Jan Norberg: Lika illa i Sverige som i Polen gällande nepotism och korruption i rättsväsendet

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 24 april 2018
- Jan Norberg
U-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans granskar Polen. Pressfoto: Europaparlamentet

DEBATT. EU och inte minst Sverige har varit upprörda över principerna för hur Polen tillsätter tjänster inom rättsväsendet. För att förstå hur Polen nu försöker göra upp med sitt kommunistiska förflutna behöver man känna till historien och det verkar inte många ha bemödat sig om att ta reda på, allra minst Franz Timmerman som är ansvarig inom EU.

Text: Jan Norberg, Portugal

När Polen var kommunistiskt så tillsattes rättstjänare på livstid helt utifrån sin lojalitet med den kommunistiska regimen. Det var inte heller ovanligt att rättstjänare lät utse sina efterträdare i enlighet med nepotism och genomkorrupta förfaranden. Så länge den obrottsliga lojaliteten till den kommunistiska regimen bestod så kunde regimen känna sig säker på att även rättsväsendet bestraffade oliktänkande enligt påbjuden kommunistisk doktrin.


När Polen nu försöker göra upp med denna cancersvulst i samhället ställer sig EU på bakbenen och protesterar, anklagelserna och de otillbörliga hoten mot Polen har eskalerat under lång tid. Allt för att vänsterinflytandet över rättsväsendet skall bestå.


Principen att rättsväsendet skall vara opolitiskt och stå över partipolitiken är en veritabel illusion i alla länder så länge det är sittande regeringar som utser dessa rättstjänare. Om vi tar Sverige som exempel så utser Regeringen dessa rättstjänare i särskilda beslut (se länk nedan).

Det är otvivelaktigt så att den svenska rättssäkerheten sedan många årtionden är satt på undantag och att rättsväsendet lojalt följer minsta vink från dem vilka utsett dem, dvs politiker i sittande regeringar. Man sågar inte av den gren man sitter på.

Självgodheten känner inga gränser inom svenskt rättsväsende då man stolt påstår att man i sin oväld står ovanför svenska politikers påverkan. Det finns otaliga exempel på när rättsväsendet beredvilligt följer minsta vink från det politiska etablissemanget, att dessa rättstjänare också alltid ställer sig på myndigheters sida och agerar korrupta beskyddare av kriminell myndighetsutövning är ett väl känt faktum.

Frågan är hur många av oss som verkligen har funderat igenom denna väl dolda korruption, dvs den svenska befolkningen är lika illa ute som den polska då det gäller nepotism och korruption inom rättsväsendet.

EU:s klappjakt på Polen är beklämmande om man betänker att alla länder i EU gör precis som Polen nu avser att göra så får man besk smak i munnen över den dubbelmoral som EU ägnar sig åt.

För att visa hur svenska massmedia rapporterar om detta, se länkarna nedan.

Text: Jan Norberg, Portugal

Källor och relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • En sedelärande saga:
  ”Har ni hört?
  Sanningen och lögnen var ute och gick i skogen. Det var en varm dag och när de kom fram till en liten glittrande sjö sa Sanningen: Jag skulle så gärna vilja bada, men jag har glömt mina badkläder.
  Lögnen svarade : Vi är mitt ute i skogen, här finns ingen mer än vi. Varför klär du inte bara av dig och hoppar i? Strax dök Sanningen ner i vattnet och simmade ut. Då passade Lögnen på att stjäla Sanningens ljusa kläder och sticka därifrån.
  Så kom det sig att sanningen är naken och att lögnen går omkring i världen, utklädd till sanningen.”

 • EU är fascistoid och Macron har utmärkt sig för att vara en hätsk fiende mot nationalism, Bevara oss från EU.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *