#Valet2018 – Är NewsVoice tweets utsatta för shadow banning? [Svar: nej]

3
#Valet2018
#Valet2018

REDAKTIONEN. Kanske det finns en naturlig förklaring, men det ser underligt ut när NewsVoice tweets som hashtaggats med #valet2018 hamnar under äldre tweets med samma hash. Fenomenet kan vara sk shadow banning (smygcensur) eller är vi bara paranoida?

Det var när vi taggade upp den färska intervjun med Janouch rubricerad “Det här skulle Katerina Janouch göra som statsminister” med taggen #valet2018 som det blev uppenbart att något inte stämmer.

Normalt ska flödet av alla hashtaggade tweets hamna i kronologisk ordning på Twitter när någon klickar på en hashtag, men NewsVoice tweets hammar under äldre tweets som om länken till NewsVoice är “oönskad”. I vissa webbläsare finns inte ens tweetet med.

Notera att när vi testat har vi nollat cash-minnet, webbläsarhistorik och vi är utloggade från webbläsarna. När vi studerar twitterflödet verkar antalet likes eller kommentarer etc inte spela någon roll för hur hashtaggade tweets listas.

Om det här inte är tekniska fel eller beror på någon annan naturlig förklaring är detta exempel på ska shadow banning, ett begrepp som cirkulerar i sociala medier. Det handlar om att oönskade sociala konton, nättidningar och bloggar ska få mindre exponering på webben till fördel för traditionella kanaler.

Låt oss diskutera detta i kommentarsfältet. Finns det en naturlig förklaring eller handlar det om smygcensur? Vad är det för algoritmer som styr i webbläsarna?

Testa gärna länken twitter.com/hashtag/valet2018 i lite olika webbläsare. Hittar du tweetet med länken till intervjun med Katerina Janouch publicerad igår den 28 februari kl 16:10?

Text: Torbjörn Sassersson

 

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
1 mars 2018 kl 13:06

Exakt vad jag misstänkt länge och fullkomligt logiskt. Man kan inte lita på sociala medier ägda av monopolkapitalets intressen och man bör därför undvika dem så gott det går. Frågan är väl kanske också om man ens kan lita på sin egen e-post om den ägs av dessa intressen?

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
1 mars 2018 kl 12:56

Kolla dina stidsstämplar o vilka tider som gäller i din dator.
Har i andra sammanhang fått raderat då min dator av någon anledning haft en tid som ligger före verklig
tid. dvs tidszon eller nåt.
LeifB