Stoppa skattebetalarnas finansiering av offentliga låtsasverksamheter – #Valet2018

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 3 mars 2018
- Jan Norberg
Stefan Löfven - Foto: Michael Erhardsson
Stefan Löfven - Foto: Michael Erhardsson
Stefan Löfven, 2016 – Foto: Michael Erhardsson, Licens: redaktionell, Mostphotos.com
Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto
Jan Norberg (Portugal, 2018) – privat foto

DEBATT. I ett tidigare inlägg i NewsVoice ställdes frågan om det egentligen är lönt att rösta i valet 2018. En anledning är att politikerna och anslagsfinansierade verksamheter tagit sig rätten att låta skattebetalarna försörja dessa genom att sätta marknadskrafterna ur spel, under förespeglingen att de offentliga låtsasverksamheterna tjänar medborgarnas intressen. Det skriver Jan Norberg.

Text: Jan Norberg, Portugal

Funderar man en stund till på vilka som helt säkert kommer att rösta så är det i alla fall högst sannolikt att en bedövande majoritet av alla offentligt anställda kommer att rösta, om inte annat för att de ser det som sin plikt att rösta för att bibehålla dagens ordning så att de har ett jobb att gå till varje morgon.


Om de vilka arbetar som egna företagare, anställda inom privata företag, unga, arbetslösa, gamla, sjuka, med flera röstar eller ej har för dem mindre betydelse. Det är snarare en fördel om dessa kategorier inte röstar för då väger ju de offentliganställdas röster tyngre och dagens samhällsordning, hur illa man än tycker om den, kan fortsätta.


Patrik Engellau - Foto: Den Nya Välfärden, Wikimedia, CC BY 3.0
Patrik Engellau är grundare och ordförande för tankesmedjan Den Nya Välfärden – Foto: DNV, Wikimedia, CC BY 3.0

Vill man dra detta ett steg till kan man som Patrik Engellau, som är grundare och ordförande för tankesmedjan Den Nya Välfärden, ställa sig frågan vem som skall bestämma över anslagsfinansierade organisationer. Engellaus artikel är nytt tankegods som bör spridas så att vi alla börjar fundera på hur vi skall rösta.


I korthet gör Engellau en jämförelse mellan ett företag och anslagsfinansierade offentliga verksamheter och vilka det är som med sina pengar kan avgöra ett företags framtid, det vill säga om kunderna slutar köpa företagets produkter och tjänster så leder det till att företaget så småningom (i teorin) måste läggas ned.

Denna möjlighet har inte ”kunderna” (skattebetalarna) till de anslagsfinansierade verksamheterna. De kan aldrig sluta betala för att få en anslagsfinansierad verksamhet att upphöra.


Politikernas låtsasverksamheter tjänar inte medborgarna

Att politikerna och anslagsfinansierade verksamheter i symbios tagit sig rätten att låta skattebetalarna försörja dem alla och att sätta marknadskrafterna ur spel, under förespeglingen att de offentliga verksamheterna tjänar medborgarna är således en veritabel illusion. Dessa låtsasverksamheter tjänar inte medborgarna, de betjänar endast sig själva.

Kopplingen till min förra artikel kommer i det följande citatet.

”Detta är i sina konsekvenser en helt omvälvande teori eftersom den kullkastar alla föreställningar av typ att det skulle spela någon roll om man röstar på den så kallade vänstern eller den så kallade högern eftersom både vänstern och högern ingår i den allians med de offentliga apparaterna som har som huvudsaklig affärsidé att ha makt och låta sig försörjas av nettoskattebetalarna.

Så frågan från tidigare kvarstår, är det egentligen lönt att rösta i valet 2018?

Text: Jan Norberg


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Per Larsen, bra att du kom ut ur garderoben ordentligt den här gången.

  Jag skall som vanligt vara helt ärlig och medge att jag i fallet med centerns nämndemän i Solna Tingsrätt känner en viss skadeglädje, men som man bäddar får man ligga. Så där har du ju i alla fall rätt!

  Det är bra att du ändå medger att vad som händer i Solna TR är dåligt för Sverige, men att koppla detta till SD visar ju bara att du och andra centerpartister är beredda att göra dåliga saker mot Sverige och ändå försöka skylla detta på SD. Dålig logik om du frågar mig.

  Det som dock förvånar mig allra mest är att du som kristen är beredd att släppa in hårdföra islamister i svenskt rättsväsende för att från den plattformen febrigt ivra för sharialagar framför svensk lag.

  Byxorna på Centern har i ett huj åkt ned till anklarna och blottat en dubbelmoral som blir svårslagen för en tid framåt tills dess nästa skandal blottläggs.

  Dina kommentarer är lite av livsluft för oss med en annan samhällssyn än den förljugna dubbelmoralen som du och andra pk-ister står för.

 • @Per Larsen 6 Mar, 2018 at 18:10
  “folkets bästa är Sveriges bästa!” Tyvärr är det det omvända som råder.
  Sveriges bästa är inte folkets bästa. Hur svårt kan det vara.

  Har du sett något som tyder på att våra styrande politiker skapat förutsättningar för
  en ökad livskvalite för Svenskarna. Fler TV-kanaler, censur och statsfinansierad åsiktsterror genom media, krigspropaganda mm. Inget av detta ingår som positiva faktorer vid bedömning av livskvalite.
  Det vi upplever just nu är en demokratur

  Vi som har några år på nacken har sett ett annorlunda Sverige.
  http://demokratur.nu/

  LeifB

 • Enligt vår grundlag utgår makten från folket och dess företrädare är riksdagen. Onekligen verkar det som ett vedertaget faktum att en majoritet av svenska folket inte är nöjda med hur lagen efterföljs. Det borde ju räcka för att dra i handbromsen. Känns som valåret ändå är en chans att gå till handling, om vi kan samarbeta tillräckligt mycket, och inte fastna i de distraherande “små fighterna” utan sikta på vinna “kriget”. Funderar ändå på att rösta men ej på ngt av de etablerade sju. Valsamverkan kanske kan funka.

 • @Jan Norberg, jag är medlem i Centerpartiet och kristen, att du inte kan sätta etiketterna på rätt plats och att du lever i din egen drömvärld är ett faktum.
  Din skadeglädje över händelserna i Solna tingsrätt befäster bara ditt SD beteende, ett beteende som inte passar ihop med att diskutera samhällsfrågor. Du och dina gelikar blir barnsligt förtjusta i allt som är dåligt för Sverige och ni basunerar hämningslöst ut er skadeglädje, det kan ingen ta fel på förutom ni själva.

 • @Per Larsen 6 Mar, 2018 at 11:33

  Du pratar om att det sprids politikerförakt på NV.
  Jag har inte sett något utspel av någon riksdagspolitiker som talar om folkets bästa.
  Systemets bästa, sveriges säkerhet , hotet mot demokratin och hets/hat mot folkgrupper
  är det som tar upp tiden och plats i media.
  Inget av detta handlar om utökade friheter utan förakt mot folkets behov och önskan.

  LeifB

 • @ Per Larsen,

  Tror du på allvar att det finns en enda läsare här på NV som tycker att detta inlägg är intressant eller upplysande??

  När du skriver “de flesta utomstående”, tänker du då på alla våra invandrare?

  Du refererar samtidigt till vad Annie säger, vem bryr sig om vad hon säger? Hon skaffade ju sig igår en enkelbiljett för Centern ut ur riksdagen.

 • @ Per Larsen, din kommentar är ett befängt försök att svartmåla om något.

  Du försöker som så många andra få detta att handla om SD, tyvärr fel Per!

  Ange var i denna artikel det går att kleta fast SD, du kommer att gå bet Per.

  För övrigt verkar du ha fått en ny favorit i Annie L (C), det förvånar ju inte på nåt sätt att du stödjer Centerns tillsättande av nämndemän vid Solna Tingsrätt.

  Vad blev det av med ditt KD engagemang, rädd att slänga din röst i sjön??

 • Ert politikerförakt, i denna artikel och kommentarer, visar på en okunskap om vår historia, demokrati och kultur som helt säkert kan bli ett framtida forskningsobjekt.
  Svartmålningen av Sverige fortsätter i NV men de flesta utomstående kommer att läsa ut detta förtal som dålig propaganda för SD. Detta är SD nivå och detta vill en majoritet i Sverige inte befatta sig med.
  Detta är en bra förklaring och orsak till varför inga andra partier vill samarbeta eller göra överenskommelser med SD.
  Eller som Annie säger: ” De (Sverigedemokraterna) är lika stadigt som ett duschdraperi att stödja sig mot…. ”
  NV bör deklarera alla sina artiklar om valet 2018 med en politisk etikett, denna artikel skall ha etiketten SD!

 • Det är nog, dessvärre, så att dagens strukturer måste braka ihop innan något nytt kan ersätta. Detta gäller Europa i allmänhet, men i Sverige sitter mys och bekvämlighet riktigt djupt.

  Att förtränga, titta åt andra hållet, blir nödlösningar istället för att ta dagsläget på allvar. Som en bekvämlighetslösning flyr man till ‘mello’, lotteri-program och dokusåpor. Allt för att låtsas att allt är som vanligt.

  Att västvärlden håller på att hamna i ett ‘1984’-tillstånd verkar inte bekomma majoriteten(i alla fall inte på ytan…), men det är dit vi är på väg om den självinbillade “eliten” får som den vill.

  Att rösta ger illusionen om att vi har ett val, men bakom kulisserna håller alla riksdagspolitiker varandra bakom ryggen.
  Partifärger hit o dit har ingen betydelse, det är bara ett spel för galleriet.

  Det behövs inga politiker, endast ett Råd som representerar skikten i samhället.
  Politiker kostar mest, men bidrar med minst…

 • Skiter nog i att rösta i år. Tänker inte ens titta på valvakan. Det finns viktigare saker att ägna sig åt. Som att må bra till exempel, det gör man inte genom att följa samhällsutvecklingen. Samma skit vart fjärde år. Några % hit eller dit i än högre skatter. Nån liten affär som blåses upp sedan business as usual.

 • @Patrick N, en intressant och berättigad fråga men då det mig veterligen inte finns nån nedre gräns för ett alltför lågt valdeltagande så faller frågan tillbaka på den ursprungliga frågeställningen är det egentligen lönt att rösta?

  Att rösta blankt är ju ett sätt att utnyttja sin rösträtt men ändå visa sitt missnöje.

  Problemet med att inte rösta alls eller att rösta blankt är ju att detta därmed gör att de vilka röstar med sina röster då väger tyngre vid mandatfördelningen.

  Om man verkligen är missnöjd med hur det ser ut i dagens Sverige så bör man absolut pallra sig i väg och rösta. Det var i alla fall tanken med påståendet om att de allra flesta offentliganställda kommer att rösta då de är beroende av medborgarnas skattemedel för att ha ett jobb att gå till.

  Alla vilka på lite typiskt svenskt manér inte tycker att det värt att rösta förvärrar ju enbart de demokratiska förutsättningarna för att åstadkomma en förändring av dagens katastrofala läge.

 • Vad händer om valdeltagandet blir för lågt, vart går gränsen? En röst som inte används pga. bristande alternativ borde ju ha samma värde som en röst som används.

 • @ Kjell Holmsten,

  Att inte rösta förändrar ju inte livsvillkoren för dig efter valet. För att styra in Sverige till en riktig demokrati så fordras att först komma in i riksdagen (helst med egen majoritet såklart).

  Att inte rösta får bara etablerade politiker att jubla. Då kan de obehindrat fortsätta med sin destruktionspolitik.

  Har man inget parti som man kan tänka sig att rösta på så är det bättre att rösta blankt, för då finns ett registrerat missnöje med etablerade partier.

 • @Grace Ziqver Xavier 3 Mar, 2018 at 13:40
  Om du är ledig den dagen så kommer dom nog att ringa in dej.
  O då är det bara att tacka nej så är du på tåget ändå.

  LeifB

 • @ Jan Norberg,

  Det du skriver är så sant. Och länken till Engellau ledde till en riktigt bra artikel. Dock anser jag fortfarande att man måste rösta. Men valet är inte lätt. Själv sätter jag mitt hopp till min magkänsla att “något stort” händer innan valet, som kommer att öppna dörren till en förändring. Om så inte sker blir det SD för mig.

 • Hur menar du stanna hemma ? Jag kanske är ledig denna dagen. Arbetar i vården nämligen. Annars hade det varit bra tror inte på några massdemostrationer heller, såvida man inte överraskar överheten med att ALLA går ut och strejkar gemensamt så att trafiken mm stoppas.

 • Vi kan ju inte precis som du skriver undvika att betala skatt.
  Men vi kan alla stanna hemma ett par dar från jobbet i gemensam “skattestrejk”.
  Eller om vi alla tar en “handelsfridag” 20% av det vi köper är ju skatt.
  Decentraliserade auktioner är enda som funkar.
  Att demonstrera i mass är lönlöst. Staten har våldsmonopol och kommer att använda all kraft
  till att slå ner dylika upprop.
  Polis och militär kan knappast knacka dörr till ett par miljoner vuxna.

  Mitt förslag månd 30 april.

  LeifB

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *