Artikelserie om mammografi, cancerprevention och östrogenets betydelse

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 maj 2018
- NewsVoice redaktion
Mammografi, resonanstomografi, ultraljud och termografi samt cancerprevention - Foto: Adobe Stock
Mammografi, resonanstomografi, ultraljud och termografi samt cancerprevention – Foto: Adobe Stock

TV Helse har publicerat en artikelserie om riskerna med mammografi och hur kvinnor bättre kan förebygga bröstcancer. Kerstin Unger-Salén som skrivit tre artiklar förespråkar diagnostiseringsmetoder som resonanstomografi, ultraljud och termografi, men bäst är cancerprevention. Arnt-Olav Enger har intervjuat en norsk läkare om östrogenets betydelse.

Varning för mammografi – Kan skada mer än göra nytta – Del 1

Det har länge debatterats om mammografi (bröstcancer-screening) gör mer skada än nytta. Hälsoprofilen Kerstin Unger-Salén har tidigare skrivit om riskerna med mammografi. ”Det är viktigt att kvinnor får allsidig information innan de fattar beslut att stråla sina bröst”, skriver Unger-Salén som driver ett hälsocenter på Mallorca. Läs mer

Varning för mammografi – Bättre med resonanstomografi, ultraljud och termografi – Del 2

Hälsoprofilen Kerstin Unger-Salén ifrågasätter nyttan med mammografi. Hon skriver att bröstcancer-screening inte alls är riskfritt och kan öka risken för att ny cancer uppstår längre fram. Finns det dessutom redan en aktiv cancertumör i ett bröst som utsätts för mammografi, ökar risken att den trycks sönder och sprider sig. Bättre alternativ till mammografi finns. Läs mer

Varning för mammografi – Cancerprevention bäst för att stoppa bröstcancer – Del 3

Trots medvetenhet om hur viktig cancerprevention är gör hälsomyndigheter och Cancerfonden mycket lite för att hjälpa kvinnor att förebygga bröstcancer. Istället uppmanas till mammografi för att upptäcka bröstcancer såsom en förebyggande åtgärd, men den kan bara upptäcka något som redan finns, inte minska risken för något som ännu inte utvecklats. Det skriver hälsoprofilen Kerstin Unger-Salén. Läs mer

Nedsatt östrogenmetabolism ökar risken för bröstcancer

Varje år får 3400 norska kvinnor bröstcancerdiagnos. Samma problem finns naturligtvis i Sverige. En betydande del av dessa kvinnor är känsliga för östrogennivån i blodet. Läkaren Anna Ljøgodt som studerar östrogenmetabolism tittar närmare på gentester och hur östrogen utsöndras från kroppen. Läs mer

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: mammografi