Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Camilla Elfving: Löfte om gratis healing till alla med cancer är inte seriöst

publicerad 4 maj 2018
- Camilla Elfving
Camilla Elfving
Camilla Elfving
Camilla Elfving

Häromdagen på sociala medier var det en man som skrev att han ”ger gratis healing till alla med cancer”. Han drog på sig en del kritik. Några skrev att ”han var oseriös”, att han ”förstör för oss andra i branschen”. Det var allt jag hann se innan inlägget raderades. Det skriver Camilla Elfving som idag bloggar för NewsVoice.

Text: Camilla Elfving

Jag har noterat den här typen av inlägg tidigare. Personer som utger sig för att göra något behjärtansvärt som de inte tar betalt för. Istället kan de skriva: ”du får gratis healing om du delar mina erbjudanden till alla du känner”. Erbjudanden om övriga tjänster kostar däremot. Okej. De flesta förstår då att personen inte är en altruistisk Moder Teresa som denne ger sken av.

Sedan min första kontakt med den här branschen, som inleddes vid Peace in mind-mässan på Medborgarhuset i början av 1990-talet, så har jag förlikat mig med vissa saker. En är att jag ibland kommer buntas ihop med på-rökta taskspelare, hur lite vi än har gemensamt. En annan är att jag inte kan ta ansvar för vad andra gör.

Just nu skriver jag på en bok om healing, som utöver beskrivningar av healing, även penetrerar etiken. Då healing är ett område som det forskas på vetenskapligt och som hittills visat små men signifikanta resultat (DMILS) känns det rätt i tiden att vi tar ett kliv framåt och genomlyser hela området.

Lagar om och försäkringar för healing

Alla som ägnar sig åt healing i Sverige bör exempelvis känna till våra regler och samtliga antaga uppförandekoder och etiska riktlinjer för sin verksamhet. Det kan även vara bra att känna till vilka lagar och policys som gäller för andra länder, eftersom vi rör oss globalt, och då menar jag inte fysiskt utan på nätet.

Både i USA och Storbritannien riskerar man att bli åtalad om man agerar på fel sätt kring healing. Utöver uppenbara oegentligheter som att utlova läkning av svåra sjukdomar, att tillskansa sig stora summor osv. så får man inte ta fysiskt på klienten utan att denne tillfrågats först. Enligt Spiritualist National Unions riktlinjer för healing-medier måste man även ha en bisittare vid healing-tillfället – en healer får alltså inte vara ensam i ett rum med en klient utan det måste finnas två personer närvarande.

I nämnda länder finns specifikt anpassade försäkringar för healers, tyvärr många dåliga vad jag hört, som av detta och andra skäl gör att jag tycker det skulle vara en dålig utveckling för oss, men den är inte omöjlig. Inte så länge det finns personer som skriver ”jag ger gratis healing till alla med cancer”.

I Sverige har vi lagstiftning – Patientsäkerhetslagen (fd kvacksalverilagen) – som gäller för healing. Den innebär bland annat att alltid uppmana kunden att uppsöka läkare om denne är i uppenbart behov av det och att aldrig uppmana kunden att avbryta pågående läkarvård och medicinering. Enligt lag får man heller inte ge healing till barn under 8 år och man får inte ställa diagnos.

Personligen utövar jag den spiritualistiska kunskapstraditionen av healing och mediumskap, men vid en jämförelse med andra etablerade healing-former ser jag övervägande likheter.

Återkommande uppförandekoder är:

  • Vi kan inte garantera läkning till någon. Detta är healingens viktigaste moralprincip.
  • Det är inte vi som helar. Detta är en återkommande teologisk semantik, hos många healers och healing-former. Vi är redskap (medier) för en kraft som eventuellt kommer att hela. Varför helandet sker (och ibland inte) känner vi ofta inte till.
  • Healing är komplementär och ska inte ersätta annan vårdform.
  • Healing ska vara valfritt. Personer ska först tillfrågas om de önskar healing eller inte.

Swisha Camilla ElfvingLite ödmjukhet är alltid klädsamt, men att skriva att man ”ger gratis healing till alla som har cancer” är otillbörlig marknadsföring och exempel på bristande omdöme. Således finns underlag för min kommande bok.

I övrigt fottsätter en vetenskapliga forskningen på healing fortsätter. Jag har stora förhoppningar. Känner bara glädje när jag tänker på det.

Text: Camilla Elfving

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq