Jack Barsky spionerade för KGB i USA ungefär som i TV-serien “The Americans”

publicerad 2 juni 2018
- av NewsVoice

FIKTION OCH VERKLIGHET. Jack Barsky är en mycket intressant person som rekryterades av ryssarna till ett riskfyllt liv som spion i USA på uppdrag av KGB. Målet var att infiltrera på hög nivå inom etablissemanget i New York under det första kalla kriget. Han togs in i USA via Chicago som en illegal invandrare. Det mesta flöt på som planerat till dess att han greps av FBI.

The Americans, filmaffisch
The Americans, filmaffisch

Jack Barsky användes som referensperson när den mycket populära TV-serien The Americans spelades in. Serien hade premiär 2013 och den handlar om två ryska vältränade KGB-spioner som lever illegalt i USA under bland annat 1980-talet i den era då Ronald Reagan var president. De två har tränats i flera år i att tala perfekt amerikanska och de gifter sig som ett par för att smälta in i det amerikanska samhället. De arbetar utåt sett båda två på en resebyrå med amerikanska namn, Elisabeth och Philip Jennings, men de kan allt spioner måste veta för att kunna göra sina jobb.

I planen ingår att de ska sätta barn till världen och målet är att få in dem på höga nivåer inom den amerikanska försvarsmakten eftersom de själva i egenskap av “illegals” aldrig skulle klara att komma igenom rekryteringsprocessen. Deras barn däremot är födda i USA och kunde på den tiden ha förutsättningar för att lyckas.

Medan åren går genomför de riskfyllda spionuppdrag och deras liv blir allt mer komplicerat när de får en ny granne i villakvarteret, en FBI-agent som är specialicerad i kontraspionage mot just ryska spioner.

Läs mer om hur NewsVoice avslöjat hur ryska agenter i nutid försöker ta sig in den svenska försvarsmakten genom svenska rekryteringsbyråer

I videon nedan intervjuas skådespelarna Keri Russell och Matthew Rhys inför den sista och sjätte säsongen i TV-serien som sänds just nu. I verkligheten blev de ett par redan under första säsongen. Det har fått ett barn (Sam) tillsammans.

Extra: 10 Things You Never Knew About The Americans