Gothia Cup riskerar kränka muslimska vegetarianer trots uteslutet fläsk

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 juni 2018
- Torbjörn Sassersson red.
Griskött inte populärt för denna kock - Foto: Crestock.com

HUMOR. En av världens största fotbollsturneringar Gothia Cup ska inte servera fläsk eftersom många muslimer kommer till evenemanget. Det skriver Nyheter Idag som bortser från att Islam på det viset bidrar till en bättre svensk folkhälsa. Ghotia har samtidigt missat att muslimska vegetarianer kan bli kränkta eftersom kyckling ska placeras väldigt nära salladen.

Gothia Cup hålls årligen i Göteborg. 1700 lag från cirka 80 länder deltar. Cupen har slogan: ”världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar” och turneringen  marknadsförs som:

”En mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet, med fotbollen som gemensam nämnare”.

Lena Rönnefors, turneringsledare Ghotia Cup - Creative Commons
Lena Rönnefors, turneringsledare Ghotia CupCreative Commons

Trots det verkar ändå religion spela en stor roll för vad ungdomarna får att äta, konstaterar Nyheter Idag. Gothia Cup har genom en online-undersökningen sett att maten som spelarna får är av religiös betydelse. Administrationen bakom Gothia Cup skriver att:

”Eftersom vi har många muslimer som kommer till turneringen har vi valt att inte servera griskött. Ni behöver därför inte anmäla detta som specialmat eller allergi.” – Källa: Gothia Cup

“Våra maträtter som serveras är helt fria från griskött, eftersom många av våra deltagare är muslimer. Vi behöver alltså ingen särskild anmälan kring detta. Halalslaktat kött kan vi tyvärr inte erbjuda.” – Källa: Gothia Cup

Nyheter idag skriver:

“Trots att spelarna kommer från hela världen och kan ha alla möjliga trosuppfattningar måste alltså samtliga anpassa sig till det muslimska fläskförbudet.”

Här väljer Nyheter idag att bortse från att modernt fläsk är fullt av hormonrester, antibiotikarester och nitrit, vilket innebär att fläskförbudet tack vare Islam faktiskt innebär att religionen förbättrar svensk folkhälsa.

Vegetarianer kan bli kränkta

Gothia Cup har samtidigt inte tagit hänsyn till att muslimska vegetarianer kan känna sig kränkta av att annat kött serveras, som kyckling. Dessa vegetarianer kan till och med råka blanda i kyckling i sin sallad av misstag.

“Till lunch och middag serveras en salladsbuffé. I den buffén finns även matiga ingredienser som marinerad pasta och även kyckling. Om du vill kan du mixa din egen salladstallrik som huvudrätt.” – Källa: Gothia Cup

NewsVoice har sökt Ghotia Cups kockar för en kommentar, utan resultat.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Gothia cup ledarna är lika flängda i roten som de som driver bokmässan, totalt intelligensbefriade styrda av PK-systemets dogmer. Alla som inte är muslimer då, ska dom tvingas äta muslimsk mat, nu kränks ju dom när inte dom får den mat dom vill på grund av muslimer.
  Passar inte maten får man väl ta med sig sin egen mat. Det kommer folk från hela världen som alla äter olika mat. Så här kan man ju inte agera, klart man ska äta griskött.

 • @ Martin, och några andra med,

  Martin, du skriver, “..
  man ska passa sig för att bli lärd i heliga skrifter, speciellt utav kvinnor. var det inte kvinnan som blev dragen först?”

  Speciellt utav KVINNOR??

  Inte nog med att judar och muslimer kritiseras i kommentarer men nu skall det ges på KVINNOR med?

  Vad menar du med “..,kvinnan som blev DRAGEN först?” DRAGEN? Vartdå, med vad, hur? I vilket sammanhang? V g förklara “dragen” här.

  Och om man sen som du skriver “…skall passa sig för att bli indragen i heliga skrifter..” varför drar du in vad Jesus påstås ha sagt? Du motsäger dig själv här.

  I min ödmjukaste åsikt är det absolut fritt att tänka hur man vill, till och med dela ens innersta tankar med dem man litar på.

  Att däremot publikt nedvärdera andras religioner, seder och även medlemmar av andra kön är lågt och ovärdigt. Det är sånt prat som sprider rasism och sänker människans värde.

  Män som kritiserar kvinnor för att de är kvinnor minskar sitt värde likaväl som kvinnor som gör så med.

  Kommentarer här har mycket gott att bidra i debatt. Jag läser dem med stort intresse. Även när jag inte håller med om vad som framhålles erkänner jag allas rätt att uttrycka det.

  Men när direkta fula anfall görs mot dem vars kultur, seder, traditioner, tankesätt ej har stöd av kommentatorerna tycker jag att botten nåtts.

  Ingen kan höja sitt eget värde med att sänka en annans.

  Min lilla mor, som jag tycker om att kvotera, sade alltid, “Kastar man smuts på andra fastnar alltid något på ens egna fingrar.”

  Värt att tänka på innan nervärderande åsikter om andras religioner och motsatt kön sprids här eller annanstans.

 • Öystein Rönne 5 Jun, 2018 at 17:03

  Jag tycker att de som bestämmer maten för Gothia Cup är tröttsamt PK, de förtjänar att risas för detta, inte judar och muslimer generellt.

 • @ per 5 Jun, 2018 at 12:50,

  Jag kan hålla med dig, men denna livsstil påverkar ju andra, det framgår ju i artikeln. Passar inte galoscherna så får man väl äta det som passar eller vara utan. Undantaget är om man är allergisk mot något, då kan det vara ok att servera allternativ föda.

 • Öystein Rönne 5 Jun, 2018 at 11:20

  Enligt min mening är det viktigt att man inte går in och petar i medmänniskors val av livsstil, så länge den inte får negativa konsekvenser för andra. Det gör inget att muslimer och judar avstår från fläsk, ingen blir lidande av det. För övrigt skulle allas vårt beteende-utrymme bli oerhört begränsat om det vore påbjudet att varje handling grundade sig på förnuft.

 • Oavsett religion så får man ju inte låta det gå överstyr. Lite förnuft måste ju finnas också.

 • Liz Bryman 4 Jun, 2018 at 21:18

  Det var fint skrivet av dig, Liz. Dock skojade jag bara om judarnas matvanor, var ironisk. Detta apropå Öysteins missnöje med att muslimerna inte vill äta fläsk.

 • @per
  I Gamla Testamentet som ju är en grundbok it kristendom men kommer från hebreerna, mao, det judiska folket som flydde Egypten tillbaka till sitt heliga land, inskrev deras vise män, profeterna, lagar om faran att äta oren mat.

  Svinkött hade trikiner och åt man dem dog man. När profeterna ej kunde få vanligt folk att lyssna på vad som var bra eller dåligt att äta tog de till religionen. Endast deras Allsmäktige hade makt att förbjuda så då lyssnade folk till hans budbärare som gjorde lag på det för säkerhets skull och såg till att det blev nedskrivet.

  Att det än idag finns följare av de lagarna har inte så mycket med religion att göra. Det är snarare en tradition och respekt för de vise som för tusentals år sedan insett att varna folk för farorna av oren föda.

  Att du inte visste det är inte ditt fel. Du måste kunna läsa Gamla Testamentet för att hitta den information. Det hjälper ens förståelse för andras seder när man lär sig var de kommer ifrån.

  Muslimerna har sin egen version av Gamla Testamentet och de har också adopterat många av dessa gamla hälsoskyddande lagar adopterade av deras profeter.

  Att kristna ej lyder de lagarna är ett fritt val, liksom att äta fläsk eller inte. Men ingen behöver ödsla känslor på det, eller hur?

 • Öystein Rönne 4 Jun, 2018 at 16:41

  För att inte tala om judarna som ratar fläskkött OCH har fräckheten att använda olika serviser för kött och mjölkprodukter. Man blir ju så förbannad.

 • per 4 Jun, 2018 at 18:54

  Jag skrev fel, griskött utsätts inte för, utan innehåller, antibiotika- och hormonreser.

 • Torbjörn Sassersson red. 4 Jun, 2018 at 13:28

  Du glömmer å andra sidan att konventionellt framtagna grödor innehåller odlingsgifter, som Round-Up.

 • Torbjörn Sassersson red. 4 Jun, 2018 at 16:22

  I så fall är jag vilseledd, trodde att svenska svin utsätts för mindre mängder antibiotika- och hormonrester än vad som sker i andra länder, till exempel Danmark. Är du säker på att det inte är så?

 • Torbjörn Sassersson red. 4 Jun, 2018 at 13:28

  Du glömmer å andra sidan att vegetabilierna innehåller bekämpningsmedel.

 • Det är inte bara i fotbollsturneringar som kost disputeras idag.

  Hört av en släkting, s k matmamma här: “Det är snart sagt omöjligt att ge en middag för något antal gäster nu för tiden–alla äter olika mat.” Alltså menar hon på att somliga vill ha biff eller kött, andra fläsk, andra kyckling eller fisk, och sen är det vegeterianerna. Som det finns olika sorters av: Vegans som inte äter NÅGOT som har haft med djur att göra, tex ägg, mejeriprodukter som mjölk, surmjölk, yogurt, ost, vegetarianer som äter fisk och ägg men annars bara grönsaker, och sen finns de dem som bara äter protein men inget bröd, socker, ettprodukter eller stärkelse som potatis.

  En stackars middagsvärdinna idag kan endast göra det som återstår: Bjuda in all släkt och vänner till ett mål på en restaurang där allt finns att välja på (och helst låta dem betala för sig själva som straff för att de är så besvärliga). Andra valet är naturligtvis att inte ha någon fest alls; de får alla skylla sig själva att den uteblir.

  I den rundan kan man tänka sig att alla närvarande i fotbollsturneringar också får fritt val av kost i serveringen. Undvik skinkan om den inte passar alltså, och kycklingen med. Håll er till rugolo och morötter bara. Det bleve enkelt och rättvist, ingen PK-diskussion behövlig alls.

 • Hur som helst är det ju ynkedom att muslimer än idag ratar fläskkött. Detta anser iaf jag vara en av alla deras obegripliga “hjärntvättningar”.

 • Leif at 14:58

  Svenskt fläsk är väl precis lika fullt med kemrester som utländskt kött? Svenskt kött är väl inte mer rent bara för att det är svenskt? Lustigt att diskussionen handlar om kött istället för om humorartikelns röda linje.

  Varför ska jämförelsegrunden vara svenskt ekologiskt fläsk? För det antyds här i kommentarsfältet att fläsket är det, både rent från alla tillsatser och föroreningar samt svenskt.

  I övrigt: Artikeln är kategoriserad som SVERIGE och HUMOR. Det betyder inte att det är fiktion. Artikeln skulle till och med klara en granskning av statligt finansierade Faktiskt.se eftersom den baseras på uppgifter från Gothia Cups hemsida.

 • Om redaktören håller sig till styckdetaljer av svenskt fläskkött så kan han vara helt säker på att slippa allt det uppräknande.
  Det är konstigt att newsvoice tycks vilja gå i första ledet för att strida mot spridningen av myter. Men när det är myter som ligger i linje med redaktörens uppfattning, ja då är det helt i sin ordning att sprida vidare.

 • Att griskött skulle vara dåligt för vår hälsa är en kommersiell myt. Grisköttet är uppbyggt på proteiner, som ligger närmast de som vi har i våra muskler. Fettet (mättat) är det samma och har också en felaktig myt kopplat till sig. Griskött är förbjudet enligt Islam pga parasiter (trikiner), något man inte kunde komma runt 1400 år sedan. Det kan vi idag och inget otestat griskött (t.o.m. levande grisar) är tillåtet att sälja i västvärlden idag. (Missat det Schyffert …?)

 • Ingen antibiotika från konventionellt uppfödda grisar, istället mer av Round-Up och andra odlingsgifter från konventionellt odlade grödor – pest eller kolera. Förbjud konventionellt framtagna produkter, fram för naturlig, ekologisk mat.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *