Apple jagas världen runt för iPhones med programmerat planerat åldrande

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Fifth Avenue - New York - Photo: Apple, press
Fifth Avenue - New York - Photo: Apple, press
Fifth Avenue – New York – Photo: Apple, press

NewsVoice skrev i december 2017 om avslöjandet att äldre modeller av iPhone har ett inbyggt planerat åldrande eller mer korrekt blir aktivt programmerade av Apple med planerat åldrande genom “uppdateringar”. Sedan dess stäms Apple i flera länder av 10,000-tals konsumenter. 

Medan Apple urskuldar sig rasar Apples kunder. RT och nyhetsbryån Xinhua rapporterar om att över 60,000 iPhone-användare i Sydkorea har gruppstämt Apple för att företaget medvetet låter äldre modeller av iPhone bli långsammare genom uppdateringar.

iPhone 4 föremål för planerat åldrande
iPhone 4 föremål för planerat åldrande

Stämningarna gör gällande att Apple ska ersätta iPhone-kunderna i Sydkorea med mångmiljonbelopp i dollar. Det handlar om totalt 12 miljoner dollar eller 188 dollar per kund.

Kritiker menar att Apple borde ha meddelat öppet att uppdateringar drar ned arbetshastigheten på äldre iPhone-modeller och vad som är motivet. Apple borde även hjälpa sina kunder att lösa batteriproblemet. Ett nytt batteri kostar i USA ca 80 USD.

Från början handlade det inte om 60,000 kunder i Sydkorea utan om 400,000 kunder, men antalet stämmande kunder sjönk dramatiskt när det ställdes krav på att kunderna skulle verifiera ägandet av telefonerna.

I Ryssland sker liknande försök att stämma Apple. RT skriver i januari 2018 att det en grupp av personer samlar sig för att gå till handling mot Apple. Enligt kanalen försöker grupperingar över hela världen stämma Apple av samma skäl.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Sussie Olofsson 2:a april 12:16
  Beror på vad Du vill använda Din mobil till, ska du ha den som “dator” så får Du nog räkna med att det är kort livslängd, samt att den lätt kan börja brinna, min väninnas IPHONE exploderade plötsligt under tiden hon bara hade lagt den ifrån sig, fick en ny på reklamation…Jag har en DORO som jag bara kan använda till att ringa sms:a och ta kort med, räcker bra för mig, den är nu inne på sitt fjärde år, och batteriet håller en vecka…
  Men Lycka till att Du hittar en som passar Dig.

 • Bara så trött på min iPhone! Den är inte ens 2 år och batteriet dör snabbare än kvickt vid lite kyla trots att det är till mer än hälften laddat! Skulle aldrig köpa en ny iPhone; det lär bli min första och sista mobil utav det märket!
  Det är fullständigt livsfarligt att vistas ute i natur och mark med en iPhone som lägger av 2 min efter att man tagit upp den ur fickan!
  Frågan är om det är någon mobil som håller längre än 2 år nu för tiden?

 • @Lennart
  Tror inte du får många på dig. Själv håller jag med dig till 200%. Beträffande Windows 10 godkänner du i användarvilkoren att du har en spiontrojan från Microsoft (och NSA) på din dator. Jag skrev bloggposten Beware of Windows 10 på den tiden det begav sig (2015).

 • Bra att Newsvoice tar upp det här.
  Tyvärr är utnyttjar även apptillverkarna detta också.

  Som exempel kan man nämna appen BankId som inte längre går att använda på Iphone 4 (även om man uppdaterat telefon till den sista versionen för Iphone 4).
  Självklart skyller dom på säkerhetsaspekten, men handlar snarare om lathet och kostnadsbesparning. Det är faktiskt en stor andel människor som använder smart-telefonen till enbart ringa på, smsa, bankärenden och exempelvis kunna swisha, men som inte behöver den senaste versionen.

  Gällande Iphone 5 är man tvingad till att uppdatera till senaste iOS versionen annars kan du inte ens använda BankId och när väl uppdateringen är gjord, så är telefonen slö och gärna “fryser” i några sekunder för varje moment man gör på telefonen. Och även om man inte uppdaterar telefonen kommer det upp varje
  gång man använder den, ett “fönster”, där man uppmanas uppdatera telefonen och som man måste klicka bort, vilket skapar irritationsmoment. Till slut tröttnar folk och uppdaterar telefonen med prestandaförsämring som resultat.

  Likadant med Microsoft gällande Windows 8, men framförallt senaste versionen 10, där även full bevakning sker bakom kulisserna och inte nog med det, nu pushar Microsoft reklam till ditt skrivbord, trots du betalat för licensen. Bästa systemet från Microsoft är Windows 7, gäller bara att man stänger av uppdateringarna, (annars kan man helt plöstligt fått Windows 10 installerat utan att man valt det).

  Kommer nog få många på mig nu som kommer hävda att det ur säkerhetsskäl som man hela tiden skall ha senaste versionerna och uppdateringar. Visst är det så i vissa avseende, men det bevisar ju i så fall att produkten från början är extremt kasst… 🙂

 • 700 miljoner iphones används worldwide idag. Om en bråkdel, 100 miljoner, stämmer på samma grunder innebär det över 10 miljarder dollar.
  När adokatfirmorna upptäcker beloppen kan det bli enorma processer.
  Det viktiga är naturligtvis att samma avsiktliga och för kunden oförklarade försämring blir betraktad som olaga intrång/kriminell skadegörelse av annas egendom, så att det åtminstone stoppas.
  Själv gissar jag att Microsoft har gjort liknande intrång i åratal och det pågår för fullt idag. Tidigare perfekt pc står numera oftare och oftare i “väntläge” till och med när man skriver text! Byt maskin!
  Det gäller bara för någon smart hacker att hitta koderna i updateringarna som lägger vissa programsekvenser i helt onödiga rundgångar (loopar). Men eftersom beteendet nu är känt vet hackarna vad dom ska leta efter.
  När man pressar “ctrl alt del” kombinationen och väljer “performance” får man upp en kurva som visar cpu-användningen. Utan att minnet går i taket blir det på en laptop “spikar” i cpu-användningen som sammanfaller med “stoppen” nämnda ovan. Hur får man reda på mer om vad som händer under “spiken”?

 • Att t.ex en mjukvaruuppdatering sänker prestandan borde vara förbjudet. Dessutom bör telefonen vara moduluppbyggd så att t.ex. kameror, bildskärmar, lagringsminnen etc enkelt kan bytas utvar för sig. (ETC säljer en sådan telefon). Många tillverkare ser tyvärr också till att inte uppdatera säkerheten på så nya program som bara par år. Hur många fullt fungerande mobiler ligger oanvända i byrålådor runt om i världen?
  Allt för att företagen skall tjäna pengar på nya telefoner och naturresursslöseri!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *