Donald Trump och Kim Jung Il kanske inte är så korkade som många tror

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 12 juni 2018
- Jan Norberg
Donald Trump. Foto: Gerd Altmann. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat fotoDen dagsaktuella händelsen är utan tvekan mötet mellan Kim Jung Il och Donald Trump och man måste då analysera hur det gått till att en sådan president som Donald Trump kunnat komma så här långt i processen att stabilisera världen. En alldeles förträfflig analys har just publicerats på DGS av en Dan Ahlmark.

Text: Jan Norberg

Det finns många vilka likt mig själv tidvis haft svårt och förstå logiken i Donald Trumps ageranden, inte blev jag heller särskilt mycket klokare av att läsa den uppmärksammade boken “Fire and Fury”. Nu finns emellertid en seriös analys av hur Donald Trump möjligen har resonerat bakom kulisserna fram till dags dato.

I denna utmärkta analys framgår bla följande:

”Trumps utrikespolitik har hittills varit mycket innovativ, och de flesta icke-europeiska allierade har visat stor uppskattning av det nya ledarskapet (bland annat uttalanden av ledarna för Japan, Sydkorea, Saudiarabien, Egypten med flera länder), medan EU fått se många av sina mål och policies motarbetade eller ignorerade. Skillnaden i politik jämfört med Obamas globalistiska orientering kan inte vara mer dramatisk. USA lämnade till exempel Parisavtalet och flera stora internationella handelsavtal.”

”Det nordkoreanska problemet avser Trump lösa genom att utnyttja Kinas utsatta handelspolitiska läge, det vill säga dess handelsöverskott gentemot USA på 375 miljarder dollar. USA kan främst genom tullar tvinga Kina att påverka Nordkorea så att en fullkomlig och verifierbar nukleär nordkoreansk avrustning sker. Om detta inträffar, kommer Kina att få behålla en viss del av handelsöverskottet (hur stor del vet vi inte). Självfallet kommer inte hela sänkningen av överskottet att produceras i USA. Sydostasiatisk industri samt Indien kommer genom omförhandlade – ”rättvisare” –avtal att ta över en del. Men de för USA förbättrade avtalen medger då ny amerikansk export till dessa länder, vilket är lika fördelaktigt. Trump disponerar alltså över ett mycket trovärdigt hot gentemot Kinas handelsöverskott.”


Jag delar uppfattningen att Trump nu gör rätt i att sätta press på Kina som använder Nord Korea för sina egna syften, när Kina inser allvaret måste de upphöra med att utnyttja Nord Korea som sin lydstat.


Trump har också genomskådat hur tex Kina framgångsrikt hittar vägar för att tullfritt kunna föra in sina produkter till USA, eller för att citera Dan Ahlmark:

”Genom att starta en utredning av bilindustrins roll för USAs nationella säkerhet förbereds ett ytterligare slag mot Kina genom att man inriktar sig på den värdemässigt mycket stora exporten av bilkomponenter från landet. Kina kommer dessutom inte längre tillåtas utnyttja kanalen NAFTA för att exportera sådana produkter. Hittills har kinesisk komponentindustri efter visst – ibland minimalt – sammansättningsarbete i Mexiko eller Kanada tullfritt kunnat införa sina produkter till USA. Nu stängs även den möjligheten att dolt kringgå amerikanska tullar. Kinas och multinationella företags utnyttjande av denna metod är just kärnan i det bekymmer NAFTA representerar för USA. Medan det enorma handelsunderskottet sänker USAs BNP, stimuleras Kinas kraftigt av sitt överskott. En väsentlig minskning av detta kommer att leda till betydande ekonomiska och eventuellt politiska problem för Kina.”

Se video på CNN: Memorable moments from the Singapore summit

Så jag får nog ändå säga att Trumps ageranden nog inte är så korkade som många vill framställa det som, givetvis då sett ur ett amerikansk perspektiv. Vore intressant att få ta del av vad andra här på NewsVoice anser om den nu pågående utvecklingen.

Läs hela analysen på DGS

Text: Jan Norberg


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • När man läser reaktionerna från MSM märker man en negativ inställning till denna fredsprocess. Trump har tidigare gjort tvära kast så det är inte lätt att veta vad Trump har för avsikter med detta avtal och denna fredsprocess. En sak är säker och det är att “Deep state” och dess oligarker kommer att anstränga sig att skjuta detta i sank. Genom handlingar som gör den svaga parten i detta avtal som är Nordkorea osäker på om USA har ärliga avsikter är man straxt tillbaka på ruta ett och det är tveksamt om Trump kan kontrollera och styra detta.

 • @Tommy
  Alltid en hedersam tanke: Att spara, göra återvinning, köpa ting av hög kvalitet, hållbarhet, är dydgerna våra föräldrar försökte lära oss på 1950-talet. De hade lärt sig dem av sina föräldrar sen början av 1900-talet och före med.

  Staniolpapper låg i stora bollar i kökslådorna näst intill gummibandsbollarna förstås. Kunde alltid vara bra att ha om det behövdes. Att kasta bort ett blockpapper som bara hade skrift på ena sidan var kriminellt.

  Vad hände, Tommy? Köp, slit, släng eran uppenbarade sig först på 1960-talet, tog fart på -70-talet, blev helt uppblåst på 80 och 90-talen och än mer så idag. Vi spar ej längre papperspåsar, använder plastkassar till papperskorgsfoder, kastar bort buteljer och burkar vad de än består av.

  Och skulle vi, hemska tanke!, tvingas återvända till att rulla staniolpapper och gummisnoddar i bollar, diska öl- och läskbuteljer för omanvändning, och samla återvinningslager på dagstidningar (ifall några finns kvar) och mjölkkartonger, skulle vi gilla det? Och skulle våra allaredan otroligt bortskämda avkomma ta sånt med jämnmod tror ni?

  Känner mig här tvingad påpeka ännu en domino-effekt: Skulle ovan faktiskt hända (ingen chans men använd fantasin), skulle inte bara tusentals men MILJARDER människor i de produktindustrierna bli utan jobb och svälta ihjäl.

  Vad skall världen göra med alla dem? Det finns ju alla redan miljarder människor utan jobb nu, trots vår snabba omsättning på produktion av alla sorters billiga men också nödvändiga produkter.

  Den tragiska sanningen är att vi har blivit så beroende av billiga och ofta praktiska och bekväma produkter att vi kan och vill inte leva utan dem. Inte bara “inte kan”, men verkligen ICKE KAN.

  Våra sjukhus skulle läggas ned ty det skulle ej finnas produkter för deras behov. Vi skulle alla dö lite snarare än nu.

  Men duktiga sparare kunde vi skryta om att ha blivit förstås.

 • En bra anledning då att börja tänka om. Är det bara “billiga” prylar från Kina som är värt nåt i livet?
  Slit och slängeran behöver ersättas med prylar från återvinning och hållbarhets perspektiv så att dom håller längre och reduceras i antal.

 • Rättad version:

  Som vanligt är “djävulen i detaljerna”. Och domino-effekten leder paraden där:

  Ifall Kina skulle förlora nuvarande fördelaktiga handelsavtal med västvärlden så att tex bildelar beläggs med tull och höga tariffer kommer ej USA eller Kanada att tjäna på det alls. Det blir inte mera manufaktur och mera jobb där alls.

  Tvärtom. Domino-effekten blir fullt kännbar från Dag 1:

  Noll-import av billiga bildelar från Kina, Taiwan, Japan, Indien, från muttrar och skruvar till helt tillverkade elektroniska motordelar kan översättas till attpriser på västvärldens tillverkning stiger skyhögt. (Om västvärlden ens kan prestera tillverkning snabbt nog att tillfredställa den resulterande enorma efterfrågan.)

  DJT tror alltså att USA och västvärldens länder kan tillverka dylikt småplock själva från början till slut och därmed utesluta Kina:s kontroll på tillgång och priser.

  Not so fast: Hela världens automobilindustri i USA, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan och några till, SydKoreas tex, även Sverige, är nästan 100% beroende av Kina-produktionen av delar för att kunna hålla bilpriser till vad de nu är.

  Ta bort leverantörerna av billiga delar och vad blir resultatet? Skyhöga priser på alla motorfordon och, mycket snart, nedlagda fabriker, även hela märken. Har någon ens försökt förklara det för DJT och hans yes-gäng?

  Inte bara bildelar om det skall vara rättvist: All elektronik, hushållsapparater, möbler, leksaker, kläder, skor, metall- och plastvaror för industriproduktion för allt från flygplan, vapen, till matpaketering, agrikulturmaskiner, byggnader, vägar, broar, m m, är alla beroende av billiga delar från dessa länder med Kina i toppen.

  Är verkligen västvärlden villig att ge upp sin bortskämdhet med billiga produkter i tron att de kan tillverkas lika billigt hemma hos dem? Tänk igen. “Djävulen är i detaljerna” och de leder alltid till domino-effekten.

 • Inte heller den mycket ansedde och välkände politiske veteranen Newt Gingrich in sin just utkomna bok Trump`s America, som också (från 1 min.)presenteras i nedan bifogade sevärda intervju med honom anser att Trump gör något dåligt jobb, i högsta grad tvärtom. Propagandan i Sverige har ju varit och är alltjämt intensiv mot Trump, men kritiskt tänkande och rätt medvetenhet om de krafter som ligger bakom borde göra oss ytterst skeptiska, i vart fall gäller detta mig.
  Om man följer kvalitetspersoner med stor kännedom, kontaktnät, integritet och trovärdighet som ex.vis Dr. Dave Janda och Greg Hunter med många flera, på youtube och google, borde det vara lätt att snabbt inse att den svenska svartsynen på Trump är merendels obefogad och starkt snedvriden, för att inte säga många gånger direkt lögnaktig.
  Hoppas min breddning till temat Trump i allmänhet kan accepteras ?
  https://www.youtube.com/watch?v=rq79y7IOuh4

 • Jag skulle gärna se att Sverige intog en lika tuff hållning mot Kina som Trump. Denna psykopatdiktatur med sin helt sjuka syn på mänskliga rättigheter utgör ett mycket stort hot mot Sverige och övriga världen och skall hållas kortkort.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *