Saudisk prins: Saudiarabien har finansierat terrorism och wahhabism

publicerad 7 april 2018
- av NewsVoice
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman berättade nyligen under en intervju för Washington Post att Saudiarabien finansierade spridning av wahhabism, en extrem islamistisk rörelse som är orsak till terrorism i Väst. Enligt Salman uppmanade de allierade Saudiarabien att investera i moskéer i andra länder under det första kalla kriget för att förhindra att Sovjetunionen fick inflytande i muslimska länder.

Text: NewsVoice

Mohammed bin Salman (1985-) är kronprins av Saudiarabien och landets försvarsminister 2015. Han är även chef för kungliga hovet. Salman utsågs till kronprins 2017. Han har tidigare arbetat som konsult för Expertkommissionen i den saudiska regeringen. Salman är populär hos folket och känd för sina försök att modernisera Saudiarabien.

”Asked about the Saudi-funded spread of Wahhabism, the austere faith that is dominant in the kingdom and that some have accused of being a source of global terrorism, Mohammed said that investments in mosques and madrassas overseas were rooted in the Cold War, when allies asked Saudi Arabia to use its resources to prevent inroads in Muslim countries by the Soviet Union.”

Wahhabism är en islamistisk extrem doktrin och religiös rörelse som beskrivs som en ultrakonservativ, sträng, fundamentalistisk reformistisk rörelse med målet att återställa en puritansk monoteistisk dyrkan av Islam och profeten Muhammed.

Mohammed bin Salman tillade att numera kommer finansiering snarast från stiftelser snarare än från regeringen. Salman sa även till tidningen The Atlantic att personer från Saudiarabien har finansierat terroristgrupper. Det är emot Saudarbiens lag och att det finns många människor som nu är fängslade för att ha finansierat eller stöttat terrorism.

NewsVoice har tidigare skrivit om att USA godkänt att de som drabbats av terrorattentatet mot World Trade Center den 11 september 2001 kan stämma Saudiarabien för sin inblandning i attentatet.

“When it comes to financing extremist groups, I challenge anyone if he can bring any evidence that the Saudi government financed terrorist groups. Yes, there are people from Saudi Arabia who financed terrorist groups. This is against Saudi law. We have a lot of people in jail now, not only for financing terrorist groups, but even for supporting them”. – The Atlantic

I november 2017 meddelade bin Salman planerna för en enad front mot terrorister via en koalition av 40 muslimska länder.

I november 2017 arresterade Saudiarabien 11 prinsar, 38 ministrar samt många andra inflytelserika personer i ett stort tillslag. Bland de arresterade fanns prins Al-Waleed bin Talal, en av världens 50 rikaste och stor ägare i Apple, Twitter och Citigroup.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat