Stoppa skattebetalarnas finansiering av offentliga låtsasverksamheter – #Valet2018

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 3 mars 2018
- Jan Norberg
Stefan Löfven - Foto: Michael Erhardsson
Stefan Löfven - Foto: Michael Erhardsson
Stefan Löfven, 2016 – Foto: Michael Erhardsson, Licens: redaktionell, Mostphotos.com
Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto
Jan Norberg (Portugal, 2018) – privat foto

DEBATT. I ett tidigare inlägg i NewsVoice ställdes frågan om det egentligen är lönt att rösta i valet 2018. En anledning är att politikerna och anslagsfinansierade verksamheter tagit sig rätten att låta skattebetalarna försörja dessa genom att sätta marknadskrafterna ur spel, under förespeglingen att de offentliga låtsasverksamheterna tjänar medborgarnas intressen. Det skriver Jan Norberg.

Text: Jan Norberg, Portugal

Funderar man en stund till på vilka som helt säkert kommer att rösta så är det i alla fall högst sannolikt att en bedövande majoritet av alla offentligt anställda kommer att rösta, om inte annat för att de ser det som sin plikt att rösta för att bibehålla dagens ordning så att de har ett jobb att gå till varje morgon.


Om de vilka arbetar som egna företagare, anställda inom privata företag, unga, arbetslösa, gamla, sjuka, med flera röstar eller ej har för dem mindre betydelse. Det är snarare en fördel om dessa kategorier inte röstar för då väger ju de offentliganställdas röster tyngre och dagens samhällsordning, hur illa man än tycker om den, kan fortsätta.


Patrik Engellau - Foto: Den Nya Välfärden, Wikimedia, CC BY 3.0
Patrik Engellau är grundare och ordförande för tankesmedjan Den Nya Välfärden – Foto: DNV, Wikimedia, CC BY 3.0

Vill man dra detta ett steg till kan man som Patrik Engellau, som är grundare och ordförande för tankesmedjan Den Nya Välfärden, ställa sig frågan vem som skall bestämma över anslagsfinansierade organisationer. Engellaus artikel är nytt tankegods som bör spridas så att vi alla börjar fundera på hur vi skall rösta.


I korthet gör Engellau en jämförelse mellan ett företag och anslagsfinansierade offentliga verksamheter och vilka det är som med sina pengar kan avgöra ett företags framtid, det vill säga om kunderna slutar köpa företagets produkter och tjänster så leder det till att företaget så småningom (i teorin) måste läggas ned.

Denna möjlighet har inte ”kunderna” (skattebetalarna) till de anslagsfinansierade verksamheterna. De kan aldrig sluta betala för att få en anslagsfinansierad verksamhet att upphöra.


Politikernas låtsasverksamheter tjänar inte medborgarna

Att politikerna och anslagsfinansierade verksamheter i symbios tagit sig rätten att låta skattebetalarna försörja dem alla och att sätta marknadskrafterna ur spel, under förespeglingen att de offentliga verksamheterna tjänar medborgarna är således en veritabel illusion. Dessa låtsasverksamheter tjänar inte medborgarna, de betjänar endast sig själva.

Kopplingen till min förra artikel kommer i det följande citatet.

”Detta är i sina konsekvenser en helt omvälvande teori eftersom den kullkastar alla föreställningar av typ att det skulle spela någon roll om man röstar på den så kallade vänstern eller den så kallade högern eftersom både vänstern och högern ingår i den allians med de offentliga apparaterna som har som huvudsaklig affärsidé att ha makt och låta sig försörjas av nettoskattebetalarna.

Så frågan från tidigare kvarstår, är det egentligen lönt att rösta i valet 2018?

Text: Jan Norberg

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq