Camilla Elfving: Löfte om gratis healing till alla med cancer är inte seriöst

publicerad 4 maj 2018
- av Camilla Elfving
Camilla Elfving
Camilla Elfving
Camilla Elfving

Häromdagen på sociala medier var det en man som skrev att han ”ger gratis healing till alla med cancer”. Han drog på sig en del kritik. Några skrev att ”han var oseriös”, att han ”förstör för oss andra i branschen”. Det var allt jag hann se innan inlägget raderades. Det skriver Camilla Elfving som idag bloggar för NewsVoice.

Text: Camilla Elfving

Jag har noterat den här typen av inlägg tidigare. Personer som utger sig för att göra något behjärtansvärt som de inte tar betalt för. Istället kan de skriva: ”du får gratis healing om du delar mina erbjudanden till alla du känner”. Erbjudanden om övriga tjänster kostar däremot. Okej. De flesta förstår då att personen inte är en altruistisk Moder Teresa som denne ger sken av.

Sedan min första kontakt med den här branschen, som inleddes vid Peace in mind-mässan på Medborgarhuset i början av 1990-talet, så har jag förlikat mig med vissa saker. En är att jag ibland kommer buntas ihop med på-rökta taskspelare, hur lite vi än har gemensamt. En annan är att jag inte kan ta ansvar för vad andra gör.

Just nu skriver jag på en bok om healing, som utöver beskrivningar av healing, även penetrerar etiken. Då healing är ett område som det forskas på vetenskapligt och som hittills visat små men signifikanta resultat (DMILS) känns det rätt i tiden att vi tar ett kliv framåt och genomlyser hela området.

Lagar om och försäkringar för healing

Alla som ägnar sig åt healing i Sverige bör exempelvis känna till våra regler och samtliga antaga uppförandekoder och etiska riktlinjer för sin verksamhet. Det kan även vara bra att känna till vilka lagar och policys som gäller för andra länder, eftersom vi rör oss globalt, och då menar jag inte fysiskt utan på nätet.

Både i USA och Storbritannien riskerar man att bli åtalad om man agerar på fel sätt kring healing. Utöver uppenbara oegentligheter som att utlova läkning av svåra sjukdomar, att tillskansa sig stora summor osv. så får man inte ta fysiskt på klienten utan att denne tillfrågats först. Enligt Spiritualist National Unions riktlinjer för healing-medier måste man även ha en bisittare vid healing-tillfället – en healer får alltså inte vara ensam i ett rum med en klient utan det måste finnas två personer närvarande.

I nämnda länder finns specifikt anpassade försäkringar för healers, tyvärr många dåliga vad jag hört, som av detta och andra skäl gör att jag tycker det skulle vara en dålig utveckling för oss, men den är inte omöjlig. Inte så länge det finns personer som skriver ”jag ger gratis healing till alla med cancer”.

I Sverige har vi lagstiftning – Patientsäkerhetslagen (fd kvacksalverilagen) – som gäller för healing. Den innebär bland annat att alltid uppmana kunden att uppsöka läkare om denne är i uppenbart behov av det och att aldrig uppmana kunden att avbryta pågående läkarvård och medicinering. Enligt lag får man heller inte ge healing till barn under 8 år och man får inte ställa diagnos.

Personligen utövar jag den spiritualistiska kunskapstraditionen av healing och mediumskap, men vid en jämförelse med andra etablerade healing-former ser jag övervägande likheter.

Återkommande uppförandekoder är:

 • Vi kan inte garantera läkning till någon. Detta är healingens viktigaste moralprincip.
 • Det är inte vi som helar. Detta är en återkommande teologisk semantik, hos många healers och healing-former. Vi är redskap (medier) för en kraft som eventuellt kommer att hela. Varför helandet sker (och ibland inte) känner vi ofta inte till.
 • Healing är komplementär och ska inte ersätta annan vårdform.
 • Healing ska vara valfritt. Personer ska först tillfrågas om de önskar healing eller inte.

Swisha Camilla ElfvingLite ödmjukhet är alltid klädsamt, men att skriva att man ”ger gratis healing till alla som har cancer” är otillbörlig marknadsföring och exempel på bristande omdöme. Således finns underlag för min kommande bok.

I övrigt fottsätter en vetenskapliga forskningen på healing fortsätter. Jag har stora förhoppningar. Känner bara glädje när jag tänker på det.

Text: Camilla Elfving

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • @Ivan Björn
  Tacksamhet för tipset om enhörningens energi. Jag har provat olika magiska saker, som ofta varit väldigt intressant och berikande, alltid gett gåvor av tacksamhet, oftast halssmycken med olika stenar som jag själv knutit in enligt givarnas önskemål eller lagat riktigt god mat.

  Men det här var nytt. Enligt en “healer”, som jag känner, så hade jag ”enhörningens energi”.

  Jag är alltså en öppen vetenskapsman, så jag ska definitivt prova att uppsöka den magiska enhörningen med ett ekologiskt äpple och be om hjälp till läkning av hela mänskligheten så att mänskligheten förstår på djupet vad “ekologisk hållbarhet” verkligen betyder och varför den är så viktig även rent logiskt.

  Kan enhörningen hjälpa till att rädda världen så får den ovetenskapliga sekten VoF gärna raljera fritt!

  I min mening bör alla läkningsförsök vara gratis, till var och en efter behov och av äkta medkänsla, vara i harmoni med naturen, samt gärna undersökas öppet och skeptiskt genom vetenskaplig metod, samt kunna väljas fritt av varje människa som får tillgång till objektiv information om metoden. Jag tror att vi tillsammans uppnår detta i ett mer socialt balanserat och ekologiskt hållbart samhälle.

  Mina egna läkning är meditation och metamorfisk teknik som jag gärna visar för andra också, en djupare meditation som kan skapa djup insikt vilket säkerligen kan påverka kroppen positivt.

  Döden kommer till alla människor så känn ingen oro för läkekonster som inte fungerar! Ingen läkekonst fungerar mot döden ändå, förutom att den kanske lindrar, men vi kan alltid tänka på helheten, hjälpa vår nästa och framtidens generationer i varje ögonblick och kanske leva lite längre genom ett gott eftermäle som vibrerar en liten stund till efter vår död innan även detta slocknar, tycker jag! Vad tycker du?

  (Newsvoce är inte kopplat till WordPress så kontakt med mig sker via min blogg.)

  [NewsVoice ÄR kopplat till WordPress. / NewsVoice red]

 • Inte ens Moder Theresa var någon “Moder Theresa” – hon trodde inte på nån gratis lunch för egen del. Fattiga fick gärna ligga och dö utan bedövning och smärtstillande medel – men själv vårdades hon på klinik när det drog ihop sej. Och sa inte nej till pengar som donerats av kriminella. “Theresa is not a saint, or anything like that – she is just an agent of the catholic church”, sa Osho. Det finns idealister och folk som ger bort saker utan att vänta sej något igen – och M. Theresa var inte en av dem – trots alla rykten om motsatsen! Hon var beräknande och gjorde karriär på dom fattigas ryggar.

 • Tack Ivan Björn, för Din fina beskrivning. Jag har antecknat de böcker Du nämnde.
  Hälsningar Kerstin Carlsson.

 • Kerstin Carlsson du skriver att det finns oändligt många böcker som skapar förvirring.

  Vad beträffar healing så finns det några gamla och väl beprövade sätt att forma energin och jag namnger de mest kända där Reiki är klassiker följt av Shamballa och sedan Zovirah. Här handlar det om att använda symboler eller speciella handformationer i Shamballas fall. Där efter kommer en uppsjö av olika tillvägagångssätt som t.ex. Recovery healing, eller enhörningens energi m.m.

  För övrigt de som kom på healing med enhörningens energi hade som grund Reiki. Recovery healing uppstod efter en speciell dröm som Erik Pearla hade och utan att tänka på ”drömmen” när han kom till sin praktik så sa personen han behandlade att han känner speciella energier från hans händer. Folk blev friska helt enkelt.

  De människor som kommer på ett nytt sätt att forma och förmedla energi skriver böcker och eftersom vi människor är olika så har vi olika och otaliga böcker även i detta ämne. När vissa energier och dess formation mot mottagare fungerar för ett viss individ betyder det inte alls att det kommer att fungera för de som följer denna persons kurser och invigningar. Energier förändras ständigt med ett förändrad kollektivt medvetande samt de energier som träffar jorden från kosmos. Därför kan man säga att det som fungerade igår behöver inte alls fungera idag.

  Sedan har vi ett dilemma med att en sjuk person behöver förstå något i sitt liv. Han/hon är i läkningens process. När healer eller läkemedel träder in kan det förorsaka att det som personen i frågan skulle förstå och läka själv blir omintetgjort med det resultat att sedan kan det komma ännu värre sjukdomstillstånd. Jag skulle kunna också förklara varför kan människan må sämre efter healing och på vilket sätt barriärer och cellminne i människor inte släpper fram energin men mina 300 ord är förbrukade och sådana förklaringar skulle bli mycket långdragna, så jag sätter punkt här i denna tråd för min del.

 • Tack Camilla E. för en bra artikel angående healing… viktigt att belysa detta ämne i nutid, eftersom det är många olika sorters healing som utövas idag…Själv har jag tagit del av denna “kraftfulla energi”, genom en lång “kurs” i början på 1990 talet, platsen var Ramsbergsgården, de som stod för “utbildningen” var 2 st medium, Julia Griffith och Iris Hall, båda nu döda. Det som Du berör är att man får inte vidröra sin “kund/ klient”, var inget som stod i vårt “program på den tiden”, ej heller att man ej ska vara ensam med “kunden/ klienten”, intressant vore är att få reda på om det är omskrivna regler från då till nu, utövandet var då den sk.”andliga/ spirituella healingen som utövades, skulle vara intressant om de internationella reglerna är ändrade från förra “seklet”…? Healing är ju egentligen ren Kärlek, som alla kan ge, tex på distans, det är som Ivan Björn skrev, att ge Kärlek när en medmänniska behöver lite andrum, är aldrig fel. Jag instämmer också i det som Ivan Björn belyste, en ändring i individens beteende är välkommet för ett läkning kan ske…
  Lycka till med Din bok, en bok som kanske har något nytt och unikt intressant att ge oss intresserade, det finns ju så oändligt många sådana här böcker idag, som ofta skapar förvirring.

  Kerstin Carlsson.

 • Om man inte är villig att ändra i sitt inre på sig själv så är healing inget som håller i längden. Med tillskott av en ny energi till kroppen kan tillfällig förbättring ske men kommer inte att bli varaktig om personen i frågan inte vill släppa taget om det liv och de värderingar som försatte honom/henne i ett sjukdomstillstånd.

  Paradoxen är att om man är villig att från grunden jobba med sig själv, behöver man inte healing eftersom var och en besitter förmåga att läka sig själv.

  När är alltså healing berättigad?
  Enligt min uppfattning då en sjuk människa behöver ha lite andrum och energi utifrån för att orka ta tag i sitt eget liv och börja jobba med sig själv. Då är det berättigat med healing.

  Cancer är ett mycket infekterad ämne i landet Sverige, doktor Enby är ett praktexempel på hur man behandlar människor som forskar om cancer utanför den etablerade ramen.
  Därför tror jag att dessa gratiserbjudanden finns till för att etablissemanget ska kunna ha ett ess i ärmen för att kunna förbjuda healing längre fram. Det är inte säkert att dessa gratiserbjudanden är från välmenande healers, det kan vara helt fejkade, köpta individer som kommer med dessa erbjudanden.

  Jag anser det också olyckligt att i artikel nämns moder Theresa som en altruistisk person när det finns en välskriven bok som påvisar en rak motsats. Länk: http://fritanke.se/moder-teresa-ett-helgon-utan-gloria/

  The Missionary Position
  Mother Teresa in Theory and Practice
  av Christopher Hitchens

  https://www.bokus.com/bok/9780857898395/the-missionary-position/

 • Inte så dumt Camilla! 🙂 Jag har och besökt mängder av peace in mind mässor och annat. Personligen anser jag att det finns ca: 80% amatörer inom alternativ medicin och ca: 20% professionella. Detta baserat på mängder av egna erfarenheter och massor av vänner som jobbar heltid inom alla möjliga grenar av det alternativa.

  Samma siffror ser jag bland läkare, då jag jobbat på sjukhus rätt länge också. Att ca: 80% av läkarna är amatörer och ca: 20% är duktiga professionella. Så ser det ut i nästan alla branscher upplever jag.

  Healing är så spännande och otroligt givande att få se eller känna hur energierna ändras mmm…
  Sverige är verkligen efter när det gäller alternativ medicin jämfört med resten av världen. Hoppas på en bra bok.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *