Ett myt om att DN-skrapan är fylld med DN- och Expressen-journalister är seglivad. Nya Dagbladet och NewsVoice besökte därför DN-skrapan för att undersöka om det kanske finns kvar några journalister i den berömda tidningsskrapan försedd med båda tidningarnas roterande loggor, men det fanns verkligen inga kvar.


DN-skrapan - tavla med alla våningsplan - Foto: NewsVoice.se
DN-skrapan – tavla med alla våningsplan – Foto: NewsVoice.se

DN hade sin redaktion i höghuset fram till mitten på 1990-talet och så även Expressens redaktion. Sedan dess ligger båda tidningarnas redaktionslokaler i den betydligt mindre märkvärdiga lågdelen, där tidningarnas tryckeri och distribution tidigare fanns. Ombyggnaden genomfördes åren 1994-1996 efter ritningar från de två arkitektbyråerna Tengbom och Thelaus.

Själva DN-skrapan är ett kontorshotell med totalt 26 våningsplan varav 23 hyrs ut till olika företag.

Det finns fortfarande många som tror att DN och Expressen sitter kvar i höghuset, men det är alltså fel. Redaktionerna flyttade ut för över 20 år sedan. Därmed är myten definitivt avlivad. 

Text: NewsVoice

Notering 29 mars: På våning 24 i DN-skrapan finns all ventilationsteknik till hela höghuset. Våning 25, vilket är en halv våning, används av Pontus Group/Atelier 23/Pontus Catering. Den våningen är långtidsuthyrd till ett ekonomiföretag. Våning 26 är taket.


 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Det är inte bara DN skrapan som är ett tomt skal. Även tidningarnas innehåll är ett tomt skal byggd på nyheter som är antigen påhittade eller övertagna av andra ”nyhetsbyråer” eller starkt sneddrivna och långt ifrån verkligheten.

  Nyheter av idag följer en slags kockmästarens agenda där olika ingredienser med negativa nyheter blandas för att påverka den breda folkmassan samtidigt som man håller politikerna i ett järngrepp så att dessa agerar på ett visst sätt. Repressalier för ohörsamma väntar runt hörnet i form av påhittad ryktesspridning.

  Kanske är det dags för den breda folkmassan att tänka om och sluta köpa dessa tidningar helt och hållet.

  Jag skulle kunna ge exempel efter exempel på dessa ”nyheter” men detta låter jag åt var och en.

  Bara här på NewsVoice hittar man helt andra nyheter där människor på plats beskriver olika situationer på ett helt annat sätt än dessa så kallade journalister i de etablerade tidningar eller den statliga propagandaapparat SVT och SR.

  Med lite eget arbete upptäcker man att det enda man matar sin person med när man läser MSM är lögner, lögner och återigen lögner och manipulation…

  Det som vi helt och hållet förlorade är det individuella perspektivet byggd på egna personliga erfarenheter. När en människa eller medborgare tycker något på grund av egna erfarenheter eller inhämtad kunskap så blir en sådan människa nedtryckt. Exempel på detta kan du se här: https://newsvoice.se/2018/03/19/kallkritikens-dag-debakel-2018/

  I de så kallade debatterna på Tv blir man ständigt avbruten så att en personlig erfarenhet i Livet inte kommer fram. Det enda som är viktig är propagandabudskap så att folk fattar den enda sanningen som serveras.

  Detta är övertaget från forskning där man på fullt allvar påstår att upprepning bevisar sanning medan det enda sanna är att ingenting kan upprepas för att allt förändras ständigt.

 2. Torbjörn: Inte så mycket mer att säga om det förutom att min vän jobbar där för expressen. Inte som journalist dock, kanske är det det som du menar mer specifikt? Att journalisterna är borta från skrapan? Om det finns journalister där har jag själv ingen information om. Har aldrig frågat… Ska se till att fråga nästa gång vi ses! 🙂

 3. R.U. Shure at 21:13

  Tack för svar. Kolla gärna mer. Enligt vad vi fann finns endast 3 Bonnierbolag på bottenvåningen. (se bilden i artikeln på våningstavlan)

  I övrigt avsåg vi journalisterna och redaktionerna, som inte finns i själva höghuset.

 4. Riktig journalistik kan inte bonniermedierna producera längre, så jag hoppas verkligen att dessa skräptidningar går i graven.

 5. Lite märklig tendens i videon och jag förstår inte vari själva avslöjandet ligger.

  Högdelen har redan från det den byggdes innehållit lokaler för andra än själva tidningsredaktionerna. Det har aldrig varit en byggnad helt fylld av journalister. Flytten till de tidigare tryckerilokalerna skedde i början av 1990-talet, alltså under den svenska dagspressens guldår. Det möjliggjordes när det nya moderna tryckeriet byggdes i Akalla.

  Nya Dagbladet har helt enkelt haft felaktiga föreställningar om byggnaden och borde kanske ha läst Wikipediaartikeln först.

 6. @Janna 27 Mar, 2018 at 17:46
  Hallå..inte delvis fylld eller halvfylld inte ens närvarande.
  Tomt, dvs inget alls

  LeifB

 7. Ja redaktionerna sitter ju sedan ett kvarts sekel i andra lokaler? Vad är problemet?

  Att inte vem som helst kan traska in i detta är inte samma sak som att hela DN-komlexet bara är ett tomt skal, en potemkinkuliss.

 8. Janna at 06:55

  Ingen på NewsVoice har påstått att DN-skrapan är ett tomt skal. Det är bara en förenklad rubricering på en Youtube-video som NewsVoice bäddat in.

 9. Observera: På våning 24 i DN-skrapan finns all ventilationsteknik till hela höghuset. Våning 25, vilket är en halv våning, används av Pontus Group/Atelier 23/Pontus Catering. Den våningen är långtidsuthyrd till ett ekonomiföretag. Våning 26 är taket.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här