#Valet2018 – Är NewsVoice tweets utsatta för shadow banning? [Svar: nej]

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 mars 2018
- Torbjörn Sassersson
#Valet2018
#Valet2018
#Valet2018

REDAKTIONEN. Kanske det finns en naturlig förklaring, men det ser underligt ut när NewsVoice tweets som hashtaggats med #valet2018 hamnar under äldre tweets med samma hash. Fenomenet kan vara sk shadow banning (smygcensur) eller är vi bara paranoida?

Det var när vi taggade upp den färska intervjun med Janouch rubricerad “Det här skulle Katerina Janouch göra som statsminister” med taggen #valet2018 som det blev uppenbart att något inte stämmer.

Normalt ska flödet av alla hashtaggade tweets hamna i kronologisk ordning på Twitter när någon klickar på en hashtag, men NewsVoice tweets hammar under äldre tweets som om länken till NewsVoice är “oönskad”. I vissa webbläsare finns inte ens tweetet med.

Notera att när vi testat har vi nollat cash-minnet, webbläsarhistorik och vi är utloggade från webbläsarna. När vi studerar twitterflödet verkar antalet likes eller kommentarer etc inte spela någon roll för hur hashtaggade tweets listas.

Om det här inte är tekniska fel eller beror på någon annan naturlig förklaring är detta exempel på ska shadow banning, ett begrepp som cirkulerar i sociala medier. Det handlar om att oönskade sociala konton, nättidningar och bloggar ska få mindre exponering på webben till fördel för traditionella kanaler.

Låt oss diskutera detta i kommentarsfältet. Finns det en naturlig förklaring eller handlar det om smygcensur? Vad är det för algoritmer som styr i webbläsarna?

Testa gärna länken twitter.com/hashtag/valet2018 i lite olika webbläsare. Hittar du tweetet med länken till intervjun med Katerina Janouch publicerad igår den 28 februari kl 16:10?

Text: Torbjörn Sassersson

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq