Steven Jörsäter om krisberedskap – En kris kan göra att det kanske blir bättre

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 juni 2018
- NewsVoice redaktion
Krisberedskap broschyr från MSB
Krisberedskap broschyr från MSB
Krisberedskapsbroschyr 2018 från MSB
Steven Jörsäter
Steven Jörsäter, foto från Linkedin

I dagarna får alla svenska hushåll en broschyr med den allvarsamma titeln ”Om krisen eller kriget kommer”.  Jag började läsa i den och insåg snart att den innebar en förflyttning till en annan tid. Rubriker som ”Din krisberedskap”, ”Totalförsvarsplikt” och ”Om Sverige angrips krävs motståndskraft” anger ett helt annat samhälle än det vi möter i våra media. Bara att ordet ”plikt” används. Och Sveriges Riksvapen!

Text: Steven Jörsäter är företagare och tidigare astronom. Han oroas av att vetenskap- och naturorganisationer kidnappats av särintressen och undergångsmentalitet. Han efterlyser ett fungerande offentligt samtal. | Denna artikel har tidigare publicerats i Det Goda Samhället (DGS) och återpubliceras med tillstånd av DGS. 

Det finns osannolikt nog inte en enda politiskt korrekt mening eller floskel i hela skriften. Allt präglas av allvar, beslutsamhet, endräkt och saklig information. En fläkt av det gamla Sverige.

Tänk om det är så. Att det är avsaknad av en verklig kris som gör att politik och samhällsdebatt domineras av påhittade eller självförvållade problem? Att i en verklig kris så skulle diskussioner om jämställdhetsplaner, HBTQ-rättigheter och klimatångest spårlöst gå upp i rök saknade av ingen. Faktum är att det i listan av mat för hemberedskap i broschyren finns köttkonserver uppräknade, helt oblygt, utan att det ens ges några alternativ för veganer!

Detta tål att fundera på. Sjuttio år av vällevnad efter kriget har nog gjort att vi har tappat sinnet för väsentligheter. Nu oroar sig en del över om entrecoten till söndagmiddagen är klimatsmart och ruccolasalladen ekologisk.


I ett krisläge kan vi istället behöva försöka se till att det finns någorlunda rent vatten, en morot, några grodlår och en bit kråkkött till alla, oberoende av certifieringar. Det är onekligen en perspektivförändring.


Och överflödet har fått oss att sluta ställa rimliga krav. Visst skulle vi ordna med soppkök till flyktingar i en kristid, ingen ska behöva svälta om det går att undvika. Men annars hade nog lite metspön, sågar och yxor och en snabblektion i timring i anvisad skog fått räcka och sedan hade migranterna själva fått försöka få tag i mat och få upp några hus till vintern. Vanliga människor skulle ha nog med sitt och bärga ved och mat till försörjningen. Brott skulle straffas strängt eftersom det skulle äventyra människors överlevnad.

Är det alltså bara materiellt välstånd som har förändrat oss, till synes i grunden? Och att detta skulle återställas i stort sett på ett ögonblick om de goda tiderna försvann? Poff – så är postmodernismen borta! Att det alltså inte är filosofiska insikter eller politiska teorier som har påverkat oss utan allt beror bara på något så enkelt som att varor inte längre skulle gå att hämta i butiken? Det är en svindlande tanke att återgången skulle vara så enkel och snabb.

Ingen önskar en verklig kris, men ett krismedvetande i stil med det som broschyren försöker stimulera till är med all säkerhet av godo. Att dessutom tänka lite längre och fundera på hur det samhälle som berättas om verkligen skulle kunna fungera är ännu viktigare. Vilka frågor skulle politiker och makthavare brottas med och hur skulle vi se på lag och rätt? Att plikt kanske hamnar före krav.  Kan krismedvetande hjälpa oss att få perspektiv på vår samtid och förbättra våra liv och vårt land?

Läs fler artiklar av Steven Jörsäter i DGS

Text: Steven Jörsäter, astronom, organiserar sedan 10 år en tvärvetenskaplig föreläsningsserien ”Vad är Liv” på Karolinska Institutet

Steven Jörsäter har ett brett intresse för bla vetenskap och samhälle. Han är med och organiserar en tvärvetenskaplig föreläsningsserie som har pågått i tio år på Karolinska Institutet med titeln ”Vad är Liv”. 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Carina

  Vass som ett rakblad är du, jag gillart.

  Skådespel var namnet, sa bull, och där finns många övertygande aktörer.

  Divide and conquer heter spelplanen;

  Medans vi fokuserar på metoo, terrorister, invandring, fotboll m.m så kokar vattnet långsamt upp.. många tycker just nu att jacuzzin är varm och skön, och jag vill inte ta ifrån dom deras leenden. Men snart kommer vi på att jacuzzin är av rostfritt stål och har två handtag.

  Ren mat, vatten och ej eldriven värmekälla är inte dumt att skaffa sig.

  Enligt Michael c Ruppert är det för sent, men hoppet är det sista som överger en, har jag hört.

  Fridens

 • Det står även i broschyren att de även kan komma att ta “din” egendom vilket bevisar att det du trodda var ditt inte är det. Som din fastighet. Och jur många har råd/plats att bunkra upp med allt de lustar? Bara ett bevis på att staten INTE kommer att finnas där när du VERKLIGEN skulle behöva den.

 • I broschyren står bl.a. (på sidan 11 i nedre högra hörnet) att vi bör hålla tillräckligt med kontanter i mindre valörer hemma. Vore det då inte lämpligt att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap först ser till att det finns kontanter i samhället? – Där jag bor har tre av fyra bankomater tagits bort det senaste året, två bara den sista månaden. Det är knappast sannolikt att vi kommer att kunna betala med kort eller swish när strömmen går och Internet pajar.

 • @Johan

  Tänkvärda reflektioner!

  Kris och krig är inget som uppstår organiskt utan är konstruerade i syfte att snabba på omfördelningen av resurser från folken till sionisterna och sionisternas marionetter, främst politiker och storkorporationernas ledare. I “högkonjunkturer” – också konstruerade – skickar bankirerna på uppdrag ut oförsvarliga krediter i systemet, och “lågkonjunkturen” kommer när kreditkontraktionskortet spelas ut.

  Foldern har till uppgift att förvarna folket att sionisterna nu drar åt tumskruvarna. Ett jubelår (skuldavskrivning) skulle lösa det akuta problemet för enskilda, men eftersom sionisterna inte bryr sig om folket utan närs av människors lidande och rädsla, så skulle ett sådant endast vara möjligt i manipulationssyfte – alltså för att skapa lättnad och därmed beredvillighet att acceptera ett på längre sikt mer förtryckande samhälle.

  Allt är bara ett monopolspel på en teaterscen, men det kommer att göra ont ändå, särskilt psykologiskt eftersom avvänjningen av ett materialistiskt tänkande tar lång tid och kräver mycket möda och stort besvär. Medvetandeutveckling och perspektivförskjutning sitter inte utanpå…

 • Vissa utländska iakttagare reser ögonbryn:
  http://www.theeventchronicle.com/news/europe/for-the-first-time-since-1975-the-entire-swedish-national-guard-was-just-mobilized-2/
  ————————
  GESARA: It’s an acronym for Global Economic Security And Reformation Act , and has been written and refined by great minds of the twentieth and twenty-first centuries in order to reset planet earth and humanity on a sustainable governance foundation.

 • Obehaglig broschyr att få hem… varför just nu?

  Vi importerar vår brottslighet, denna broschyr känns lite som polisens armband mot våldtäkt.

  Ovanför huvudet pumpar flygplan den blå himlen full med ”slöjmoln” eller varför inte ”vattenånga” som ger vackra? Prismor i regnbågens färger.

  Vi, dom bräkande fåren, har aldrig varit dummare än nu.

  Skiter sig elen så kan jag ju alltid starta brasan med broschyren, alltid nåt. Tack, Sverige!

 • “- kanske blir bättre”? Ser man överlevnadsenergier som riktade flöden med potential är det lätt att se att handling (action) är den vinnande parten. En individ, grupp, nation etc. bör ha ett utflöde av livsenergi som är större än dessas inflöde. Ett för stort inflöde resulterar i en nedåtgående spiral mot undergång. En soffpotatis som sappar på TV har inget värde för gruppen och blir lämnad i kris. En soldat som sabbar utflödet från andra och begår självmord i slow motion. En bonde skapar mer än han själv kan svälja och bidrar således. I Sverige av idag vet snart inte folket vem man skall förlita sig på och där kommer den “avsedda” förvirringen in. Nu försöker någon (Eliasson?) att samla nationen med en skrift, men vem kommer att stå för krisen (ryssen?)? De flesta “vita” män vet att de inte har något värde i juridiken längre, skall de då göras till någons slags slavsoldater för att försvara en nation de redan förlorat? Frågan är nog om detta är en för sen vändning under galgen eller ett ytterligare försök till förledande?

 • – Nej, kriget kommer inte ! För världen är, trots allt elände som våra politiker målar upp för oss, istället på väg mot en ljusare framtid. Så, lyssna inte på NATO – eller på våra svenska politiker som bara lyssnar på NATO (maktelitens lakejer) som skyller på att Ryssland skulle vara det stora hotet. – Nej, ingenting är längre ifrån sanningen. För sanningen är – att det just nu arbetas, samarbetas, intensivt bakom kulisserna för att ta bort alla maktelitens fästen runt om på jorden. Och de som samarbetar med dessa frågor är bl.a. ledarna för BRICKS-länderna, men även ledarna för både Nord och Sydkorea.

  Donald Trump är lite av en frontfigur här och han har arbetat en längre tid med att rensa ut massor av maktelitens, kabalens, underhuggare – och det verkar som att han nu är på god väg att ta detta stora och viktiga arbete i hamn. För det här är det absolut viktigaste arbetet som någonsin har utförts på Jorden. En process som förhoppningsvis mycket snart kommer ta bort all korruption och all ondska bland de styrande över hela jorden. Men om dessa stora ting står det naturligtvis ingenting att läsa om i main-stream-media, därför att makteliten fortfarande äger MSM.

  De som också under en längre tid har arbetat med detta stora projekt är Alliansen eller De Vita Hattarna, som är en hemlig grupp arme-officerare från den amerikanska underrättelsetjänsten. Och här är en kort och något krystad sammanfattning ifrån några av deras senaste meddelanden:

  RV börjar innan GESARA godkänns.
  GESARA kommer att antas när alla viktiga geopolitiska problem har lösts och när den globala ekonomins kollaps är synlig. När den globala ekonomin kollapsar kommer Kabalen att krascha tillsammans med den.
  Det nya finansiella systemet kommer att avslöjas när GESARA har antagits. HR5404-propositionen (guldstandard) kommer att genomföras fullt ut vid GESARA,s antagande.
  35 058 förseglade åtal mot kabalens medlemmar har lämnats in den 31 maj 2018.
  Syriens sista strid kommer att slutföras före GESARA, vilken är den sista striden på jorden.
  Den koreanska sammanslagningen är ett krav före annonseringen av GESARA.
  Avslöjanden kan dock inte ske så länge kabalen kontrollerar de stora medierna.
  Ett mjukt avslöjande måste emellertid ges till allmänheten före GESARA. Därför att, det skulle inte fungera för allmänheten att Syrien, Iran och Israel plötsligt skakar hand och blir vänner.
  Alla kabal-medlemmar, inklusive offentliga tjänstemän, kommer att samlas ihop när GESARA är upprättad. Detta kommer att möjliggöra ett fullständigt avslöjande.
  11 juni 2018 kommer att vara ett datum som kommer att skrivas in i historieböckerna.

  Åter igen ett nytt datum !
  Och jag håller tummarna igen !

 • Bra artikel!

  När den egna ändan brinner, så blir kommer vederbörande att ta mark och kunna se igenom illusionen – köpfesten. Förhoppningsvis blir också illusionsmyndigheterna, illusionsekonomin i stort, liksom illusionsjuridikens författningar lika uppenbart onödiga. Ett mindre materialistiskt förhållningssätt till resurser, d v s grundat på behov istället för lust, insikten om behovet av ett sunt penningsystem, liksom fokus på grundlag och mänskliga rättigheter istället för författningar skulle mycket väl kunna uppstå i kölvattnet av krisen.

  Vi är många som sedan 10-talet år sett detta komma. Likaså är vi medvetna om den manipulativa makten som inte låter sig hindras, utan iscensätter falska flaggor och låter sig dra i vilka som helst trådar för att få sin psykopatiska vilja fram – d v s krig och död åt folket.

  Intressant är att staten nu har gett oss rätt! I sista minuten görs ett försök att väcka ett sovande folk…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *