NASA snart redo att åka till både månen och Mars – Men konkurrens finns

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 maj 2018
- NewsVoice redaktion
Mars astronauts- Foto: Robert Viglasky (robertviglasky.com)

NASA:s nya högsta chef Jim Bridenstine höll ett anförande vid George Washington University den 9:e maj i vilket han meddelade att NASA är redo för att åka till Mars med månen som träningsstation. Ny teknik ska utprovas i samarbete med rymdindustrin.

Privata företag från flera länder har exakt samma ambition och det är oklart vem som vinner denna prestigefyllda konkurrens som NewsVoice skrivit om tidigare.

Jim Bridenstine är den första fasta chefen för NASA under de senaste 15 månaderna. Under det tidigare chefslösa och interima ledarskapet gav president Trump NASA i uppdrag att först åka tillbaka till månen för att därpå direkt åka till Mars. NASA skickade en förfrågan till rymdindustrin för att öka NASA:s kapacitet att ta med stora laster och målet är därför att testa ny bärkapacitet under resor till och runt månen. Projektet ska kulminera med att amerikanska astronauter åter ska landa på månen.

Nästa fas blir att göra resan till Mars. Därför måste NASA snabbt utveckla, i konkurrens med andra projekt, teknik för utrymmeskrävande transporter, precisionslandning, livsuppehållande system och funktionella bostäder för Mars.

Text: NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq