen.

  Janouch är för kontroversiell för SD som underkastar sig monopolkapitalistiskt ägda mediers missriktade PK. Hon är för icke-nordisk för NMR och hon är sannolikt alldeles för höger socialpolitiskt/skattepolitiskt för Vetenskapliga partiet.

  Vill Janouch ha minsta chans att bli statsminister bör hon nog starta ett eget parti och valsamverka med detta genom Valsamverkanspartiet, som jag startat, men jag tror inte det är hennes verkliga syfte med den publicerade intervjun, snarare att sälja böcker och tjäna pengar kortsiktigt, d.v.s. en fullt mänsklig konsekvens av det kapitalistiska system vi lever i.

  Jag hoppas ändå att annonseringen av böckerna fungerar och ger både Newsvoice och Janouch en rimlig förtjänst, särskilt eftersom reklamen skulle kunna användas emot Newsvoice, med argumentationsfelet Guilt by association, eftersom Janouch numera sannolikt är stämplad, ratad och ev. mörkad av de fulmedier som hon tidigare arbetade för, såvida hon inte arbetar som hemlig och konfliktskapande agent åt dem, vilket naturligtvis är fullt möjligt. Dessa monopolkapitalister lever nämligen på konflikt.

 • @ Annett,

  Mycket bra och sant skrivet!

  Vidare håller jag med Ale, Katerina, bilda ett barti nu! Det kommer att bli succé. För att vara på säkra sidan att klara spärren så ingå också valsamverkan med Martin Gustsfssons parti!

 • Svensk politik följer Problem- reaction – solution. Massinvandringen var ett givet resultat av svensk utrikespolitik och den var önskad! Sverige visste mycket väl varför USAs interventioner i Syrien skulle leda till “inbördeskrig” och Sverige ville störta Assad. Det vet vi genom att titta på vad politiker och media rapade upp strax före och under kriget. En sviken nation (är det verkligen politiker som styr eller är det banken?) sitter här med invandrare som troligtvis stridigt för USA och Israels proxy armé ISIS och fattar inte att USA aldrig riskerar sitt eget land vid tvister om naturresurser. De låter andra länder föra deras krig. Kan förklaras i ett par meningar av fd Anders Borgs uttalande till ekonomistudenter i USA: You make the wars. We take the refugees. It’s a win win situation. Alltså räknade någon i Sverige med att tjäna pengar på immigration OCH det stämmer ju! Men det var inte lilla Svensson som tjänade på massinvandring utan RISKKAPITALISTERNA och deras svulstiga Asylapparat som genererat miljarder till deras konton. Gnugga nu bomullen ur ögonen och inse att Sveriges elit ville ha det på detta sätt då de likt en kopplad hund släpptes lös för USA, Frankrike och Israel som hämnades Assad över en oljeledning han vägrade acceptera för en spottstyver på deras villkor. Sarchozy skrek åt Assad vid förhandlingsbordet:Du kommer få ångra det här!!

 • Katerina Janouch, varför registrerar du inte ett eget politiskt parti? Som en kul grej bara. Går det så går det. Vad har du att förlora på det, som du inte redan har förlorat?

 • Visst är Katerina en bra förebild.
  det är välbara att skriva hennes namn på lappen.

  Men vad behöver vi en statsminister till?
  Den som är bäst skickad skall väl representera i det enskilda fallet.
  Universalgeniet Löfven visar hur det annars kan gå.
  LeifB

 • Jag gillar Katerina Janouch skarpt, har stått på hennes sida ända sedan dreven från politiker och media, som DN, började.

  En intressant sak med Janouch är att hon fortfarande har kvar en viss MSM-naivitet. Detta visar hennes svar på Torbjörn Sasserssons fråga “Vad anser du är det egentliga kärnproblemet bakom flyktingströmmarna upp i Europa från Mellanöstern och Afrika?”. Hon verkar inte ha pejl på de större politiska sammanhangen, det vill säga att ett rovgirigt väst, med USA och NATO i spetsen, genom sina Sverige-stödda krigs- och erövringståg i Mellanöstern och Afrika, lägger grunden till de enorma flyktingströmmar som nu drabbar vårt land. Likt SD gör hon följaktligen en alltför ytlig analys av migrationskrisen.

  Hennes förslag på hur man kan lösa Sveriges migrationskris är fullt rimliga.

 • Toppen betyg till henne hon säger precis vad som behövs i detta bedrövliga samhälle vi nu har skäms o va Svensk med ett styre som missköter allt har inte haft en regering värd namnet sedan -06 efter 06 rena Polska riksdagen från 06 tills idag o fram till valet får hoppas parti ledarna läser hennes bok och får fakta vad som händer i samhället i dag självklarheter fakta på svårt o vitt lyssna på denna kvinna som bara säger som det är. Mvh Angered

 • Katerina, du är en verklig powerwoman och jag önskar verkligen att du kunde bli statsminister. Mitt dream team är du ihop med Johan Westerholm (utrikesminister), Ann Heberlein (socialminister), Tino Sanandaji (finans, kanske), Alice T på GP, Hanif Bali – vilken regering det skulle bli och vilken fart på Sverige!

 • Det där låter gott för öronen. Då kanske det fanns hopp för att kunna få tillbaks något av välfärden för våra gamla och sjuka och svenska pensionärer som byggt upp Sverige. Men man måste ta i med hårdhandskarna mot kravmaskinerna och omgående börja skicka tillbaks alla som går att utvisa och omedelbart stänga all tillförsel

 • Det där låter gott för öronen. Då kanske det fanns hopp för att kunna få tillbaks något av välfärden för våra gamla och sjuka och svenska pensionärer som byggt upp Sverige. Men man måste ta i med hårdhandskarna mot kravmaskinerna och omgående börja skicka tillbaks alla som går att utvisa och omedelbart stänga all tillförsel

 • Bara masa saker som skulle vara självklara i ett samhälle som tog ansvar och satte våra gemensam intressen först. Min röst får du.

 • Du saknar motstycke, vi alla behöver dig och din röst för att våra röster ska åter bli hörda.
  Sverige behöver en ny politisk plattform som saknar motstycke i historien.
  Du har sjösatt en ny skuta till Svea och nu mönstrar vi på.

 • Jaha, då får jag köpa på mig ett antal böcker som deklarerar BILDEN AV SVERIGE…HEJA DIG KATERINA JANOUCH!!!
  Tack för en jättebra intervju, som resulterade i en mycket bra artikel. Kanske ett namn att sätta på valsedeln?
  Katerina Janouch.

 • Jag vill bara säga, Tack Katerina Janouch för att du finns och orkar driva på upplysningen av det sovande Svenska folket!

 • Tänk om vi ändå kunde få en statsminister med det programmet!
  Svårt men möjligt. Allt nämnt är ju fullständigt genomförbart, och kostreducerande!
  Dags för nuvarande svankryggar att lämna styrhytten på den Svenska skutan, om dom inte skärper sig otroligt!
  Samtidigt som utländska bistånd till religiösa samfund förbjuds (typ från Saudi Arabien till att bygga moskeer för radikala imamer?) borde utländska bidrag för politisk påverkan även förbjudas. Typ Soro alltså.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *