Apple jagas världen runt för iPhones med programmerat planerat åldrande

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Fifth Avenue - New York - Photo: Apple, press
Fifth Avenue - New York - Photo: Apple, press
Fifth Avenue – New York – Photo: Apple, press

NewsVoice skrev i december 2017 om avslöjandet att äldre modeller av iPhone har ett inbyggt planerat åldrande eller mer korrekt blir aktivt programmerade av Apple med planerat åldrande genom ”uppdateringar”. Sedan dess stäms Apple i flera länder av 10,000-tals konsumenter. 

Medan Apple urskuldar sig rasar Apples kunder. RT och nyhetsbryån Xinhua rapporterar om att över 60,000 iPhone-användare i Sydkorea har gruppstämt Apple för att företaget medvetet låter äldre modeller av iPhone bli långsammare genom uppdateringar.

iPhone 4 föremål för planerat åldrande
iPhone 4 föremål för planerat åldrande

Stämningarna gör gällande att Apple ska ersätta iPhone-kunderna i Sydkorea med mångmiljonbelopp i dollar. Det handlar om totalt 12 miljoner dollar eller 188 dollar per kund.

Kritiker menar att Apple borde ha meddelat öppet att uppdateringar drar ned arbetshastigheten på äldre iPhone-modeller och vad som är motivet. Apple borde även hjälpa sina kunder att lösa batteriproblemet. Ett nytt batteri kostar i USA ca 80 USD.

Från början handlade det inte om 60,000 kunder i Sydkorea utan om 400,000 kunder, men antalet stämmande kunder sjönk dramatiskt när det ställdes krav på att kunderna skulle verifiera ägandet av telefonerna.

I Ryssland sker liknande försök att stämma Apple. RT skriver i januari 2018 att det en grupp av personer samlar sig för att gå till handling mot Apple. Enligt kanalen försöker grupperingar över hela världen stämma Apple av samma skäl.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq