Saudisk prins: Saudiarabien har finansierat terrorism och wahhabism

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 april 2018
- NewsVoice redaktion
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman berättade nyligen under en intervju för Washington Post att Saudiarabien finansierade spridning av wahhabism, en extrem islamistisk rörelse som är orsak till terrorism i Väst. Enligt Salman uppmanade de allierade Saudiarabien att investera i moskéer i andra länder under det första kalla kriget för att förhindra att Sovjetunionen fick inflytande i muslimska länder.

Text: NewsVoice

Mohammed bin Salman (1985-) är kronprins av Saudiarabien och landets försvarsminister 2015. Han är även chef för kungliga hovet. Salman utsågs till kronprins 2017. Han har tidigare arbetat som konsult för Expertkommissionen i den saudiska regeringen. Salman är populär hos folket och känd för sina försök att modernisera Saudiarabien.

”Asked about the Saudi-funded spread of Wahhabism, the austere faith that is dominant in the kingdom and that some have accused of being a source of global terrorism, Mohammed said that investments in mosques and madrassas overseas were rooted in the Cold War, when allies asked Saudi Arabia to use its resources to prevent inroads in Muslim countries by the Soviet Union.”

Wahhabism är en islamistisk extrem doktrin och religiös rörelse som beskrivs som en ultrakonservativ, sträng, fundamentalistisk reformistisk rörelse med målet att återställa en puritansk monoteistisk dyrkan av Islam och profeten Muhammed.

Mohammed bin Salman tillade att numera kommer finansiering snarast från stiftelser snarare än från regeringen. Salman sa även till tidningen The Atlantic att personer från Saudiarabien har finansierat terroristgrupper. Det är emot Saudarbiens lag och att det finns många människor som nu är fängslade för att ha finansierat eller stöttat terrorism.

NewsVoice har tidigare skrivit om att USA godkänt att de som drabbats av terrorattentatet mot World Trade Center den 11 september 2001 kan stämma Saudiarabien för sin inblandning i attentatet.

“When it comes to financing extremist groups, I challenge anyone if he can bring any evidence that the Saudi government financed terrorist groups. Yes, there are people from Saudi Arabia who financed terrorist groups. This is against Saudi law. We have a lot of people in jail now, not only for financing terrorist groups, but even for supporting them”. – The Atlantic

I november 2017 meddelade bin Salman planerna för en enad front mot terrorister via en koalition av 40 muslimska länder.

I november 2017 arresterade Saudiarabien 11 prinsar, 38 ministrar samt många andra inflytelserika personer i ett stort tillslag. Bland de arresterade fanns prins Al-Waleed bin Talal, en av världens 50 rikaste och stor ägare i Apple, Twitter och Citigroup.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • ”Allt sedan begynnelsen har människan använt Gud för att rättfärdiga det orättfärdiga” … “Västs misstag var att sätta Huset Saud på tronen av Saudiarabien och ge dem kontrollen över världens oljerikedom, vilket de sedan använde för att sprida Wahhabism-Islam”
  / Salman Rushdie (Källa: https://www.goodreads.com/author/quotes/3299.Salman_Rushdie)

  ”Våra pionjärer fängslades för de drev med präster och gud och dagens vänster bugar för präster som är minst lika reaktionära. Bara att de kommer från en annan del av världen.”
  / Johannes Regell (Källa: https://nyheteridag.se/plus/socialisterna-i-vastervik-om-vansterns-installning-till-boneutrop-man-sviker-sin-rorelses-historia/)

  ”Religiöst lidande är, på en och samma gång, ett uttryck för verkligt lidande och en protest mot verkligt lidande. Religionen är sucken från den förtryckta varelsen, hjärtat i en hjärtlös värld, och själen i själlösa förhållanden. Den är ett opium för folket. Avskaffandet av religionen som folkets inbillade lycka krävs för deras verkliga lycka. Att uppmana dem att ge upp sina illusioner om sitt tillstånd är att uppmana dem att ge upp ett tillstånd som kräver illusioner. Kritiken av religionen är därför, likt ett frö, kritiken mot den dal av tårar i vilken religionen utgör glorian. Kritiken har plockat bort de inbillade blommorna på kedjan, inte för att människan ska fortsätta att bära den där kedjan utan fantasi eller tröst, men så att hon ska kasta av sig kedjan och plocka den levande blomman.”
  / Karl Marx bidrag ur Till kritiken av den hegelianska rättsfilosofin , Introduktion …, s. 1 (1843).

 • Stöder informationen som Norges förre ambassadör till S.A., Wibye, skrivit om. Svensk artikel.
  http://www.varldenidag.se/nyheter/ambassador-saudi-ar-roten-till-islamiska-staten/Bbbqcx!XcuTL4LlDWsNxmx3OAlFA/

  Wibye indikerar att i Medina finns en moske som utbildar radikala Imamer, som sedan exporteras världen över till mosker som officiellt finansierats insamlingar av lokala församlingar. Med den nya informationen verkar det som om Saudiarabien har förmedlat sina bidrag så att det ser ut som om moskeerna är finansierade lokalt. Vad blir resultatet?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *