Torbjörn Sassersson: De nya nätmedierna behövs mer än någonsin

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 februari 2018
- Torbjörn Sassersson red.

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieDEBATT. “Vi behövs mer än någonsin”, skriver Mats Ehnbom VD på Norrbottens Media i tidningen Norrländska Socialdemokraten. Enholm syftar på gammelmedierna. Under det senaste året har ett stort antal artiklar med detta budskap skrivits av journalister inom de etablerade medierna. Ändå undviker dessa medier in i det längsta självransakan. NewsVoice vänder därför på steken. Vi i de nya nätmedierna behövs mer än någonsin.

Ett lysande exempel på de etablerade mediernas sluttande plan och fiskande i grumliga vatten är memo-skandalen i USA som varken amerikanska eller svenska etablerade medier vill granska seriöst. Tvärtom vill man undvika research och istället fortsätta hacka på Trump i det oändliga.

En föredömlig journalist av en särart som sällan skådas i dessa tider är den amerikanska grävande journalisten Sharyl Attkisson, känd som ankare på CNN och CBS samt för boken “Stonewalled”. Hon uppger att hon aldrig sett något liknande när det gäller memo-skandalen om ett FBI som är pro-Clinton och FISA-övergrepp. Attkisson säger att medierna har blivit allt mer intresserade av att beskydda etablissemanget snarare än att granska makten.

Sharyl Attkisson - Pressfoto
Sharyl Attkisson – Pressfoto

“In fact, I commented that I’ve never in my lifetime seen open-government groups and journalists so uncurious and begging not to be told about alleged or supposed violations of citizens’ rights, and this bleeds into a much larger picture of surveillance abuses that have occurred over the past 10, 20 years involving citizens, politicians and journalists.” – Sharyl Attkisson

Den mångfaldigt prisbelönta Sharyl Attkisson, som under många år behandlades med stor respekt av etablissemanget, började hamnade i onåd 2011 då hon kritiserade vaccinnarrativet och det blev värre när hon 2014 lämnade CBS för att hon ansåg att hennes undersökande arbete dämpades av kanalens policy och partiska hållning för Obama-administrationen. Hon menade att CBS beskyddade Obamas utrikespolitik och konflikten med arbetsgivaren CBS kulminerade i anklagelser om att CBS buggat hennes dator under minst 2 år. Kontroversen ledde till boken “The Smear” som beskriver hur hennes anseende systematiskt skadades.

Hennes erfarenheter från main stream-media, som undersökande journalistik och hur hon fasats ut till att bli en komplett oberoende journalist är unika. Hennes liv speglar situationen för varje sann journalist i världen som står upp för riktiga nyheter. Ofta blir dessa journalister kvickt “rykteshanterade” om de avviker från “godkända” narrativ.

Grindvakten Mats Ehnbom

Tillbaka till Mats Ehnbom i NSD. I linje med likasinnade varnar denne för riskerna med den digitala kommunikationen dvs sociala medier och de nya nätmedierna.

“Nackdelarna och baksidan är att den digitala kommunikationen även skapar stora förutsättningar för att sprida desinformation, myter, rasism och anti-demokratiska uppfattningar. På internet frodas tyvärr de mörkaste och mest samhällsförstörande åsikterna. Fel använda blir de digitala kommunikationsformerna en metod för att försöka störta demokratin, snarare än att utveckla och bevara den.”

Mats Ehnbom väljer här helt att bortse från att gammelmedierna på senare år – precis som Sharyl Attkisson påpekar – visat sig vara stora producenter av allt från politiska budskap, malande propaganda till vinklad journalistik. Dessa MSM-medier har dessutom sina egna sociala kanaler med vilka de sprider sina budskap, en aktiv påverkan på läsarna.

Ehnbom fortsätter triumferande med sin tirad av den typ vi alla sett så många gånger sedan begreppet fake news myntades:

Mats Ehnbom - Skärmdump från NSD
Mats Ehnbom – Skärmdump från NSD

“Som företrädare för de så kallade traditionella medierna är jag stolt över våra journalistiska arbetsmetoder. Traditionell innebär att vi arbetar efter publicistiska och etiska principer som ska säkerställa faktabaserade, källgranskade och objektiva nyheter.

Vi kontrollerar allt vi publicerar i flera led, och håller oss till vedertagna publicistiska spelregler.

Vi underkastar oss också ett pressetiskt system, och vartenda ord som publiceras har en ansvarig utgivare.

Vi tar med andra ord ansvar för allt vi publicerar, och vi har som uttalat mål att göra Norrbotten bättre. Det skiljer oss markant ifrån Facebook, gratistidningar och andra digitala aktörer som inte har någon journalistisk ambition över huvud taget.”

Här ligger Mats Ehnbom efter i den nya verkligheten. De nya nätmedierna har idag ansvariga utgivare, värdegrunder och följer samma faktagranskande och etiska regler som gammelmedierna ofta inte längre följer. De nya nätmedierna är idag referenspunkter för alla de vanliga hederliga svenskar som vill veta vad som egentligen hänt eller vad som egentligen låg bakom något. Vi har analyserna och tittar under de mattor under vilka gammelmedierna sopat in pusselbitar av sanning.

Folkbildning viktigt för att bekämpa falsk sanning

Samtidigt utbildas svenska folket i faktagranskning. Staten satsar pengar på att komma åt fake news. Skolan ska utbilda elever i källgranskning. Allt detta är fantastiskt viktigt så länge som denna folkbildning verkligen handlar om genuin fakta- och källgranskning. Det finns nämligen indikationer på att utbildandet gör gällande att bara det är “rätt” källa så har man faktagranskat klart.

I en perfekt värld för dessa maktmedier som lider av en obotlig narcissism kommer inga elever eller mogna mediakonsumenter att titta djupare än till angiven PK-källa. I verkligheten kommer istället 100,000-tals skolelever och säkert ett miljontal mediekonsumenter att ifrågasätta varför de etablerade maktmediernas “fakta”, narrativ och perspektiv per se representerar sann “sanning”.

Min slutsats är att alla de som ljuger är förlorare. De medier som utesluter fakta, kapar grafer, berättar sagor och vrider till vad som hänt är redan idag förlorare. När sedan etablissemanget skjuter till miljonbelopp för att stävja fake news kommer alla aktörer som ljuger allt snabbare hamna i ljuset och processen ut i ljuset accelererar tack vare etablissemangets egen narcissism och fisförnäma självgodhet. Är inte det humor?

Jag avslutar med att placera Mats Ehnboms ord i min egen mun:

“Jag är part i målet, men jag vill ändå med bestämdhet hävda att vi i Sverige ska slå vakt om och vara tacksamma för att det finns mediehus som står för pålitliga nyheter som gör skillnad. Vi behövs mer än någonsin som motvikt till opålitliga nyheter som vill göra skada.”

Swisha Sassersson valfri summaTack för de orden Mats. Nya mediehus som står för pålitliga nyheter byggs just nu upp runt om i landet. NewsVoice är blott ett av dessa medier som byggs upp i ett hus (i en lägenhet) i en förort i Stockholm. Stöd denna verksamhet så att vi kan utveckla den idag virtuella redaktionen till att bli en fysisk redaktion i en egen lokal i ett eget mediehus. 

Sharyl Attkisson är inte den enda MSM-journalist som fått nog. Många från maktsidan hoppar nu av och dessa grupperar sig för att göra ett bättre jobb än när de var bakbundna av grumliga lojaliteter till industri, politik och stat. Vi inom de nya nätmedierna samarbetar redan med dessa journalister och sakkunniga.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör och grundare, NewsVoice.se


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @Torbjörn Sassersson
  Människor inom MSM är ofta välbetalda men avundas samtidigt att de inte får jobba sant journalistiskt. Det är således girigheten som är problemet. Den där villan, SUV:en, kanske den dyra tanten etc. etc. Den glada nyheten är att girigheten kommer ur rädsla och att rädslan är lätt att bli av med genom meditation.

  Meditationen är således nyckeln för den som ev. vill hoppa av till oss eller för att arbeta helt solo, likt Jens Ganman.

  Att Jesus mediterade flitigt innan han lade sin extrema religion på hyllan är kanske ingen tillfällighet?

 • @ Per Larsen

  Det är inte ofta du skriver nåt som jag håller om , gillade dock ordspråket.
  Här kommer en variant : Åt genierna skrattar idioterna – åt idioterna skrattar medelmåttorna – åt medelmåttorna skrattar ingen

 • @Öystein Rönne, jag ber återigen så mycket om ursäkt för att du upplever mitt språk som allt för obegripligt/otydligt.
  Redaktören (Sassersson) referera till en text av Mats Ehnbom, som inte nämner något om NewsVoice i sin text, då utbryter han i en, i mitt tycke fullständig villfarelse, nämligen den att hans alster skulle tillhöra ”De nya nätmedierna”. Om redaktören hade brutit ut i vi är “det nya gammelmedia på nätet” så hade jag förstått och till och med tyckt att det var närmare sanningen.
  Att NV skulle stå för något nytt är inte sant, tvärtom måste man ofta gå hundra tillbaka i tiden eller mer för att finna samma tankegångar inom vetenskap, filosofi och politik.
  Längre fram i historien är det den amerikanska TV-serien “All in the family” med rollfiguren Archie Bunker som känns i spalterna här. https://www.youtube.com/watch?v=O_UBgkFHm8o
  Lägg till lite esoterisk mumbo jumbo och vidskepelse, där är konceptet.

 • @ Per Larsen,

  Jag skulle kanske inte kalla ditt språkbruk i din kommentar för ett korthugget språkbruk, snarare för obegripligt/otydligt. Jag ska erkänna att jag ogillar att gå i polemik med dig, då jag tyvärr anser att du är, håll i dig nu, “etablisemangslojal”.

  Personligen har jag inga problem med att förstå vad redaktören menar med “de nya nätmedierna”.

  Hallå där ute alla läsare!… är det någon mer än Per Larsen som inte förstår vad redaktören menar? Hör i så fall av er här.

 • @ Sassersson

  Bra jobbat , ang. denne som ringde upp dig. ” Det är ett krig dom säljer…” , som Jocke Thåström uttrycker det i en av sina texter. MSM:s agenda går ut på att skapa konflikter.

  Hade för övrigt en kort dialog med en papegoja på Metro inför viralgranskarens dag förra året , som just Metro arrangerade och riktade in sig på att “utbilda” ungdomar i faktagranskning , som det hette. Länkar den med anl. av ditt avsnitt i artikeln gällande detta ämne.

  https://outlook.live.com/owa/?path=/mail/sentitems/rp

 • @Öystein Rönne, jag ber så mycket om ursäkt för mitt allt för korthuggna språkbruk. Hur långt kom du innan du tappade tråden? Förstod du den första meningen: “Varför utropar sig NewsVoice till ett av de nya nätmedierna?”?
  Redaktören referera till text av Mats Ehnbom, som inte nämner något om NewsVoice i sin text, då utbryter han i en i mitt tycke fullständig villfarelse nämligen den att hans alster skulle tillhöra “De nya nätmedierna”. Vad räknas till “De nya nätmedierna”? Finns “De nya nätmedierna” listade? Vad är deras grundläggande värderingar och åtaganden för att räknas som “De nya nätmedierna”? Hur särskiljer vi “De nya nätmedierna” från “De gamla nätmedierna”?

 • Det några uppringare som kommit på samma smarta idé “det är väl bara att låtsas vara PK sedan säger man vad man egentligen tycker i sändning”.
  Följande händer: du blir genast avbruten av programledaren som genast avslutar samtalet. Därefter blir du svartlistad och kommer aldrig fram i RingP1 igen.

 • Det är en både rolig och orolig tid vi lever i. Tack för alla kommentarer, även den från vetenskapsteoretikern och fraud investigatorn (inom bankvärlden) Per Larsen (min gamla chef och numera lunchkamrat). Alla tankar är välkomna utom de som är personangripande.

  Jag kan inte genomtänkt just nu kommentera alla kommentarer som kommit in ovan, men här är några.

  När det gäller att komma igenom PK-slussar är det väl bara att spela PK och sedan säga vad man tycker när man väl är i direktsä[n]dning. Det gäller att så frön till nya tankar genom lite civil olydnad.

  Minns ni förresten Michael Cromsjö som fick vara med i SVT Debatt för några år sedan? Det handlade om Bin laden. Han hade på sig en Vaken-T-shirt under en annan tröja. Väl inne i studion tog han av sig tröjan och blottade sin T-shirt. Kul. Jag blev uppringd av en slussmänniska från SVT. han frågade om jag ville delta i samma spektaktel. Han ställde ledande frågor och ville veta om jag höll med om att Bin Laden egentligen redan var död innan USA slog till i Abbottabad. Jag svarade lite intelligent och höll inte med om hans ledande frågor. Då fick jag inte längre vara med! Han ville uppenbarligen ENBART ha mitt deltagande på SVT debatt om jag framstod som en konspirationsteoretiker. Det är så här Public Service fungerar. Det handlar om deras NARRATIV.

  Jag vet att många inom svenska MSM är oerhört roade av vad vi inom de nya nätmedierna gör, men de har policys som kommer från styrelser och ägare ovanför tidningsledningarna, vilka styr redaktionerna. Journalisterna gillar egentligen vårt arbete och många inom MSM avundas att de inte får jobba sant journalistiskt. Det är därför de frestas att hoppa av till oss eller hoppa av för att arbeta helt solo. Se bara på Jens Ganmanm avhopparen från MSM. Han är extremt roande att lyssna på. Se denna video.

 • @ Kim Lundgren

  Det kan väl inte vara så svårt att lura sig fram genom att låtsas vara PK. Antar att det är hyfsat vanligt.

 • @ Sigge
  Ring P1 har en sluss som alla måste igenom, där kollar de upp vem som ringer och vad personen vill säga – det är inte direkt och spontant!
  De “svartlistade” kommer aldrig fram!

 • “per 8 Feb, 2018 at 22:44
  Ring P1 censurerar när det blir för känsligt.”

  HUR kan de censurera ett direktsänt prgrm — eller är det repriserna som drabbas av “den svarta tuschpennan”?

 • Kom alltid ihåg att kolla upp ägarförhållanden och ledande personers karriärvägar!

  Nuvarande ägare av den “Norrländska Socialdemokraten”:

  “2007 skedde en radikal förändring i och med att den borgerliga tidningskoncernen Norrköpings Tidningar (som redan ägde NSD:s lokalkonkurrent, moderata Norrbottens-Kuriren) blev huvudägare i NSD och nu har 51 procent av aktierna” … d.v.s. kontrollerar den.

  Alltså i princip ytterligare en höger-kontrollerad tidning som påstår sig vara mer sanningsenlig… Det mest komiska är naturligtvis namnet på tidningen … på tal om “fake news”. 🙂

  Jag skulle bli förvånad om någon anser denna tidning vara “Norrländsk”, “demokratisk” eller “socialistisk” på allvar, men upp till bevis! Döp om den till “Norrköpings liberala kapitalist-tidning” så närmar sig tidningen kanske den s.k. “sanningen”! 🙂

  Det är samma sak med den s.k. “Julia Caesar”. En f.d. DN-journalist som på ålderns höst depressivt säger sanningar om invandringen, med tryggad men krympande pension p.g.a. monopolkapitalismens härjningar.

  “Julia Caesar” skriver under ett alias, vilket lockat till sig psykopatiska journalister som avslöjat och skrämt upp henne, men hon är likväl en borgare som enbart beskyller invandringen och “vänstern” för de problem vi har, fastän politiken som förs bedrivs av 92% högerpartier och “kaviarvänster” i riksdagen som är lojala med monopolkapitalet.

 • @Sigge Johansson
  De medier du gör reklam för är vad jag skulle vilja kalla för socialkonservativa högermedier som, precis likt flitigt ljugande monopolkapitalistiska medier, är just högermedier, även om de är ägda av småkapitalister som faktiskt presenterar en hel del matnyttigt blandat med höger-floskler.

  Dessa individer är för den kapitalism som lett till monopolkapitalismen och de kommer aldrig att kritisera monopolkapitalismen, trots att kapitalismens grundidé alls inte var monopolställning för någon kapitalist.

  Istället kallar de envetet de monopolkapitalistiskt ägda fulmedierna för “vänster”, men dessa medier är ju alls inte “vänster” i realiteten bara för att deras presstituerade “kaviarvänster” i slips på Nobel-bankett påstår sig vara det.

 • Tack för en riktigt viktig artikel.
  Precis som flera andra sagt kommer detta år att vara kampen om sanningar
  men nödvändigt för folket. Det beror på hur man paketerar den.
  Till skillnad från tidigare valår har jag ännu inte sett (upptäckt) mediernas valfrågor. Frågor som valts ut
  för att sedan bli de enda som debatteras under hela kampanjen. Lie som man väljer ut årets julklapp.

  Som tur är funkar vi vuxna precis som femåringar när det gäller nåt förbjudet. Särskilt
  när föräldrar eller auktoriteter manar oss.
  Därför är jag rätt övertygad om att i takt med att NMR, NV, Samnytt och liknande forum attackeras kommer besöksstatistiken följa samma mönster.
  Men dessa nya medier kommer att möta nya hot som exvis de troll som exponerats i andra artiklar.
  Inte bara genom att blanda bort korten utan också genom att injicera ord i texten som
  kan användas vid sökning. Sökmotorerna verkar inte göra skillnad på redaktionellt material och
  kommentarer eller på kritiska siter.
  Vi går en spännande tid tillmötes därför är det oerhört viktigt att artiklar och kommentarer har ett ärligt uppsåt.
  De statliga mediakanalerna är bortom all räddning så det var dags att lägga det på skattsedeln för att
  slippa diskussionen om innehållet. Bara genom att säga Public Service har man spridit fake men knappast news.
  Tack för allt jobb redaktörn lägger ner på att göra livet lite mer förståeligt och tack för alla kloka tankar som
  ventileras i kommentarerna.

 • Varför utropar sig NewsVoice till ett av de nya nätmedierna? Medelålders och äldre bittra människor utan värdegrund läser om giriga kvacksalvare och personliga påhopp!
  Stora människor prata om idéer vanliga människor talar om saker små människor prata om andra människor.

 • Ulf Bittner 8 Feb, 2018 at 16:27
  Öystein Rönne 8 Feb, 2018 at 16:53

  Ring P1 censurerar när det blir för känsligt. Man kan tro att de är öppna för all information, men det finns vissa gränser som man inte får gå över.

 • Tack Torbjörn Sassersson för det fantastiska arbetet du gör!

  Om man vill förstå makten och MSM är boken ”Att förstå makten”
  av Noam Chomsky en bra början.
  https://www.bokus.com/bok/9789170373572/att-forsta-makten/

  Inte för att det är någon större skillnad på där och här, men insikt i hur makten och MSM fungerar lokalt får man av att läsa ”Sanningen Bakom Kreugerkraschen” av Nikola Majstrovic
  https://www.bokus.com/bok/9789163736087/sanningen-bakom-kreugerkraschen/

 • Torbjörn, du har helt rätt, och tack för att du kollade. Kommer ihåg teleprintrarna som alltid stod och hackade på tidningarna förr i världen. Varje liten nyhet ut till flera hundra tusen tidningar, var och en mer eller mindre vinklad och de som innehöll nyheter om naturmedel för att bota sjukdomar typiskt “borttagna”, ersatta med någon ny undermedicin som från våra “riktiga” läkemedelsbolag
  Och vi i nyhetskonsumentsänden kunde ju då som nu “kontrollera” en nyhet i ett par andra tidningar, ofta utan att inse att alla var matade med samma “mat”. T.ex. om hur Vietnamkriget startade in Tonkin, helt utan information från andra sidan. Klart att vi tyckte USA “gjorde rätt”!

 • @ Ulf Bittner,

  God tanke, men den kommer tyvärr inte att fungera. MSM har redan en agenda som stoppar alla sådana försök. Således också Ring P1. Jag tror att det enda är att ånga på i alternativmedia med 110%.

 • MYCKET BRA OCH VIKTIG ARTIKEL TORBJÖRN

  “VERITAS VALEBIT” dvs. Sanningen kommer segra!

  Vad är Då sanningen? Och vem BESTÄMMER sanningen, och tillåts sanningen komma fram och till tals? Tillåts sanningen att publiceras?

  Tillåts sanningen att diskuterar, ventileras och kommenteras?

  Nu börjar vi närma oss vad som kan hända “Sanningens ÅR 2018” och propagandakriget om VÄLJARNA kommer ta fart! Det Torbjörn delger i artikeln är MYCKET VIKTIGT!

  Men i vilken form och text kan sanningen tillåtas?

  Vem modererar och granskar “sanningen”(kommentaren)? Alltså där detta modererande uppenbart kan förhindra sanningen att komma fram bl.a. pga den som modererar och granskar sanningen som framförts t.ex. i kommentarsform?

  Språket och textens sammansättning, bestämmer den eller bestämmer sanningen eller den som modererar och granskar t.ex. en artikel, en artikel t.ex. till debattförslag på NewsVoice, kan sanningen vara för känslig för att släppas fram av granskaren?

  Kan den enskilde debattören eller textförfattaren därmed stoppas från att framföra sanningen om denne precis som Sharyl Attkisson gör sig obekväm för granskaren av artikeln?

  Torbjörn har verkligen satt fingret på något enormt viktigt detta valåret 2018 nämligen vilka sanningar tillåts komma fram i artiklar, kommentarer och/eller i den debatten som detta år kommer vara mycket viktig.

  Vi vet vilka som kommer fram i mainstream media, vi ser och hör vilka som tillåts komma fram i SVT och SR. Kommer alla fram med sitt budskap i Ring P1 eller säkerställs att sanningar som är för känsliga för etablissemanget förhindras i slussen att komma fram till lyssnarna?

  FÖRSLAG
  En testpanel säkerställs av News Voice läsarna tillsammans, och Torbjörn blir sammankallande och denna testpanel försöker få sanningar på agendan framförda i Ring P1, aktuella sanningar som verkligen bör komma fram i Ring P1 under valåret 2018.

  Vad testpanelen kommer fram till redovisas i inspelad form på NewsVoice så sanningen verkligen kommer fram hur denna sanning hanterats av Ring P1.

  Kanske kan Då sanningen segra om Ring P1 verkligen släpper fram sanningar som även framförs i normala fall på t.ex. NewsVoice

 • Apropå det där med att nyhetsbyråer står bakom nyheterna noterade jag igår att ca 50% av alla artklar i Sveriges största dagstidning Metro kom från TT. Då ska man veta att många vanliga artiklar man läser som är signerade av journalister är re-writes av dessa nyhetsbyråartiklar. Det kan innebära att långt mer än 50% av alla artiklar i alla stora medier härstammar från olika nyhetsbyråer.

  Sedan måste det påminnas om att nyhetsbyråerna är starkt påverkade av industriernas intressen. Det betyder att nästan allt man läser i MSM är Industry Service istället för Public Service.

 • Tack Torbjörn, denna artikel tycker jag är en av de bästa som publicerats här (även om de flesta faktiskt är riktigt bra).

  Jag ser ett stort problem i detta debattämne , där alla anser sig vara garanten för korrekt media (alltså uteblivande av fake news och false news). Låt oss utgå ifrån att vi människor inte är idioter (även om jag kan tycka att många tyvärr är hjärntvättade av “etablissemanget”, vilket inte är detsamma som att vara idiot). Dock ser jag en ljusning här med mer och mer medborgare som ifrågasätter just maktelitens tillrättalagda “medborgarinformation”.

  Sunda journalister kommer att som i artikeln ovan, att successivt lämna fake news/PK-tillvaron när samvetet kommer ikapp.

  Alltså, det behövs inte någon sorts avgörande slutsats från “någon” om vad som är det mest seriösa och sanningsenliga forumet, det kommer slutligen ändå att visa sig. Sanning är relativ och måste överlåtas åt läsaren att avgöra. Huruvida man då också är tillräckligt “kritiskt granskande” måste också överlåtas till varje individ.

  Slutsats: Låt allting vara som det är, medborgarna kommer successivt att själva förstå vilka forum som står för den mest troliga “sanningen”. Denna process kommer att ta lite tid, men den vinner i längden för att den respekterar den enskildes ståndpunkt.

 • Av någon anledning föll detta bort då kopierade in. Sorry

  **
  Av någon anledning används ofta vårainstitutioner och myndigheter som någon form av faktagarant åt det som berättas.
  Hur det förhåller sig med opartiskhet syns lätt i denna från Riksantikvarie…
  https://www.raa.se/2014/07/vad-haller-ihop-sverige/
  Qaisar Mahmood berättar om hur vi i framtiden skall förhålla oss till vår svenska historia.
  Qaisar Mahmood själv är från Pakistan o muslim och har i andra artiklar berättat att han har dålig koll
  på vår historia/kultur o tradition.

  Finns en intressant artikel om honom som är läsvärd.
  http://speisa.com/modules/articles/index.php/item.4085/sweden-appoints-pakistani-to-lead-national-heritage-board.html
  Faktakolla själv,det är en bra övning
  ***

 • Faktagranskningen verkar funka så att man kollar om andra tidningar skrivit om det.
  Ofta kommer galna nyheter signerade av Reüters då sker ingen granskning.
  SVT/SR, Reüters och Nobelstiftelsen ligger i framkanten på det som ligger i “programmeringspipen”
  Inte sällan hänvisar man till andra medier eller facktidskrifter/institut som ägs av samma grupp.
  Att faktakolla utanför hör till ovanligheterna. Det är betydligt vanligare att någon vikarierande
  utanför ämnesområdet redovisar fakta ifall någon skulle komma på nåt.
  Ibland höjs krav på att “varudeklarera politiker” när höjs röster för att journalister gör offentlighet åt sin agenda.

  En bra värdemätare på sanningshalten i artikeln är att göra en sökning på författaren ifråga.
  Rätt snabbt finner man den Rödatråden i dennes arbete och man kan bilda sig en egen uppfattning om hur det står till med de fina orden i artikeln.
  LeifB

 • Bra artikel-tema.
  Och trösterik — inger förhoppning om enbättre framtid….

  Passar då även på att påminna om att det FAKTISKT fortfarande finns två (2) papperstidningar vilka INTE distribuerar Fake-News a’ la MSM/Ful-media:
  • Nya Tider: Utkommer 1x/vecka och drivs av Vavra Suk.
  • DSM — Debatt Sanningssökande Mediakritik: Utkommer med 4x/år och drivs av Jan Gillberg som har valspråket “Att säga det som sällan sägs men som borde sägas… behöver sägas.”

  OBS! Jag är inte släkt med någon av dessa herrar och har heller ingen personlig vinning för denna “reklam” — vill bara upplysa om att det fortfarande finns trovärdig och verklighetsförankrad pappers-media.

 • MSM begriper inte att de idag sitter i en liknande sits som pojken som skrek “vargen kommer”.
  Deras vinklade täckning av krigen i Irak, Libyen, Syrien och deras följande okritiska köp av bibliska massvandringar ofta regisserade i Hollowoodstil för maximal påverkan har förstört deras pålitlighet.
  Men kanske de ej har ändrats alls, de bara skriver precis vad nyhetsbyrårena redan vinklat till, precis som förr. Skillanden är nog “bara” att nyligen har ett alternativ till nyhetsbyråernas putsning/vinkling infunnit sig. Alternativ man bör studera och jämföra med den egna trångsynta verkligheten serverad av AP, Reuters, UPI etc.. Klart dom som Enbohm och andra trogna soldater måste görs sin plikt uti sitt distrikt, med hela pennan. “Konkurrens är en synd” lär en tidig Rockefeller ha sagt, och hans efterkommande verkar tro på det också och väldigt få av oss vet hur mycket av MSM dessa egentligen kontrollerar. Men Enbom skriver ju bara på updrag av sin chefsredaktör, drar sitt strå till stacken emot hotande konkurrens manifesterat i sjunkande upplaga. Man kunde dock enkelt få upplagan att öka om man återinförde läsarkommentarer. Men när de alltför ofta blir populära (?) och går rakt emot vad “redaktionen” vill meddela är det alltså inte upplagan utan annat som gäller.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *