AlmaNova: Frågorna som Stefan Löfven inte besvarade om alternativvården

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Stefan Löfven intervjuas av SVT - Foto: Ingemar Ljungqvist
Stefan Löfven intervjuas av SVT - Foto: Ingemar Ljungqvist
Stefan Löfven intervjuas av SVT – Foto: Ingemar Ljungqvist

ALTERNATIVVÅRDEN. Socialdemokraterna kom nyligen ut med sitt valmanifest. Först ut lanserar man vårdfrågorna. Stefan Löfvén åkte land och rike runt för att delta i det propagandanummer som tog sin början på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, fortsatte i Gällivare och avrundades i Kalmar. Hälsotidningen AlmaNova försökte ställa frågor om alternativvården.

Text och ljud: Ingemar Ljungqvist, AlmaNova | #Valet2018

En fråga tilläts vi ställa efter att Expressen, TV1 och TV4 fått sitt tillgodosett. En välregisserad propagandaföreställning där grindvakter effektivt uteslöt våra djupare frågor. Stefan Löfvens tal gick i korthet ut gick på att 13 miljarder kronor per år slussas in i de vårdsektorer där mest pengar behövs. Man sätter upp målsättningen 14,000 fler anställda och förbättrade arbetsvillkor där de värsta effekterna av New Public Management (NPM) ska bort.

Alternativvården får inget utrymme i en S-regering

Däremot ger inte Socialdemokraten ens ett lillfinger till den armé av välutbildade alternativterapeuter, som förutom att de är inriktade på att målet för patienten ska vara hälsa för patienten, dessutom tillhandahåller nästintill ett biverkningsfritt koncept.

Stefan Löfven lämnar ingen plats för alternativvården
Stefan Löfven samtalar med representant från Barncancerkliniken – Foto: Ingmar Ljungqvist

Den enda fråga AlmaNova fick ställa:

Dessa frågor ville vi ha svar på om bla alternativvården

Övriga mainstream media hade inte en enda fråga i dessa riktningar. De uppehöll sig mest kring ofruktbar sifferexercis och den bagatellartade bilkrock Löfvén varit med om på väg till Uppsala.

 • Den 26/5, 2016 levererade Riksrevisionsverket i sin rapport nr 9 en svidande kritik mot de öppna svängdörrarna, som tillåter en öppen korruption, mellan läkemedelsindustrin och svenska myndigheter, främst Läkemedelsverket. Vad vill Regeringen göra för att förhindra möjligheterna till den korruptionen?
 • Erik Enby är en svensk läkare som likt Semmelwieiss är vanhedrad av MSM och dömd av svenska myndigheter – men också som Semmelweiss kommer att bli hedrad för sin pionjärgärning av sin eftertid. Har Socialdemokraterna någon plan för att ge honom upprättelse under hans livstid?
 • Kommer Stefan Löfven då att diskutera det som Donald Trump dömt ut som ”fake news” dvs den media som i USA ställt sig i sjukfrågor helt på vaccin- och läkemedelsindustrins sida? Och vill då Löfven vara kritisk mot det i Sverige Bonniers/Schibstedts-dominerade media som förtiger skandalerna på medicinens område?
 • Stefan Löfven får ett ex av tidningen AlmaNova - Foto: AlmaNova
  Stefan Löfven får ett ex av tidningen AlmaNova – Foto: AlmaNova

  I Florens (här avbröts min intervju) finns två sjukhus som drivs med statlig finansiering där man med mycket gott resultat behandlar med akupunktur, örtmedicin och homeopati efter sedvanligt vetenskaplig godkännande. Här lämnar patienterna sjukhusen när de blivit friska – inte efter det de blivit färdigbehandlade. Vill Socialdemokraterna ta del dels av den bakomliggande godkännande process som ligger till grund för det italienska försöket, dels utvärderingen av behandlingen för att genast förstärka svensk vård med liknande sjukhus?

 • Löfven var nyss hemkommen från Pyeongchang i Korea där han fick bevis för att Norge ifråga om topphälsa har något vi saknar. En helt annan jordbrukspolitik som gör att den maten man enklare får fatt i norska butiker är tillverkade som riktiga livsmedel. Sverige är inte världsbäst i det avseendet. Vilka lärdomar drar Socialdemokraterna?
 • I Schweiz, som jämte Island och Andorra ligger före Sverige i sjukvårdstal (Löfven och Lancet), har man jämte Norge en faktor som är betydelsefull. Schweiz är inte med i EU och behöver därför inte helt ut pådyvlas den kemibaserade jordbruksproduktion som påtvingas oss. Dessutom har man i Schweiz via folkomröstning införlivat delar av de naturnära, holistiska alternativen i den schweiziska behandlingmodellen. Varför tar man inte upp detta goda exempel i den ”svenska modellen”?
 • Jan Björklund (Liberalerna) tog häromsistens upp förslaget om att förbjuda mobiltelefoner i skolan, hänvisande till fransk lagstiftning. I Frankrike hänvisar man i sin tur till mobilstrålningens negativa hälsoeffekter. Vill SAP innan det är alldeles för sent också minska cancerepidemin och utbrändheten åtminstone för den uppväxande generationen genom att gå Björklund tillmötes och dessutom förbjuda wifi strålning i svenska skolor?
 • I Sverige som har en tystnadskultur och även en dubbel blåögdhet har man legat bland de första i spåret att utveckla Artificiell Intelligens (AI). Det är för de som gräver uppenbart att man i Sverige har använt sig av försökspersoner att utprova denna teknik utan att personerna ifråga vare sig varit tillfrågade, än mindre givit sitt godkännande. Detta är ett brott mot Nürnberg-koden för medicinska försök. Vad ämnar regeringen göra? Låta försöken pågå i tysthet och avväpna sanningsvittnena eller se till att de ansvariga straffas?
 • Regeringen säger sig vilja satsa på psykiatrin. Vad innebär detta? Att stärka den grenen av medicinen som enligt Peter Gøtzsche med fler anser som en kriminell verksamhet, med våldsamma samhälleliga biverkningar eller vill man att psykiatrin ska vara ett sätt att tysta de alltfler människor som protesterar mot samhällsutvecklingar där de som hamnar där blir fråntagna sina medborgerliga rättigheter – eller vill man förebygga det hela genom att återupprätta ett samhälle där färre människor över huvud taget behöver hamna i den sitsen att man behöver gå dit?

Men dessa frågor fick vi inte svar på. Här kan du som läsare göra din insats genom att ringa Löfvens pressekreterare Jonatan Holst och sedan gärna vidarebefordra de svar du får till NewsVoice. Hans telefonnummer är 072-227 85 35 (växeln 08 405 10 00).

Text och ljud: Ingemar Ljungqvist, AlmaNova

Stefan Löfven möter facklig personal Akademiska Uppsala - Foto: Ingmar Ljungqvist
Stefan Löfven möter facklig personal på Akademiska i Uppsala – Foto: Ingmar Ljungqvist


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq