Jens Jerndal överblickar svensk sjukvård: Saknas förebyggande hälsovård med människan i centrum – Del 1

publicerad 3 juni 2018
- Jens Jerndal
Aging, åldrande, hälsa, vitalitet - Foto: Crestock.com

FRAMTIDENS FÖREBYGGANDE HÄLSOVÅRD. Denna artikelserie vill ge en överblick av nuläget inom svensk sjukvård och visa vägen framåt mot en helt ny dimension av förebyggande hälsovård. En hälsovård som sätter patienten – människan – konsumenten i centrum och ersätter den otillfredsställande symptomatiska sjukvård vi har idag. Artikelserien är skriven exklusivt för TV Helse av Jens Jerndal, professor i holistisk medicin. NewsVoice ger dig ett smakprov.

Jens Jerndal, privat foto
Jens Jerndal, privat foto

”Just som jag blivit klar med denna artikelserie, såg jag i TV2 Delbetänkandet God och nära vård – En gemensam färdplan och målbild (SOU 2017:53)-  överlämnas av Vårdförbundets Anna Nergårdh till socialminister Annika Strandhäll angående framtidens sjukvård där både helhetsperspektivet på patienten och den förebyggande aspekten lyfts fram.

Mycket klokt och glädjande så långt, och ett klockrent uttryck för det pågående paradigmskiftet mot vad jag kallar Vattumannaparadigmet. Men även om man efter år av remissförfarande och synpunkter från olika intressen följer de framlagda förslagen, så kan det inte bli någon verklig förbättring förrän vi bryter oss ur läkemedelsindustrins gastkramande järngrepp om svensk sjukvård och om själva utbildningen av läkare och annan sjukvårdspersonal.” – Jens Jerndal

Vi har kunnat glädja oss åt att medellivslängden ökat i de utvecklade länderna under hela 1900-talet. Bland orsakerna till detta är tillgång till mångsidig näring, bättre hygien och information, och inte minst medicinska framsteg som antibiotika och nya kirurgiska procedurer.

Somliga har förutspått att medellivslängden snart kommer att ligga kring 100 år. Men tendensen har vänt under den senaste tiden, i synnerhet i USA och vad kan det bero på?

Frågan är inte så enkelt besvarad, då vi står inför en samlad effekt av många faktorer.

En av dessa faktorer är de tiotusentals nya kemiska produkter som lanserats sedan andra världskriget och nu omger oss på alla håll.

Läs hela krönikan i TV Helse | Mediasamarbete

Text: Jens Jerndal, fd professor i holistisk medicin

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *