Gothia Cup riskerar kränka muslimska vegetarianer trots uteslutet fläsk

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 juni 2018
- Torbjörn Sassersson
Griskött inte populärt för denna kock - Foto: Crestock.com

HUMOR. En av världens största fotbollsturneringar Gothia Cup ska inte servera fläsk eftersom många muslimer kommer till evenemanget. Det skriver Nyheter Idag som bortser från att Islam på det viset bidrar till en bättre svensk folkhälsa. Ghotia har samtidigt missat att muslimska vegetarianer kan bli kränkta eftersom kyckling ska placeras väldigt nära salladen.

Gothia Cup hålls årligen i Göteborg. 1700 lag från cirka 80 länder deltar. Cupen har slogan: ”världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar” och turneringen  marknadsförs som:

”En mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet, med fotbollen som gemensam nämnare”.

Lena Rönnefors, turneringsledare Ghotia Cup - Creative Commons
Lena Rönnefors, turneringsledare Ghotia CupCreative Commons

Trots det verkar ändå religion spela en stor roll för vad ungdomarna får att äta, konstaterar Nyheter Idag. Gothia Cup har genom en online-undersökningen sett att maten som spelarna får är av religiös betydelse. Administrationen bakom Gothia Cup skriver att:

”Eftersom vi har många muslimer som kommer till turneringen har vi valt att inte servera griskött. Ni behöver därför inte anmäla detta som specialmat eller allergi.” – Källa: Gothia Cup

“Våra maträtter som serveras är helt fria från griskött, eftersom många av våra deltagare är muslimer. Vi behöver alltså ingen särskild anmälan kring detta. Halalslaktat kött kan vi tyvärr inte erbjuda.” – Källa: Gothia Cup

Nyheter idag skriver:

“Trots att spelarna kommer från hela världen och kan ha alla möjliga trosuppfattningar måste alltså samtliga anpassa sig till det muslimska fläskförbudet.”

Här väljer Nyheter idag att bortse från att modernt fläsk är fullt av hormonrester, antibiotikarester och nitrit, vilket innebär att fläskförbudet tack vare Islam faktiskt innebär att religionen förbättrar svensk folkhälsa.

Vegetarianer kan bli kränkta

Gothia Cup har samtidigt inte tagit hänsyn till att muslimska vegetarianer kan känna sig kränkta av att annat kött serveras, som kyckling. Dessa vegetarianer kan till och med råka blanda i kyckling i sin sallad av misstag.

“Till lunch och middag serveras en salladsbuffé. I den buffén finns även matiga ingredienser som marinerad pasta och även kyckling. Om du vill kan du mixa din egen salladstallrik som huvudrätt.” – Källa: Gothia Cup

NewsVoice har sökt Ghotia Cups kockar för en kommentar, utan resultat.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq