Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Förbättra EU:s jordbrukspolitik – Stöd afrikansk jordbruksproduktion

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 8 maj 2018
- Jan Norberg
Jordbruk i Afrika, Mount Kenya-regionen. Foto: Neil Palmer (CIAT) Cgiar.org - Licens: CC BY-SA 2.0
Jordbruk i Afrika, Mount Kenya-regionen. Foto: Neil Palmer (CIAT) Cgiar.org - Licens: CC BY-SA 2.0
Jordbruk i Afrika, Mount Kenya-regionen. Foto: Neil Palmer (CIAT) Cgiar.org – Licens: CC BY-SA 2.0
Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto
Jan Norberg (Portugal, 2018) – privat foto

EU:s framtid skakar i grunden men ändå vägrar organisationen att göra en ordentlig översyn av sin verksamhet, istället har man föreslagit kraftiga utgiftshöjningar lite olika fördelat men generellt så har EU tänkt sig att göra av med bra mycket mer pengar än tidigare. Nettobetalande länder som Sverige krävs nu på betydligt ökade avgifter.

Text: Jan Norberg

Pliktskyldigast föreslår därför EU att de enorma jordbruksstöden skall reduceras med blygsamma 5%. Man bör då ha i minnet att ca 40 % av hela EU:s totala budget handlar om jordbruksstöd, Frankrike tar emot i särklass mest stöd totalt sett men även några andra länder är ganska stora bidragstagare inom denna sektor.

Istället för att göra en helt ny analys baserat på en ny doktrin så fortsätter EU på den inslagna vägen, något som inte stimulerar till innovationer och effektivitetsförbättringar inom jordbruket. Den franske bonden kan fortsätta sin överproduktion och därmed få gigantiska subventioner från EU. EU:s skattebetalare får se sina pengar gå ner i fickorna på tex sydeuropeiska och öststats bönder.

Det är därför förståeligt att Frankrikes president Macron slåss intensivt för att EU skall fortsätta på den inslagna vägen och helst expandera sin makt, han vet ju vad de franska böndernas ilska kan få för konsekvenser.


Vad EU istället borde göra är ju att istället ta bort dessa gigantiska jordbrukssubventioner, slopa handelshindren från de fattigaste länderna vilka då istället skulle kunna producera billiga jordbruksprodukter som de europeiska konsumenterna kunde köpa jättemycket billigare än i dag, om man i kalkylen då också tar in de gigantiska jordbruksstöden.


Frågan vad som bäst för konsumenterna borde sättas i förgrunden, inte vad som är bra för vissa näringar i vissa av EU:s länder.

Stimulera afrikansk jordbruksproduktion

Vill EU verkligen göra något för att förhindra massmigrationen från tex Afrika till EU:s länder så borde man lyfta handelshindren och stimulera afrikansk jordbruksproduktion. EU kan ju se detta som hjälp till självhjälp och det kan ju också betraktas som en sorts utvecklingsbistånd som går att villkora då man istället för villkorslös sk u-hjälp istället stimulerar afrikansk inhemsk jordbruksnäring.

Personligen tror jag att det bland annat är dessa möjligheter som tex Kina haft i sinnet när de investerar tungt i Afrika, kineserna ser ju långsiktigt på sina engagemang runt om i världen.

Det är oansvarigt av EU att tömma europeiska skattebetalares fickor och i stället till underpriser tvingas dumpa starkt subventionerade jordbruksprodukter på världsmarknaden. På det sättet omöjliggör ju EU för utvecklingsländer att kunna konkurrera på rättvisa villkor.

Vad är det för fel på våra EU politiker?

Text: Jan Norberg

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq